Savrseno tlo za savrseni klematis Vas vrhunski vodic

Klematis je velika grupa plodnih penjačica koje daju predivno cveće pod uslovom da ste ih posadili u odgovarajuću zemlju. Mnoge vrste klematisa takođe imaju lepo mirisno cveće koje se može pojaviti mesecima. Da bi proizveli ovo cveće, klematisima je potrebno dosta ishrane iz svog tla. U ovom članku ćemo proći kroz sve što treba da znate o najboljim tipovima tla za klematis i šta možete učiniti da poboljšate i izmenite postojeće zemljište.


Najbolje tlo za cveće klematisa (osnovni vodič)
Pregled sadržaja:

Koje je najbolje tlo za klematis? Ključne Takeavais
Idealno zemljište za uzgoj cveća klematisa
Najbolji pH tla za cveće klematisa
Najbolje tlo za cveće klematisa u kontejnerima
Znaci da je vaš klematis na pogrešnom tlu
Saveti za poboljšanje postojećeg tla
Objašnjene vrste tla
Česta pitanja o zemljištu klematisa:

Koje je najbolje tlo za klematis? Ključne Takeavais

Iako postoji nekoliko grupa klematisa, svi oni zahtevaju plodno, dobro drenirajuće zemljište koje još uvek može zadržati malo vlage. Ilovasto zemljište je najbolje, ali kredasto, peskovito ili glineno zemljište takođe dobro funkcioniše sa nekim izmenama. Klematis preferira neutralna do blago kisela tla sa pH opsegom od 6,5 do 7,0.
Idealno zemljište za uzgoj cveća klematisa
Živopisno, tamno ljubičasto cveće klematisa koje raste u idealnim uslovima zemljišta u bašti

Klematisima je potrebna plodna, dobro drenirajuća tla koja i dalje mogu zadržati mnogo vlage. Lozi klematisa treba dosta ishrane u zemljištu da bi im pomogla da proizvedu svoje fantastično mirisno cveće.

Ilovasta i muljevita tla su idealna za klematis jer obezbeđuju dobru drenažu dok zadržavaju adekvatnu vodu i hranljive materije. Klematis nije previše izbirljiv i srećno će rasti na krečnim, peskovitim ili glinenim zemljištima. Ova zemljišta mogu zahtevati izmene organske materije i zrna da bi se poboljšala ishrana ili drenaža.

Klematisima je potrebno puno fosfora da bi proizveli mnoštvo cvetova. Ako je sadržaj azota u zemljištu previsok, biljke klematisa mogu imati više lišća na račun cveća.
Najbolji pH tla za cveće klematisa

Cvetovi klematisa preferiraju tla koja su neutralna do blago kisela. Idealan raspon pH vrednosti za cveće klematisa je između 6,5 i 7,0. Klematis neće ceniti neka kredna ili tresetna tla jer mogu biti previše alkalna ili previše kisela.

Možete da promenite pH nivo vašeg zemljišta da bi bolje odgovarao cveću klematisa. Radite u malo kreča ako treba da učinite svoju zemlju alkalnijom. Ako treba da povećate kiselost, dodajte malo sumpora
Najbolje tlo za cveće klematisa u kontejnerima

Neke sorte klematisa mogu se uzgajati u saksijama ili kontejnerima ako imaju nosač za penjanje. Uzgajanje klematisa u kontejnerima malo menja njihove potrebe za zemljištem. Klematisima koji rastu u saksijama biće potrebno dobro drenirano tlo kako bi se sprečilo da se korenje preplavi.

Još uvek možete koristiti ilovače ili muljno zemljište za kontejnere, ali kreda, peskovita i glinena tla takođe dobro funkcionišu. Kreda i pesak će obezbediti adekvatnu drenažu, ali moraju biti dopunjeni kompostom ili organskom materijom da bi se poboljšala ishrana.

Klematisima su potrebni prilično duboki kontejneri jer su pohlepne biljke. Izaberite saksije koje su duboke najmanje 18 do 24 inča. Uverite se da zemlja ostane labava kako biste obezbedili dobru drenažu i protok vazduha oko korena.

Takođe je vredno napomenuti da se svi delovi biljke klematisa smatraju otrovnim , pa je mudro nositi zaštitne rukavice kada nadgledate bilo kakvu negu sa ovim biljkama.
Znaci da je vaš klematis na pogrešnom tlu
Grozd malih cvetova klematisa ljubičaste boje u cvetu
Viseće lišće ili izdanci

Biljke klematisa mogu razviti trulež korena ako se ostave u vlažnom zemljištu. Ovaj problem je uzrokovan prekomernim zalivanjem i uzrokuje da lišće i izdanci opadaju ili požute. Proverite da li ima smeđe, kašaste ili smrdljive korene ako je zemlja oko vašeg klematisa vlažna.

Ako korenje pokazuje ove simptome, došlo je do truleži korena. Odrežite zahvaćeno korenje i umešajte malo peska da biste poboljšali drenažu tla. Ponovo posadite klematis i odložite zalivanje dok se zemlja ne osuši.
Nedostatak proizvodnje cveća

Biljke klematisa će se boriti da proizvedu cveće ako tlo ne sadrži dovoljno hranljivih materija. Poboljšajte hranljivi sadržaj vašeg zemljišta radeći u nekom kompostu ili drugoj organskoj materiji. Koristite đubriva klematisa da to dodatno dopunite. Kada dobije više hranljivih materija, vaš klematis bi trebalo da cveta.
Velting Stems

Uslovi tla mogu biti previše suvi ako vaš klematis ima venuće stabljike. Napuklo tlo oko biljke znači da je zemlja previše suva. Povećajte raspored zalivanja da biste rehidrirali svoj klematis. Takođe ćete želeti da pratite sve uobičajene štetočine, bube i bolesti klematisa .
Saveti za poboljšanje postojećeg tla
Gomila tamnog malča u bašti
Dodavanje hranljivih sastojaka

Neka tla ne sadrže dovoljno hranljivih materija za cveće klematisa. Dobar primer su kredna ili peskovita tla. Da biste povećali hranljive materije u tlu, ukopajte dosta komposta i organske materije. Ovo će obezbediti dovoljno hrane za proizvodnju cveća klematisa.
Poboljšanje drenaže

Cveću klematisa je potrebno dobro drenirano tlo kako bi se sprečilo da se natopi vodom. Dok ilovasta tla imaju odgovarajuću količinu drenaže, glinena tla mogu biti previše gusta za klematis. Dodajte malo peska, hortikulturnog peska ili perlita u zemlju da biste poboljšali drenažu.
Promena pH vrednosti zemljišta

Klematis preferira neutralna do blago kisela tla sa pH opsegom od 6,5 do 7,0. Ako je vaše zemljište previše kiselo ili previše alkalno, možete promeniti pH nivo dodavanjem kreča ili sumpora.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome kako da izmenite i poboljšate osnovu tla u vašoj bašti .
Objašnjene vrste tla
Čovek skupi malu šaku zemlje

Većina baštenskih zemljišta spada u jedan od šest glavnih tipova zemljišta . Svako stanje tla odgovara različitim biljkama i ima malo drugačija svojstva. Generalno, rastresita, pješčana tla dobro dreniraju i imaju dobar protok vazduha, ali nedostaju hranljive materije. Gusta tla zadržavaju mnogo vlage i hranljivih materija po cenu slabog protoka vazduha.
Uobičajeni tipovi zemljišta:

Kredna tla: Kredna tla se formiraju od malih stena i mogu biti rastresita ili gusta. Kredna tla su alkalnija od većine drugih vrsta zemljišta. Dok kredasta tla mogu dobro drenirati, takođe im nedostaju hranljive materije.

Glinena tla: Glinena tla se sastoje od sitnih čestica, što ih čini veoma gustim. Glinena tla sadrže puno vode i hranljivih materija, ali imaju lošu drenažu i protok vazduha. Glinenom tlu je takođe potrebno neko vreme da se zagreje i sa njim može biti teško raditi.

Ilovasta tla: Ilovača je napravljena od mešavine gline, peska i mulja – što ga čini skoro savršenom za većinu biljaka. Ilovasta tla zadržavaju dobru vodu i hranljive materije, ali takođe dobro dreniraju. Ilovasta tla se lako kopaju i prilično brzo se zagrevaju u proleće.

Tresetna tla: Treset se uglavnom sastoji od organske materije, tako da nije iznenađenje da je treset istaknuti sastojak komposta. Međutim, tresetno zemljište dobro zadržava vlagu i hranljive materije, ali mu nedostaju početne hranljive materije. Tresetna tla su neprikladna za mnoge biljke jer su prilično kisela.

Peščana tla: Peščana tla su neverovatno labava i imaju odličnu drenažu. Međutim, to znači da im nedostaju hranljive materije i da mogu prebrzo da izgube vodu za mnoge biljke. Peščana tla su peskasta na dodir i lako se mrve. Ova tla se lako kopaju i brzo se zagrevaju, ali mogu postati zbijena.

Muljna tla: Iako su muljna tla veoma slična peskovitim zemljištima, ona mogu zadržati više vode i hranljivih materija. Muljna tla su rahla i dobro dreniraju, što ih čini lakim za kopanje. Međutim, oni mogu patiti od zbijanja.
Česta pitanja o zemljištu klematisa:
Da li cveće klematisa preferira vlažno ili suvo tlo?

Cvetovi klematisa preferiraju vlažno, dobro drenirano tlo koje sadrži puno hranljivih materija. Klematis se ne ponaša dobro u suvom tlu.
Mogu li poboljšati zdravlje tla oko cvijeća Clematisa?

Kompost i organska materija sadrže korisne organizme koji poboljšavaju zdravlje tla oko vašeg klematisa. Možete sačuvati zdravlje zemljišta izbegavanjem hemijskih ili sintetičkih đubriva ili pesticida.
Šta da dodam u zemlju kada sadim cveće klematisa?

Ako radite sa zemljištima siromašnim hranljivim materijama, dodajte mnogo komposta ili organske materije da biste povećali hranljive materije za svoj klematis. Mešajte pesak ili hortikulturni pesak da biste poboljšali drenažu i protok vazduha ako imate gustu glinenu zemlju.
Okončanje

Vinova loza klematisa je poznata po svojim šarenim, mirisnim cvetovima, ali im trebaju pravi uslovi tla. Ovom cveću su potrebna dobro drenažna tla bogata hranljivim materijama koja mogu zadržati malo vlage. Ilovasta ili muljevita tla su idealna, ali kredasta, peskovita i glinena tla takođe dobro funkcionišu. Klematisima su potrebna neutralna do blago kisela tla sa pH opsegom između 6,5 i 7,0.