Tolerancije temperature i vlažnosti srčanog filodendrona

Najbolji raspon temperature i vlažnosti za biljke srčanog filodendrona u zatvorenom prostoru

Srčani filodendron (Philodendron hederaceum) prirodno raste u tropskim kišnim šumama Centralne i Južne Amerike i delovima Kariba. Ove biljke vole toplu i vlažnu klimu, a jedan od ključeva nege Heartleaf philodendrona kod kuće je pronalaženje odgovarajuće lokacije koja obezbeđuje pogodne uslove životne sredine tokom cele godine. Ovaj vodič će vas provesti kroz sve što treba da znate o toleranciji temperature i vlažnosti Heartleaf Philodendron u zatvorenom prostoru.


Tolerancije temperature i vlažnosti srčanog filodendrona – najvažnije
Optimalne temperature filodendrona srčanog lista kreću se od 65 – 85 ° F. Mogu da podnesu kratke slučajeve nižih temperatura koje ne bi trebalo da padnu ispod 60°F. Preferirate vlažnije okruženje od 40% vlažnosti i ne volite hladne propuhe, ne bi trebalo da ih postavljate blizu ventilacionog otvora ili sistema za klimatizaciju.

Uobičajeni rasponi temperature i vlažnosti Biljke filodendrona srčanog lista dobijaju u svojim izvornim staništima
Uobičajeni rasponi temperature i vlažnosti Biljke filodendrona srčanog lista dobijaju u svojim izvornim staništima
Prirodno okruženje filodendrona srčanog lista su tropske prašume Južne i Centralne Amerike i delovi Kariba. Ovde se srednje godišnje temperature kreću između 78 – 83°F (25 – 28°C), a nivoi vlažnosti su oni tropske vlažnosti, koji su visoki.

Znaci da je vaš srčani filodendron izložen pogrešnoj temperaturi i vlažnosti
Vaš Heartleaf filodendron će vas obavestiti ako ga izložite netačnim temperaturama ili nivoima vlažnosti tako što će pokazati specifične simptome u zavisnosti od toga šta uzrokuje njihove probleme.

Uobičajeni znaci preniske temperature uključuju:

Vrhovi listova koji su smeđi
Listovi koji padaju sa biljke
Opušteni, šepajući ili stagnirajući rast biljaka
Uobičajeni znaci previsoke temperature uključuju:
Uvenuće lišća
Listovi hrskavog izgleda
Uobičajeni znaci da nivoi vlažnosti nisu idealni:

Žuti listovi
Braon na ivicama listova
Razmatranje idealne temperature i vlažnosti za biljke srčanog filodendrona

Prirodno stanište srčanog filodendrona je u tropskim kišnim šumama Južne i Centralne Amerike i Kariba. Ovde doživljavaju visok nivo vlažnosti i prosečne temperature od oko 78 – 83°F (25 – 28°C).

U zatvorenom okruženju, oni će srećno rasti u prosečnim temperaturnim rasponima od 65 – 85°F (18 – 29°C). Oni preferiraju temperature u rasponu od 65 – 75°F (18 – 23,8°C) noću i 70 – 85°F (21 – 26,6°C) tokom dana, a ovo su prosečne temperature koje bi trebalo da iskusite u redovnom domaćinstvo.

Iako su tolerantne na temperature do 60°F (15,5°C), ne treba ih dugo izlagati jer to može izazvati neželjene reakcije u vašoj biljci. Takođe bi bilo od koristi vašoj biljci ako biste mogli da obezbedite da ostane van bilo kakve hladne propuhe kao što je ona koja se dobija iz ventilacionog otvora ili sistema za klimatizaciju.

Kada je u pitanju nivo vlažnosti, filodendroni Heartleaf potiču iz prirodnog staništa sa visokim nivoom vlažnosti. Iako su tolerantni na niže nivoe vlažnosti koje dobijaju u zatvorenom prostoru, bilo bi korisno da nivoi vlažnosti budu oko 40%. Srčani filodendron najbolje raste na višim nivoima vlažnosti i daće veće listove u ovim uslovima.

Ako živite u relativno sušnom području, možda ćete morati da zamagljujete svoj filodendron Heartleaf svakih nekoliko dana da biste pomogli u održavanju nivoa vlažnosti. Nivoi vlažnosti su manje zabrinjavajući u zimskim mesecima kao filodendroni Heartleaf, ali ipak treba izbegavati da se vaša biljka osuši.

Kako povećati vlažnost u vašem domu

Postoji nekoliko metoda za povećanje nivoa vlažnosti u domaćinstvu.

Zamagljivanje
Najjednostavniji način da svojim biljkama date dodatni nivo vlažnosti u vašem domu bio bi da koristite fini raspršivač za zamagljivanje biljaka. To možete raditi svaki dan ili svakih nekoliko dana. Za najbolje rezultate koristite vodu sobne temperature u svom misteru. Izbegavajte upotrebu hladne vode jer ne želite da šokirate svoje biljke.

Još jedan jednostavan metod bi bio da svoje biljke postavite na poslužavnik za vlažnost koji sadrži šljunak i vodu. Kada koristite ovu metodu, morate da se uverite da gornja polovina kamenčića viri iz vode i da su ivice poslužavnika suve, jer vaš Heartleaf Philodendron ne sme da sedi u vodi jer ne vole „mokre noge“.

Voda će ispariti iz posude i stvoriti vlažnije okruženje za vašu biljku. Ova metoda je takođe odlična za zalivanje vaše biljke jer nećete morati da brinete o pražnjenju posude ili tanjira kada voda iscuri.

Ovlaživač u sobi

Drugi metod bi bio da kupite ovlaživač vazduha za prostoriju u kojoj je smeštena vaša biljka. U zavisnosti od budžeta i zahteva prostorije, ovlaživači će pomoći u regulisanju vlažnosti i često se mogu podesiti da rade automatski.

Briga o biljkama srčanog filodendrona u proleće i leto

Biljke srčanog filodendrona zahtevaju sličnu temperaturu tokom cele godine jer dolaze iz oblasti gde temperature ne variraju previše. Tokom leta i proleća, ove biljke će zahtevati veći nivo vlažnosti. Pretpostavimo da je vaše kućno okruženje suvo od proseka. Možda ćete morati da investirate u ovlaživač ili primenite neke od gore navedenih predloga da biste obezbedili dovoljno visoku vlažnost za optimalan rast vaših biljaka.

Imajte na umu da će vašem Heartleaf filodendronu biti potrebno češće zalivanje tokom toplijih prolećnih i letnjih meseci. Proveravajte svoju biljku najmanje svakih 5 do 7 dana, a kada se prvi centimetar gornjeg sloja zemlje osuši, možete joj dati vodu. Vaš Heartleaf filodendron će takođe imati koristi od mesečnog hranjenja biljnom hranom tokom prolećnih i letnjih meseci. Sada je takođe najbolje vreme da razmislite o presađivanju srčanog filodendrona ako je potrebno.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za najbolju mešavinu zemljišta za Heartleaf Philodendrons.

Briga o biljkama srčanog filodendrona tokom zime
Možete se malo opustiti kada se brinete o svom Heartleaf filodendronu tokom jesenjih i zimskih meseci. Trebalo bi da vodite računa o održavanju slične temperature kao što ste radili tokom toplijih meseci. Srčani filodendron potiče iz tropskog okruženja gde temperature ne variraju previše tokom cele godine.

Tokom jeseni i zime, filodendroni Heartleaf ne zahtevaju toliko vlage kao tokom proleća i leta. Međutim, potrebno im je malo vlage, tako da ne biste trebali dozvoliti da se vaša kuća previše osuši.

Kada je u pitanju zalivanje vašeg Heartleaf filodendrona, biće im potrebno manje vode tokom zimskih meseci. Pregledajte svoje biljke svakih 7 do 10 dana, a kada se prvi centimetar gornjeg sloja zemlje osuši, možete mu dati vodu.

Česta pitanja o tolerancijama temperature i vlažnosti filodendrona srcolista:

Koja je temperatura previše hladna za biljke srčanog filodendrona?
Biljke filodendrona srčanog lista preferiraju temperature između 65 – 85 ° F, ali mogu podnijeti niže temperature. Sve ispod 60°F smatra se previše hladnim za njih. Međutim, zapisi pokazuju da mogu da prežive kratke periode na ovim niskim temperaturama.

Koja je temperatura prevruća za biljke srčanog filodendrona?
Sve iznad 85 ° F smatra se prevrućim za filodendron Heartleaf. Na ovim temperaturama, vaša biljka može početi da pokazuje znake pregrevanja, kao što su venuće i žuti listovi ili listovi koji počinju da izgledaju pomalo hrskavi, posebno na ivicama.

Da li su Heartleaf Philodendron osetljivi na toplotu?
Srčani filodendroni preferiraju toplije vremenske uslove, ali mogu postati osetljivi na toplotu ako temperature postanu vruće. U ovim slučajevima, vaš Heartleaf filodendron će početi da pokazuje znake toplotnog stresa, kao što su uvenuće listova, opadanje lišća ili hrskave ili smeđe boje na ivicama.

Mogu li ostaviti svoju biljku filodendrona srca napolju?
Srčani filodendroni će srećno rasti napolju u zonama otpornosti 9 – 11 u letnjim mesecima i 10 – 11 u zimskim mesecima. Tokom toplijih meseci, možete staviti svoj filodendron Heartleaf napolje da bi dobili svež vazduh.

Pobrinite se da svoje sobne biljke postavite u senovitu oblast jer se filodendroni srca ne koriste za direktnu sunčevu svetlost. Direktna sunčeva svetlost na njihovim listovima može izazvati opekotine, što bi trebalo da pokušate da izbegnete.

Kako da znam da li je moj srčani filodendron zdrav?
Moći ćete da vidite da je vaš filodendron Heartleaf zdrav. Njegovi listovi bi trebalo da budu njihove uobičajene tamnozelene nijanse i trebalo bi da dobro rastu.

Pretpostavimo da primetite da listovi vaše biljke pokazuju znakove kao što su žutilo, venuće, smeđe mrlje, hrskave ivice itd. Znate da nešto nije u redu sa vašom biljkom. U suprotnom, bilo bi najbolje da budete sigurni da je vaša biljka zdrava.

Okončanje

Biljke srčanog filodendrona su urođenici u tropskim šumama i stoga im je potrebna temperatura od 65 – 85 ° F i poželjno je da ne padnu ispod 60 ° F tokom dužeg perioda. Takođe preferiraju visok nivo vlažnosti od najmanje 40%, ali će se nositi sa nižim nivoima vlažnosti u domaćinstvu. Ako živite u relativno suvim regionima, trebalo bi da pogledate različite načine da povećate nivo vlažnosti u vašem domaćinstvu.