Tražite neke biljke koje mogu da ožive najtamnije uglove vašeg doma? Pokrili smo vas! Svetlost igra važnu ulogu u zdravlju i sreći vaše biljke. Dakle, odabir prave biljke za vaše kućno okruženje je ključan za osiguranje dugog života.


Mnogo sobnih biljaka je zapravo naviklo na slabo osvetljenje. Zato što mnogi od njih potiču iz džungle i prašuma gde rastu na zemlji i zasenčeni su velikim drvećem. Što je odlična vest za sve one koji nemaju sreće da žive u domu koji dobija mnogo sunčeve svetlosti. Evo nekih od najboljih biljaka koje vole senku u zatvorenom prostoru:

Sukulenti

Sukulenti su poznati po tome što se veoma malo održavaju. Čini ih savršenim za nove vlasnike biljaka ili one koji vole ideju da drže biljke, ali nemaju mnogo vremena da se brinu o njima. Iako postoje neki koji vole sunčano mesto, većina njih će rasti i uspevati u senci.
Naši omiljeni senoviti sukulenti uključuju:

Biljka zmija

Sa svojim upečatljivim izgledom i opuštenom prirodom, biljke zmija su jedna od najtežih sobnih biljaka! Bez obzira da li su na senovitoj polici ili u prostoriji sa puno svetla, neće im smetati. Biljke zmije će rasti bez obzira na sve. I one su odlične biljke za prečišćavanje vazduha – bonus! Naučite koliko je jednostavno brinuti se o njima u našem vodiču za negu biljaka zmija.

Biljka žada

Biljke od žada izgledaju kao mini drveće, što je jedan od razloga zašto su toliko popularne. A sa svojim debelim stabljikama i smelim zelenim listovima, oni definitivno znaju kako da se istaknu. Ali mi ih volimo jer su super otporni i laki za brigu. Biljke od žada mogu se dobro prilagoditi većini okruženja, što znači da mogu rasti bilo na suncu ili na senovitim mestima. Ali će rasti znatno manje na senkovitijim mestima i biti manje pune sa dugim stabljikama (dok posežu za svetlom) s obzirom na to da više vole sunce.
Božićni kaktus

Želite da znate kako je ova biljka dobila ime? To je zato što svake godine, od kraja novembra do januara, proizvodi najlepše ružičasto cveće. Kao sopstveni božićni poklon za vas! Pošto je to jedna od retkih biljaka koja nastavlja da uspeva tokom zime, ne bi trebalo da bude iznenađenje da joj ne smeta senovito mesto.

Ferns

Da li ste znali da postoji oko 20.000 različitih vrsta paprati? Dakle, imate mnogo izbora koji vole senke. Kao neke od najstarijih živih biljaka (bile su u blizini kada su dinosaurusi još postojali, to znači da su prilično izdržljive. A njihovo rašireno zeleno lišće ih čini veoma popularnim za kućne biljke.
Bostonska paprat

Sa svojim naboranim listovima, bostonske paprati vole da budu u centru pažnje. Redovno zalivanje i zamagljivanje su ključ za pomoć ovoj biljci da živi punim plućima. U svom prirodnom staništu, bostonske paprati rastu ispod velikih senovitih stabala. A vole i vlažnu sobu. Bostonskoj paprati je potrebna jaka, ali indirektna svetlost da bi uspela, i preživeće u oblastima srednje osvetljenosti. Dakle, mesto u vašem kupatilu ili kuhinji bi bilo savršeno za njih! Naučite kako da se brinete o bostonskim papratima da bi bile srećne i zdrave.
Ptičje gnezdo paprat

Slatka i neobična sa dugim, naboranim listovima, ne možemo se zasititi paprati iz ptičjeg gnezda. Potrebno im je srednje do slabo indirektno osvetljenje da bi napredovale, tako da će im trebati najmanje 4 sata prirodnog svetla dnevno da bi uspeli.
Staghorn paprat

Staghorn paprat je jaka koliko joj ime govori. Sa impresivnim bujnim zelenim listovima, ova biljka uspeva u slabo osvetljenim i vlažnim prostorijama. I to je jedna od najboljih biljaka za prečišćavanje vazduha, što ga čini odličnim izborom za pumpanje svežeg kiseonika u vaše kupatilo. Ako izađete pod tuš, osećajući se dvostruko osveženim, znate zašto.

Viseće biljke

Bilo da vise sa plafona, ili se vuku preko police ili kamina, viseće biljke mogu zaista transformisati sobu. Ne samo da su ljupki za gledanje, već su i većinu vremena prilično neupadljivi. Evo nekih od naših omiljenih visećih biljaka koje vole senku:

Pothos

Naravno, za početak izgledaju malo male, ali stavite ih na pravo mesto i mogle bi da narastu do 20 metara. Dok će potos rasti još brže na sunčanom mestu, oni mogu da prežive iu senovitim prostorima. I mogu da podnesu skoro svaku vrstu vlage, sve što im treba je nedeljno zalivanje, tako da su odlični za početnike. Saznajte kako se pravilno brinuti za potos (đavolji bršljan).

Niska bisera

Niz bisera je tehnički sukulenti jer zadržava vodu u svojim listovima. I kao što ime sugeriše, imaju puno malog okruglog, zelenog lišća sa perlama koje se preliva preko njihovog lonca. Mislimo da bi bili baš kod kuće da vise iz kuhinjskog ugla.

Niz srca

Delikatna po izgledu, biljka koja visi u obliku srca pravi je užitak. Njihovi fini listovi u obliku srca i vitke loze su samo ono što će vašem domu dodati malo interesovanja. I iako će najbolje uspevati na sunčevoj svetlosti, ne smeta im ni senovito mesto.

Monstera Deliciosa AKA Fabrika švajcarskog sira?

Želite biljku koja daje izjavu, koja je neumorna i koja može pretvoriti vašu sobu u zelenu oazu?

Ove biljke su zaista lagane, ali s vremena na vreme vole da se razmaze. S vremena na vreme ispolirajte njihove listove kokosovim uljem i voleće vas za ceo život. A pošto vole i jarko svetlo i zasjenjena područja, najsrećnijim će ih učiniti stavljanjem na mjesto gdje će dobiti najbolje od oba svijeta.

ZZ biljka

Biljka ZZ, ili biljka gavrana kako je takođe poznata, savršeni su prijatelji za stolom. Voli senovito mesto, ne treba mu mnogo zalivanje i takođe ima supermoći prečišćavanja vazduha. Pa šta ima da se ne voli? Ono što najviše volimo kod ZZ biljke je njen prepoznatljiv izgled. Njegovi listovi se vremenom pretvaraju iz svetlo zelene u tamno crnu. Pročitajte naš ZZ vodič za negu biljaka za sve najbolje savete i trikove.

Calathea

Postoji mnogo različitih vrsta kalateja. Od biljaka pauna do sorte zvečarke. Ali jedna stvar koja im je svima zajednička je da ne rade dobro na direktnoj sunčevoj svetlosti. Pošto rastu na šumskim podovima u divljini, najviše im odgovara indirektna sunčeva svetlost. Ali takođe su veoma tolerantni na slabo osvetljenje. Jedna stvar koju treba zapamtiti je da mrze hladnoću. Dakle, čak i u senci, i dalje će morati da budu topli.

Mirni ljiljan

Prečišćavaju vazduh, lepi na pogled i laki za negu, volimo mirne ljiljane. A sa njihovim divnim belim cvetovima koji cvetaju tokom cele godine, nije tajna zašto su tako omiljeni obožavatelji. Ni ovoj biljci ne treba previše pažnje. Ali oni mogu biti pomalo dramatični – kada ožedni, obavestiće vas tako što će ispustiti svoje lišće. Dok će više belog cveća cvetati na sunčevoj svetlosti, i dalje će biti dobro u uslovima slabog osvetljenja.

Pauk biljka

Biljke pauka su jedna od najpopularnijih kućnih biljaka. Sa njihovom opuštenom prirodom i tolerancijom na slabo osvetljenje, prilično ih je teško ubiti. Dakle, oni su idealna startna biljka za novog vlasnika. Osim toga, ako imate sreće, mogu čak i da proizvedu malo belo cveće. I mogu se lako razmnožavati tako da možete da delite biljke beba pauka sa svim svojim prijateljima.

Novi ste u nezi biljaka i niste sigurni gde ili kako da počnete? Neka naši stručnjaci za biljke pomognu! Pročitajte naš vodič za negu biljaka za sve što treba da znate. Takođe možete pročitati sve o najboljim sobnim biljkama da pošaljete nekoga da sazna koja biljka bi najbolje odgovarala vašem prijatelju.

Trebate da oživite svoje kupatilo? Biljke su najbolji način za to. Pogledajte najbolje biljke za vaše kupatilo.