neverovatnih upotreba i prednosti biljaka novca

Podrazumeva se da će vam biljke novčića ( Pachira akuatica ) prilično zagarantovano doneti slavu i bogatstvo kada ga dodate u svoju kolekciju biljaka, ali da li ste znali da one takođe nude niz drugih pogodnosti? Pored svog lepog lišća, biljke novčića imaju neke impresivne upotrebe koje obuhvataju njihovu ukrasnu vrednost, feng šui moći i izuzetnu sposobnost da pomognu u prečišćavanju vazduha. Pridružite mi se dok istražujem neke od neverovatnih upotreba i prednosti biljaka novca.


Neverovatna upotreba i prednosti biljaka novca
11 upotreba i prednosti biljaka novca:
1) Biljke novčića su prelepo drveće u zatvorenom prostoru

Biljke drveća novca su neke od najlepših tropskih sobnih biljaka koje možete dodati svom domu. Ovo drveće u zatvorenom ima sjajne listove nalik na palme sastavljene od nekoliko letaka. Biljke drveta novca takođe imaju glatku, atraktivnu koru.

Kada tražite biljke novčića, možda ćete videti neke sa uvrnutim ili pletenim stablima. Ovi primerci se obično sastoje od dve pojedinačne biljke koje su namerno oblikovane da bi stvorile jedinstven izgled.
2) Biljke novčića mogu pomoći u prečišćavanju vazduha

Kao i mnoge kućne biljke, stabla novca mogu pomoći u prečišćavanju vazduha oko nas. Osamdesetih godina prošlog veka, NASA-ina studija čistog vazduha otkrila je da sobne biljke mogu da uklone štetne VOC ( isparljiva organska jedinjenja ) iz vazduha.

Uobičajeni predmeti za domaćinstvo kao što su proizvodi za čišćenje, boje, lepkovi i vinilni podovi proizvode VOC. Nekoliko studija je povezalo VOC sa povećanim rizikom od raka . Biljke drveta novca su posebno dobre u uklanjanju benzena, formaldehida, toluena i ksilena.
3) Biljke novčića imaju feng šui prednosti
Živo zeleni listovi biljke novca

U feng šuiju , kućne biljke poput biljaka novčića povezane su sa elementom drveta. Ovaj element je povezan sa rastom, kreativnošću i prosperitetom i najjači je u istočnim i jugoistočnim delovima naših domova.

Prema Bagua mapi, ove oblasti upravljaju porodicom i uspehom – pozicionirajte biljke novčića u ovim oblastima da biste unapredili ove aspekte svog života. Biljke drveta novca takođe ispunjavaju prazne prostore, smanjujući prisustvo negativne energije.
4) Biljke drveta novca mogu pomoći u smanjenju anksioznosti i stresa

Svi mi na neki način doživljavamo stres i anksioznost. Međutim, biljke novca mogu nam pomoći da smanjimo ova osećanja. Studija je uporedila nivoe stresa kod 24 mladića kada rade za računarom ili presađuju kućnu biljku.

Podaci su pokazali da su se učesnici koji su presađivali sobnu biljku osećali manje stresno od onih koji su radili na računaru. Takođe su prijavili da se osećaju ugodnije i da imaju niži krvni pritisak.
5) Biljke novčića mogu poboljšati kvalitet sna
Biljka novčića sa debelim, uvijenim deblom

Prema nekim istraživanjima, kućne biljke poput biljaka novca mogu nam pomoći da bolje spavamo. Jedna studija pratila je obrasce spavanja astronauta u dugotrajnoj izolaciji. Rezultati su pokazali da je učesnik čvršće spavao sa biljkama u blizini.

Najpozitivniji efekti su bili kada su učesnici mogli da vide, pomirišu ili dodirnu obližnje biljke. Kada su biljke bile prisutne, učesnici su takođe imali niži nivo kortizola i poboljšanu regulaciju svog centralnog nervnog sistema.
6) Biljke novčića mogu pomoći da povećate vašu produktivnost

Ako imamo kućne biljke u blizini dok radimo, to može pomoći da povećamo našu produktivnost i fokus. Neke studije pokazuju da radnici mogu biti i do 15% produktivniji sa kućnim biljkama u blizini.

Sobne biljke poput biljaka Pachira akuatica takođe nam mogu pomoći da se osećamo manje pod stresom i angažovaniji kada radimo od kuće. Kao takve, biljke stabla novca smatraju se jednom od najboljih feng šui biljaka za vaš kancelarijski sto .
7) Biljke novčića su pogodne za kućne ljubimce

Iako su kućne biljke divni dodaci našim domovima, neke biljke su toksične za naše voljene kućne ljubimce. Srećom, ASPCA (Američko društvo za prevenciju okrutnosti prema životinjama) smatra da su biljke novčića netoksične.

Međutim, mačke i psi i dalje mogu doživeti blagu dijareju ili povraćanje ako progutaju deo biljke novčića. Zbog toga je dobra ideja da biljku drveta novca držite dalje od svog ljubimca.
8) Biljke stabla novca mogu brzo da rastu

Biljke stabla novca su biljke koje brzo rastu i mogu proizvesti nekoliko stopa novog rasta svake godine. Biljkama drveća novca potrebno je toplo, vlažno okruženje i puno jarke, indirektne svetlosti da bi se to postiglo. U svom izvornom rasponu, biljke novčića mogu narasti do 60 stopa. Međutim, ova stabla u zatvorenom prostoru lako se drže kao kućne biljke na visini od 3 ili 4 stope.
9) Stabla novca mogu se uzgajati na otvorenom
Bujna, živahna zelena biljka novca

Iako su biljke novčića odlične kućne biljke, one se takođe mogu uzgajati na otvorenom u određenim klimatskim uslovima. Ovo tropsko drveće može da raste napolju u USDA zonama 10 do 12. Biljkama drveća novca su potrebni topli, vlažni uslovi i ne mogu tolerisati mraz.

U hladnijim krajevima uzgajajte biljke novčića u saksijama i zimi ih unosite u zatvorene prostore. Biljke drveta novca neće tolerisati noćne temperature koje padaju ispod 45ºF.
10) Biljke novčića mogu pomoći u ublažavanju alergija

Već znamo da biljke novčića mogu pomoći u prečišćavanju vazduha uklanjanjem štetnih VOC. Međutim, ovo ima dodatni efekat potencijalnog ublažavanja uobičajenih alergija poput astme ili peludne groznice. Neka od ovih respiratornih stanja mogu biti izazvana jakim mirisima koje proizvode proizvodi koji sadrže VOC.

Malo je verovatno da će biljke novca cvetati u zatvorenom prostoru. Kao takvi, neće proizvoditi polen koji bi mogao izazvati simptome polenske groznice.
11) Biljke novčića pomažu u povećanju vlažnosti u domaćinstvu

Biljkama Pachira akuatica su potrebne tople temperature i umereni nivoi vlažnosti od približno 50%. Ovi uslovi takođe mogu biti od koristi našem zdravlju, jer je idealna vlažnost u domaćinstvu za ljude između 30 i 50%.

Kao takve, biljke novčića mogu pomoći u povećanju vlažnosti u našim domovima. Ako ne održavamo tačan nivo vlažnosti, možemo doživeti probleme poput astme ili ekcema. Koristite ovlaživač ili posudu sa šljunkom da povećate vlažnost u domaćinstvu.
Često postavljana pitanja o upotrebi i prednostima stabla novca:
Za šta su dobre biljke novca?

Biljke stabla novca su odlične za feng šui i mogu povećati prosperitet i bogatstvo. Biljke Pachira akuatica takođe mogu pomoći u prečišćavanju vazduha u našim domovima i čak smanjiti stres i anksioznost.
Gde stavljate stablo novca?

Postavite biljke novčića u istočne ili jugoistočne delove vašeg doma da biste maksimalno povećali njihov feng šui uticaj. Biljke drveća novca moraju biti postavljene negde sa dosta jarke, indirektne svetlosti.
Koje su neke činjenice o stablima novca?

Divlje biljke Pachira akuatica proizvode najveće cveće od svih stabala na svetu. Ova atraktivna stabla takođe imaju nekoliko imena u svom izvornom rasponu. U Brazilu i Gvatemali, oni su poznati kao stabla monguba ili pumpo.
Zašto su biljke novca tako popularne?

Biljke drveća novca su popularne zbog svojih sjajnih listova nalik palmi. Ove kućne biljke su takođe popularne zbog svojih feng šui prednosti i sposobnosti da pomognu u prečišćavanju vazduha.
Da li su stabla novca dobra za vazduh?

Upotreba i prednosti biljke Monei Tree – završno

Biljke drveća novca su prekrasna stabla u zatvorenom prostoru koja takođe mogu biti vredni dodaci vašem domu. Biljke Pachira akuatica mogu pomoći u prečišćavanju vazduha i ublažavanju alergija. Biljka novčića na vašem stolu može povećati vašu produktivnost i fokus, a istovremeno smanjiti stres i anksioznost. Biljke drveta novca su takođe netoksične za kućne ljubimce.