Kada je sezona cvetanja krep mirte

Krep mirte, ili krep mirte ako želite, su veoma cenjene zbog svog fantastičnog cveća. Ovi prelepi grmovi i drveće proizvode šareno cveće koje je ponekad mirisno. Ovaj članak će ispitati kada nastupa sezona cvetanja krep mirte.


Kada je sezona cvetanja krep mirte?
Crape mirte (Lagerstroemia spp.) su listopadni ili zimzeleni grmovi koji cvetaju tokom leta i jeseni. Cveće može niknuti već u maju ili krajem jula, u zavisnosti od klime. Većina vrsta krep mirte cveta između jula i septembra.

Crape mirte imaju prelepe cvetove nalik na krep u raznim bojama, kao što su roze, ljubičaste, crvene i bele. Ovo cveće se proizvodi u velikim metlicama na stabljikama. Grmlje mirte može cvetati plodno, što ih čini odličnim ukrasnim grmovima za većinu vrtova.

Crape mirte su poreklom iz delova Australije, Azije i indijskog potkontinenta. Jednom kada su krep mirte uvedene u Severnu Ameriku, brzo su se naturalizovali, posebno u južnim Sjedinjenim Državama. Kao takva, krep mirta je ponekad poznata kao „Jorgovana juga“.

Žbunje mirte crap najbolje cveta u USDA zonama 6 do 9. Mirte crap preferiraju tople, vlažne uslove kao što su oni na jugu. Međutim, većina krep mirta je otporna na hladnoću do -5ºF, što im omogućava da prežive većinu zima.

Koliko dugo traju cvetovi mirte?

Jednom kada počnu da cvetaju, grmovi mirte mogu da daju cveće tri do četiri meseca. Neke mirte mogu cvetati dva puta godišnje. Ako vaša krep mirta cveta pre juna, cveće mrtve glave bledi dok vene krajem jula. Ovo bi trebalo da podstakne drugi manji krug cveća tokom kasnog leta.

Veličina i životni vek Crape Mirtle
Mirte crap rastu između 10 i 30 stopa u visinu i oko 6 do 20 stopa u širinu, u zavisnosti od sorte. Takođe možete pronaći patuljaste i polupatuljaste sorte koje su pogodne za uzgoj u saksijama. Većina patuljastih mirta raste između 2 i 6 stopa u visinu i otprilike 4 do 6 stopa u širinu.

Mirte su brzorastuće biljke koje mogu da dodaju 2 do 3 stope novog rasta svake godine. Mirte crap obično žive oko 25 do 50 godina. Uprkos brzoj stopi rasta, mirtama može trebati 5 do 10 godina da dostignu svoju zrelu visinu.

Kako uzgajati cveće mirte od krepa

Sunčeva svetlost:
Crape mirte najbolje rastu na punom suncu i treba im oko šest sati direktne sunčeve svetlosti dnevno. Nastojte da obezbedite direktnu jutarnju sunčevu svetlost gde god je to moguće, jer je ona manje intenzivna od popodnevne sunčeve svetlosti. U toplijim predelima zaštitite mirte krepa tako što ćete obezbediti delimičnu senku tokom popodneva.

Tlo:
Crape mirte tolerišu većinu vrsta zemljišta. Međutim, potrebno im je dobro drenirajuće tlo kako bi se sprečilo da se preplave. Mirte crap preferiraju blago kisela tla sa pH nivoima između 5,0 i 6,5.

zalivanje:
Zalijte tek zasađene mirte jedan ili dva puta nedeljno prve dve godine. Ovo pomaže biljci da uspostavi jake korene. Uvrežene mirte su prilično tolerantne na sušu, pa ih zalivajte jednom u dve nedelje.

đubrenje:
Gnojite ustaljene mirte jednom svakog proleća đubrivima sa sporim oslobađanjem. Hranite novozasađene mirte jednom mesečno tokom prve sezone rasta. Crape mirte se mogu lako razmnožavati pomoću reznica.

orezivanje:
Crape mirte ne bi trebalo da se snažno orezuju – praksa poznata kao “ubistvo krepa”. Umesto toga, u kasnu zimu ili rano proleće, dajte mirtama laganu suvu šljivu. Koristite ovo za oblikovanje biljke i uklanjanje mrtvih ili oštećenih stabljika.

Uzgajanje krep mirte u saksijama omogućava vam da ograničite njihovu veličinu i zaštitite ih u oštrim zimama. Ponesite mirte u saksiji u zatvorenom prostoru zimi ili ih umotajte u runo.

Česta pitanja o sezoni cvetanja mirte krepova:
U kom mesecu cvetaju mirta krep?
Većina krep mirta cveta od jula do septembra. Međutim, cvetovi krep mirte mogu niknuti već sredinom maja, u zavisnosti od klime i sorte.

Da li krep mirte cvetaju više od jednom?
Mirte krepa koje počnu da cvetaju u maju mogu cvetati više puta. Kada prvi krug cveća bledi u julu, ubijte ih. Ovo podstiče drugi talas manjih cvetova u kasno leto.

Da li krep mirte vole puno sunce ili hlad?
Mirte krapa uspevaju na punom suncu i treba im oko šest sati direktne sunčeve svetlosti dnevno. U toplijim predelima obezbediti delimičnu senku u popodnevnim satima.

Okončanje
Crape mirte su prelepi grmovi koji od leta do jeseni proizvode metlice šarenog cveća i mogu da cvetaju već u maju. Grmlje mirte mogu da cvetaju tri do četiri meseca, u zavisnosti od sorte.