Vodic za djubrenje u kosmosu kada i kako za cvetanje

Cveće Kosmosa jedno je od pravih užitaka letnje sezone. Ove prelepe jednogodišnje biljke uživaju u dugom periodu cvetanja, dajući vam cvetanje od ranog leta do jeseni. Iako je kosmos izuzetno lako uzgajati, primena male količine đubriva može pomoći da se maksimalno poveća njihovo cveće. U ovom članku ćemo proći kroz sve što treba da znate o tome kada i kako da oplodite kosmos cveće u vašoj bašti svake sezone.


Kada i kako oploditi cveće kosmosa
Pregled sadržaja:

Kada treba da oplodim cveće kosmosa? Ključne Takeavais
Najbolje đubrivo za Kosmos
Kako primeniti đubrivo
Znaci da vašem kosmosu nedostaju hranljive materije
Kada i koliko često treba da gnojite Kosmos?
Ključna razmatranja
Uloga đubriva u zdravlju, rastu i razvoju biljaka
Česta pitanja o Fertilizing Cosmos-u:

Kada treba da oplodim cveće kosmosa? Ključne Takeavais

Kosmos voli tla siromašna hranljivim materijama, tako da đubrenje može biti štetno. Cveću koje raste u granicama neće trebati mnogo đubriva. Kosmos koji raste u kontejnerima imaće koristi od malih doza đubriva svakog meseca. Izbegavajte đubriva sa previše azota. Koristite fosforna đubriva kao što je koštano brašno.
Najbolje đubrivo za Kosmos

Đubriva sa visokim sadržajem fosfora su najbolji izbor za kosmos. Mala doza đubriva sa visokim sadržajem fosfora će pomoći u promovisanju cvetanja kosmosa koji raste u kontejnerima. Izbegavajte đubriva koja sadrže mnogo azota jer to podržava rast grmovitog lišća, a ne proizvodnju cveća.

Organska đubriva su bolji izbor za kosmos cveće od sintetičkih đubriva jer ova druga mogu sadržati previše hranljivih materija. Koštano brašno je najbolji izbor jer se prilično brzo apsorbuje. Ostala organska đubriva koja sadrže puno fosfora uključuju krvno brašno i riblje brašno.
Kako primeniti đubrivo
Osoba koja meri kapu tečnog đubriva koja se dodaje u kantu za zalivanje i nanosi na kosmos cveće koje raste u bašti

Različita đubriva treba primeniti na različite načine. Najčešća đubriva su tečna đubriva. Evo kratkog vodiča za korišćenje tečnog đubriva za vaš kosmos:

Birajte đubriva sa odnosom NPK sa visokim fosforom.
Razblažite đubrivo dodavanjem preporučene doze u praznu kantu za zalivanje pre nego što je dopunite vodom. Ciljajte na dozu od ¼ snage.
Uverite se da je đubrivo dobro rastvoreno u vodi.
Zalijte biljku , kao i obično, izbegavajući prskanje cveća ili lišća.

Koštano brašno je jedno od najboljih đubriva za kosmos cveće i treba ga drugačije primeniti na tečno đubrivo. Jednostavno pospite malu dozu koštanog brašna oko vašeg kosmosa i polako ga ukopajte u zemlju.
Znaci da vašem kosmosu nedostaju hranljive materije
Ružičasti cvet kosmosa vene zbog nedostatka hranljivih materija

Iako će većina kosmosa biti u redu bez đubriva, možda će biti trenutaka kada vašem kosmosu nedostaju hranljive materije. Ako je to slučaj, koristite đubrivo da ojačate svoju biljku.
Cveće se ne pojavljuje

Ako niste oplođivali svoj kosmos, ali cveće se i dalje ne pojavljuje, možda ćete morati da im pružite ruku pomoći. Većina kosmosa trebalo bi da cveta u roku od 7 do 14 nedelja od setve, počevši od ranog leta.

Koristite malu dozu đubriva sa visokim sadržajem fosfora ako vaš kosmos ima puno lišća, ali nema cveća. Ovo bi trebalo da stimuliše biljku da cveta. Koštano brašno ili đubriva dizajnirana za cvetne biljke su dobre opcije.
Kada i koliko često treba da gnojite Kosmos?

Kosmos preferira zemljište siromašno hranljivim materijama i dobro je prilagođeno da napreduje u ovim uslovima. U mnogim slučajevima, đubrenje vašeg kosmosa će biti štetno. Ako uzgajate kosmos u baštenskoj gredici ili ivici, izbegavajte da ih đubrite osim ako ne daju cveće.

Kosmos koji raste u kontejnerima zahteva više hranljivih materija jer brzo koriste hranljive materije u zemljištu. Nanesite malu dozu đubriva svakih 4 do 6 nedelja prema uputstvima na pakovanju.
Ključna razmatranja
Polje jarko ružičastog kosmosa cveta u plavoj boji naspram duboko plavog neba sa razbacanim oblacima

Ako odlučite da oplodite svoj kosmos, morate zapamtiti nekoliko stvari. Lako je naneti više štete nego koristi kada se đubre kosmos cveće.
Rastuća lokacija

Ako vaš kosmos raste u ivicama ili baštenskim krevetima, neće im trebati đubrenje. Vaše biljke treba da dobiju dovoljno hranljivih materija iz okolnog tla da bi rasle. Nanesite malu dozu đubriva samo ako vaš kosmos ne cveta.
Soil Tipe

Kosmosu su potrebna peskovita tla siromašna hranljivim materijama da bi napredovala. Izbegavajte đubrenje ako vaš kosmos raste na previše plodnom tlu, kao što je glina ili ilovača. Ako možete, radite u malo peska ili peska da biste smanjili plodnost.
Previše đubriva

Primena previše đubriva je veoma štetna za kosmos cveće. Ako je tlo previše plodno, vaš kosmos bi mogao imati problema sa cvetanjem. Umesto toga, fokusiraće se na proizvodnju lišća po cenu cveća. Nanesite samo male doze đubriva sa visokim sadržajem fosfora kada je potrebno.
Uloga đubriva u zdravlju, rastu i razvoju biljaka
Nežno roze kosmos cveće raste na livadi naspram plavog neba

Pored sunčeve svetlosti , vode i ugljen-dioksida, biljke zavise od hranljivih materija koje im pomažu da rastu. Biljke zahtevaju četiri vrste hranljivih materija ; strukturni makronutrijenti, primarni makronutrijenti, sekundarni makronutrijenti i mikronutrijenti.

Ugljenik (C), vodonik (H) i kiseonik (O) su strukturni makronutrijenti. Biljke dobijaju ove vitalne hranljive materije iz vazduha i vode usisane njihovim korenjem. Strukturni makronutrijenti se koriste za proizvodnju glukoze i celuloze za stvaranje novih tkiva.

Biljkama su takođe potrebna tri primarna makronutrienta: azot (N), fosfor (P) i kalijum (K). Ovi hranljivi sastojci se dobijaju iz zemlje i ispunjavaju različite funkcije. Azot podstiče žbunasto lišće i pomaže u proizvodnji hlorofila. Fosfor je ključan za razvoj cveća, dok kalijum pomaže biljci da cirkuliše vodu, hranljive materije i minerale.

Sekundarni makronutrijenti su minerali koji takođe pomažu biljkama da rastu i razvijaju se. Ovi minerali uključuju kalcijum (Ca), bakar (Cu), gvožđe (Fe), magnezijum (Mg) i sumpor (S).
Različite vrste đubriva

Za biljke su dostupna dva glavna đubriva: organska đubriva i sintetička đubriva. Oba tipa rade na isti način, ali mogu imati i druge efekte. Đubriva se obično prodaju kao tečna hrana ili granule sa sporim oslobađanjem.

Organska đubriva koriste prirodne sastojke, što ih čini ekološki prihvatljivijim od sintetičkih đubriva. Organska đubriva uključuju kompost, krvno ili koštano brašno, stajnjak i odlivke od crva. Organizmi u zemljištu moraju razgraditi ova đubriva pre nego što biljka može da ih koristi.

Sintetička đubriva se prave od sastojaka kao što su hemikalije i soli. Sintetička đubriva hrane biljku direktno, a ne da se razgrađuju u tlu. Iako sintetička đubriva deluju brže od organskih, ona su manje ekološki prihvatljiva. Vremenom, sintetička đubriva mogu oštetiti vaše biljke ili pogoršati kvalitet zemljišta .

Odabir pravog za vaše biljke je od suštinskog značaja bilo da koristite organska ili sintetička đubriva. Sva đubriva koriste odnos NPK da bi pokazali koliko azota, fosfora i kalijuma sadrže.

U zavisnosti od vrste biljke i onoga što želite da postignete, biće vam potrebne različite količine ovih hranljivih materija. Koristite đubriva sa većom količinom fosfora ako želite puno cveća. Koristite više azotnih đubriva za lisnato povrće, poput kelja i drugih listova salate.
Česta pitanja o Fertilizing Cosmos-u:
Da li je Kosmosu potrebno đubrivo?

Kosmosu koji raste u granicama ili krevetima neće biti potrebno đubrenje. Ako uzgajate kosmos u kontejnerima, oni mogu imati koristi od povremene doze đubriva.
Kada treba da oplodim svoj Kosmos?

Đubrite kosmos koji raste u kontejnerima svakih 4 do 6 nedelja sa malom dozom đubriva sa visokim sadržajem fosfora.
Koje je najbolje đubrivo za Kosmos?

Organska đubriva sa visokim sadržajem fosfora, kao što je koštano brašno, najbolja su za kosmos.
Okončanje

Kosmosu obično nije potrebno đubrivo da bi im pomoglo da proizvedu zapanjujuće cveće. Ako gajite kosmos u kontejnerima, hranite ih jednom mesečno. Koristite male doze đubriva sa visokim sadržajem fosfora, kao što je koštano brašno, da biste podstakli cvetanje. Izbegavajte đubriva koja sadrže velike količine azota, jer to podstiče rast lišća, a ne rast cvetova.