Ultimativni vodič za značenje i simbolizam suncokreta

Značenje suncokreta, simbolika, boje, poreklo, saveti za uzgoj i negu.
Ništa ne govori leto tako kao buket suncokreta. Bilo da je to vaš omiljeni cvet za poklon ili volite da sadite suncokrete u svojoj bašti, ovo veličanstveno cveće ima neverovatnu priču za ispričati. Suncokreti nisu samo ono zapanjujuće cveće sa visokim stabljikama koje dolazi u širokom spektru varijanti. Takođe se koriste u poljoprivredi za svoje seme i ulje i veoma su privlačni za pčele. Osim toga, suncokreti imaju duboke istorijske korene i jake kulturne veze širom sveta. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici suncokreta, njihovoj istoriji i poreklu, kao i kroz naše vrhunske savete za uzgoj i negu suncokreta kod kuće.

Suncokret – poreklo i istorija

Suncokreti su nastali u Americi i prvi put su pripitomljeni u današnjem Meksiku, kao i na području današnjeg juga SAD datira iz 2100. godine pre nove ere.

Kada su Evropljani stigli u „Novi svet“, suncokreti su vraćeni u svoje zemlje i stekli popularnost širom sveta.

Suncokreti se pojavljuju u drevnoj grčkoj mitologiji, a ime njegove vrste potiče iz grčkog jezika: Helioanthus sa heliosom što znači sunce i Anthos što znači cvet.

Istorijski gledano, suncokreti su korišćeni u verskim ceremonijama Inka, kao lek među plemenima Indijanaca i kao žarište kultnih umetničkih dela širom Evrope i Azije.

Botaničke karakteristike suncokreta

Suncokreti su deo roda Helianthus koji se sastoji od 70 vrsta biljaka. Sve osim tri vrste Helianthusa su poreklom iz Severne Amerike i Centralne Amerike. Helianthus annuus je vrsta koju poznajemo kao obični suncokret.

Zabavna činjenica: Tehnički, suncokreti su hiljade sićušnih cvetova koji cvetaju zajedno da bi stvorili ono što znamo kao jedan suncokret.

Suncokreti obično rastu u leto i ranu jesen, a vrhunac dostižu sredinom leta. Suncokreti rastu u širokom spektru boja i veličina. Ali najčešće rastu sa jarko žutim cvetovima koji oponašaju sunce i cvetnom glavicom koja „prati“ sunce.

Najpopularnije vrste suncokreta

Helianthus annuus je najpopularnija vrsta suncokreta koja može da raste u džinovskim, patuljastim i obojenim sortama.

Najpopularnije vrste suncokreta su:

Džinovski suncokreti (Helianthus giganteus)
Džinovski suncokret je poreklom iz Sjedinjenih Država i delova Kanade i naraste do 13 stopa u visinu. Uobičajene sorte uključuju:

Neboder
Sunforest Mik
American Giant
ruski mamut
Švajnicov suncokret
Patuljasti suncokreti (Helianthella parrii)
Patuljasti suncokret je poreklom iz jugozapadnih delova Sjedinjenih Država i obično se nalazi u Arizoni, Novom Meksiku, Koloradu i Juti. Obično naraste do otprilike 20 ″ visine. Uobičajene sorte uključuju:

Sundance Kid
Mala Becka
Pacino
Suntastic Iellov
Sunni Smile
Colored Sunflovers

Jednogodišnji suncokreti su posebno uzgajani za proizvodnju niza različitih boja, uključujući žute, crvene i živopisne zlatne. Uobičajene sorte uključuju:

Terakota
Earthvalker
gđice Mars
Chianti
Moulin Rouge
Koristi i koristi suncokreta
Upotreba i prednosti suncokreta
Prvobitno su suncokret gajila plemena Indijanaca za upotrebu u lekovima i za hranu.

U medicini, suncokret se koristio vađenjem sokova iz stabljike suncokreta za lečenje otvorenih rana, kao i infuzijom suncokreta u vodi za piće za lečenje bubrega i bolove u grudima.

Iako se suncokret više ne koristi kao lek, on se i dalje u velikoj meri uzgaja u poljoprivredne svrhe da bi se koristio kao hrana i u kozmetici. Osim toga, sami suncokreti se često prodaju od strane cvećara i obično se koriste za davanje poklona.

Postoje dve vrste suncokreta koje se i dalje masovno gaje. Jedan je tip uljarica sa malim crnim semenkama, a drugi je neuljani tip koji proizvodi veće seme i deblju ljusku (obujište koje okružuje seme).

Neke vrste semena suncokreta bez ulja se prže i prodaju u prodavnicama. Suncokretovo ulje uljarica se obično koristi za kuvanje i u kozmetičkim proizvodima.

Prednosti jedenja suncokreta:
Visok sadržaj vitamina E i selena
Prirodni izvor antioksidanata
Može potencijalno smanjiti upalu
Može pomoći u prevenciji srčanih bolesti
Može smanjiti rizik od dijabetesa
Prednosti suncokretovog ulja:
Malo zasićenih masti
Odlično za kuvanje na visokim temperaturama
Može se koristiti za lečenje rana
Može se koristiti kao lokalni antiinflamatorni lek za kožu
Nekomedogen, što znači da neće začepiti pore
Visok sadržaj vitamina E koji može biti koristan za kožu i kosu
Suncokreti su takođe privlačni za pčele, posebno za divlje pčele, koje mogu pomoći da raznovrsno stanište procveta. Mnogi baštovani i farmeri rade na podsticanju razmnožavanja pčela povećanjem protoka za njih da oprašuju. Dakle, da bi dobili više pčela, sade suncokret.

Čak i ako imate farmu punu drugih biljaka i cveća, mnogi predlažu da posadite jedan red suncokreta po hektaru. Pošto deluju kao magneti za pčele, još jedan važan način na koji se suncokreti koriste je da mogu pomoći u spasavanju pčela.

Suncokret Značenje

Značenje suncokreta u grčkoj mitologiji
Rod suncokreta Helianthus potiče od dve starogrčke reči, „helios“ što se odnosi na sunce i „anthos“ što znači cvet. Postoji čak i grčki mit koji okružuje suncokrete, objašnjavajući zašto su oni uvek okrenuti suncu.

Mit kaže da je Kliti, nimfa, obožavala Apolona i bila ljubomorna na Apolonovu novu ljubav prema Leukotoju. Kada je Kliti obavestila Leukotoinog oca o vezi sa Apolonom, on je za kaznu živog zakopao Leukotoa.

Apolon, očigledno ljut zbog iskušenja, pretvorio je zakopanu Leuhothoe u suncokret koji je nastavio da obožava Apolona, čak iu obliku cveta.

Kao suncokret, ona bi posmatrala Apolona kako njegova kočija svakodnevno pomera sunce po nebu, na isti način na koji suncokreti drže lice prema suncu.

Polazeći od ovog mita o Klitiji, Apolonu i Leukotoju, najčešće značenje suncokreta uključuje obožavanje, odanost i dugovečnost. Zbog toga su suncokreti popularni i dobro primljeni pokloni za voljene i prijatelje.

Drugo popularno značenje suncokreta:

U kineskoj kulturi suncokreti označavaju dug život, sreću i vitalnost.
U plemenima Indijanaca, suncokreti su značili žetvu, blagodat, opskrbu jer su davali seme i svetle pigmente.
Treća godišnjica venčanja, suncokreti su tradicionalni poklon za izražavanje obožavanja, odanosti i dugovečnosti.
Suncokreti su takođe zvanični horoskopski cvet za znak zvezda Lav.

Simbolika i boje suncokreta

Suncokreti su simbol sunca, pa je njihovo ime prilično prikladno. Najčešće, suncokreti imaju svetlo žute latice, koje podsećaju na sunce. I kao sunce, suncokreti najčešće simbolizuju sreću i radost.

Kako su suncokreti ulazili u Evropu, njihova popularnost je rasla, postajući simbol lepote i izdržavanja.

Značenje i simbolika suncokreta u umetnosti i književnosti
Konkretno, činilo se da umetnici uživaju u jedinstvenosti i sjaju suncokreta i počeli su da se pojavljuju u mnogim umetničkim delima impresionističke i ekspresionističke ere.

Značajno je da je Van Gogova serija suncokreta kultna kolekcija umetnosti koja simbolizuje rođenje, život i smrt u zapanjujućim prikazima faza višestrukih buketa suncokreta.

Ai Vei Vej je još jedan umetnik inspirisan suncokretima koji su prikazani na njegovoj izložbi semenki suncokreta u Tejt modernu u Londonu.

Kineski umetnik je koristio suncokrete kako bi dao izjavu o odnosu između pojedinca i mase, sa milionima porcelanskih semenki suncokreta ručno izrađenih za instalaciju.

Religijsko i kulturno značenje i simbolika suncokreta

Verska i kulturna simbolika suncokreta

Neki američki suncokreti su takođe smatrani religioznim simbolima, možda zbog svoje heliocentrične prirode jer su prirodno uvek bili okrenuti prema suncu. Stoga, suncokreti često predstavljaju obožavanje i vernost povezane sa željom da se traži svetlost i, zauzvrat, istina.

Inke iz Andskog regiona Južne Amerike čak su koristile suncokrete da simbolizuju svog boga Sunca. Kažu da su Inke donosile suncokrete u hramove na bogosluženje, a sveštenice su ukrašavale suncokrete na svojoj odeći i pokrivalima za glavu.

Boje takođe imaju mnogo veze sa simbolikom. Žute latice većine suncokreta simbolizuju inteligenciju, vitalnost, prijateljstvo i sreću.

Kako uzgajati suncokrete

Bez obzira da li želite da uzgajate suncokret u svom dvorištu, u svojoj bašti ili da držite nekoliko buketa u zatvorenom prostoru, evo nekoliko saveta o tome kako da uzgajate suncokret:

Šta uraditi pre sadnje suncokreta

Pre nego što posadite suncokret, budite sigurni da je pravo vreme za to. Prolećna i letnja sezona su najbolje vreme za sadnju suncokreta jer će se zemljište zagrejati i pogodovati cvetanju suncokreta.

Takođe ćete želeti da obogatite tlo kompostom i koristite vile da olabavite bilo kakvo čvrsto zbijeno tlo pre sadnje suncokreta.

Kako posaditi suncokret
Suncokreti se mogu saditi ili u saksiju za cveće ili sadilicu ili i na otvorenom u baštenskoj gredici. Seme suncokreta treba da bude zašiveno najmanje 60 cm (25 inča) jedno od drugog i ¾ inča (2 cm) duboko.

Izbegavajte da sadite suncokret pored krompira ili pasulja koji mogu izlučivati toksine u zemljištu. Međutim, suncokret će se dobro snaći i zasađen pored krastavaca, dinja, kukuruza, tikvica i drugog cveća.

Koja je najbolja mešavina zemljišta za suncokrete?
Suncokreti najbolje rastu u labavom, plodnom, dobro dreniranom zemljištu sa pH između 6,0 i 7,5. Međutim, suncokreti su jako cveće i, uz dovoljno pažnje, dobro će se ponašati u većini mešavina zemljišta.

Svetlosne preferencije suncokreta
Najvažniji deo uzgoja suncokreta je da se zasadi na području koje prima šest do osam sati direktne sunčeve svetlosti dnevno.

Koliko će rasti suncokreti?

Suncokreti se razlikuju po veličini. Patuljaste vrste često rastu manje od tri stope (jedan metar) dok giganti mogu narasti preko 16 stopa (5 metara) sa cvetnim glavama širokim do 1,5 stopa (50 cm).

Uglavnom, bilo koja vrsta patuljaka će biti najbolja za sadnju u kućnoj bašti, dok gigantima treba mnogo više prostora i često se sade na farmama.

Da li suncokreti zaista prate sunce?

Istina je. Mladi suncokreti „prate“ sunce. Delovi cvetne glavice kojima je potrebno najviše sunčeve svetlosti će se usmeriti direktno na sunce, dok su delovi stabljike koji su osetljiviji na sunčevu svetlost na odgovarajući način zaštićeni.

Kako se brinuti za suncokrete

Kada posadite suncokret, evo nekoliko saveta kako da se pravilno brinete o njima:

Preference za zalivanje i hranjenje suncokreta
Suncokreti preferiraju redovno zalivanje koje seže duboko u zemlju. Idealno je zalivati suncokret ujutru kako biste sprečili trulež korena koji se može pojaviti tokom hladnijih noći. Suncokreti takođe uživaju u tečnom đubrivu svake dve ili tri nedelje.

Razmatranja o štetočinama i bolestima suncokreta

Polaganje malča oko vaše bašte suncokreta može sprečiti izbijanje korova. Malč takođe pomaže u održavanju vlage u zemljištu.

Puževi i puževi takođe mogu predstavljati problem za suncokrete jer uživaju da jedu mlade sadnice suncokreta. Dakle, pelete za puževe i puževe treba raširiti po bašti u prvih nekoliko nedelja rasta.

Osnovni alati za negu suncokreta
Opšti alati za baštu biće važni u brizi o suncokretu u vašem dvorištu ili bašti, ali ovo je nekoliko osnovnih alata koje možda niste uzeli u obzir:

Kolci, koji pomažu u držanju teških stabljika suncokreta i štite ih od jakih vetrova
Malč, koji se može koristiti za održavanje vlažnosti tla i sprečavanje korova
Mreža za ptice, za zaštitu vaših suncokreta ako ptice predstavljaju problem u vašem kraju

Privlačenje pčela suncokretima

Kao što je ranije pomenuto, suncokreti su veoma privlačni za pčele. Podsticanje pčela da oprašuju vaše cveće može biti neverovatno korisno za okolno stanište.

Da biste svoju baštu ili farmu suncokreta učinili još privlačnijim za pčele, poželećete da izbegavate pesticide i stvorite mesta za gnežđenje za pčele kako bi izgradile svoj dom.

U svom dvorištu, možda biste čak razmislili o ulaganju u košnicu sa pozitivnom stranom svežeg meda.

Pčele su toliko važne za naš ekosistem, pa je stoga važan i suncokret.

Često postavljana pitanja o značenju suncokreta:

Šta simbolizuju suncokreti?
Polazeći od ovog mita o Klitiji, Apolonu i Leukotoju, najčešće značenje suncokreta uključuje obožavanje, odanost i dugovečnost. Zbog toga su suncokreti popularni i dobro primljeni pokloni za voljene i prijatelje.

Šta znači suncokret u ljubavi?
Suncokreti nose simbolično značenje odanosti i posvećenosti u ljubavi.

Šta znači tetovaža suncokreta?
Tetovaže suncokreta nose značenje sreće i sreće.

Koji cvet je simbol ljubavi?
Dok su crvene ruže najčešći cvet za simbole ljubavi, drugi cvetovi kao što je suncokret takođe se mogu koristiti za prenošenje romantičnih gestova i osećanja.

Šta je suncokretova ličnost?
Osobe suncokreta se obično povezuju sa pozitivnim, optimističnim i radosnim karakteristikama.

Značenje suncokreta – završne misli
Sve u svemu, suncokreti su više od samo veličanstvenih žutih latica koje čine radosne poklone.

U prošlosti su korišćeni kao simboli obožavanja i odanosti, a čak i danas označavaju odanost, dugovečnost i obožavanje. Oni su ušli u naš kulturni svet kao glavna karakteristika kultnih umetničkih dela i savršen su poklon za prijatelje i porodicu.

Seme suncokreta se koristi za hranu i suncokretovo ulje u kulinarstvu i kozmetičkim proizvodima. Suncokreti takođe privlače pčele i neverovatni su za vaše lokalno stanište.

Bez obzira da li rastu u vašem dvorištu ili u vašoj zatvorenoj bašti, suncokreti su prelep način da dočekate leto.