Osnovni vodic za zemljiste za uspesne filodendrone srca

U ovom vodiču ću pokriti neke osnove tla i informacije koje će vam pomoći da odaberete najbolju mešavinu zemljišta za biljke srcolista filodendrona ( Philodendron hederaceum ). Ove lepotice imaju listove u obliku srca i relativno ih je lako brinuti – posebno kada im date dobar početak tako što ih posadite u pravu mešavinu za saksije.


Najbolje tlo za filodendron srčanog lista (osnovni saveti)
Pregled sadržaja:

Ključne Takeavais
Vrhunski kućni recept za mešavinu filodendrona sa srcem
Najbolja prethodno mešana zemljišta
Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu zemljišta
Važnost dobro drenirajućeg tla za saksije
Koji pH nivoi su najbolji?
Zašto je izbor zemljišta bitan
Česta pitanja:

Ključne Takeavais

Biljke srčanog filodendrona preferiraju laganu, krupnu mešavinu za saksije koja uključuje tresetnu mahovinu, perlit i vermikulit i ima neutralan do blago kiseli pH opseg od 6 do 7. Većina prethodno mešanih zemljišta za saksije će biti dovoljna sve dok sadrži bogat izvor hranljivih materija. .

Vrhunski kućni recept za mešavinu filodendrona sa srcem

Da bih napravio laganu mešavinu filodendrona koji dobro drenira, kombinujem dva dela tresetne mahovine i po jedan deo perlita i vermikulita. Zatim dodajte nekoliko šaka korišćenog taloga od kafe ili peleta đubriva sa sporim oslobađanjem da biste poboljšali bogatstvo mešavine.

Volim da dodam malo vode prilikom mešanja jer će vlaga pomoći da vaša nova mešavina za saksije bude zajedno.

Samo pazite da ne napravite mokru mešavinu koja će morati da sedne i osuši pre nego što bude bezbedna za vašu biljku osetljivu na vlagu.
Najbolja prethodno mešana zemljišta

Ako želite manje neuredan i praktičan proces, uvek možete posaditi svoj srcolisni filodendron u prethodno pomešanu mešavinu za saksije spremnu za upotrebu iz vrećice.

Srčani filodendroni se dobro snalaze u većini višenamenskih mešavina za saksije bez zemlje. Sledeće su odlične opcije:

Dirtco. Zemljište za saksije za kuće i tropske biljke
Soil Sunrise 100% potpuno prirodna mešavina za biljke sa listovima srca
Miracle-Gro mešavina za saksije za kućne biljke

Ako je potrebno, možete poboljšati drenažu dodavanjem vermikulita ili perlita i dodavanjem hranljivih materija sa višenamenskim đubrivom za kućne biljke tokom vegetacije.
Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu zemljišta
Mlada biljka filodendrona sa srcem u saksiji u keramičkoj sadi na belom stolu Za optimalan rast, obezbedite vašoj biljci bogatu mešavinu za saksije koja dobro drenira

Žuti, venuti, opušteni i kašasti listovi su najčešći znaci truleži korena kod filodendrona srčanog lista. Ako listovi vaše biljke ne izgledaju tako zdravo kao nekada, problem može biti u tome što vaša mešavina za saksije zadržava previše vlage.

Ako vaša biljka raste sporije nego što biste očekivali ili proizvodi listove koji su manji od proseka – samo mala srca umesto srca koja pucaju – onda bi sadržaj hranljivih materija u vašem tlu mogao biti prenizak.
Važnost dobro drenirajućeg tla za saksije

Biljke filodendrona srčanog lista imaju naviku rasta vinove loze i vazdušne korenove sisteme koji im pomažu da se drže grana u divljini ili rešetki u vašem domu. Kao rezultat njihovog jedinstvenog korena, oni su posebno podložni truleži korena kada im se dozvoli da se korenje nalazi u vlažnoj zemlji ili stajaćoj vodi. Opseg temperature i vlažnosti za Heartleaf Philodendrons je takođe važan faktor.
Koji pH nivoi su najbolji?

Srčani filodendroni uspevaju u samo blago kiseloj do uglavnom neutralnoj mešavini sa pH opsegom između 6 i 7.
Zašto je izbor zemljišta bitan
Osoba sakupi šaku zemlje iz bele posude Loše podloge tla mogu uzrokovati brojne probleme vašem srčanom filodendronu

Od suštinskog značaja za zdravlje biljaka, izbor zemljišta može značiti razliku između zdrave, uspešne biljke ili bolesne biljke koja umire.

Širom sveta, u različitim ekosistemima, biljke rastu u neverovatno različitim tipovima zemljišta. U stvari, neki čak i ne rastu u stvarnom tlu. Odabirom odgovarajućeg tla za filodendron sa srčanim listovima osiguraćete da njegovi koreni budu adekvatno podržani i provetreni. Istovremeno, biljka ima odgovarajući nivo vlage i sve hranljive materije koje su joj potrebne za rast.

Pored toga, medijum za saksiju biljke može pomoći u zaštiti biljke od bolesti i štetočina. Istovremeno, njegov pH nivo menja zemljište u pogledu njegove toksičnosti, strukture, sadržaja bakterija i dostupnosti hranljivih materija.
Česta pitanja :
Koliko često treba da menjam tlo?

Biljke srčanog filodendrona obično se moraju presađivati svake 2 do 3 godine kada postanu vezane za koren. Mogu rasti prilično brzo sa dovoljno sunčeve svetlosti . U ovim slučajevima, vaše će možda morati češće da se presađuju.

Možete osvežiti tlo svoje biljke mesečnom primenom višenamenskog đubriva za kućne biljke tokom vegetacije.
Mogu li koristiti zemlju za kaktuse?

Iako dobro drenira, tlo kaktusa ne obezbeđuje hranljive materije, zadržavanje vlage ili odgovarajući pH nivo za biljke srčanog filodendrona. Većina mešavina kućnih biljaka opšte namene bez zemlje dobro funkcioniše ako tražite prethodno mešano zemljište za saksije.
Da li filodendroni srčanog lista vole mokro ili suvo tlo?

Srčani filodendroni preferiraju vlažno okruženje koje nije previše vlažno. Iz tog razloga, mešavina za saksije treba da zadrži vlagu dok nudi adekvatnu aeraciju.
Da li veličina biljke utiče na mešavinu zemljišta?

Ne, pri presađivanju većeg filodendrona prvo treba da se uzme u obzir da vaša posuda primi koren biljke i da održite konzistentnost sa originalnom mešavinom za saksije kako biste izbegli šokiranje biljke.
Da li posuda za saksije utiče na vrstu mešavine zemljišta?

Bez obzira na njihove kontejnere, filodendronima srčanog lista je potrebna bogata, neutralna, dobro drenirajuća mešavina za saksije da bi uspeli.
Da li su biljkama srčanog filodendrona potrebne duboke posude?

Biljke filodendrona srčanog lista su najsrećnije u kontejnerima oko 2 inča širih u prečniku od korena biljke.
Savršena mešavina za zalivanje, srećna srca

Kada od samog početka uzgajate srcolisni filodendron u pravoj mešavini zemlje, možete računati da ćete godinama uživati u zdravoj, lisnato zelenoj lepoti u obliku srca sa svojom novom sobnom biljkom.