Kako uzgajati Potentilla Reptans puzava petolistnica

Vodič korak po korak za uzgoj i brigu o repoglavcima (puzava petolistnica) kod kuće

Dobrodošli u naš osnovni vodič za uzgoj i brigu o repoglavcima (puzava petolista). Biljka koja nudi dovoljno pokrivača zemlje i obilje boja, Potentilla reptans može biti odličan izbor za vaše potrebe. To je izdržljiva višegodišnja cvetna biljka koja puzi po zemlji, stvarajući svetlo žute cvetove. Ova višegodišnja vrsta koja nije potrebna za održavanje je odličan izbor za bujne otvorene prostore, granice ili divlje bašte.


Kako uzgajati Potentilla Reptans (puzava petolista) – najvažnije:
Botanički naziv: Potentilla reptans
Takođe poznat i kao: puzava petoprsta, evropska petoprsta, puzava tormentil, obična petoprsta, petoprsta trava
Zone otpornosti: USDA zone rasta 4 do 8
Meseci cvetanja: od juna do septembra, u zavisnosti od lokacije.
Poteškoće u uzgoju: Lako se uzgaja. Pogodno za početnike.
Vrsta biljke: puzava zeljasta višegodišnja biljka
Zahtevi za osvetljenje: Preferira puno sunce. Može tolerisati zasjenjene uslove.
Temperatura i vlažnost: Otporan na zimu do -30 stepeni Farenhajta i otporan na sušu. Dobro se ponaša u različitim nivoima vlažnosti.
Potrebe za zalivanjem: Zalivajte po potrebi da biste održali blago vlažno tlo, posebno tokom prve sezone rasta.
Prednosti tla: Dobro drenirajuće zemljište. Toleriše niz uslova i pH nivoa, ali može najbolje rasti na neutralnim zemljištima oko 7 na pH skali.
Hranjenje: Ne zahteva često đubrenje. Ako se odlučite za đubrenje, koristite višenamensko đubrivo manje od jednom godišnje.
Očekivanja rasta: Ova biljka niskog rasta može dostići visinu od 10 do 50 centimetara sa sličnim širenjem po zrelosti.
Toksičnost: Nije toksično za ljude i kućne ljubimce.

O Potentilla Reptans (puzava petolista)

Naučne činjenice
Potentilla reptans je vrsta koja se obično naziva puzava petolista. Ova biljka je član roda Potentilla i porodice biljaka Rosaceae, ili porodice ruža.

Poreklo i istorija
Potentilla reptans su poreklom iz oblasti severne Afrike i Evroazije. Danas je uobičajeno pronaći puzavu petolistu na jugu Engleske, ali takođe raste bilo gde od Evrope do Himalaja. Ova biljka deluje kao pokrivač tla, ali se u nekim oblastima smatra invazivnom.

Botaničke karakteristike
Potentilla reptans je puzava zeljasta višegodišnja biljka. Raste nisko i širi se po zemlji, stvarajući čvorove koji se ukorenjuju pri kontaktu sa zemljom.

Ova vrsta ima žuto cveće koje liči na ljuticu. Njegovo lišće je malo i okruglo, sa nazubljenim ivicama.

Koristi i prednosti

Posebno sjajna stvar kod puzave petolistnice je to što privlači oprašivače. Kao i druge Potentillas, ova netoksična vrsta poziva insekte poput leptira u vašu baštu.

Možda ćete primetiti da cvetovi Potentilla reptans imaju poznati oblik. To je zato što je njihov izgled bio repliciran u arhitekturi kroz srednji vek.

Ovaj dizajn, koji se često naziva Venerina ruža, bio je posebno uobičajen u hrišćanskim arhitektonskim strukturama kao što su lukovi, vrata i prozori.

Vreme cvetanja i sezona cvetanja
Vaši Potentilla reptans će cvetati od leta do jeseni. Sezona cvetanja obično traje od juna do septembra, u zavisnosti od toga gde živite.

Očekivanja rasta
Kao što znate, ova biljka raste nisko do zemlje. Dakle, dostići će samo oko 10 do 50 centimetara visine.

Ako je izolovan, njegovo širenje će biti slično njegovoj visini. Međutim, kada stabljike dođu u kontakt sa zemljom, mogu nastaviti da se ukorenjuju i šire. Biće potrebna jedna do dve godine da vaši Potentilla reptans dostignu zrelost.

Najbolje prateće biljke za reptane potencile
Moraćete da pazite šta ćete uzgajati u blizini puzave petoliste. To je zato što ova biljka može preuzeti druge vrste i teško ju je ukloniti kada se proširi.

Uz to rečeno, ova vrsta može vam poslužiti kao pokrivač za travnjak, livadu divljeg cveća ili baštu sa lukovicama. Druge vrste Potentilla kao što su Pink Beauti i Gold Drop mogu dodati lep kontrast bašti.

Kako uzgajati Potentilla Reptans (puzava petolistnica):

Koje su najbolje lokacije za sadnju repanaca?
Sada, ova vrsta najbolje raste na mestu sa punim suncem ili delimičnom senkom. Dakle, poželećete da uzgajate svoju puzavu petolistu na livadi ili travnjaku koji ispunjava ove zahteve.

Ova biljka će najbolje rasti u zatvorenom prostoru ili području koje se može širiti bez preuzimanja drugih biljaka. Odlična je zamena za travnjak i dobro izgleda oko stepenica ili raste u kamenoj bašti.

Koja su najbolja doba godine za sadnju?
Najbolje vreme za sadnju puzavog petolista je rano proleće. Ovako se može  korenima i ojačati tokom te prve sezone rasta.

Uzgajanje iz semena u odnosu na mlade rasadničke biljke
Lako je uzgajati Potentilla reptans iz semena ili mladih biljaka. Kupovina rasadnika će trajati manje vremena i garantovati raznolikost koju tražite.

To je zato što su Potentillas često hibridi, tako da seme može na kraju da raste različitu sortu od one koju ste nameravali da posadite. Uz to, berba semena je isplativiji pristup uzgoju ove vrste.

Šta uraditi pre sadnje
Pre nego što posadite puzavu petolistu, obavezno izaberite mesto gde ne može da preuzme i naškodi drugim biljkama. Znajte da ova biljka može da raste agresivno i da je teško ukloniti kada se uspostavi.

Ako odlučite da posadite ovu vrstu, moraćete da imate pravi alat. Prikupite potrebne materijale navedene u odeljku Osnovni alati u nastavku.

Koje je najbolje tlo za reptane repice?
Koje je najbolje tlo?
Sada, ova vrsta najbolje uspeva u dobro dreniranom zemljištu. Može rasti u različitim uslovima i nivoima pH. Međutim, najsrećniji je na neutralnim zemljištima oko 7 na pH skali.

Kako posaditi Potentilla Reptans
Ovi koraci će vam pomoći da posadite Potentilla reptans kao pokrivač tla.

Izaberite dobro mesto za uzgoj puzave petoliste. Uklonite korov i travu i uverite se da ima dovoljno prostora za širenje bez oštećenja drugih biljaka.
Nanesite sloj svežeg komposta od dva inča na to područje. Uverite se da je zemlja rahla, ali glatka pre nego što posadite svoju puzavu petolistu.
Sada, iskopajte rupu nešto veću od sadašnjeg kontejnera ove biljke.
Izvadite biljku iz kontejnera, stavite je u rupu i popunite sve praznine zemljom.
Zalijte duboko i održavajte zemlju vlažnom dok se ne uspostavi koren biljke.

Light Preferences
Ova vrsta uživa na suncu, ali može da toleriše senovito okruženje. Dobro će rasti u većini uslova sve dok prima nekoliko sati sunčeve svetlosti svakog dana.

Postavke temperature i vlažnosti
Srećom, Potentilla reptans je otporan na zimu do -30 stepeni Farenhajta. Ova biljka je otporna na sušu i uspeva u različitim nivoima vlažnosti.

Kako se brinuti za reptans (puzava petolistnica):

Potrebe za zalivanjem
Kada prvi put posadite puzavu petolistu, zalivajte dovoljno često da održite blago vlažno tlo. Odatle će biljka verovatno dobiti hidrataciju koja joj je potrebna od padavina.

Đubrenje vaše puzave petoliste
Pogodno, ovoj biljci nije potrebno često đubrenje. U stvari, obično će dobro rasti bez ikakvog đubriva. Međutim, ako želite da đubrite puzavu petolistu, možete koristiti višenamensko rešenje jednom svake godine ili dve.

Obrezivanje i odsecanje glave
Nema potrebe za obrezivanjem ili mrtvoglavom puzavom petolistom. Međutim, možda ćete želeti da obrežete biljku iz estetskih razloga.

Ako jeste, jednostavno koristite oštre škare da biste postigli željeni izgled. Takođe možete koristiti kosilicu na ovoj biljci ako je koristite kao zamenu za travnjak.

Propagacija
Srećom, Potentilla reptans se lako razmnožava. Koristite puzeće stabljike ove biljke za razmnožavanje tako što ćete dozvoliti čvorovima da dođu u kontakt sa zemljom. Ovi čvorovi će se ukoreniti i za kratko vreme formirati još puzajućih petokrilaca.

Prezimljavanje
Ne postoje posebna razmatranja za puzavu petolistu u zimskim mesecima, jer je vrsta otporna na hladnoću.

Kada i kako presaditi biljke uzgajane u kontejnerima
Neuobičajeno je uzgajati puzavu petolistu u kontejnerima. Uz to, neki baštovani odlučuju da ih uzgajaju u malim kontejnerima i povećaju veličinu saksije pre nego što ovu vrstu postave na poslednje mesto u bašti.

Ako koristite ovaj pristup, evo koraka koje treba preduzeti da presadite svoju puzavu petolistu.

Pronađite posudu za jednu veličinu saksije veću od sadašnjeg lonca biljke. Uverite se da njegova nova posuda ima rupe za drenažu.
Možete dodati šljunak u podlogu za dodatnu drenažu. Zatim dodajte svež sloj zemlje kako biste podržali korenje biljke.
Sada stavite biljku u njenu novu saksiju. Pobrinite se da vrh njegove korijenske kugle leži samo nekoliko centimetara ispod ivice lonca.
Popunite sve praznine zemljom tako da vaš puzavi petolist bude čvrst u svom novom okruženju.

Uobičajeni problemi sa repatom potentile i kako ih lečiti

Znaci problema sa zalivanjem
Ako puzava petolistka ne dobije dovoljno vode kada je prvi put zasađena, to može uticati na razvoj korena. S druge strane, previše vode može izazvati razvoj truleži korena.

Izbegnite probleme sa hidratacijom tako što ćete zemlju održavati blago vlažnom tokom prve sezone rasta ove biljke. Odatle, zalivajte samo ako padavina pada ispod jednog inča nedeljno u vašem području.

Znaci neprikladnih svetlosnih ili temperaturnih uslova
Ova biljka je tolerantna na različite svetlosne i temperaturne uslove. Međutim, previše sunca i toplote mogu dovesti do bržeg izbledenja tokom sezone rasta. Izbegnite bilo kakve probleme tako što ćete ovu biljku uzgajati na delimično senovitom mestu u zonama uzgoja USDA 4 do 8.

Uobičajene štetočine i Bolesti
Neuobičajeno je da Potentilla reptans ima problema sa bolestima ili štetočinama. Ipak, možda ćete želeti da znate o sledećim problemima i načinima njihovog lečenja.

Trulež korena: Svaka biljka koja razvije trulež korena trebaće hitnu pažnju. Ako primetite ovu gljivičnu infekciju, odrežite zahvaćeno područje, uklonite biljku iz zemlje i zamenite je svežom, čistom mešavinom.
Lisne uši, tripsi i drugi insekti: Povremeno, najezde insekata mogu ugroziti vašu puzavu petolistu. Ako primetite lisne uši, tripse ili druge štetne životinje, ručno uklonite vidljive bube ili ih izbacite prskanjem biljke vodom. Odatle možete primeniti insekticidni rastvor dok se infestacija ne smiri.

Osnovni alati koje treba imati u blizini

Evo kompletne liste alata i materijala koje ćete želeti da imate za pokrivač tla puzave petoprste.

Lopata za baštovanstvo
Dobro drenirajuća mešavina zemljišta
Rezače ako su potrebne za održavanje
Kontejner sa drenažnim otvorom ako je potrebno
Šljunak za dodatnu drenažu ako raste u kontejnerima
Višenamensko đubrivo (opciono)

Okončanje
Doduše, puzava petolista može biti malo previše izdržljiva u nekim slučajevima. Međutim, to bi mogao biti pravi izbor ako tražite pokrivač zemlje sa primesama vesele boje. Sa ovom biljkom jedno je sigurno. Sigurno ćete uživati u godinama veselog cvetanja uz minimalan napor.

Najčešća pitanja o uzgoju repice (puzava petolista):

Da li je Potentilla reptans izdržljiv?
Da, Potentilla reptans je izdržljiva vrsta. Može da izdrži mraz, kao i uslove suše. Ova biljka je takođe dovoljno čvrsta da uspeva uz minimalnu negu.

Koliki su Potentilla reptans?
Kao puzava biljka, Potentilla reptans dostiže visinu od oko 10 do 50 centimetara. Imaće sličnu širinu osim ako ne nastavi da puzi i širi se po zemlji.

Šta radite sa Potentilla reptans preko zime?
Kao biljka otporna na hladnoću, Potentilla reptans neće trebati mnogo zimske nege. Ako primetite da neke od njegovih stabljika odumiru tokom zime, poželećete da ih obrezujete kako biste podstakli zdrav rast u proleće.

Da li je Potentilla reptans invazivan?
Da, Potentilla reptans može biti invazivna u određenim sredinama. Možda će biti teško ukloniti ovu biljku sa travnjaka i cvetnih gredica nakon što se proširi.

Da li je Potentilla reptans višegodišnja biljka?
Da, Potentilla reptans je višegodišnja biljka. Uz minimalnu negu, ova vrsta će nastaviti da cveta tokom godina.

Da li će Potentilla reptans rasti u senci?
Da, Potentilla može rasti u delimičnoj senci. Ako živite u oblasti sa toplijim letnjim vremenom, ova biljka će više voleti malo hladovine u svom okruženju.

Da li je Potentilla reptans otrovna za ljude?
Ne, Potentilla reptans se ne smatra otrovnim za ljude. Pored toga, ova biljka nije toksična za mačke, pse ili druge kućne ljubimce.