Otkrijte značenje cvetova

Otkrijte značenje 40 cvetova. Svakodnevno šaljemo cveće kao poklone, koristimo ga u našim svadbama, poklanjamo ga za godišnjice, mature, simpatije, sahrane, praznike i svadbe. Pročitajte istražite više o tome šta cvet simbolizuje i značenje njegove specifične boje.

40 Značenja cveća

Od alstromerije, božura, ruža, suncokreta saznaju šta cvet znači ili simbolizuje. Recite to cvećem i pošaljite prijateljima, porodici ili voljenima poruku sa cvećem.

Alstroemeria
Cveće alstromerije Cveće alstromerije dolazi u različitim dvobojnim bojama sa pegama u sredini u nijansama crvene, ružičaste, bele, narandžaste, žute i ljubičaste. Nežni cvet u obliku trube predstavlja značenje bogatstva, odanosti i prijateljstva. Ovo raznovrsno cveće je dugotrajno i može se koristiti kao glavni cvet u svadbenom buketu ili kao punilo cveća.

Anemone
Cveće anemoneCvet anemone simbolizuje zaštitu od zla i loših želja. To takođe može značiti uzbuđenje za nešto u budućnosti. Anemone su dobile ime po grčkoj reči za vetar „anemos“, jer su, nažalost, njihovi životi tako kratki. Oni takođe imaju značenje zaboravljene ljubavi i naklonosti. U modernim vremenima, oni simbolizuju krhkost.

Anthurium
Cveće anturijuma Uobičajeno ime poznato za anturijum je plameni ljiljan ili repni cvet. Poznat je kao simbol gostoprimstva i otvorenosti. Anthurium ima jedinstvenu teksturu sa cvetovima u obliku srca sa reputacijom da donosi sreću u vaš dom. Dolaze u bojama koje iskaču za oči; mogu biti veoma raznovrsni i korišćeni sa širokim spektrom tema i šema boja. Uparite anturijum sa tropskim cvećem i zelenilom, orhidejama ili ih kombinujte sa hortenzijama za meki suptilni cvetni aranžman.

Aster
Cveće astre Grčka mitologija kaže da je „astra“ nastala suzama grčke boginje Astre. Cvet astre je dobio ime po njenom značenju – Zvezda. Divlji cvet nalik tratinčici ima cvetnu glavu u obliku zvezde sa jedinstvenom teksturom. Asteri su se dugo smatrali začaranim cvećem. Danas simbolizuju osećaj strpljenja sa talismanom ljubavi.

Rajska ptica
Cveće rajske ptice Tropska rajska ptica će vas zaustaviti na putu! Simbolizuje radost i raj sa gracioznim oblikom ptičje glave i kljuna. Rajska ptica je cvet najneobičnijeg izgleda. Ima višestruka značenja koja uključuju slobodu i sposobnost putovanja zbog sličnosti cveta sa pticama u letu, veličanstvenosti, izvrsnosti i uspeha. Ovaj cvet je savršen za letnje venčanje ili visoki središnji deo.

Calla Lili
Cveće kala Ko ne voli ljiljane! Ovaj cvet u obliku trube predstavlja simbol braka i ima značenje nevinosti i čistote. Stabljika raste pravo sa delikatnim uvijenim cvetom u obliku trube i dolazi u raznim svetlim bojama. Ime potiče od grčke reči lepota.

Karanfil
Cveće karanfila Zašto cveće karanfila ima lošu reputaciju? Volimo ovo nabrano cveće koje dolazi u mnogim bojama i uklapa se u svaki budžet! Ako želite da pošaljete cveće nekom slatkom i čistom, pošaljite bele karanfile. Crveni karanfili izražavaju osećaj divljenja i ljubavi. Ružičasti karanfil znači da ste nezaboravni uz bezuslovnu ljubav i razumevanje. Svi karanfili u svim bojama imaju tri zajednička značenja; ljubav, fascinacija i razlikovanje.

Celosia
Cveće CelosiaDrugo ime za celoziju je „cokcomb“. Ovaj cvet u obliku lepeze ima baršunaste nabore i raste u belim, crvenim, žutim, ružičastim, ljubičastim, narandžastim, zelenim i višebojnim sortama. Simbolizuje smelost, strast ili poželeti nekome hrabrost. Ime potiče od grčke reči „keleos“, što znači „spaljivanje“. Ovi jedinstveni cvetovi su savršeni za poklon ili umešani u vaš svadbeni buket.

Hrizanteme
Cveće hrizantemeOvaj skromni cvet ima jednostavnu poruku lojalnosti, odanosti i iskrenosti. Hrizanteme su najpoznatiji svetski cvet i veoma popularan u cvećarskoj industriji. Reč hrizanteme potiče iz antičke Grčke, što znači „zlatni cvet“. Ovo prelepo cveće nije samo za jesenju sezonu; omiljeni su tokom cele godine. Savršeni su u svadbenim buketima i butonijerama tokom cele godine. Postoji 30 vrsta majki u različitim bojama, teksturama i oblicima.

Narcisi

Narcisi cvetaju rano proleće i simbolizuju nove početke, ponovno rođenje neuzvraćene ljubavi i večni život. U Sjedinjenim Državama, narcis je zvanični simbol Američkog udruženja za borbu protiv raka, izražavajući nadu u izlečenje. Takođe je cvet za mart i simbol 10. godišnjice braka. Narcisi imaju cvet u obliku trube sa vitkom stabljikom. Proslavite početak proleća sa ovim uzbudljivim, jarko žutim cvetom.

Dalija

Zar ne znate da su dalije najlepše cveće na svetu? Ovo cveće je omiljeno na venčanju i ima mnogo simboličkih značenja. Ovo nabrano cveće odaje eleganciju, dostojanstvo i dobar ukus. Dolaze u širokom spektru smelih boja koje predstavljaju kraljevske manire i gracioznu prirodu. To je simbol trajne veze i posvećenosti.

Bela Rada

Tratinčice izmame svima osmeh! Gerbera tratinčice dodaju vedrinu svakom prostoru i simbolizuju iskrenost. Pompon tratinčice i gerbera tratinčice imaju mnoga značenja. Opšti osećaj tratinčica je nevinost, čistoća, novi počeci i prava ljubav. Gerbera tratinčice izražavaju vedrinu i rastu u raznim sortama sa velikim cvetovima.

Delphinium

Cveće delfinijuma Ovaj cvet možda poznajete kao larkspur, viteška ostruga ili ptičja kandža. Cvetovi delfinijuma podsećaju na obline nosa delfina, a ime su dobili po grčkoj reči „delphis“, što znači delfin. Ovaj skromni cvet simbolizuje duboke emocije i koncepte. Zamenite ovo cveće da biste nekoga ohrabrili da postigne svoje ciljeve.

Freesia

Cveće frezije Cvetovi frezije su nevestini favoriti! Višebojni buketi frezije simbolizuju prijateljstvo, poverenje i pažljivost. Savršeno za vaše deveruše! Tražite cvet sa mirisom? Frezija ima sladak, prozračan miris sa notom citrusa. Frezija dolazi u obilju boja kao što su bela, ljubičasta, narandžasta, žuta i još mnogo toga. Savršen za sve prilike ili kao poklon.

Garden Roses

Koja je razlika između baštenske ruže i standardne ruže? Baštenske ruže su mnogo bogatije od standardnih ruža. Oni su mekši i imaju napuhaniji izgled sa nizom blagih do smelih nijansi. Konvencionalna ruža ima zašiljene latice. Baštenske ruže imaju isto značenje kao i standardne ruže, ali značajniju cenu i nemaju isti životni vek u vazi. Nećete biti razočarani stavljajući ove lepotice u svoje cvetne aranžmane!

Gerbera Daisi

Cveće gerbera Tratinčice gerbera nose značenje vedrine u svim bojama. Egipćani veruju da je svrha gerbera blizina prirodi i odanost suncu. Keltska legenda prenosi da je Bog prskao tratinčice po zemlji kada bi dete prolazilo, da bi roditeljima dao nadu i radost. Ali neki veruju da je Freja, boginja ljubavi, plodnosti i lepote, njen sveti cvet koji simbolizuje porođaj.

Gipsophila

Gipsophila babis dah cvet Ovaj mali beli cvet je poznat kao Bebin dah, koji predstavlja čistoću i večnu ljubav. Ovaj cvet punila je simbol dugotrajne ljubavi i najpopularniji cvet koji se koristi za bilo koji događaj. Bebin dah takođe može dati izjavu sam po sebi tako što će napuniti tegle ili pocinkovane kante. Uklapa se sa bilo kojom temom venčanja od berbe, moderne i rustične. Lako možete napraviti aranžman osušenog bebinog daha za kućni dekor ili uspomenu sa vašeg posebnog događaja.

Hipericum Berries

Bobice kantariona Bobice kantariona su dobro poznate kao kantarion i lekovita svojstva za borbu protiv depresije i smirenja anksioznosti i povezana su sa dobrim zdravljem. Ovo punilo lišća dodaje teksturu i nalet boje svakom cvetnom aranžmanu! Bobice hiperikuma dolaze u različitim bojama i dostupne su tokom cele godine. Bujno lišće je tamnozeleno sa listovima u obliku suza sa šarenim okruglim bobicama.

Zumbul

Ovaj veoma mirisni cvet zumbula u obliku zvona označava iskrenost i predstavlja razigranost i bavljenje sportom. Zumbul dolazi u nizu boja sa grozdovima višestrukih cvetova u obliku zvezda koji formiraju glavu u obliku zvona. Svaka boja ima svoje posebno značenje, ljubičasta – znači traženje oprosta ili simbolizira iskreno žaljenje. Žuta – implicira ljubomoru. Bela – znači ljupkost ili molitve za nekoga. To je igrivo ili sportsko

Hortenzija

Cvet hortenzijeHortenzije simbolizuju iskrenu emociju, kao i zahvalnost za razumevanje. Viktorijanci su smatrali da je hortenzija negativan cvet koji predstavlja hvalisanje, hvalisanje ili sujetu. Hortenzije imaju mnogo značenja i dostupne su i koriste se za sve vrste prilika.

Dužica

Cvet perunikeOvi upečatljivi jedinstveni cvetovi imaju tri latice koje stoje uspravno i primarni značaj imaju veru, nadu, mudrost, hrabrost i divljenje. Ljubičasta irisa simbolizuje kraljevstvo. Kada u vašoj bašti procveta iris, proleće je! Iris predstavlja cvet 25. godišnjice braka. Tradicionalne nijanse irisa su ljubičasta i plava, ali takođe cvetaju u raznim bojama. Ovaj cvet je dostupan tokom cele godine.

Crvena ruža

Svi znamo da klasična crvena ruža znači „Volim te“. Ovaj cvet je najpopularniji na Dan zaljubljenih, izražavajući romantičnu ljubav. Crvene ruže prenose ljubav i strast i imaju više hiljada godina. Nijansa ruže prenosi emocije. Duboka crvena ruža izražava duboka osećanja. Crvena ruža je univerzalna i izražava ljubav. Davanje jednog pupoljka ruže predstavlja „ljubav na prvi pogled“.

Jorgovan

Jorgovani simbolizuju samopouzdanje, mladalačku nevinost i povezani su sa praznikom Uskrsa. Beli jorgovani predstavljaju nevinost i čistotu, poljski jorgovan izražavaju dobročinstvo, a ljubičasti jorgovan označavaju prvu ljubav. Imaju neverovatan miris!

Lavanda

Ovi mali ljubičasti cvetići se skupljaju na način nalik na šiljke da bi formirali cvet lavande. Lavanda ima prirodna umirujuća svojstva aromaterapije. Buket lavande predstavlja ljubav i odanost duhovnosti. Miris lavande je popularan tokom meditacije sa trenucima samorefleksije, misli i emocija, čineći savršen poklon. Dodajte svom svadbenom buketu za pop boje i slatki miris.

Lili

Ljiljani izražavaju lepotu, ponos, poniznost, nevinost, čistotu, bogatstvo i slatkoću. Ovaj cvet u obliku zvezde u proseku ima 3 do 5 cvetova po stabljici i dostupan je tokom cele godine u nekoliko boja. Imaju sladak miris i povezuju se sa sahranama koje simbolizuju dušu preminulog. Beli ljiljani u buketu neveste prenose čistotu njihove ljubavi i posvećenosti u braku.

Đurđevak

Ovo lepo cveće u obliku zvona simbol je sreće i sreće. Veruje se da cvet u obliku zvona može pozvati dobre duhove. Đurđevak predstavlja nevine, slatkoću i „povratak sreći“. Imaju slatku aromu i poznato je da se koriste u cvetnim aranžmanima za tradicionalne proslave širom sveta. Omiljena je kraljevskim nevestama u njihovim buketima i svadbenim aranžmanima.

Lisianthus

Lisianthus Lisianthus cvetovi podsećaju na ružu. Ovaj cvet simbolizuje odlaznu prirodu i zahvalnost. Cvet ima nabrane latice koje su delikatne, a stabljike imaju listove ovalnog oblika. Ima boje od roze, bele, ljubičaste i lavande. Izaberite ovaj cvet za elegantan buket i gumbe ili kao poklon nekom posebnom.

Magnolija

Magnolije simbolizuju dostojanstvo, plemenitost, lepotu i ljubav prema prirodi. Ovi zapanjujući cvetovi počinju da pupaju i cvetaju na drveću kako proleće stiže. Ovaj dolazak cveća uzbuđuje sve koji ih vide zbog proleća predstavljajući ljubav prema prirodi. Snaga cveta je simbolična, predstavlja samopoštovanje i samopoštovanje. Svaka sorta cveta ima prelepe velike mirisne cvetove. Bele magnolije simbolizuju čistoću i preovlađuju u svadbenim buketima.

Orhideje

Ova egzotična, graciozna orhideja predstavlja luksuz, lepotu, ljubav, snagu i ženstvenost. Orhideje su gracioznošću i savršenstvom daleko odvojene od ostalih cveća. Svaka vrsta orhideja ima jedinstven izgled i dolazi u raznim bojama. Postoji preko 20.000 vrsta orhideja! Koristite ih da unesete tropski štih na letnje venčanje ili kao poseban poklon. Za šta god da koristite ove prelepe orhideje, sigurno će se svideti publici.

Božur

Cvet božura Puni božur oduzima dah i simbolizuje prosperitet, sreću i sreću. Božuri imaju veliko značenje za par. Razlog zašto je toliko popularan na venčanjima je taj što predstavlja „srećan brak“ i „veliku čast“. Ružičasta je najčešća boja koja se daje kao poklon koji predstavlja ljubav na prvi pogled. Božuri dolaze u širokom spektru romantičnih nijansi, blagog su mirisa i neodoljivi su. Dolazi proleće, veoma ih je teško držati na zalihama!

Protea

Cveće protea Cvet protea se svakako ističe u gomili! Ima moćnu poruku koja simbolizuje različitost, hrabrost i transformaciju. Ovaj cvet dolazi u preko 1.400 varijanti u mnogim oblicima, veličinama, bojama i teksturama. Koristite cveće protea kao komad stamena u svom svadbenom buketu uparen sa baštenskim ružama, veronikom i mešanim zelenilom ili koristite cveće glatke teksture i jednobojne boje da naglasite ovaj živopisni cvet.

Čipka kraljice Ane

Čipkasto cveće kraljice Ane.Ovaj cvet punjača dobio je ime po „Kraljici Ani“, koja je volela da pravi čipku. Centralni ljubičasti cvet predstavlja krv koju je prolila kada se ubode iglom. Čudna stvar u vezi sa ovim cvetom je to što je divlja šargarepa. Ovaj beli cvet sa zaobljenim ravnim vrhom izgleda prelepo u svadbenim buketima ili središnjim delovima. Čipka kraljice Ane je odličan cvet za punjenje ili za bilo koju rustikalnu ili vintage temu uparen sa cvećem svih boja. Simbolizuje – svetilište.

Ranunculus

Ranunculusovo ime potiče od latinske reči „Rana“, što znači žaba, i „unculus“, što trans škriljevci kao „mali”. Ovaj cvet se naziva i “Lutčić”. Ovaj neverovatan cvet predstavlja blistav šarm, govori nekome da je šarmantan i privlačnost. Latice su delikatne tanke naborane, a stabljika je šuplja.

Rose

Cveće ružeRuže su najpopularniji cvet na svetu. Svaka boja ima posebno značenje. Crvene ruže simbolizuju lepotu, romantiku i ljubav, roze ruže označavaju eleganciju, gracioznost, radost i divljenje. Žute ruže simbolizuju prijateljstvo. Bele ruže predstavljaju čast, čistotu i nevinost, a narandžaste ruže izražavaju strast i želju.

Snapdragon

Snapdragon CvećeSnapdragons ima značenje milosti i snage, ali sa negativne strane, simbolizuje prevrtljivost. Dostupne su u raznim bojama i variraće u veličini od 5 inča do 3 inča i odlične su za visoke cvetne aranžmane ili mešane u buket. Evo zabavne činjenice o zmajevima – nežno stisnite cvet i to učini da cvet izgleda kao zmajeva glava.

Statice

Statice FloversOvaj popularni cvet punila dolazi u mnogim bojama, ali je poznat po ljubičastoj i plavoj boji. Statice je veoma popularna u sušenim cvetnim aranžmanima, spomen-vencima i cvetnim buketima. Cvet ima prozračni talasast izgled koji izgleda kao somot i predstavlja sećanje, simpatiju i uspeh.

Stock cveće

Stock cveće je simbol srećnog života. To je popularan cvet punila sa začinjenim mirisom slatkog karanfilića za svadbene bukete, svadbene tuševe i bebe. Stock cveće dolazi u raznim bojama koje simbolizuju večnu lepotu, trajnu ljubavnu vezu i radostan, srećan život.

 

 

 

Suncokret
Suncokreti Ko ne voli ovaj veseli jarko žuti cvet! Suncokreti simbolizuju lojalnost, obožavanje, dugovečnost, ponos, sunce i vedrinu. Suncokreti podsećaju na sunce i smatraju se simbolom sreće i donose sreću. Poznati umetnik Van Gog bio je inspirisan suncokretima. Ako želite nekoga da nasmejete ili pokažete, obožavate ga, pošaljite živopisne suncokrete. Mogu imati žute ili smeđe centre. Dodajte ih svom svadbenom buketu za pop boje!

 

Tulip
Tulip Flovers
Fotografija Libbi Penner

Jedna stvar zajednička svim lalama je duboka ljubav. Lale su prvo cveće koje cveta početkom proleća, dajući značenje ponovnog rođenja. Ružičasti tulipani simbolizuju sreću i prijateljstvo, a ljubičasti lale simbolizuju vođstvo i kraljevstvo. Beli tulipani simbolizuju oprost i čistotu. Žuti lale simbolizuju srećne misli, a crvene izjavljuju LJUBAV i romantičan izraz.

 

Hajducka trava
Iarrov Flovers
Fotografija Markusa Vinklera

Iarrov je neobičan cvet sa tradicionalnom porukom koja bi vas mogla iznenaditi! Neki ljudi misle da hajdučka trava ima korovski izgled. Stolisnik je prikladan za svečani buket koji simbolizuje ljubav ili ćudljiv cvetni aranžman divljeg cveća.