Da li želite da kupite cvećaru?

Bez obzira da li se radujete početku u industriji cveća ili želite da se proširite, kupovina cvećare nosi sa sobom mnogo prednosti u odnosu na početak od nule.

Kupovinom cvećare štedite se na borbi za novi posao: troškovi izgradnje, zapošljavanje sposobnog osoblja, nabavka opreme i izgradnja vaše reputacije. Sve što je potrebno je osigurati da je prodavnica koju kupujete vredna vaše investicije. Evo nekoliko stvari na koje morate obratiti pažnju kada kupujete cvećaru!

Na kraju krajeva, cvećara je posao, tako da morate da pogledate profitabilnost radnje pre nego što uđete u specifičnosti.

Postoji mnogo poslovnog žargona koji bi vam mogao biti stavljen, ali u suštini, morate pogledati imovinu i obaveze koje dobijate po navedenoj ceni, od opreme do potraživanja.

Ponekad, neke prodavnice mogu biti cenjene više zbog dobre volje ili nematerijalne imovine poslovanja (npr. reputacije i brendiranja). Apsolutno bi trebalo da tražite da vidite njihov rad, tako da možete videti da li je vredan tražene cene.

Dokumenti za cvećare

Ako ozbiljno razmišljate o kupovini te prodavnice, takođe ćete morati da prođete kroz upravljačke, finansijske i pravne dokumente poslovanja. Ispitivanje ovih dokumenata može vam dati grubu predstavu o tome koliko je posao poslovao u poslednjih godinu dana i može vam pomoći da razumete njegovu procenu. Izveštaji o tokovima gotovine, liste kupaca i postojeći ugovori su neki od ovih dokumenata. Traženje pomoći od advokata ili M&A profesionalca može biti od neprocenjive vrednosti.
Oprema za cvećare

Sada, hajde da uđemo u detalje radnje i da vidimo da li je to zaista cvećara na kojoj ste želeli da radite.

Cvećara i njeno cveće cvetaju na odličnoj i pouzdanoj opremi, pa bi trebalo da proverite njene kapacitete. Proverite da li su i dalje u dobrom radnom stanju i da li će biti u dogledno vreme. Hladnjaci, posebno, igraju veliku ulogu u poslovanju cvećara, tako da ne bi trebalo da sečete uglova i uverite se da je onaj koji se nalazi u radnji definitivno sredstvo, a ne obaveza koju treba zameniti.

Neka oprema i potrošni materijal možda nisu dobro ostarili, pa bi trebalo da pogledate one koje bi možda trebalo zameniti. To bi mogla biti frustrirajuća kupovina ako ne možete da pokrenete radnju odmah kada je kupite zbog ovih prepreka. Možete pregovarati sa vlasnikom da ga čak i popravi za kupovinu.

Cvetni poslovni odnosi

Veoma je važno poznavati trenutne dobavljače cveća u radnji i koliko je ekonomski odnos među njima bio. Takođe možete videti da li možete da pronađete bolje opcije i ponude. Takođe treba da proverite da li je prodavnica u žičanom servisu i da li još uvek plaćaju hardver usluge. Možete i da odustanete od usluge ako želite, kada je nabavite.

Zaposleni u cvećari

Konačno, morate videti radnu snagu u radnji. Menadžment se može promeniti, ali zaposleni ne moraju. Neki bi mogli otići zajedno sa prvobitnim vlasnikom, dok bi se sami vlasnici mogli zadržati da vam pomognu da naučite kako da vodite cvećaru.

Naravno, sa novim menadžmentom, možete promeniti i nekoliko politika u vezi sa ljudskim resursima, tako da vam pogled na trenutno stanje može pomoći da to odlučite. Zapošljavanje i otpuštanje ljudi takođe može biti deo tog procesa, sve dok možete da date razumno objašnjenje. Važan deo je imati tim koji može da preživi promenu vlasništva i da ipak ostane efikasan i profitabilan.

Cvećare su obično plod nečijeg truda i strasti za najlepšim pripadnicima prirode. Možda im je bila najteža odluka da na to stave cenu iz bilo kog razloga. Kao budući vlasnik cvećare, najbolje što možete da uradite je da se pobrinete da se njihov životni posao nastavi, sada sa obnovljenom snagom novog vlasnika.