neverovatnih prednosti biljaka žada

Sve što treba da znate o upotrebi i prednostima biljaka žada podržano vodećim istraživačkim studijama

Biljke žada su neke od najtraženijih sukulenata za vlasnike kućnih biljaka. Poznate i po biološkom nazivu Crassula ovata, biljke žada nas oduševljavaju svojim mesnatim listovima ovalnog oblika. Uz dovoljno vremena, većina vrsta biljaka od žada takođe može prerasti u impresivna mini stabla. Ovi super sukulenti mogu pomoći u prečišćavanju vazduha i smanjenju stresa. Biljke žada takođe mogu pomoći u negovanju pozitivnog feng šuija u našim domovima. U ovom postu ćemo proći kroz neke od najznačajnijih prednosti biljaka žada.


O biljkama žada
Crassula ovata, ili biljke od žada kako su obično poznate, su izdržljivi sukulenti koji potiču iz Mozambika i Južne Afrike. U svom autohtonom staništu, biljke žada rastu na stenovitim padinama u sušnim područjima. Ove biljke mogu da prežive česte suše skupljajući dragocenu vodu u svojim debelim, mesnatim listovima.

Biljke žada su članovi porodice Crassulaceae, koja takođe uključuje čuvarkuće i kalanhoe. Biljke žada imaju nekoliko drugih uobičajenih imena kao što su drvo prijateljstva, drvo novca i biljka sreće. Mnoge kulture veruju da ovi sukulenti simbolizuju sreću i prosperitet.

Ovi zimzeleni sukulenti su odlične kućne biljke zbog svoje izdržljive prirode. Takođe su veoma popustljivi za negu, što ih čini odličnim za nove vlasnike kućnih biljaka. Njihovo tamnozeleno lišće u obliku režnja takođe ih čini veoma privlačnim.

Međutim, smatraju se blago toksičnim za kućne ljubimce, tako da je najbolje da ih držite van domašaja željnih mačaka ili pasa u vašem domu.

Prednosti biljaka od žada

1) Biljke žada mogu poboljšati kvalitet vazduha
Još od NASA-ine studije čistog vazduha 1989. godine, naučnici su istraživali kako biljke mogu da prečiste naš vazduh. Naši domovi mogu da sadrže nevidljive hemikalije u vazduhu kao što su VOC (isparljiva organska jedinjenja). Svakodnevni proizvodi i nameštaj za domaćinstvo stvaraju ove opasnosti. Izloženost VOC-ima može povećati rizik od razvoja stanja poput astme ili čak raka.

Ali biljke mogu da apsorbuju ova jedinjenja kao što to rade sa CO2. A nedavna studija Univerziteta u Njujorku pokazala je da su biljke žada jedna od najefikasnijih sobnih biljaka za uklanjanje VOC. Posebno, biljke žada su se dobro postigle za uklanjanje acetona i toluena.

Dakle, ne samo da su biljke žada privlačne za dom, već su i dobre za naše zdravlje. Zvuči kao savršen izgovor za nas.

2) Biljke od žada mogu smanjiti nivoe stresa
Mentalno zdravlje postaje sve značajnija briga za mnoge od nas. A stres je jedan od najvećih uzroka lošeg mentalnog zdravlja. Srećom, biljke žada mogu pomoći da smanjimo nivo stresa.

Jedna studija je otkrila da interakcija sa biljkama, a ne rad na računaru, može smanjiti našu reakciju na stres. Izmeren je krvni pritisak i nivo stresa 24 mladića dok su obavljali dva zadatka. Jedna je bila kompjuterska vežba, dok je druga aktivnost uključivala presađivanje biljke.

Učesnici koji su presađivali biljku pokazali su niže nivoe krvnog pritiska i osećali su se mirnije. Nasuprot tome, oni koji su radili kompjuterski zadatak pokazali su skokove u pulsu i viši nivo krvnog pritiska.

3) Biljke od žada mogu podstaći pozitivan feng šui

Negovanje pozitivnog feng šuija u vašem domu može dovesti do osećaja harmonije i pozitivnosti. I određene biljke vam mogu pomoći da iskoristite te dobre vibracije na određene načine. Poput biljke žada, mnoge biljke imaju određene asocijacije i simboliku unutar feng šuija.

Mnogi feng šui praktičari veruju da biljke žada predstavljaju prosperitet, sreću i bogatstvo. Kao biljke koje vole sunce, biljke žada najbolje rastu u jugoistočnim uglovima. Ovo je idealno jer feng šui povezuje jugoistok sa prosperitetom i bogatstvom. To je utakmica napravljena na nebu.

4) Biljke od žada su atraktivne karakteristike
Iako su sukulenti, biljke od žada mogu da rastu i izgledaju kao atraktivna minijaturna stabla. To ih čini odličnim ukrasnim biljkama za sunčane sobe ili prozorske daske. Biljke od žada imaju prelepo tamnozeleno lišće sa karakterističnim izgledom ovalnog oblika.

Biljke od žada mogu dostići impresivne veličine, čak i kao kućne biljke. Tokom mnogo godina, Crassula ovata može dostići visinu i do šest stopa. Međutim, verovatnije je da bi mogli da dostignu najviše tri stope u idealnim uslovima u kući.

Ali ako želite da budu kompaktne, biljke od žada se takođe mogu koristiti za bonsai. Crassula ovata su odlične početničke bonsai biljke jer se lako obrezuju i veoma su izdržljive.

Međutim, biljke bonsai žada mogu se zbuniti sa sličnom, ali nepovezanom Portulacaria afra – patuljastom biljkom žada. Ova sorta se tradicionalno koristi kao bonsai drvo.

5) Biljke od žada mogu vam pomoći da zaspite

Možda zvuči nategnuto, ali biljke žada bi vam mogle pomoći da mirno spavate.

Studije su pokazale da biljke mogu obavljati korisne funkcije u vašoj spavaćoj sobi.

Kineski naučnici su 2019. istraživali kako biljke mogu uticati na san astronauta. Kada su astronauti pogledali biljku ili mogli da je pomirišu dok su pokušavali da spavaju, nivoi stresa su bili niži. Učesnici su takođe pokazali više regulacije u svom nervnom sistemu. Ovo se zasniva na nalazima drugih studija.

Kao što je ranije pomenuto, biljke žada takođe mogu ukloniti štetne VOC iz vazduha. Ovo smanjuje broj zagađivača u vašoj spavaćoj sobi, što vam takođe može pomoći da bolje spavate. Neka vam biljke žada pruže mir za dobar noćni san.

6) Biljke od žada se lako brinu
Biljke od žada donose mnogo koristi vašem domu, ali takođe ne zahtevaju toliko pažnje kao plaćanje. Pošto su naviknute na teške uslove, biljke žada uspevaju u zaštićenom okruženju naših domova.

Kao sukulenti, biljke od žada ne zahtevaju mnogo vode, što može biti dobro za vaše račune. Trebali biste ih zalijevati samo svakih petnaestak dana. Biljke od žada vole dobro drenirajuće zemljište i toplije temperature – oko 55 do 75ºF (12 do 24ºC) su savršene. Međutim, biljkama od žada je potrebno mnogo sunčeve svetlosti – najmanje četiri do šest sati dnevno, najbolje ujutru.

Ovi sjajni sukulenti rastu prilično sporo, tako da nećete morati da ih previše obrezujete. Ni oni ne zahtevaju mnogo đubriva, što ih čini odličnom biljkom za svako ko ima zauzet raspored. Biljke žada takođe nemaju previše problema sa uobičajenim štetočinama i bolestima.

7) Biljke od žada mogu vam pomoći da budete produktivniji

Iako vaš menadžer može reći drugačije, unošenje malo života na radno mesto može vas učiniti produktivnijim. I pošto su obično male i diskretne, biljke od žada su idealne za ovo.

Istraživanje iz 2014. procenjivalo je kancelarijska okruženja u Velikoj Britaniji i Holandiji. Naučnici su merili nivoe produktivnosti jednom kada je prostorija bila bez biljaka i još jednom kada su biljke bile prisutne.

Kada je u kancelariji bila biljka, pokazalo se da su učesnici bili 15% produktivniji. Zvuči kao dobar razlog za dodavanje biljke žada, po našem mišljenju. A ako se vaš šef žali, recite da pokušavate da povećate prosperitet kancelarije.

8) Biljke od žada mogu pomoći u povećanju unutrašnje vlažnosti
Iako volimo da kontrolišemo temperaturu u zatvorenom prostoru, vlažnost je takođe neophodna. Većina domova treba da ima nivo vlažnosti u rasponu od 30 do 50%, prema Nacionalnom savetu za astmu za Australiju. Biljke od žada i druge sobne biljke mogu nam pomoći da dostignemo ovaj nivo.

Ako je vazduh u našem domu previše suv, možemo biti izloženi većem riziku od razvoja respiratornih problema kao što je astma. Suv vazduh takođe nije dobar za našu kožu, jer može izazvati ekcem i ispucale usne.

Kako sobne biljke sifoniraju vodu iz svog lonca, one ispuštaju višak vlage u vazduh. Ovo se često dešava kroz lišće. Takođe poznat kao transpiracija, ovaj proces pomaže da naše domove održavamo na pravom nivou vlažnosti.

9) Biljke od žada se lako razmnožavaju

Možete maksimizirati prednosti biljaka žada tako što ćete ih više razmnožavati. Ove superstar sukulenti se lako razmnožavaju pomoću reznica. Možete ih čak i razmnožavati koristeći samo jedan list. Ali najlakši način je da uzmete reznicu stabljike.

Izaberite stabljiku dugačku nekoliko inča sa nekoliko listova i nekim vidljivim čvorovima na stabljici. Napravite čist rez i odrežite donje listove. Zatim možete staviti reznicu u teglu sa vodom ili u neku mešavinu za saksije da se ukorijeni.

Kada koreni izmere jedan ili dva inča, reznica je spremna za saksiju i rast.

10) Biljke od žada mogu poboljšati akustiku u zatvorenom prostoru
Nepretenciozna biljka od žada nije prva stvar koja vam pada na pamet kada razmišljate o zvučnoj izolaciji. Ali pokazalo se da biljke pomažu u poboljšanju akustike u našim domovima. Ovo pomaže u smanjenju uticaja glasnih zvukova i neprijatnih zvukova.

Istraživači u Južnoj Koreji su uporedili ljiljan mira i biljku slagalice majmuna sa zvučnom izolacijom na papiru da bi to testirali. Njihovi rezultati su pokazali da su biljke efikasnije u smanjenju nivoa buke na različitim frekvencijama.

Biljke čine prilično dobru zvučnu izolaciju zbog svoje gustine. Dok zvučni talasi putuju kroz vazduh, apsorbuju ih stabljike i lišće biljaka. Biljke od žada imaju prilično debele stabljike i listove, tako da bi čak mogle da upijaju više zvučnih talasa.

Dakle, pouka je jasna – uzgajajte biljke žada, a možda ćete takođe negovati mir i tišinu.

11) Biljke žada mogu pomoći u borbi protiv alergija

Kao što smo videli, biljke žada i druge vrste su dobre u filtriranju štetnih stvari kao što su VOC iz vazduha. Ali postoji još jedna korist od ovoga.

Biljke koje mogu poboljšati kvalitet vazduha su takođe korisne za sve alergičare. Biljke žada mogu pomoći u filtriranju jedinjenja i materijala koji izazivaju niz uobičajenih alergija, uključujući astmu. Nažalost, mnogi proizvodi za domaćinstvo ovih dana sadrže stvari koje mogu pogoršati specifične alergije.

Biljke žada i druge biljke za prečišćavanje takođe izvlače prašinu i polen iz vazduha. Ove čestice su česti uzroci bolesti kao što su astma i peludna groznica. Dakle, ako patite od alergija, pokušajte sa biljkama žada.

Okončanje

Kroz ovu listu, pokrili smo mnogo iznenađujućih prednosti biljaka žada. Ove biljke izgledaju predivno, ali takođe mogu učiniti da se osećamo zdravije i srećnije.

Biljke žada mogu pomoći u filtriranju štetnih hemikalija iz našeg vazduha, smanjujući rizik od raka i drugih problema. Oni takođe mogu pomoći našem mentalnom zdravlju, čineći da se osećamo smirenije i produktivnije. Biljke žada bi nam čak mogle pomoći da se dobro naspavamo.

I, naravno, biljke žada su odlične feng shui biljke za dom. Oni simbolizuju sreću i finansijski uspeh. Zvuči nam kao dobitna kombinacija.

Ako tražite svoju sledeću biljku žada, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju biljke žada širom zemlje.