Mali celandin malo cudo sa dubokim simbolickim korenima

Mali celandin (Ficaria verna) može biti atraktivna biljka za pokrivanje tla sa svojom istorijom i značenjem, ali se takođe smatra invazivnim problemom u mnogim oblastima. Poznata je i kao smokvini puter zbog atraktivnih zelenih listova. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici malog celandina na jeziku cveća.


Ultimativni vodič za mali celandin (Ficaria verna)
Pregled sadržaja:

Simbolizam malog celandina – ključni za poneti
Etimološko značenje
Značenje i simbolika manjeg celandina
Kulturni značaj malog celandina

Simbolizam malog celandina – ključni za poneti

Mali celandin dugo je imao simbolično značenje povratka sunčeve moći u proleće u evropskim kulturama. Takođe je zaslužio značenje lekovitog bilja tokom srednjovekovnog perioda i postao je simbol dobrih stvari koje će doći tokom viktorijanske ere.
Etimološko značenje

Ime Ficaria verna potiče od latinskog deminutiva za smokve. Mali celandin je izabran za njegovo ime zbog cvetova koji podsećaju na cvetove velikog celandina. Verna se odnosi na njenu naviku da raste i cveta rano u proleće, a ne tokom ostatka leta i jeseni.
Značenje i simbolika manjeg celandina
Izbliza snimak žutog malog celandina u cvatu

Boja svakog cveta takođe igra ulogu u njegovom tačnom značenju na jeziku cveća . Srećom, mali celandini dolaze samo u tri različite varijacije boja kako bi se olakšala sužavanje simbolike cvetanja.

Bela : Ova boja cveta znači saosećanje, isceljenje, mir, poniznost, eleganciju i nevinost.
Žuta : Ova boja označava sreću, energiju, mladost, radost, prijateljstvo i nadu.
Zelena : Ovaj cvet simbolizuje nove početke, rast, bogatstvo, sreću i isceljenje.

Kulturni značaj malog celandina
Mali celandin cvetovi pokrivača zemlje u cvatu
Earli Blooming

Jedno od najtrajnijih značenja malog celandina je njegova navika da rano cveta . U hladnijim delovima Azije i severne Evrope, može biti jedan od najranijih cvetova koji izbija u proleće. Ovo mu je dalo smisao nade i iščekivanja budućnosti. Kao rani prolećni cvet, to je veseo podsetnik da se zima na kraju završava bez obzira koliko teška bila.

Cvet je takođe poznat kao Grian na galskom, što se odnosi na sunce. Ovo ga povezuje sa simbolikom povratka sunca svake godine, dajući mu smisao koji daje nadu u većini evropskog folklora.

Pored toga što je bio simbol proleća i ponovnog rođenja, mali celandin je tokom srednjeg veka dobio još jedno značenje. Evropske kulture širom kontinenta dale su biljci značenje lečenja i učinile je opštim lekom za sve. U najstarijim pisanim materijalima se široko preporučivalo za lečenje svega, od nesanice do bola. Manji celandin je čak na kraju povezan sa povećanjem proizvodnje mleka kada se okači u štalu za krave, iako nije bezbedno hraniti same krave.
Viktorijanski simbolizam

Viktorijanci su davali značenje praktično svakom cvetu koji su uzgajali, uključujući ponekad problematičan mali celandin.

Sa dugom istorijom simbolizacije nade u Evropi, nije iznenađujuće da mu je na viktorijanskom jeziku cveća pripisano značenje „radosti koja dolazi“. Ljudi bi to uključili kao deo buketa kako bi poželeli nadu i radost primaocu, posebno ako su prolazili kroz težak period.
Upakovati

Mali celandin može biti prelepa biljka niskog rasta sa bogatom istorijom i simbolikom. Ali to takođe može postati problem koji tera druge osetljivije močvarne biljke ako im se dozvoli da se šire bez kontrole. Zbog toga je važno da preuzmete odgovornost za svaki manji celandin koji posadite i da ga čuvate.