Kako napraviti sušeni buket

Očuvano cveće odiše jedinstvenom, romantičnom atmosferom. Lepa je ideja pretvoriti nešto prolazno u trajnu uspomenu koja može podsetiti na trenutak darivanja. Sušenje ili presovanje je odličan način da sačuvate buket napravljen za posebnu priliku. Sušenjem se čuva oblik cvetova dok se uklanja vlaga koja dovodi do propadanja, presovanjem se vlaga bukvalno istiskuje iz cveta, čineći ga papirnim tankim.

U slučaju sušenja i presovanja krajnji rezultat možemo postići na više načina, svaki metod ima prednosti i mane. Prolazimo kroz njih da bismo izabrali najprikladniji. Najbolji metod zavisi od željenog krajnjeg rezultata i samog cveća. Dobra je ideja da buket osušite što je brže moguće, jer će potpuno otvoreni cvetovi verovatno izgubiti neke latice tokom sušenja. Što duže držimo buket u vazi, cveće se više otvara i postaje krhko. Takođe razmislite gde ćete ih čuvati, jer boja osušenog cveća brzo bledi na sunčevoj svetlosti, promenljivim temperaturama i grejanju u zatvorenom prostoru.

Sušenje

Najbolji način da sačuvate oblik buketa je sušenje. Suvo cveće možete ostaviti u buketu, ili čak možete napraviti venac od njih. Za očuvanje krupnoglavog cveća (božura, ruža ili hortenzija) bolje rešenje je sušenje od presovanja, jer je veća verovatnoća da će se tokom presovanja izobličiti. Takođe je preporučljivo sušiti cveće sa mnogo malih latica.

Sušenje na vazduhu

Najčešći, najjednostavniji i najstariji način sušenja cveća, jednostavno odrežite višak listova sa donjeg dela stabljike i zavežite donji deo buketa i okačite ga naopačke nekoliko dana. Ova metoda dobro funkcioniše za cveće sa dužim, čvršćim stabljikama. Cveće sa puno polena, kao što su ljiljani, tratinčice ili lale, ne podnose dobro sušenje na vazduhu, polen ispada iz cveta.

Sušenje traje nekoliko dana, a cveće izgleda divno čak i dok se suši, donoseći staromodnu atmosferu u naš dom. Mnogi ljudi vole ovu metodu jer je sam proces prijatan.

Sušenje u mikrotalasnoj pećnici

Sa mikrotalasnom pećnicom cvetove sušimo mnogo brže nego na vazduhu, a ovim metodom možemo i bolje da sačuvamo boju cvetova. Sve što treba da uradite je da stavite cvetove u mikrotalasnu na nekoliko minuta, a zatim ih ostavite da se osuše preko noći. Preporučuje se za cveće sa debljim laticama, cveće sa finim laticama se ne nosi dobro. Biće nam potrebna i činija za mikrotalasnu, koju više ne želimo da koristimo za hranu.

Zajednička karakteristika silika gela, silikatnih granula i peska silicijum dioksida (silicijum dioksida) je da veoma efikasno upijaju vlagu i isušuju svoju okolinu. Obično se nalaze u kutijama za cipele i ambalaži za elektronske uređaje, ali se takođe koriste i kao sirovina za mačji otpad. Srećom, ne moramo da skupljamo stotine malih kesa, već ih ima i u većim pakovanjima na internetu, ali i u prodavnicama i farmama.

Sipajte sloj peska ili granula u hermetički zatvorenu posudu. Odrežite stabljike cvijeća i stavite cvijeće na njih tako da budu okrenute prema gore. Ako bismo ga sušili zajedno sa stabljikom, onda položite cvet na stranu. Cveće pažljivo prekrijte peskom, vodeći računa da ih potpuno ne zakopate. Zatim zatvorite posudu i sačekajte. Ova metoda dobro funkcioniše sa cvećem koje ima mnogo latica, kao što su dalije, karanfili, geranijumi i neven. Posle sušenja, pesak ili granule se moraju istresti iz cvetova, što može biti teško za cveće sa veoma delikatnim laticama ili dubokim središtima. Nežne latice se skupljaju tokom sušenja, ali mnogima se dopada ovaj čudan efekat.Idealno je za sušenje cvetnih glavica, ali ako želimo da zadržimo i stabljike, onda ovo nije idealno rešenje.

Silika gel nije pogodan za ljudsku ishranu, pa nemojte birati ovu metodu ako želite da koristite sušeno cveće kao ukras za hranu. Radi opreza, koristite ovaj metod za sušenje u posudi koju ne želite da koristite za skladištenje hrane nakon toga.

Mašine za sušenje i sušenje hrane

Nisu pogodne samo za sušenje kriški narandže na Božić. Sušare i sušare za hranu su takođe odlične za sušenje biljaka, a takođe su i prilično efikasne, jer mogu da drže više cvetova u isto vreme. Ova metoda je takođe prilično brza, sušaru obično treba da radi preko noći, a ujutru će nas dočekati potpuno osušen cvet. Jednostavno stavite cveće u tacne, ostavite ga na miru razmak između njih tako da vazduh može da cirkuliše. Takođe dobro funkcioniše sa otvorenim cvećem. Topli vazduh dehidratora za hranu stvara prekrasan puhasti efekat na sušeni čičak i različak. Ako bismo cveće koristili za dekoraciju hrane, preporučujemo ovaj metod.

Svaka od navedenih metoda ima svoje prednosti i nedostatke, najbolja metoda mnogo zavisi od cveća koje treba sačuvati. Preporučljivo je eksperimentisati i isprobati različite metode. Onima koji uživaju u procesu dopašće se sušenje na vazduhu, a onima koje zanima samo krajnji rezultat preporučujemo brže metode.

Uskoro ćemo videti kako se pritiska cveće. Do tada, srećno eksperimentisanje!