tradicionalna japanska cveca plus kada i gde ih videti

Lepota cveća je osvojila kulture širom sveta, što je rezultiralo bogatim hortikulturnim i simboličkim tradicijama. Ove prakse i proslave u vezi sa cvećem su istaknute u japanskoj kulturi kroz japanski „jezik cveća“, festivale cveća i još mnogo toga. U ovom vodiču ćete pronaći kolekciju najpopularnijih vrsta japanskog cveća, uključujući njihovo značenje i simboliku, sezone cvetanja i najbolje lokacije za njihovo viđenje.


Prelepe vrste japanskog cveća (plus kada i gde ih videti)
Pregled sadržaja:

Japanski jezik cveća

33 popularne vrste japanskog cveća
Često postavljana pitanja o vrstama japanskog cveća:
Kako uživati u bogatstvu raznolike japanske flore

Japanski jezik cveća
Cvetni aranžmani inspirisani Ikebanom sa narcisima i granama paprati u jedinstvenoj vazi

Hanakotoba , što znači „jezik cveća“, japanska je tradicija koja određenom cveću pripisuje posebna, simbolička značenja. Korišćenjem tradicije hanakotobe, određena osećanja se mogu direktno preneti primaocu bez potrebe za rečima. Cveće sa simboličkim značenjima u hanakotobi može da stoji samostalno ili da se kombinuje sa drugim simboličkim cvetovima kako bi se prenele složenije poruke.

Umetnost ikebane , škola tradicionalnog japanskog simboličkog cvetnog aranžmana, koristi hanakotobu kao jedan od svojih primarnih vodećih elemenata dizajna. Sa hanakotobom, ikebana ne može postići samo vizuelni simbolizam kroz oblik, teksturu, veličinu, boju i kontejner, već i verbalnu simboliku određenog cveća.
Native Range Japana
Cvetovi trešnje cvetaju u prvom planu sa velikim japanskim hramom u pozadini

Prirodni asortiman Japana nudi različite klime i uslove za uzgoj za podršku različitim biljnim vrstama. Ostrvska država nudi značajne vremenske obrasce, geografsku širinu i varijacije nadmorske visine. Ove varijacije podržavaju četiri različite vegetacijske zone , koje uključuju:

Alpski region – Ova klima iznad 2500 metara (otprilike 8200 stopa) dobija jake vetrove i značajne snežne padavine.
Subalpski region – Ovaj region se nalazi između 1.600 (oko 5.250 stopa) metara i 2.499 metara. Region i dalje ima hladnije vreme, ali znatno blaže zime.
Regija letnjih zelenih širokolisnih šuma – Ovi regioni se nalaze iznad 1.000 metara (3300 stopa) u centralnom Japanu. Na ostrvu Hokaido, ove šume rastu između 700 (2.300 stopa) i 1.600 metara.
Regija zimzelenih širokolisnih šuma – Ova zona se nalazi duž obala južne polovine Japana i na zapadnoj i na istočnoj strani. Oko Tokija, ove zimzelene šume mogu se naći do nadmorske visine od 750 metara (2.460 stopa).

Sve u svemu, oko 5.600 vrsta vaskularne flore naziva dom raznolike klime Japana, a oko 40% tih vrsta je autohtono.
33 popularne vrste japanskog cveća
1. Kiiroichurippu (žuta lala)
Kiiroichurippu (žuti lale) u cvetu

Postoje hiljade varijacija tulipana, a mnoge od njih su žute. Žuti tulipani su dostupni u puteru, limunu i zlatnim tonovima pored čisto žutih latica i latica koje imaju žutu šarenu sa bilo kojom drugom bojom koju možete zamisliti.

Iako cvetovi lala simbolizuju jednostranu ljubav ili beznadežnu ljubav i u hanakotobi i u zapadnim cvetnim tradicijama, njihov sunčani izgled im je doneo veselije moderne konotacije kao što su sreća, nada i optimizam.
Značenje Hanakotobe Jednostrana ljubav
Cvetna sezona marta i aprila
Gde ih videti Park lala Tonami
2. Kigiku (žuta hrizantema)
Kigiku (žuta hrizantema) cveće raste u Japanu

U hanakotobi, žuta hrizantema znači “carska”. Pored toga, cvetovi hrizanteme simbolizuju svetlost i sunce kao predstavu besmrtnosti. Sa velikim, žutim pomom koji puca od debelih okrenutih latica, žuta hrizantema je proglašena nacionalnim simbolom Japana. Istina, žute hrizanteme dolaze u nekoliko različitih varijanti, koje se značajno razlikuju po izgledu: veličini, obliku, nijansi žute, cvetnoj glavici i tipu latica. Na zapadu, ovo cveće simbolizuje slavlje, radost i sreću.
Značenje Hanakotobe Imperial
Cvetna sezona septembra do novembra
Gde ih videti Shinjuku Goen Park
3. Sakurasou (japanski peršun)
Sakurasou (japanski peršun) roze cvetovi u cvetu

Japanski peršun je atraktivna biljka koja proizvodi rozetu lišća iz koje se na uskim stabljikama uzdižu vijugasti vijugasti nežni cvetovi. Biljke rastu do oko dva metra visoke i cvetaju u lepim nijansama ružičaste, ljubičaste, magenta, crvene i bele.

Iako na hanakotobi znači „očajan“, cvetovi japanskog peršuna simbolizuju lepotu i dugotrajnu ljubav u Japanu. Takođe je simbol šarma, ljubavi i strasti.
Značenje Hanakotobe Očajna
Cvetna sezona Krajem aprila do kraja juna
Gde ih videti Sakurasou festival
4. Aiame (Iris)
Ljubičasto cveće Aiame (Iris) cveta tokom vegetacije u Japanu

Iris je rod cvetnih biljaka sa preko 300 vrsta koje rastu iz lukovica ili rizoma. Oni proizvode čvrstu rozetu lišća u obliku koplja. Iz centra se uzdižu čvrste stabljike i imaju veoma ukrašene cvetove.

Najpopularnija boja irisa karakteriše plavičasto-ljubičasto cveće. Ipak, cvetaju u raznim nijansama i kombinacijama boja, uključujući roze, ljubičaste, plave, zlatno žute, bledo žute, kestenjaste, crne, ljubičaste i bele. Na Zapadu, cvetovi irisa simbolizuju poverenje, hrabrost, mudrost i nadu.
Značenje Hanakotobe Lojalnost, dobre vesti, radosne vesti
Cvetna sezona Sredinom juna do početka jula
Gde ih videti Nagai Aiame Park Iris Festival
5. Kosumosu (Kosmos)
Polje šarenog Kosumosu (Kosmosa) cveća

Cvetovi kosmosa su poput tratinčica, ali su veoma urednog izgleda. Oni proizvode uredne nizove latica koje kruže oko jarko žutih ili narandžastih centara, stvarajući delikatne boje kosmosa u obliku čaše u lepim nijansama ružičaste, crvene, kestenjaste, ljubičaste, narandžaste, žute i bele. Cvetovi su veliki, obično tri do pet inča u prečniku.

U hanakotobi i na Zapadu, kosmos cveće simbolizuje čistoću ili urednost, a to se obično pripisuje njihovim uredno raspoređenim laticama. Međutim, oni simbolizuju ljubav, harmoniju, nevinost, spokoj i mir.
Značenje Hanakotobe Čistoća, ljubav
Cvetna sezona Krajem avgusta do oktobra
Gde ih videti Jezero Iamanakako Park Hana no Miiako
6. Fudži (Visteria)
Cveće Fuji (Visteria) kaskadno pada sa grana u ukrasnoj bašti u Japanu

Visteria je vrsta od 10 drvenastih, cvetnih loza koje obično rastu na drveću i cvetaju svetloljubičastim ili belim, visećim cvetnim grozdovima.

U hanakotobi, cveće glicinije simbolizuje besmrtnost, dug život i plemenitost. U Japanu takođe simbolizuju uspeh, dugovečnost i sreću. Pored toga, ovi viseći cvetovi stvaraju romantično okruženje gde god rastu, tako da su takođe uobičajeni simbol romantike – posebno u kulturama u kojima biljke rastu prirodno. Na primer, u Koreji, glicinije predstavljaju odanost koja traje i posle smrti. Na Zapadu simbolizuju ljubav, plodnost, kreativnost i oslobađanje od tereta.
Značenje Hanakotobe Besmrtnost, dug život, plemenitost
Cvetna sezona Krajem aprila do početka maja
Gde ih videti Park cveća Ashikaga
7. Akaibara (Crvena ruža)
Akaibara (crvena ruža) cveće u punom cvetu

Uobičajeni naziv ruža odnosi se na više od 300 vrsta i desetine hiljada hibrida i sorti roda Rosa . Mnogi od njih su grmovi sa penjajućim ili pratećim navikama rasta, a nekoliko je crvene boje. Njihove druge karakteristike – oblik i vrsta cveta, broj latica, tekstura latica, veličina cveta i lišće – značajno variraju. Širom sveta cvetovi ruže simbolizuju romantičnu ljubav. Oni takođe mogu predstavljati lepotu i hrabrost. Kada pupoljak crvene ruže tek treba da se otvori i procveta, on simbolizuje čistoću.
Značenje Hanakotobe Ljubav, zaljubljena
Cvetna sezona Od maja do oktobra
Gde ih videti Keisei Rose Garden
8. Darija (Dalija)
Grupa ružičastog cveća Darije (Dalija) raste u ukrasnoj bašti u Japanu

Cvetovi dalije su žbunasti i relativno kompaktni. Oni proizvode zamršene i upadljive cvetove veličine od oko 2 inča u prečniku do jedne stope u prečniku. Cvetovi ovih većih dalija poznati su kao cveće za večeru. Dalije cvetaju u skoro svim bojama i nijansama (uključujući dvobojne sorte) osim plave. Za razliku od većine cveća, dalije ne privlače insekte mirisom; umesto toga, oslanjaju se na svoj svetao, privlačan i kitnjast izgled.

U japanskoj hanakotobi, dalije simbolizuju dobar ukus. U zapadnom svetu, oni su povezani sa ljubavlju, lepotom, dostojanstvom i odanošću – zahvaljujući tradiciji viktorijanskog jezika cveća .
Značenje Hanakotobe Dobar ukus
Cvetna sezona jula do sredine septembra
Gde ih videti Vrt Dalija na planini Riokami
9. Hasu (Lotos)
Hasu (Lotus) cveće u cvetu na velikim zelenim listovima

Cvetovi lotosa su velike i lepe vodene biljke , a rastu sa svojim stabljikama ukorenjenim u blatu. Cvetovi se, međutim, još uvek dižu iz blata, čisti, čisti i lepi. Kao rezultat toga, cvetovi lotosa simbolizuju čistoću, snagu i ponovno rođenje. U Japanu je uobičajen simbol prosvetljenja i čistote. U hanakotobi, cvet takođe predstavlja čistotu, čednost i biti daleko od onoga koga voli.
Značenje Hanakotobe Čednost, čistota, daleko od one koju voli
Cvetna sezona Od sredine jula do sredine avgusta
Gde ih videti Gjoda Kodaihasu-no-sato festival lotosa
10. Himavari (suncokreti)
Himavari (Suncokreti) rastu u polju po sunčanom danu na plavom nebu sa razbacanim oblacima

Suncokreti proizvode velike cvetove u obliku diska u zlatnim nijansama žute, narandžaste, crvene i kestenjaste boje. Njihove latice se formiraju u kružnim nizovima oko velikih centara sa semenom. Poznati su po tome što prate sunce, uvek pomerajući svoje cvetne glave da gledaju u Sunce.

U Japanu suncokreti uglavnom simbolizuju sjaj i poštovanje. U hanakotobi oni predstavljaju ova značenja sa dodatkom strastvene ljubavi. Na zapadu suncokreti simbolizuju divljenje i odanost, a simboliziraju nepokolebljivu veru i bezuslovnu ljubav na jeziku cveća.
Značenje Hanakotobe Strastvena ljubav, sjaj, poštovanje
Cvetna sezona jula i avgusta
Gde ih videti Festival suncokreta Akeno
11. Suisen (japanski narcis)
Svetlo beli Suisen (japanski narcis) u cvetu

U Japanu i u Hanakotobi, ovo cveće predstavlja poštovanje. Oni su takođe simbol radosti. Na zapadnom jeziku cveća, oni su simboli viteštva i neuzvraćene ljubavi. Osim ovih značenja, cvetovi narcisa simbolizuju ponovno rođenje, nadu i dolazak proleća jer su među prvim cvetovima koji cvetaju. Obično otvaraju svoje pupoljke kako bi otkrili svoje vesele žuto-bele cvetove u obliku trube u kasnu zimu pre nego što je proleće i zvanično počelo.
Značenje Hanakotobe Poštovanje
Cvetna sezona decembra do januara
Gde ih videti Festival narcisa u parku Jogašima
12. Šibazakura (Puzevi floks)
Meko ljubičasto cveće japanske šibazakure (puzajući floks).

Kao što mu ime govori, puzavi floks ima puzavu naviku rasta koja, kada cveta, stvara tepihe u boji sa svojim živim cvetovima u nijansama ružičaste, plave, ljubičaste i bele. Na jeziku cveća i na Zapadu, cveće floksa simbolizuje dogovor, predstavljajući partnerstvo, jedinstvo, kompatibilnost i harmoniju. U japanskoj hanakotobi simbolizuju stidljivo srce. Ovo simbolično značenje je verovatno zbog niskog, skromnog izgleda ovih biljaka koje pokrivaju zemlju.
Značenje Hanakotobe Stidljivo srce
Cvetna sezona maja do početka juna
Gde ih videti Festival Fudži Šibazakura
13. Cubaki (japanska kamelija)
Jarko ružičasti cvetovi Tsubaki (japanske kamelije) u cvatu naspram voštanih, tamnozelenih listova

Postoji više od 220 vrsta i hiljade hibrida biljaka kamelije koje mogu da rastu ili kao grmlje ili kao mala drveća koja proizvode paperjasto, lepršavo, elegantno cveće u nijansama bele, ružičaste i crvene.

Cveće kamelije je kulturno značajno u Japanu. Za samuraje i japanske ratnike, crvene kamelije simbolizuju plemenitu smrt. Oni su takođe simboli ljubavi i, u hanakotobi, predstavljaju propadanje sa milošću. U hanakotobi žute kamelije predstavljaju čežnju, a bele simbole čekanja. U zapadnoj floriografiji, cvetovi crvene kamelije simbolizuju ljubav, dok ružičaste kamelije predstavljaju čežnju, a bele kamelije simboliziraju obožavanje.
Značenje Hanakotobe Crvena – Zaljubljena, milošću propada Bela – ČekanjaŽuta – Čežnja
Cvetna sezona januara do kraja aprila
Gde ih videti Izu Oshima Cubaki Macuri (Festival kamelija)
14. Kanešon (karanfil)
Nežno roze cveće Kaneshon (karanfil).

Karanfili su popularno cveće širom sveta zahvaljujući svojim lepo naboranim cvetovima, slatko začinskom mirisu i širokoj dostupnosti u cvećarama.

U Japanu su karanfili popularan cvet za poklone. Ovo se posebno odnosi na crvene karanfile na Dan majki. U hanakotobi i uopšte, oni su simboli ljubavi.

Na jeziku cveća, različite boje karanfila imale su istorijski različita značenja. Na primer, žuti karanfili su simbolizovali razočarenje ili odbačeno srce, ružičasti karanfili su značili „nikada te neću zaboraviti“, prugasti karanfil je označavao odbijanje, a crveni je simbolizovao bolno srce.
Značenje Hanakotobe Ljubav, fascinacija, razlikovanje
Cvetna sezona Od maja do juna
Gde ih videti Festival cveća u Hirošimi
15. Hanashobu (japanski iris)
Japanska bašta ispunjena ljubičastim cvećem Hanashobu (japanski iris) koji raste pored potoka

Uobičajeni naziv “japanski iris” odnosi se na nekoliko vrsta perunika koje prirodno rastu u Japanu. To uključuje Iris ensata , Iris sanguinea , i Iris laevigata .

U Japanu, japanski iris simbolizuje herojstvo, zdravlje i snagu. Tradicionalno se verovalo da štiti čoveka od zlih duhova. Iz tog razloga, predstave japanskih perunika su se obično koristile za ukrašavanje opreme, oružja, oklopa i odeće samuraja. U hanakotobi prenosi poruku srećnih vesti ili nežnog srca.
Značenje Hanakotobe Srećne vesti, nežno srce
Cvetna sezona maja do jula
Gde ih videti Katsushika Shobu Macsuri (Festival irisa)
16. Shiragiku (Bela hrizantema)
Svetlo belo cveće Shiragiku (bela hrizantema) u cvetu na dubokom plavom nebu

Iako u hanakotobi znače „istinu“, u Japanu, Kini i Koreji, bele hrizanteme simbolizuju smrt, tugu i jadikovanje. Obično se koriste na sahranama za ukrašavanje grobova ili obeležja preminulih voljenih.

Međutim, na zapadu su hrizanteme (uključujući bele hrizanteme) generalno vedriji simboli, koji predstavljaju ljubav, sreću, dugovečnost i radost. Na jeziku cveća, bele hrizanteme predstavljaju odanu ljubav i odanost.
Značenje Hanakotobe Istina
Cvetna sezona septembra do novembra
Gde ih videti Shinjuku Goen Park
17. Sumire (ljubičasta)
Grozd cveća Sumire (ljubičice).

Ljubičice su veseli mali cvetovi iz roda biljaka Viola . Mnoge popularno uzgajane ljubičice su hibridi. U Japanu cvetovi ljubičice simbolizuju plemenitost i snagu. Međutim, istoimeno cveće se često koristi kao simbol zahvalnosti, kao poklon zahvalnosti, za prenošenje iskrenosti ili za izražavanje ljubavi. U hanakotobi oni predstavljaju poštenje. Na jeziku cveća, ljubičice bele boje davale su se da predstavljaju nevinost, dok su ljubičaste ljubičice govorile primaocu da su misli davaoca zaokupljene ljubavlju.
Značenje Hanakotobe Iskrenost
Cvetna sezona aprila i maja
Gde ih videti Otvorena polja Hokidou, Honsiu, Shikoku i Kiuusiuu
18. Kan-Botan (zimski božuri)
Svetlo ružičasti Kan-Botan (zimski božuri) raste u japanskoj bašti

Božuri su obično prolećno cveće, koje cvetaju u aprilu i maju. U Japanu, međutim, postoji sorta poznata kao zimski božuri ili hladni božuri, koji cvetaju tokom zime. Iako cvetaju tokom zime, to ne rade prirodno. Njima su zapravo obezbeđeni posebni uslovi i kultivisani za namerno zimsko cvetanje.

U Japanu, zimski božuri simbolizuju sposobnost prirode da preživi zimu. Dakle, značenje hanakotobe hrabrosti je sasvim prikladno. Na jeziku cveća, božuri simbolizuju stidljivost . Na zapadu su uglavnom simboli srećnog braka, sreće, ljubavi i prosperiteta, što ih čini popularnim cvećem za venčanja.
Značenje Hanakotobe Hrabrost
Cvetna sezona novembra do februara
Gde ih videti Vrtovi Hama Rikju , Vrt božura Ueno Tošogu
19. Kinmokusei (Orange Osmanthus)
Orange Kinmokusei (Orange Osmanthus) cveta

Narandžasti osmantus, koji se naziva i maslina od narandže, je grm koji može da preraste u malo drvo. Ona proizvodi grozdove malih, mirisnih belih cvetova i cvetova mandarine-narandže. Sa mirisom sličnim breskvi, jasminu ili cvetovima narandže, narandžasti osmantus će sigurno zasladiti svaku baštu.

U hanakotobi, cvet predstavlja istinu ili plemenitu osobu. Cvetovi osmantusa simbolizuju plodnost, mir, pravu ljubav, vernost, eleganciju, zaštitu, sreću, prosperitet, sreću, radost, optimizam i spokoj.
Značenje Hanakotobe Plemenita osoba, istina
Cvetna sezona Od sredine septembra do oktobra
Gde ih videti Kitanagoja, Bepu, prefektura Aiči, Jošitomi, Fukuoka, prefektura Fukuoka i prefektura Oita
20. Momo (Cvet breskve)
Momo (cvet breskve) u cvatu prikazuje grozdove sićušnih mekih ružičastih cvetova

Ako ste ikada videli cvet trešnje u stvarnom životu, na slikama ili predstavljen u umetnosti, onda već imate dobru predstavu o tome kako izgleda cvet breskve. Ovo cveće je veoma slično i proizvodi se u sličnim grozdovima duž vitkih stabljika i grana stabala breskve.

U Japanu, cvetovi breskve su jedno od prvih cveća koje cveta u proleće. Cvetovi breskve simbolizuju sreću i nepobedivost, a smatra se da odbijaju zle duhove. U hanakotobi oni prenose poruku „Ja sam tvoj zarobljenik“ i predstavljaju fascinantnu ličnost. Na Zapadu, cvetovi breskve simbolizuju ženskost i čistoću. Često su se nosile ili koristile za ukrašavanje domova žena koje su bile verene ili tek udate za sreću i sreću.
Značenje Hanakotobe Fascinantna ličnost, ja sam tvoj zarobljenik
Cvetna sezona marta i aprila
Gde ih videti Achi Village Festival cvetanja breskve
21. Majushage (Red Spider Lili)
Cveće Majushage (crveni paukov ljiljan) raste u Japanu

Cvetovi crvenog ljiljana imaju veoma neobičan izgled. Krvavocrvene su i imaju igličaste okrenute latice i prašnike. Iako primamljiv svojom čudnom lepotom, njihov neobičan izgled pomalo odvraća.

Oni takođe imaju podjednako odvratno simboličko značenje, jer je crveni paukov ljiljan poznat kao „cvet oproštaja“. Crveni paukovi ljiljani simbolizuju smrt, poslednje zbogom, žalost, ciklus života, napuštenost i lošu sreću. Često se daje pojedincima pre nego što krenu na dugo putovanje, koristi se na sahranama i sadi u blizini grobnica.
Značenje Hanakotobe Nikada više da se sretnemo, napuštenost, izgubljeno pamćenje
Cvetna sezona Krajem septembra do oktobra
Gde ih videti Hidaka Majushage Macuri (Festival)
22. Ume (japanski cvet šljive)
Nežno ružičasto Ume (japanski cvet šljive) cveta u Japanu

Poput cvetova trešnje i breskve, cvetovi šljive su cvetovi u obliku zvezda sa pet latica. Imaju boju od bele do svetlo ružičaste do tamno magenta, a proizvode se u proliferaciji duž grana stabala šljive u kasnu zimu i rano proleće.

Cvetovi šljive su obično prvi cvetovi koji se pojavljuju u kasnu zimu u Japanu. Kao rezultat toga, oni simbolizuju otpornost, istrajnost i čistoću. U hanakotobi, japanski cvet šljive simbolizuje i eleganciju i vernost.
Značenje Hanakotobe Vernost, elegancija
Cvetna sezona Krajem februara do početka marta
Gde ih videti Bunkio Plum Festival
23. Sakura (japanski trešnjin cvet)
Kolekcija grana sakure (japanske trešnje) ispunjenih grozdovima mekih ružičastih cvetova

Cvetovi japanske trešnje su verovatno najpopularnije i najprepoznatljivije cveće voćaka koje Japan slavi. Cvetovi trešnje su bele do ružičaste boje i potpuno ispunjavaju grane stabala trešnje kada cvetaju tokom proleća. Oni su jedno od nacionalnih cveća Japana i imaju bogatu simboličku istoriju i tradiciju.

Zbog kratkog perioda cvetanja, cvetovi trešnje simbolizuju prolaznost života. Poznati su i kao samurajski cvet jer su i ovi ratnici često cvetali kratko, ali jako. Pored toga, iz sličnih razloga, cvetovi trešnje su takođe bili amblemi koji su krasili avione japanskih pilota kamikaza u Drugom svetskom ratu.
Značenje Hanakotobe Prolaznost života, nežna, ljubazna
Cvetna sezona Sredinom marta do početka aprila
Gde ih videti Bunkio festival cveta trešnje
24. Poppi (mak)
Cvetovi maka u cvetu

U Japanu, mak simbolizuje ljubav i uspeh, ali se najčešće povezuje sa dobrim vremenima. Često služi kao podsetnik da se zabavite i da se sećate dobrih vremena. Na zapadu se crveni mak najčešće povezuje sa smrću, utehom i sećanjem. U Ujedinjenom Kraljevstvu, mak se tradicionalno nosi na Dan sećanja u novembru, a u Sjedinjenim Državama na Dan sećanja u maju.
Značenje Hanakotobe Crvena – Zabavna Bela – Radujte se Žuta – Uspeh
Cvetna sezona Sredinom maja do početka juna
Gde ih videti Mak na nebu na farmi Sainokuni Fureai
25. Ajisai (Hortenzija)
Ajisai (Hidrangea) grmlje sa velikim ljubičastim cvetnim glavama naspram tamnozelenog lišća

Hortenzije imaju mesto u japanskoj legendi koja priča priču o caru koji je zanemario devojku koju je voleo da bi se fokusirao na posao. Poklonio je grmove i cveće hortenzije njenoj porodici da se izvini i pokaže koliko mu je stalo do nje. Danas oni simbolizuju izvinjenje, iskrene emocije i zahvalnost na razumevanju.

Na jeziku cveća, značenje cveta hortenzije se obično zasniva na njihovim bojama. Ružičaste hortenzije simbolizuju iskrenu emociju, ljubičasta izražava želju da se osoba zaista razume, plave hortenzije mogu predstavljati i izvinjenje i ukočenost, a bele hortenzije su amblemi ponosa, hvalisanja i hvalisanja.
Značenje Hanakotobe Ponos
Cvetna sezona Od sredine juna do sredine jula
Gde ih videti Asukaiama Park
26. Akaichurippu (Crvena lala)
Akaichurippu (crvena lala) raste u parkovima u Japanu

Među hiljadama i hiljadama lala, bezbroj sorti je crvene boje. Dostupne su u tamnocrvenim bojama koje su skoro crne, dubokom rubin, upečatljivom grimiznom i živopisnim nijansama trešnje. Pored toga, crveni tulipani dolaze u nekoliko raznovrsnih varijanti i takođe imaju različite vrste cvetova tulipana.

U Japanu, crveni tulipani simbolizuju slavu. Hanakotoba im daje isto značenje pored poverenja i dobročinstva. Na Zapadu, cvetovi lala simbolizuju ljubav, strast i požudu. Oni takođe prenose poruke istinskih osećanja pored toga što žele da primalac veruje davaocu
Značenje Hanakotobe Slava, dobročinstvo, poverenje
Cvetna sezona marta i aprila
Gde ih videti Park lala Tonami
27. Asagao (Jutarnja slava)
Asagao (Morning Glori) biljke vinove loze koje prikazuju niz roze i plavih cveća u obliku trube

Cvetovi jutarnje slave cvetaju prvo ujutru. Njihovi kratkotrajni cvetovi su u obliku trube i razvijaju se u nijansama plave, tamnoljubičaste, ljubičaste i bele da pozdrave dan.

U Japanu su simboli nevinosti i ljubavi. U hanakotobi, oni predstavljaju namerna obećanja. Na zapadnom jeziku cveća, jutarnja slava simbolizuje neuzvraćenu ljubav i opsesiju.
Značenje Hanakotobe Namerna obećanja
Cvetna sezona jula do septembra
Gde ih videti Japanski vrt Daisen Park
28. Nanohana (uljana repica)
Polje jarko žutog cveća Nanohana (uljana repica) u cvetu

Uljana repica proizvodi gusto vretenasto lišće iz kojeg cvetaju klasovi sitnih, svetlo žutih cvetova. Japanska reč za repicu, „nanohana” bukvalno znači jestivi cvet , a biljke (posebno ulje iz njihovog semena) se koriste u raznim kulinarskim primenama.

Cvet dobija svoju japansku simboliku i značenje u hanakotobi (svetlost i živahnost) zbog svog živopisnog izgleda. Na zapadu je repica simbol vitalnosti i neograničene energije.
Značenje Hanakotobe Osvetljenost, živahna
Cvetna sezona Početkom decembra
Gde ih videti Iokohama Nanohana festival
29. Bara (Bela ruža)
Jedan beli cvet Bara (Bela ruža) cveta sa jakom sunčevom svetlošću koja se probija kroz lišće biljke u pozadini

Među hiljadama sorti ruža, nekoliko cvetova u različitim nijansama bele boje, od snežnih do kremastih.

U Japanu mogu da simbolizuju nevinost, odanost i tišinu – njihova tri značenja u hanakotobi. Na Zapadu, bele ruže simbolizuju čistoću, nevinost i lojalnost. Iz tog razloga, oni su popularno cveće za upotrebu na venčanjima. S obzirom na dodatnu povezanost bele boje sa žalovanjem, bele ruže se takođe obično koriste na sahranama.
Značenje Hanakotobe Nevinost, predanost, tišina
Cvetna sezona Od maja do oktobra
Gde ih videti Park ruža Higašizava
30. Jurij (ljiljan)
Izbliza snimak briljantnog belog Jurijevog (ljiljana) cveća

Ljiljani su ljupki cvetovi u obliku zvezda sa slatkim i začinskim mirisom koji mogu ispuniti sobu ili baštu. Oni se prilično razlikuju po izgledu (oblik, veličina i boja) od vrste do vrste.

Kao i kod drugog cveća, boja utiče na simboličko značenje ljiljana. U japanskoj hanakotobi, beli ljiljani simbolizuju nevinost i čistotu, dok narandžasti ljiljani predstavljaju mržnju i osvetu. Na jeziku cveća, ljiljani simbolizuju čistoću, plodnost i odanost. Dodatna simbolika cveta ljiljana uključuje sreću, ljubav i majčinstvo.
Značenje Hanakotobe Bela – čistoća, čednost. Narandžasta – osveta, mržnja
Cvetna sezona Krajem aprila do maja
Gde ih videti Jurij Macuri (Festival ljiljana)
31. Onijuri (Tigra ljiljan)
Onijuri (tigrovi ljiljan) su popularne vrste japanskog cveća

Tigrovi ljiljani su dovoljno posebni da se razlikuju od drugih ljiljana zahvaljujući njihovom upečatljivom izgledu, koji podseća na tigrovu dlaku. Latice su im živahne, crvenkasto-narandžaste, i imaju braonkasto-crne pruge i mrlje, oznake koje čine da latice izgledaju kao tigrovi.

U Japanu tigrasti ljiljani simbolizuju bogatstvo i bogatstvo. Ovi upečatljivi cvetovi simbolizuju bogatstvo, ponos i pozitivnost na jeziku cveća.
Značenje Hanakotobe Bogatstvo
Cvetna sezona jula do avgusta
Gde ih videti Planine regiona Kinki
32. Rabenda (lavanda)
Rabenda (lavanda) su popularne vrste japanskog cveća

Biljke lavande proizvode klasove sitnih, svetloljubičastih cvetova koji su, iako su zapanjujuće lepi, najpoznatiji po svom još fantastičnijem mirisu. Nežni miris je popularan u parfemima i aromaterapijskim praksama zahvaljujući svom umirujućem profilu.

U hanakotobi i Japanu uopšte, lavanda simbolizuje vernost i vernost. Na Zapadu, cvetovi lavande simbolizuju smirenost, tišinu, spokoj, čistotu, milost i predanost.
Značenje Hanakotobe Verni
Cvetna sezona Od sredine jula do avgusta
Gde ih videti Polja lavande Furano
33. Rurikarakusa (Nemofila)
Rurikarakusa (Nemophila) su popularne vrste japanskog cveća

Nemofila (koja se u zapadnom delu sveta obično naziva bebi plave oči) su cvetovi u obliku zvona sa pet latica. Cveće svetli od mlečnobelih centara do nebeskoplavih vrhova da bi se stvorila hladna plava nijansa. Kada cvetaju, rađaju obilno cveće i prekrivena polja, pretvarajući ih u „jezera“ plavičastih cvetova.

U japanskoj hanakotobi i zapadnom jeziku cveća, nemofila svuda simbolizuje uspeh.
Značenje Hanakotobe Uspeh svuda
Cvetna sezona Sredinom aprila do početka maja
Gde ih videti Hitachi Seaside Park
Često postavljana pitanja o vrstama japanskog cveća:
Koji cvet simbolizuje ljubav u Japanu?

U Japanu, kao iu većem delu sveta, crvena ruža simbolizuje ljubav i zaljubljenost. Kamelija je takođe simbol zaljubljenosti, a karanfil je još jedan simbol ljubavi. Hanakotoba takođe dodeljuje različito cveće različitim vrstama ljubavi. Na primer, nezaboravnica simbolizuje pravu ljubav, suncokreti simbolizuju strastvenu ljubav, a gardenije predstavljaju tajnu ljubav.
Šta se smatra najsrećnijim cvetom u Japanu?

Božuri simbolizuju sreću u Japanu. U hanakotobi, detelina sa četiri lista znači „srećnik“.
Šta je samurajski cvet?

Sakura (trešnjin cvet) se često smatra samurajskim cvetom zbog kratkog perioda cvetanja, koji se poredi sa često prekratkim životom samurajskog ratnika.
Koji je najređi cvet u Japanu?

Nešto manje od 1.700 biljaka je zvanično na listi ugroženih vrsta u Japanu , što ih čini prilično retkim. Među njima, neke od najugroženijih (tj., najređih) vrsta uključuju Poligara longifolia i Licoris sanguinea var. Koreana.
Šta je japanski nacionalni cvet?

Japan ima dva de facto nacionalna cveta , trešnjin cvet ( Prunus serrulata ) i cvećarska hrizantema ( Chrisanthemum morifolium ).
Kako uživati u bogatstvu raznolike japanske flore

Iako Japan održava mnoge festivale kako bi proslavio cvetanje nekih od svojih kulturno najznačajnijih autohtonih biljaka, nije uvek moguće otputovati u ostrvsku državu da biste iz prve ruke doživeli ove velike cvetajuće događaje. Bez obzira da li možete da prisustvujete ili ne, uvek možete uživati u lepoti japanskog cveća tako što ćete ga sami uzgajati u kontrolisanom okruženju ili sličnoj klimi ili jednostavno gledajući njihove slike u člancima poput ovih. Kako god odlučite da uživate u njima, ne zaboravite na bogatstvo koje je cveće dalo japanskoj kulturi kroz praksu hanakotobe i ikebane.