Simbolicna loza sveobuhvatan vodic za znacenja cveca klematisa

Klematis je među najpopularnijim cvetnim lozama, drugi po rasprostranjenosti posle Morning Glori. Kao moćan simbol radosti i lepote, Clematis ima moćan skup značenja koja ga mogu učiniti odličnim načinom za komunikaciju klasičnim jezikom cveća.


Ultimativni vodič za cveće klematisa
Pregled sadržaja:

Simbolizam klematisa – ključni za poneti
Etimološko značenje
Značenje i simbolika cveta klematisa
Kulturni značaj cveća klematisa
Prikladne prilike za poklone

Simbolizam klematisa – ključni za poneti

Na jeziku cveća, Clematis nosi simboličko značenje radosti za putnike, mudrosti i mentalne snage. Ipak, Viktorijanci su takođe smatrali da je Clematis cvet simbolom siromaštva, dok su Japanci smatrali da predstavlja moralnu lepotu. Klematis je takođe poznat kao ‘Kraljica vinove loze’.
Etimološko značenje

Clematis je latinski naziv za ovo cveće i ono uobičajeno. Ime je izvedeno iz latinskog za penjajuću lozu, što je najkarakterističnija karakteristika za većinu biljaka koje dele ovo ime.
Značenje i simbolika cveta klematisa
Duboko ljubičasti cvetovi biljke klematis

Poznata kao kraljica vinove loze, Clematis je jedna od najrasprostranjenijih cvetnih loza. Ali osim što je lepa, šta to znači kao simbol?
Uobičajene boje cveća klematisa i njihova značenja

Posle vekova pažljivog ukrštanja, Clematis je dostupan u raznim bojama . Najčešće boje za ovaj cvet i njihova specifična značenja uključuju:

Pink Clematis: Sreća, nežnost, radost, platonska ljubav i nada.
Beli klematis : Čistoća, isceljenje, oporavak od tuge, poniznost i nevinost.
Ljubičasti klematis: uspeh, divljenje, bogatstvo, odanost, elegancija i moć.
Crveni klematis : ljubav, romansa, strast, predanost, hrabrost i dobro zdravlje.
Plavi klematis : Razvijanje ljubavi, strpljenja, pouzdanosti, tradicije i slavlja.

Kulturni značaj cveća klematisa
Biljke klematisa sa ružičastim cvetovima

Iako klematis ne igra značajnu ulogu ni u jednoj određenoj religijskoj ili mitološkoj priči, on je i dalje pun simboličkog značenja. Većina ovih značenja je preuzeta iz folklora razvijenih u zemljama u kojima je ovo vinorodno cveće izvorno.
Putnikova radost

Od Evrope do Azije, Clematis široko znači „ radost putnika “. To uglavnom proizilazi iz činjenice da će neko ko hoda u jeku leta seoskim putevima i stazama proći pored obilja velikih cvetova ove loze koja raste.

Širom Evrope i Japana posebno, Clematis se koristi u buketima da bi putnicima poželeo dobro na njihovom putovanju i koristi se za simbolizaciju ljudi koji uživaju u putovanju i lutanju.
Druženje sa đavolom

Kao i mnoge druge vinove loze koje snažno rastu, Clematis je takođe povezan sa đavolom u nekim delovima Evrope i Severne Amerike. Jedna sorta klematisa koja je porijeklom sa istočne obale SAD-a se čak naziva i Đavolja igla za darivanje zbog svojih šiljastih pupoljaka i sjemenskih mahuna.

Većina ovih drugih asocijacija potiče od navike vinove loze da uguši druge biljke ako se njen rast ne zadrži. Međutim, većina sorti popularnih za rast bašte se lako kontrolišu ili nisu toliko snažne.
Starčeva brada
Cveće belog klematisa u cvetu sa tamnozelenim lišćem u pozadini

Neke kulture mnoge sorte klematisa nazivaju starčevom bradom zbog pahuljastih, tankih mahuna semena koje se mogu formirati na nekim vrstama vinove loze. Kada je loza koja u potpunosti pokriva ogradu ili strukturu puna mahuna, može izgledati kao džinovska brada koja maše na vetru. Ovo cvetu daje još jedno značenje mudrosti, starosti i zrelosti.
Klematis na viktorijanskom jeziku cveća

Tokom viktorijanske ere, kultivacija klematisa se brzo proširila širom Evrope i postao je popularan cvet. Međutim, ono je razvilo složeno značenje u Cvetnom jeziku tog vremena .

Viktorijanci su cenili kako može da se penje i širi čak iu teškim okolnostima, pa su Clematisu dodelili značenje pameti i mentalne oštrine. Bio je uobičajen poklon koji je simbolizovao da ceniš nečiju duhovitost.

Ipak, ono je takođe poprimilo značenje siromaštva, možda zato što su mnogi dobri mislioci tog doba bili daleko od bogatih.
Klematis u japanskoj kulturi

Japanski baštovani uzgajaju i kultivišu klematis vekovima, pa nije ni čudo što su deo Hanakotobe ili japanskog jezika cveća. U praksi ikebana i sličnih aranžerskih praksi, Clematis nudi značenje „moralne i ispravne lepote“. Kao i sa viktorijanskim društvom, ono je takođe povezano sa brzim pojedincima.
Prikladne prilike za poklone
Vaza ispunjena cvećem klematisa stoji na prozorskoj dasci sa pogledom na zelenilo i baštu

Pošto Clematis simbolizuje sreću tokom putovanja, mentalnu oštrinu i radost, oni su odlični za ljude koji napuštaju dom ili započinju novu karijeru. Diplomirani ili novozaposleni zaposleni može se razveseliti buketom sa ovim smelim i šarenim cvetovima.
Upakovati

Ovo prelepo cveće pripada baštama svakog ko želi da ceni njihovu simboliku radosti, putovanja i brze pameti.