uobicajenih stetocina buba i bolesti anemona

Kako se nositi sa uobičajenim štetočinama anemona u vašoj bašti
Zahvaljujući svojim izuzetno šarenim cvetovima u obliku čaše, većina vrsta anemona je izuzetno popularna. Takođe se nazivaju i vetrovke, anemone (Anemone spp.) su prolećne lukovice ili višegodišnje biljke koje cvetaju u kasno leto ili jesen. Anemone takođe imaju mnogo korisnih prednosti, iako mogu postati žrtve štetočina i bolesti. U ovom članku ćemo govoriti o uobičajenim štetočinama i bolestima anemona i kako se nositi sa njima u vašoj bašti.


Uobičajene štetočine, bube i bolesti anemona – najvažnije
Anemone mogu napasti štetočine kao što su lisne uši, bube, puževi i puževi. Bolesti kao što su botritis, pepelnica i pegavost listova takođe mogu zaraziti ovo prelepo cveće. Hortikulturna ulja, insekticidni sapun i pesticidi će eliminisati većinu problema ili štetočina anemona.

10 najčešćih štetočina, buba i bolesti anemona:

1. Lisne uši
Lisne uši su mali crni ili zeleni insekti koji se skupljaju na stabljikama ili ispod listova da bi sisali sok iz anemona. Biljke zaražene lisnim ušima pokazuju simptome kao što su crna buđ, deformisano lišće i usporen rast.

Većina infestacija lisnih ušiju može se izbaciti miniranjem biljaka crevom. Alternativno, koristite biološke kontrole, hortikulturna ulja, insekticidni sapun ili pesticide. Neki prirodni grabežljivci kao što su lebdeći mušice, čipkarice i bubamare mogu umesto vas da kontrolišu populaciju lisnih uši, pa ih ohrabrujte u svojoj bašti.

2. Bube
Žuljeve i japanske bube mogu izazvati ozbiljne probleme anemonama. Žute bube imaju narandžaste ili žute oznake na svojim crnim telima, dok japanske bube imaju prelive zelene boje.

Ako buba skine anemonu sa listova, može proći i do godinu dana da se biljka oporavi. Ako nađete ove bube na svojim anemonama, nosite rukavice i zgnječite ih. Eliminišite larve buba koristeći biološke kontrole, hortikulturna ulja ili insekticidni sapun.

3. Folijarne nematode
Folijarne nematode su sićušni crvi koji se zarivaju u listove anemona da bi konzumirali biljne ćelije. Glavni simptom infestacije nematodama je pojava ugaonih mrlja promene boje na listovima anemona. Ove mrlje zatim postaju smeđe i raspadaju se, ostavljajući rupe na listovima.

Anemone koje su zaražene nematodama moraju se odložiti. Nematode više vole vlažno lišće, pa anemone uvek zalivajte u podnožju tla da bi listovi ostali suvi. Nematode se mogu širiti između biljaka, tako da razmaknite svoje anemone i očistite sve okolne ostatke listova.

4. Puževi i puževi
Puževi i puževi su uobičajene baštenske štetočine koje mogu da desetkuju anemone, posebno mlade biljke ili izdanke. Ovi mekušci vole vlažne uslove i aktivniji su nakon padavina. Ako nađete velike rupe na listovima vaših anemona, verovatno su krivi puževi ili puževi.

Ako uočite puževe ili puževe, skinite ih i zgnječite. Pelete za puževe ili puževe su opcija, ali mogu naštetiti divljim životinjama u bašti. Kontrolišite populaciju mekušaca koristeći zamke za pivo ili voće ili podstaknite prirodne predatore poput ptica, žaba i ježeva.

5. Bele mušice
Bele mušice su još jedna vrsta štetočina koje sišu sok i slične su lisnim ušima. Ako uznemirite zaraženu biljku, možda će vas zahvatiti veliki oblaci ovih malih belih letećih insekata. Bele mušice ostavljaju naslage lepljive medljike na listovima anemona, što može dovesti do čađave crne plesni.

Bele mušice je lako uočiti, a u većini slučajeva možete ih se rešiti prskanjem anemone crevom. Koristite biološke kontrole, hortikulturna ulja ili insekticidni sapun za veće infestacije.

6. Botritis
Takođe poznata kao siva plesan, botritis je uobičajena infekcija anemonom koju izaziva gljivica Botritis cinerea. Delovi zaraženih anemona mogu biti prekriveni grudvicama sive plesni ili imati smeđe mrlje na lišću. Siva plijesan je češća na anemonama koje rastu u vlažnim, vlažnim sredinama.

Čim naiđete na botritis, odmah uklonite zaražene biljke. Botritis cinerea može da preživi na ostacima listova tokom zime, pa očistite sve ostatke oko vaših anemona. Koristite organske fungicide da biste eliminisali infekciju.

7. Bolesti pegavosti listova
Razne bolesti pegavosti listova takođe mogu zaraziti anemone. Oni su uzrokovani sporama gljivica u vlažnim, vlažnim uslovima i zaraziće anemone koje ne dobijaju dovoljan protok vazduha. Ako se na listovima anemona pojave crne ili smeđe mrlje ili ružne lezije na stabljikama, verovatno imate posla sa pegama na listovima.

Uklonite sve lišće koje pokazuje simptome pegavosti i tretirajte okolno lišće hortikulturnim uljima kao što je ulje neema. Zalijte svoje anemone u podnožju stabljika kako biste sprečili da voda natopi cveće ili lišće.

8. Phitophthora bolesti
Jedna od iscrpljujućih bolesti od kojih anemone mogu da pate je trulež korena fitoftore. Ovu infekciju izazivaju spore gljivice Phitophthora, koje uzrokuju da listovi anemone počnu da padaju, venu i požute.

Proverite korenje ako sumnjate da trulež korena Phitophthora utiče na vaše anemone. Zaražene biljke će imati crne ili smeđe korene koje su kašaste i smrdljive. Odrežite zaraženo korenje i bezbedno odložite zemlju, jer gljiva Phitophthora može preživeti godinama.

Izbegavajte preterano zalivanje anemona, što uzrokuje zasićeno zemljište koje gljive Phitophthora vole. Ako je potrebno, poboljšajte drenažu tla mešanjem hortikulturnog peska ili peska.

9. Pepelnica
Pepelnica je gljivična infekcija koja voli vruće, suve uslove tokom dana i hladne, vlažne uslove noću. Ova infekcija uzrokuje pojavu prašnjavih belih izraslina na listovima anemona. Ostali simptomi uključuju izobličen ili usporen rast.

Uvek zalivajte svoje anemone ujutru kako biste izbegli da ih ostavite u hladnim, vlažnim uslovima preko noći. Ostavite dovoljno prostora između anemona i drugih biljaka kako biste podstakli protok vazduha. Ako se pepelnica ipak pojavi, koristite hortikulturna ulja ili organske bakarne fungicide.

10. Sklerotinija bolest
Bolest sklerotinia je uzrokovana gljivicom Sclerotinia sclerotiorum i uzrokuje probleme poput truleži korena. Gljive Sclerotinia sclerotiorum mogu izdržati najmanje tri godine u zemljištu, čak i bez domaćina. Simptomi uključuju bele pahuljaste plesni koje se pojavljuju na stabljikama anemona i trule oko osnove stabljika.

Odmah uklonite pogođene anemone i bezbedno odložite i biljke i okolno zemljište. Držite zemlju oko preživelih anemona podalje od drugih biljaka i ostataka listova. Bolest sklerotinije je češća u vlažnim uslovima, pa izbegavajte da anemone ostavljate u vlažnom zemljištu.

Opcije i rešenja pesticida i insekticida

Hortikulturna ulja
Hortikulturna ulja kao što su ulje repice i ulje neema uobičajena su u prodavnicama prehrambenih proizvoda ili baštenskim centrima. Ova ulja deluju tako što prekidaju cikluse razmnožavanja štetočina kao što su lisne uši ili bele mušice. Hortikulturna ulja se lako primenjuju i ne oslanjaju se na štetne hemikalije.

Insekticidni sapun
Insekticidni sapun ubija insekte poput lisnih uši tako što ih guši ili isušuje. Takođe možete napraviti sopstvenu verziju insekticidnog sapuna mešanjem sapuna za suđe sa malo tople vode.

Biološke kontrole
Biološke kontrole su organizmi grabežljivci kao što su grinje i crvi koji se hrane štetočinama kao što su lisne uši ili bele mušice. Ovo su ekološki prihvatljiva alternativa hemijskim pesticidima. Obavezno izaberite odgovarajuću biološku kontrolu za štetočine protiv kojih pokušavate da se borite.

Pesticidi i fungicidi
Ako ne možete da se oslobodite štetočina ili gljivičnih bolesti organskim metodama, možda ćete morati da pribegnete pesticidima ili fungicidima. Mnogi od ovih proizvoda sadrže sintetičke hemikalije koje mogu naštetiti korisnim insektima i drugim divljim životinjama. Pokušajte da koristite organske pesticide i fungicide gde god je to moguće. Ako ipak morate da koristite sintetičke proizvode, pokušajte da ih koristite pažljivo i štedljivo.

Suzbijanje štetočina i bolesti anemona
Najbolji način za upravljanje štetočinama i bolestima anemona je da ih sprečite da napadaju vaše biljke. Pokušajte da obezbedite najbolje moguće uslove za negu kako biste bili sigurni da su vaše anemone zdrave i robusne.

Anemonama je potrebno 6 do 8 sati punog sunca svakog dana. Anemone preferiraju dobro drenirajuće zemljište sa dobrom aeracijom, što pomaže u sprečavanju preplavljenog tla. Zalivajte anemone otprilike jednom nedeljno, ali izbegavajte prskanje vode po listovima ili cvetovima.

Gnojite anemone dva puta godišnje da biste podstakli snažan i zdrav rast. Nanesite jednu dozu đubriva u rano proleće, a drugu u kasno proleće ili rano leto. Uvek ostavite svojim anemonama dovoljno prostora između biljaka i uklonite sve ostatke listova oko osnove stabljika. Često je pametno čuvati mrtve anemone tokom sezone cvetanja i smanjiti ih kao deo vaše nege na kraju sezone.

Okončanje

Da bi vaše anemone cvetale tokom cele sezone, važno je da ih zaštitite od štetočina i bolesti. Uobičajene štetočine anemona uključuju lisne uši, bube, puževe i puževe. Anemone takođe mogu patiti od bolesti poput sive plesni i pepelnice. Obezbeđivanje dobrih uslova za negu može pomoći u sprečavanju mnogih od ovih problema.