Ultimativni vodič za značenje i simbolizam štedljivog cveća

Značenje, simbolika i kulturni značaj štedljivog cveća širom sveta

Svojim šarmantnim, globusnim grozdovima cveća koje izviru iz travnatih gomila u jatima duž morskih obala, štedljivo cveće (Armeria maritima) vekovima je privlačilo baštovane i šetače uz more. Ovaj vodič će pokriti sve što treba da znate o bogatoj istoriji, značenju i simbolici štedljivog cveća, što samo doprinosi njihovoj baštenskoj privlačnosti.


Značenje i simbolika štedljivog cveća – osnove
Prema Jeziku cveća: Abeceda cvetnih amblema, štedljivo cveće simbolizuje simpatiju na viktorijanskom jeziku cveća. U modernim vremenima, štedljivo cveće je poprimilo simbolično značenje ekonomičnosti ili štedljivosti, zahvaljujući dvostrukom značenju imena cveta.

O štedljivom cveću

Porodica, rod i taksonomija
Armeria maritima je vrsta koja pripada porodici biljaka Plumbaganaceae u okviru roda Armeria, koji sadrži nešto više od 100 vrsta biljaka. Zajedno sa svim vrstama cvetnih biljaka koje pripadaju rodu Armeria, Armeria maritima se obično naziva štedljivost, obična štedljivost, morska štedljivost ili morska ružičasta.

Botaničke karakteristike
Thrift je zimzelena višegodišnja cvetna biljka sa lišćem nalik travi sa navikom rasta u grudvicama. Svaka gomila štedljivosti izbija visoke stabljike iz kojih cvetaju kugle nežnog cveća. Složeno u rozete, štedljivo cveće prvenstveno cveta u živoj nijansi ružičaste, ali u nekim slučajevima može biti i crveno, ljubičasto ili belo. Štedljivo cveće emituje blag i sladak miris nalik na med.

Iz kojih regiona potiče štedljivo cveće?

Svi cvetovi iz roda Armeria su poreklom iz priobalnih regiona Mediterana, sa izuzetkom Armeria maritima. Ova vrsta štedljivosti je jedinstveno porijeklom iz sjevernije klime, koja potiče sa slanih morskih obala sjeverne hemisfere. Ova vrsta štedljivosti se prvenstveno može naći u prirodnom rastu duž obala Irske i delova Ujedinjenog Kraljevstva kao što su Vels i Kornvol.

Istorija i poreklo
Štedljivo cveće, posebno Armeria maritima, raste u prirodi duž obala severne hemisfere. Oni su voljeni otkad istorija pamti i popularni u baštama od 16. veka. Iako su poreklom sa morskih obala, danas se obično uzgajaju u kamenim baštama, kserima, baštama za sečenje i vrtovima oprašivača širom sveta.

Popularne vrste štedljivog cveća
Uzgajano je nekoliko sorti Armeria maritima, a svaka je omiljena zbog svojih jedinstvenih karakteristika. Neke od najpopularnijih štedljivih sorti uključuju:

Armeria maritima „Osvetoljubiva” – Ova sorta nižeg rasta čini popularan pokrivač tla.
Armeria maritima ‘Alba’ – Ova sorta je kompaktna i daje belo, a ne roze cvetove.
Armeria maritima ‘Cotton Tail’ – Još jedna sorta bele boje, ova sorta dostiže samo 6 inča u visinu.
Armeria maritima ‘Splendens’ – Ova sorta ima cveće u bogatoj i duboko ružičastoj nijansi.
Armeria maritima ‘Bloodstone’ – Cvetovi ove sorte su skoro crveni.
Armeria maritima ‘Laucheana’ – Ova sorta ima tamnije zeleno lišće i svetlo roze cvetove koji cvetaju povremeno tokom cele sezone.
Armeria maritima ‘Rubifolia’ – Ova sorta sadrži magenta cvetove i bordo lišće koje postaje sve zelenije kako temperatura raste.
Armeria maritima ‘Nifti Thrifti’ – Ova sorta ima bele pruge koje se spuštaju niz ivice svakog vitkog lista.
Armeria maritima ‘Duseldorf Pride’ – Cvetovi ove sorte visoke 5 inča kreću se od tamno ružičaste do bordo crvene i obično ponovo cvetaju u jesen.
Etimologija štedljivosti (Armeria maritima)
Etimologija štedljivosti (Armeria maritima)
Ime roda Armeria potiče od post-klasične, latinizovane verzije stare francuske reči armoires. Ovo se odnosi na grozdaste biljke iz roda Dianthus. Iako štedljivo cveće potiče iz sasvim druge porodice biljaka, njihovi skupljeni, loptasti cvetovi liče na cvetove Dianthusa. Maritima takođe dolazi od latinskog. Reč se prevodi direktno kao „obalna područja“, a odnosi se na mesta na kojima prirodno raste štedljivo cveće.

Uobičajeno ime biljke, štedljivost, potiče od staronordijske reči þrif, što znači prosperitet. Izvodi se od þrifask, što znači napredovati.

Na galskom, štedljivost se zove tonn a’ chladaich što znači talas na plaži. Ovo ime se odnosi na talasast izgled polja ovog cveća kada duva vetar.

Kada je u sezoni štedljivo cveće?
Cveće Armeria maritima počinje da cveta sredinom do kasnog proleća. Većina sorti štedljivih cveta samo jednom tokom ove sezone. Međutim, u zavisnosti od specifične sorte koja se uzgaja, mogu se nastaviti da cveta sa prekidima tokom celog leta ili vas iznenadi drugim cvetanjem u ranu jesen.

Upotreba i prednosti štedljivog cveća

Istorijski gledano, štedljivo cveće se ponekad koristilo u praksi tradicionalne medicine. Koreni su kuvani u mleku za lečenje tuberkuloze, a smatralo se da suvo cveće ima neka antibiotska svojstva. Pored toga, korišćeni su za lečenje nervnih poremećaja, urinarnih infekcija i gojaznosti.

Pošto štedljivo cveće ima blagu toksičnost za ljude i kućne ljubimce, njihova primarna upotreba i koristi su direktno povezane sa baštom. Prvo, štedljivo cveće je odličan izbor za privlačenje raznih oprašivača u vašu baštu. Privlače pčele, leptire i moljce.

Štedljive biljke dobro se ponašaju na siromašnim ili slanim zemljištima, što ih čini dobrim izborom za unošenje lepe boje u bašte u kojima neće mnogo rasti. Pored toga, ovo ukrasno cveće ima naviku da se grudva, što neke od niže rastućih sorti čini dobrim izborom za upotrebu kao pokrivač zemlje koji takođe cveta. Štedljivo cveće dobro uspeva u kamenim baštama, alpskim baštama, kseriscapeima, primorskim baštama, ivicama i kontejnerima.

Značenje, simbolika i kulturni značaj štedljivog cveća

Značenje cveća Thrif i viktorijanski jezik cveća (floriografija)
U floriografiji (koji se naziva i viktorijanskim jezikom cveća), štedljivo cveće simbolizuje simpatiju, kao što se pominje u tekstu Jezik cveća: abeceda cvetnih amblema koji je prvobitno objavljen 1857.

Boje štedljivog cveća i njihova simbolička značenja
Iako štedljivo cveće uglavnom simbolizuje simpatiju, ono takođe može poprimiti dodatna simbolička značenja kao rezultat različitih boja njihovog cveća.

Ružičasta – Nežnost, ženstvenost, sreća, nežna naklonost i divljenje
Crvena – Prava ljubav, romantična ljubav i strast
Ljubičasta – uspeh i kraljevstvo
Bela – Simpatija, nevinost i čistoća
Armeria maritima i štedljivost tokom svetskih ratova
Tokom prvog i drugog svetskog rata, amblem štedljivog cveta kovan je na starim kovanicama od tri penija u Ujedinjenom Kraljevstvu sa 12 strana kao simboličan podsetnik ljudima na važnost štedljivosti i mudrog korišćenja resursa u tim teškim vremenima.

Značenje štedljivog cveta i reference na hrišćanstvo
Dva uobičajena imena Armeria maritima uključuju reference na hrišćanstvo. Ova imena uključuju Gospin jastuk i velško ime, clustog fair, što znači Marijin jastuk.

Štedljivo cveće u književnosti

Štedljivo cveće se takođe pojavilo u književnosti. Oni se pominju u opisu zamka Kirrin od Enid Bliton u njenoj seriji dečjih avanturističkih romana The Famous Five. Pored toga, pojavljuju se u pesmi „A Bai in Anglesea” ser Džona Betžemana.

Prikladne prilike za poklon štedljivog cveća
Pošto štedljivo cveće simbolizuje simpatiju, najprikladniji povod za davanje su sahrane – posebno bele sorte. Uprkos svom simboličkom značenju, štedljivo cveće cveta u veselijim bojama poput roze, crvene i ljubičaste, i može se pokloniti u gotovo svakoj prilici.

Uzimajući u obzir tradicionalna simbolička značenja cvetnih boja, crvena štedljivost može biti uključena u romantične bukete, ružičasta štedljivost može biti uključena u nežne bukete, a ljubičasto štedljivo cveće može biti uključeno u bukete za proslavu uspeha.

Česta pitanja o štedljivom cveću:

Šta simbolizuje štedljivi cvet?
Štedljivo cveće simbolizuje simpatiju, prema Viktorijinom jeziku cveća.

Da li je štedljivost srećna?
Štedljivo cveće i biljke se generalno ne smatraju srećnim – posebno ne u poređenju sa tradicionalnim srećnim biljkama kao što su stabla novca, hrizanteme, biljke od žada i srećni bambus.

Da li se štedljivost vraća svake godine?
Da, štedljivci su zimzelene trajnice koje nastavljaju da rastu i ponovo cvetaju svake godine.

Koliko dugo traje štedljivo cveće?
Većina sorti štedljivih cveta od sredine do kasnog proleća do ranog leta.

Da li štedljivost cveta više puta?
Većina štedljivih cvetova cveta samo jednom u sezoni. Međutim, neke sorte nastavljaju da cvetaju povremeno tokom leta, a druge sorte imaju drugi cvet u ranu jesen.

Bogato lepo cveće za vrtove sa lošim zemljištem
Ako živite uz slanu obalu ili imate baštensku gredicu koja se nalazi u siromašnom zemljištu, onda su štedljivo cveće i njihovo bogato značenje i simbolika odgovor na vaše probleme u bašti. Sakupite razne sorte Armeria maritima da biste uživali u bašti koja cveta od proleća do jeseni.