Gde postaviti biljke aloje u kuci

Najbolje lokacije za biljke aloe za optimalnu negu i feng šui prednosti
Neki ljudi dodaju kućne biljke kako bi uneli malo prirode unutra ili zbog svojih prednosti prečišćavanja vazduha. Ali drugi žele da postignu više duhovnih ciljeva generisanjem pozitivne energije ili sprečavanjem da negativnost uđe u njihov prostor. Ako ste zainteresovani za prakse kao što je Feng Shui, verovatno se pitate kako se vaše omiljene kućne biljke uklapaju u šemu stvari. Biljke aloe vere su složene jer imaju mešovitu reputaciju u Feng Shuiju. Ovaj vodič će pokriti sve što treba da znate o tome gde da postavite biljke Aloe u kući za optimalnu negu i prednosti Feng Shuija.


Gde postaviti biljke aloje u kući – najvažnije
Da biste optimizovali feng šui prednosti aloje, postavite ove biljke u užurbane kućne prostore kao što su kuhinje ili blizu ulaza. Pošto je biljka šiljasta i može poremetiti mirnije energetske obrasce, neće izazvati nikakve probleme u oblastima koje već vrve od aktivnosti. Za optimalnu negu biljaka, locirajte svoju Aloju dalje od jarke, direktne sunčeve svetlosti na toplom mestu dalje od hladnog propuha.

O biljkama aloje

Aloja je čitav rod koji obuhvata stotine biljaka sa različitim karakteristikama. Aloe vera, ili Aloe barbadensis, je najpoznatija i široko rasprostranjena vrsta.

Ceo rod je poreklom iz delova sveta poput Afrike, Arapskog poluostrva, Mediterana i širom Azije. U divljini, ove biljke uglavnom rastu u vrućim, suvim i izazovnim okruženjima.

Većina aloje su sukulenti neke vrste. Gusti i mesnati listovi koje uzgajaju pomažu u zadržavanju vode tokom sušnih perioda, ali to takođe znači da su biljke podložne preteranom zalivanju kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru.

Biljke aloje imaju šiljaste, šiljaste listove, a mogu imati i šiljke na ovim listovima. Često se koristi za lečenje stanja kože.

Aloe biljke i feng šui
Aloe vera i druge biljke Aloe imaju mešovitu reputaciju u praksama kao što je Feng Shui. Pošto su žive biljke zelene boje, mogu da simbolizuju rast pozitivne energije.

Biljke su povezane sa elementom drveta, koji nudi stabilnost, snagu i stalan rast. Žive biljke se često preporučuju za dom da stimulišu određene delove života, kao što su karijera ili bogatstvo. Međutim, biljke Aloe se ne smatraju najboljim izborom za ovu svrhu.

U Feng Shui-u, zaobljeni i zakrivljeni oblici su poželjniji od oštrih i šiljatih da bi se generisala pozitivna energija. Šiljasti listovi i šiljci Aloe vere često se smatraju problemom u ovakvoj praksi.

Iako je moguće koristiti biljku Aloe koja je još uvek u zatvorenom prostoru da stimuliše energiju i unapredi blagostanje, moraćete da je postavite sa posebnom pažnjom ako sledite principe Feng Shui-a kako biste uravnotežili njene manje pozitivne karakteristike.

Gde postaviti biljke aloje u kući

Generalno, ne želite da postavljate žive biljke blizu ulaznih vrata ili zadnjeg ulaza u kuću. Ovo se smatra gubitkom energije jer ono što biljka generiše može da teče pravo iz strukture.

Međutim, kada je u pitanju šiljasti izgled Aloe, ovo postavljanje može zaista dobro funkcionisati. Možete iskoristiti zaštitnu asocijaciju sa svojim šiljastim izgledom i ograničiti ono što je dozvoljeno da uđe u vaš dom kroz vrata. Ovo bolje funkcioniše na zadnjim vratima nego na prednjim jer ne želite da zastrašite dobrodošle goste ili posetioce.

Aloja može da odbije negativnu energiju zahvaljujući svom šiljastom izgledu, pa razmislite o tome da je postavite blizu kompjuterskog stola ili telefona ako imate problema sa primanjem negativnih vesti preko tih portala.

Koje sobe su najprikladnije u kući

Biljke aloje su takođe dobar izbor za veoma prometna područja kao što su kuhinje ili blatarije gde svi odlaze i preuzimaju svoju opremu na otvorenom.

Pošto je biljka šiljasta i može poremetiti mirnije energetske obrasce, neće izazvati nikakve probleme u oblastima koje već vrve od aktivnosti. Ključ za korišćenje Aloe u najbolju korist u praksi Feng Shuija je da iskoristite prednosti Bagua mape. Ovo je način razdvajanja kuće ili druge strukture u osam različitih sektora, svaki sa svojim posebnim fokusom.

Gde postaviti biljku aloje prema mapi Bagua
Postavljanje biljke Aloe vere u jugoistočni deo kuće može stimulisati vaše bogatstvo. Ovo je posebno bezbedno mesto za šiljastu biljku jer će vam pomoći da se zaštitite od gubitaka i štetnih događaja u ovom delu vašeg života.

Možete razmisliti o postavljanju žive biljke u severnom sektoru za stimulaciju karijere, ali možda nećete želeti da izaberete aloju za ovu svrhu. Osim ako vaša karijera nije veoma borbena, šiljati listovi bi mogli da oteraju mušterije ili klijente radije nego da im prihvate dobrodošlicu. Možda će dobro odgovarati advokatu ili drugom profesiju one koje moraju biti direktne, pa čak i agresivne u svom poslu.

Ako primate previše slave ili sramote, stavljanje Aloe vere na južnu poziciju moglo bi vam pomoći da se odbranite od ovoga. Uprkos tome što ima malo negativnu asocijaciju zbog svog izgleda, aloja zapravo može da deluje u više delova Bague od vaše prosečne kućne biljke zbog svog potencijala za zaštitu.

Gde god da postavite aloju, uzmite u obzir i njene praktične potrebe za negom. Uverite se da dobija indirektno, ali jako svetlo i da bude dalje od hladnog propuha. Ne dozvolite da bude previše vruće ili opečeno od sunca i izbegavajte visoku vlažnost koja može dovesti do vlažnog tla.

Gde ne smeti biljke aloje u kući

Biljke aloje ne vole direktnu sunčevu svetlost i najbolje se koriste u područjima sa puno aktivnosti. Čak i u Feng Shui-u, obeshrabreni ste da stavite bilo koju živu biljku u spavaću sobu ili drugi umirujući prostor.

Smatra se da sve žive biljke stvaraju energiju, što može poremetiti san ili opuštanje. Iako je dnevna soba možda dovoljno zauzeta za biljku poput aloe vere, razmislite o tome da je držite pored kreveta ili u kupatilu.

Ne postavljajte ni žive biljke u centar kuće, za koje se smatra da ometaju protok energije. Biljke aloe vere su posebno sklone ovom problemu zbog svojih uskih, šiljastih listova.

Gde postaviti biljke aloje na otvorenom

Ako živite u toploj klimi bez šanse za smrzavanje zimskih temperatura, možda ćete želeti da posadite aloju u zemlju na otvorenom. Većina sorti uspeva u delimično zasjenjenim područjima bez direktnog sunca svaki dan. Uverite se da se zemlja dobro odvodi ili koristite podignutu posudu kako biste osigurali da koreni biljke ne trunu zbog visokog nivoa vlage. Prave odlične biljke za dvorište kada se stave u kontejnere.

Esencijalna nega biljaka aloje
Aloji nije potrebno mnogo đubriva ili vode da bi uspela. Izbegavajte zalivanje dok saksija ne postane svetla i dok se gornja tri ili četiri inča Aloe zemlje ne osuše. Uklonite sve listove koji su žuti ili suše sa godinama. Biljka može proizvesti nove izdanke oko svoje baze koje bi trebalo presađivati godišnje kako bi se izbegla gužva. Obezbedite biljkama aloje mnogo indirektne, ali jake sunčeve svetlosti i držite ih dalje od hladnog propuha.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome kako uspešno uzgajati biljke Aloe kod kuće.

Gde da postavite Aloe Česta pitanja:

Koja je soba najbolja za biljke Aloe?
Dnevna soba, kuhinja ili drugi prometni delovi kuće su najbolji za Aloe veru. Izbegavajte umirujuća mesta poput spavaće sobe jer ova biljka može biti previše stimulativna.

Koliko daleko od prozora treba da bude biljka aloje?
Biljke aloje vole jako svetlo, ali većina ne reaguje dobro na direktnu sunčevu svetlost i izgoreće. Držite biljke aloe oko dva do tri metra od bilo kog prozora sa direktnim izlaganjem tokom dana.

Mogu li da stavim svoju biljku Aloe u ugao?
Prakse feng šuija zahtevaju postavljanje biljaka u uglove kako bi reflektovale energiju nazad u prostoriju, a biljka aloje bi to trebalo da toleriše sve dok ima dovoljno svetlosti. Razmislite o biljnom svetlu da biste ga učinili srećnim bez obzira gde ga postavili.

Može li aloja uspevati u uslovima slabog osvetljenja?
Aloe veri, posebno, nije potrebno mnogo svetlosti, ali će prestati da raste i požuti bez dovoljno izlaganja. Biljno svetlo je generalno najbolji način da se udovolje potrebama ovih biljaka dok ih postavljate gde god želite u kući.

Može li aloja tolerisati propuh?
Aloja može da podnese tople ili suve propuhe zbog svog pustinjskog nasleđa, ali ne reaguje dobro na hladne propuhe. Držite ih podalje od prozora i vrata zimi.

Gde postaviti biljke aloje – poslednja reč

Prema Feng Shui principima, biljka Aloe ima donekle negativnu reputaciju, ali se ipak može koristiti uz pažljivo planiranje. Smatrajte to štitom napravljenim od šiljastih šiljaka koji će zaštititi sebe i vašu energiju i sigurno ćete pronaći odgovarajuće mesto za njega u svom domu. Samo imajte na umu da to može biti ometajuće pre nego što odaberete u kom delu Bague da ga centrirate.

Ako tražite svoju sledeću biljku Aloe koju ćete dodati svojoj kolekciji, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju biljke Aloe širom zemlje.