Znacenje japanskog irisa na jeziku cveca

Značenje, simbolika i kulturni značaj japanske perunike
Japanske irise su prelepo cveće koje najčešće cveta u nijansama ljubičaste i plave sa povremenim belim, žutim, crvenim ili ružičastim cvetovima. Imaju bujno lišće i još bogatiju kulturnu i simboličku istoriju. U ovom vodiču ćemo proći kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici japanskog irisa na jeziku cveća.


Simboličko značenje japanske perunike – osnove
Japanski irisi simbolizuju eleganciju, divljenje, snagu, nadu, hrabrost i zdravlje. Oni su takođe povezani sa poverenjem, hrabrošću i mudrošću, pored odanosti, dobrih vesti, radosnih vesti i dolaska sreće.

O japanskom cveću irisa

Taksonomija
Uobičajeni naziv “japanski iris” zapravo se odnosi na tri različite vrste perunika:

Iris ensata – Druga uobičajena imena uključuju japanski vodeni iris i hanašobu na japanskom.
Iris laevigata – Drugi uobičajeni nazivi uključuju iris zečjeg uha i japanski kakitsubata.
Iris sanguinea – Drugi uobičajeni nazivi uključuju krvavi iris, krvavocrveni iris i aiame na japanskom.
Sve tri ove vrste pripadaju rodu Iris u okviru porodice biljaka Iridaceae.

Botaničke karakteristike

Iris ensata
Ova vrsta japanskog irisa naraste do nešto više od 30 inča. Ima uspravno lišće u obliku kaiševa i proizvodi cveće koje se otvara u obliku postolja sa nekoliko latica koje se prekrivaju ka spolja oko centra. Cveće može biti belo, ljubičasto, plavo, kestenjasto, roze ili kombinacije ovih boja sa žutim bljeskovima prema centrima cvetova.

Iris laevigata
Ova vrsta japanskog irisa naraste do dva do tri metra. Ima vitko lišće u obliku koplja i cvetove živopisne boje. Ova vrsta japanskog cveta irisa je nešto uspravnija ili živahnija, slična zečjim ušima. Latice pucaju nagore pre nego što se spuste prema zemlji. Cvetaju u nijansama i šarama ljubičaste, plave, ljubičaste i bele.

Iris sanguinea
Ova vrsta japanskog irisa naraste do oko dva metra visoka. Njegovo lišće je zelenkasto-sive boje i ima oblik mača. Cveće izvire iz crvenkastih ili krvavih loptica, zbog čega se ova vrsta naziva Iris sanguinea. Cveće cveta u raznim bojama, uključujući ljubičastu, plavu, ljubičastu, crvenkasto-ljubičastu, a ponekad i belu.

Istorija i poreklo

Iris ensata
Izvorni raspon ove vrste obuhvata različite regione u Aziji, uključujući Asam, Kinu, Japan, Kazahstan, Koreju i delove Rusije. Iris ensata je takođe uveden u zapadne Himalaje, Ontario i delove istočnih Sjedinjenih Država.

Iris laevigata
Izvorni raspon ove vrste takođe obuhvata Aziju, prirodno raste u Kini, Japanu, Koreji i Rusiji. Iris laevigata je takođe naturalizovana u zapadnim regionima Australije.

Iris sanguinea
Izvorni raspon ove vrste takođe uključuje regione Kine, Japana, Koreje, Mongolije i Rusije. Iris sanguinea je naturalizovana u Austriji i Asamu u Indiji.

Etimologija
Uobičajeni naziv, “japanski iris” odnosi se na ove tri vrste perunika i njihove izvorne korene.

I ime roda i porodično ime ovih biljaka potiču od grčke reči iris, što znači duga i verovatno se odnosi na dugu boja u kojoj cveta ova porodica i rod cveća. Nazivi naučnih vrsta prevode se na sledeći način:

„ensata“ – upleten (lat.)
„laevigata“ – zaglađeno (lat.)
“sanguinea” – krvava (lat.)

Upotreba i prednosti japanskog irisa

Ornamental
Japanski irisi su prvenstveno cenjeni zbog svoje ukrasne vrednosti. Oni proizvode upadljivo, šareno cveće koje izgleda divno u ranim letnjim baštama. Od japanskih vrsta irisa, Iris ensata je najpopularnije uzgajana u baštama širom sveta. Dolazi u bezbroj varijanti i široko je hibridizovan i kultivisan zbog svoje ukrasne vrednosti.

Cutting Gardens
Japanske perunike su takođe popularno cveće za gajenje u baštama za sečenje, jer njihovo rezano cveće izgleda predivno na svojim čvrstim stabljikama, što ih čini odličnim dodatkom ili sjajnim cvetovima u cvetnim aranžmanima.

Sajenje sa karakteristikama vode
Japanske perunike uspevaju u vlažnim sredinama, što ih čini odličnim izborom za sadnju ui oko vodenih objekata kao što su bare, potoci, fontane i bazeni.

Oprašivači
Japanski irisi privlače različite oprašivače, uključujući kolibrije, leptire, pčele i još mnogo toga.

Značenje, simbolika i kulturni značaj japanskih cvetova perunike

Japanske perunike u Hanakotobi
Hanakotoba je poznata kao japanski jezik cveća. To je japanski simbolički sistem koji dodeljuje specifična značenja određenim tipovima japanskih. U hanakotobi, svaka od tri perunike poznate kao japanske perunike ima svoje jedinstveno značenje.

Hanashobu (Iris ensata) – Elegancija ili pokazivanje duha.
Kakitsubata (Iris laevigata) – Sreća će sigurno doći.
Ajame (Iris sanguinea) – Odanost, dobre vesti i radosne vesti.
Japanske perunike na jeziku cveća
Japanske perunike na jeziku cveća

U viktorijanskom jeziku cveća, posebna značenja nisu dodeljena različitim vrstama perunika – osim u slučaju nemačkih perunika, za koje se u određenim tekstovima kaže da znače „plamen“. Viktorijanski jezik cveća spajao je ostale perunike zajedno i najčešće ih izjednačavao sa jednostavnim značenjem „poruka“ koje bi se moglo koristiti da se primeti da je buket namenjen da pošalje poruku. Prema drugim tekstovima, perunike su na jeziku cveća značile „moji komplimenti“.

Moderno simboličko značenje japanskih perunika i njihovih različitih boja
Irisi simbolizuju divljenje, snagu, nadu, hrabrost i zdravlje. Takođe su povezani sa poverenjem, hrabrošću i mudrošću. Kao i kod drugih vrsta cveća, boja svake irisa može promeniti svoje simbolično značenje. Specifične boje cvetova irisa imaju sledeća simbolička značenja:

Ljubičasta/ljubičasta – mudrost i kraljevstvo
Plava – nada i vera
Žuta – strast
Bela – čistoća

Japanski festivali perunika i cveća (Macuri)

Ove tri vrste perunika pružaju inspiraciju za bezbrojne cvetne festivale širom Japana, uključujući:

Festival irisa u parku Chiriu Hanashobu
Festival irisa u parku Gioden Hanashobu
Kakitsubata Iris Festival Shiseki Iatsuhashi
Festival irisa u parku Nagai Aiame
Suigo Itako Aiame festival

Zvanični regionalni i državni simboli
Kakitsuba je zvanični cvet prefekture Aiči u Japanu. Irisi su, generalno, zvanično cveće Tenesija.

Japanske perunike u umetnosti i književnosti

Japanska pesma o irisu
U Chiriu, gradu u blizini centra prefekture Aichi, postoji čuvena bašta kakitsubate (Iris laevigata) u kojoj je pesnik iz perioda Heian, Arivara no Narihira, napisao pesmu u okviru Ise Monogatari koja je koristila svaki slog imena cveta:

„KArakoromo KIcucu narenishi TSUma shi areba BArubaru kinuru TAbi vo shi zo omou.“

Na engleskom, pesma se može prevesti da znači: „Ovaj put sam došao tako daleko na ovom putovanju i mislim na svoju ženu koju sam napustio u Kjotu. Danas, hram koji se nalazi u ovoj bašti i dalje održava festival cveća svakog proleća kako bi proslavio cvetanje kakitsubate.

Irises japanskog pejzažista iz perioda Edo, Ogata Korin, je čuveni prikaz kakitsubate koji se sastoji od dva odvojena panela, od kojih se svaki sastoji od šest sklopivih projekcija. Oni su smešteni u Nezu muzeju u Tokiju i smatraju se jednim od japanskih nacionalnih blaga.

Smatra se da su šarenice prikazane na ovim ekranima verovatno inspirisale post-impresionističku sliku Vinsenta van Goga, Irises.

Rođenje februara
Uz ljubičice i peršun, irisi su takođe zvanično rođeno cveće za mesec februar.

Perunike su zvanični simbolični cvet za proslavu 25. godišnjice braka. Buket ovog čvrstog, lepog cveća savršen je simbol snažnog i zdravog braka koji ima mnogo nade za budućnost.

Pogodne prilike za poklone za japanske perunike

Japanske perunike su pogodne za skoro svaku priliku, ali su posebno prikladan izbor za proslavu 25. godišnjice braka ili februarskog rođendana.

Često postavljana pitanja o japanskoj perunici:

Šta simbolizuju japanski cvetovi irisa?
Japanski irisi simbolizuju eleganciju, divljenje, snagu, nadu, hrabrost i zdravlje. Oni su takođe povezani sa poverenjem, hrabrošću i mudrošću, pored odanosti, dobrih vesti, radosnih vesti i dolaska sreće.

Da li japanski cvetovi irisa simbolizuju ljubav?
Japansko cveće nije direktan simbol ljubavi, ali kao zvanično cveće na 25. godišnjicu braka, koristi se za proslavu ljubavi.

Da li se japansko cveće irisa vraća svake godine?
Da, sve vrste perunika koje se obično nazivaju japanskim irisima su višegodišnje cveće, što znači da se vraćaju svake godine.

Koliko dugo traju japanski cvetovi irisa?
Poslednja grupa perunika koja cveta tokom godine, japanski cvetovi perunika uživaju u vremenu cvetanja od oko dve nedelje koje počinje početkom do sredine leta, u zavisnosti od vrste i regiona u kojem rastu.

Da li su japanske perunike toksične?
Smatra se da su sve šarenice toksične za ljude, pse i mačke. Svi njihovi delovi sadrže toksine. Međutim, toksini su najviše koncentrisani u korenovom sistemu (lukovice i rizomi) biljaka perunika.

Značenje japanskog irisa: poslednja reč
Japanske perunike imaju bogatu kulturnu istoriju i deo su mnogih simboličkih tradicija. Pošto su kroz istoriju bile veoma cenjene, cenjene i uživane u njima, irisi se i danas mogu uživati u cvetni aranžmani, bašte, umetnost i festivali širom sveta.