Gde postaviti nervne biljke u kuci

Najbolje lokacije za nervne biljke za optimalnu negu i prednosti feng šuija
Nervne biljke (Fittonia) su kompaktne tropske kućne biljke koje su savršene za terarijume ili vlažna kupatila. Uprkos svojoj maloj veličini, nervne biljke mogu značajno uticati na feng šui energiju u vašem domu. Nervne biljke se mogu koristiti za povećanje pozitivne energije sve dok imaju uslove koji su im potrebni. U ovom članku ćemo objasniti gde da pozicionirate nervne biljke u vašem domu za optimalnu negu i feng šui prednosti.


Gde postaviti nervne biljke u kući – najvažnije
Kao živi organizmi, nervne biljke su snažno povezane sa elementom Drvo i predstavljaju rast i emocionalnu podršku. Prema Bagua mapi, nervne biljke odgovaraju istočnim i jugoistočnim delovima vašeg doma u praksi Feng Shui. Za optimalnu negu biljaka, nervne biljke treba da budu postavljene negde toplo i vlažno sa indirektnim ili filtriranim svetlom tokom celog dana.

O nervnim biljkama

Nervne biljke su zimzelene trajnice iz roda Fittonia, koji pripada porodici akantusa (Acanthaceae). Rod je dobio ime po botaničkim piscima iz 19. veka Elizabet i Sari Fiton.

Zbog boja i šara na lišću, nervne biljke su poznate i kao biljke mozaika. Svaki tamnozeleni list je prekriven živopisnim ružičastim, crvenim ili belim venama. Nervne biljke proizvode sićušne bele cvetove u svojim izvornim staništima, ali retko cvetaju kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru.

Ove biljke potiču iz tropskih kišnih šuma Perua i drugih delova Južne Amerike, gde rastu na šarenoj svetlosti šumskog tla. Nervne biljke narastu do 6 inča u visinu, ali se mogu širiti oko 12 do 18 inča i mogu živeti godinama uz odgovarajuću negu. Ove biljke takođe nude niz ukrasnih upotreba i prednosti.

Nervne biljke i Feng Shui

Iako nervne biljke nemaju nikakvu specifičnu simboliku ili značenje, one se i dalje mogu koristiti u feng šuiju. Nervne biljke se mogu koristiti za stvaranje veze sa prirodom i energijom koju proizvode živa bića.

Nervne biljke se takođe mogu koristiti za raspršivanje negativne energije ili či koja se skuplja u praznim prostorima. Oni takođe mogu da prečiste vazduh apsorbovanjem ugljen-dioksida i oslobađanjem kiseonika. Kao i mnoge kućne biljke, nervne biljke takođe mogu da apsorbuju potencijalno štetna isparljiva organska jedinjenja (VOC).

Nervne biljke takođe imaju jaku vezu sa elementom Drvo. Teorija pet elemenata (Vu Ksing) je sastavni deo feng šuija. Svaki element – zemlja, vatra, metal, voda i drvo – ima različite kvalitete i asocijacije.

Element Drvo predstavlja rast, ponovno rođenje, obnovu i emocionalnu podršku. Element drveta je najmoćniji u istočnim ili jugoistočnim delovima vašeg doma. Postavljanje nervnih biljaka u ove oblasti pomaže u povećanju vaše veze sa elementom drveta.

Gde postaviti nervne biljke u kući
Gde postaviti nervne biljke u kući
Prema Bagua mapi
Jedan od glavnih načina organizovanja energije ili chi u vašem domu je korišćenje Bagua mape. Ovaj alat deli sobu ili dom na devet odvojenih zona od kojih svaka utiče na različite aspekte naših života. Devet zona mape Bagua i njihovi odgovarajući kvaliteti i elementi su:

Istok = Porodica (Džen) – Drvo
Jugoistok = prosperitet i bogatstvo (Ksun) – drvo
Jug = Slava i reputacija (Li) – Vatra
Jugozapad = Odnosi (Kun) – Zemlja
Zapad = Deca (Dui) – Metal
Centar = Zdravlje (Tai Ki) – Zemlja
Severozapad = korisni ljudi (Kian) – Metal
Sever = Karijera (Kan) – Voda
Severoistok = Znanje (Gen) – Zemlja
Zbog njihove veze sa elementom drveta, nervne biljke treba postaviti u istočne ili jugoistočne oblasti vašeg doma. Element Drvo je najjači u ovim oblastima, pojačavajući njegove pozitivne efekte.

Istočna zona mape Bagua je povezana sa porodicom, što odgovara povezanosti između Vuda i emocionalne podrške. Jugoistok je povezan sa prosperitetom, koji je povezan sa elementom drveta zbog njegove veze sa rastom. Dakle, postavljanje nervne biljke u bilo koju od ovih oblasti mape Bagua može biti od koristi za vaš prosperitet ili porodični život.

Živi organizmi kao što su sobne biljke su korisni u feng šuiju jer stvaraju pozitivnu energiju. Nervne biljke takođe mogu pomoći u raspršivanju negativne energije prikupljene u praznim prostorima ili oštrim uglovima.

Prema zahtevima za negu

Kada odlučujete gde da postavite nervne biljke u svom domu, takođe morate uzeti u obzir njihove zahteve za negu. Ovim tropskim kućnim biljkama su potrebni topli, vlažni uslovi da bi uspevali u zatvorenom prostoru.

Nervne biljke mogu tolerisati različite nivoe izlaganja svetlosti, ali najbolje rade kada im se daje filtrirano svetlo kroz roletne ili zavese. Nervne biljke takođe mogu rasti u oblastima sa jakim, indirektnim svetlom sa prozora okrenutih prema istoku. Međutim, treba ih postaviti otprilike 3 metra od prozora.

Nervne biljke takođe mogu rasti u prostorijama okrenutim prema severu koje pružaju delimičnu senku. Iako nervne biljke mogu nakratko da tolerišu uslove slabog osvetljenja, one će doživeti zastoj u rastu ako ne dobiju dovoljno svetlosti.

Dobijanje odgovarajuće temperature i vlažnosti je najvažniji aspekt brige o nervnim biljkama. Nervnim biljkama su potrebne stabilne temperature u rasponu od 60 do 80ºF (15,5 do 26,5ºC). Nervne biljke takođe zahtevaju visok nivo vlažnosti u rasponu od 60 do 90%.

Kupatila su idealna mesta za nervne biljke jer pružaju vlažne, tople uslove. Ako ne možete da stavite nervne biljke u svoje kupatilo, onda koristite ovlaživače ili šljunčane posude da biste održali visoku vlažnost. Takođe možete redovno zamagliti lišće.

Gde NE postavljati nervne biljke u kući

Prema Teoriji pet elemenata, različiti elementi mogu negativno uticati jedni na druge. Ovo čini neke delove vašeg doma neprikladnim za nervne biljke.

Element Drvo je oslabljen Vatrom, koja je najjača u južnim oblastima Bagua karte. Drvo se takođe sukobljava sa metalom, koji upravlja zapadnim i severozapadnim delovima vašeg doma. Izbegavajte postavljanje nervnih biljaka u ove oblasti, jer to može ometati energiju elementa drveta koju pokušavate da kultivišete.

Izbegavajte stavljanje nervnih biljaka na mesta koja imaju hladne ili suve propuhe. Promaje stvaraju ventilacioni otvori, otvoreni prozori i radijatori. Promaja može smanjiti i temperaturu i nivo vlažnosti oko nervnih biljaka, što može izazvati ozbiljne probleme za biljku.

Držite nervne biljke dalje od područja jarke, direktne sunčeve svetlosti, posebno tokom popodneva. Previše direktne sunčeve svetlosti može da sprži i ošteti lišće vaše nervne biljke. Ostavljanje nervnih biljaka u oblastima sa slabom osvetljenošću takođe može izazvati probleme kao što su slab rast ili gubitak boje.

Gde postaviti nervne biljke na otvorenom

Nervnim biljkama su potrebni topli, vlažni uslovi i nisu pogodni za uzgoj na otvorenom u većini delova Sjedinjenih Država. Međutim, možete uzgajati nervne biljke kao biljke koje pokrivaju tlo napolju u USDA zonama 11 do 12. Da biste zaštitili nervne biljke od intenzivnog popodnevnog sunca, uzgajajte ih u zasjenjenim područjima.

Osnovna razmatranja nege nervnih biljaka

Kao što je pomenuto, nervnim biljkama su potrebne stabilne, tople temperature od približno 60 do 80ºF (15,5 do 26,5ºC). Nervnim biljkama je takođe potrebna vlažnost od 60 do 90%. Nervnim biljkama je takođe potrebna jaka, indirektna svetlost, filtrirano svetlo ili delimična senka sa prozora okrenutih prema istoku ili severu.

Tokom proleća i leta, vodite nervne biljke 3 ili 4 puta nedeljno ili kad god se gornji centimetar zemlje oseća suvim. Smanjite zalivanje na jednom ili dva puta nedeljno tokom zime. Nervnim biljkama su potrebna neutralna do blago kisela, dobro drenirajuća tla koja još uvek mogu zadržati malo vlage.

Hranite nervne biljke nedeljno tokom proleća i leta razblaženom dozom đubriva. Nervne biljke rastu umereno, pa ih presadite svake godine ili dve tokom proleća.

Iako se nervne biljke ne smatraju toksičnim ili otrovnim za kućne ljubimce i ljude, pametno je nositi par zaštitnih rukavica tokom bilo kojeg oblika nege biljaka jer imaju sitne dlačice na svojim stabljikama koje mogu izazvati blagu iritaciju.

Česta pitanja o mestu pozicioniranja nervnih biljaka:

Koja je soba najbolja za nervnu biljku?
Toplo, vlažno kupatilo je najbolja prostorija za nervnu biljku, posebno ako ima prozor okrenut prema istoku.

Koliko daleko od prozora treba da bude nervna biljka?
Nervne biljke treba da budu postavljene otprilike 3 stope od prozora da bi se zaštitile od direktne sunčeve svetlosti.

Mogu li da stavim svoju nervnu biljku u ugao?
Stavljanje nervnih biljaka u uglove pomaže u raspršivanju negativne energije i stvaranju pozitivne energije.

Mogu li nervne biljke uspevati u uslovima slabog osvetljenja?
Nervne biljke mogu tolerisati slabo osvetljenje u kratkom vremenskom periodu, ali im je i dalje potrebna indirektna ili filtrirana sunčeva svetlost.

Mogu li nervne biljke tolerisati propuh?
Nervne biljke ne mogu tolerisati propuh jer to snižava temperaturu i nivoe vlažnosti. Držite nervne biljke dalje od promaje.

Okončanje
Nervne biljke čine odlične tropske kućne biljke za vaš dom i čak mogu poboljšati feng šui. Prema Bagua mapi, nervne biljke najbolje funkcionišu u istočnim ili jugoistočnim oblastima koje su snažno povezane sa elementom Drvo. Nervne biljke uspevaju u toplim, vlažnim područjima koja primaju jarko, indirektno svetlo, filtrirano svetlo ili delimičnu senku.