Živi saveti za negu božićnog drvca da bi vaše drvo bilo sveže

Iako nema ničeg tako dirljivog kao okupljanje oko prave božićne jelke sa voljenim osobama, ove Hallmark trenutke mogu uništiti smeđe drveće i ispadanje iglica. Dobra vest je da pravilna nega božićnog drvca može da održi vaš dom ispunjen veseljem nedeljama koje dolaze.

Govorićemo o tome kako odabrati zdravo drvo i pomoći mu da napreduje dok se ne pojavi Deda Mraz. Na taj način božićno veselje može nastaviti da cveta tokom praznične sezone.

Izaberite zdravo drvo

Briga za božićno drvce počinje pre nego što donesete svoje drvo kući. Baš kao što želite da izaberete sveže praznično cveće, želite da se uverite da je vaše drvo u vrhunskom obliku.
Vreme je tačno

Čak i ako vas svrbi da okačite čarape i ispečete nekoliko serija božićnih kolačića, pazite da prerano kupite drvo. Većina svežih stabala može trajati do pet nedelja, tako da ako kupite drvo oko Dana zahvalnosti, ono bi trebalo da traje do Božića. Međutim, ako želite da budete sigurni, donesite svoje drvo kući prve ili druge nedelje decembra.

Jedva čekate da unesete sveže zelenilo u svoj dom? Uživajte u malim jelkama dok ne stigne njihov veći rođak.
Izbor unapred isečenog drveta

Ako birate drvo iz baštenskog centra ili parcele za drveće, verovatno ćete imati pristup više vrsta božićnih jelki. Čak i ako ste mislili na Frejzerovu jelu ili plavu smrču, obavezno pogledajte sve opcije. Ako drvo izgleda pomalo smeđe i ispada iglice, to nije najbolji izbor. Iskoristite ovo kao priliku da isprobate novu vrstu drveta!

Još jedna stvar koju treba tražiti je gde se drveće čuva. Pošto prodavnice pomeraju stotine ili čak hiljade stabala, ne odvajaju vreme da drveće stave u vodu. Iako ovo nije problem, to znači da bi trebalo da odvojite vreme da izaberete drveće koje se čuva u hladnim, tamnim područjima, a ne u toplim, sunčanim područjima.
Poseta farmi drveća

Ako živite u oblasti koja ima farme božićnih jelki, ne propustite priliku da izaberete i posečete sopstveno drvo! Ne postoji ništa kao da okupite svoje prijatelje i porodicu da lutate kroz stotine božićnih jelki (sa toplim kakaom u ruci, naravno).

Osim toga, znaćete tačno gde i kako je vaše drvo uzgajano. Ako mislite da ovo zvuči kao sveže cveće sa farme za Božić iz MojaCvecara, u pravu ste!

Čak i ako ne želite da donesete drvo kući do sredine decembra, neke farme drveća će vam omogućiti da unapred označite drvo. Ako drvo označite kao svoje, možete se vratiti u idealno vreme da posečete drvo svojih snova (čak i ako je to božićno drvo Čarlija Brauna).

Dok svi preferiraju različite stilove i oblike drveća, svi kupci treba da traže zeleno i zdravo drvo. Pošto živo drveće piju vodu iz zemlje, ne morate mnogo da brinete da će se osušiti, ali drveće može razviti bolesti i probleme sa štetočinama.
Naseljavanja u

Možda to ne znate, ali i drveće može biti pod stresom! Kada dođe vreme da unesete pravu božićnu jelku u svoj dom, nije uvek tako lako kao da je postavite na stalak i nazovete dobrim. U mnogim slučajevima trebalo bi da svom najnovijem drvetu date malo vremena da se prilagodi iznenadnim klimatskim promenama.
Ova stabla su navikla na niže temperature, tako da njihovo bacanje u toplu kuću izaziva prilično stres. Šok ih uzrokuje da se osuše i počnu da gube više svog lišća – fuj!

Jednostavan način da pomognete svom živom drvetu da se prilagodi je da ga stavite u hladniji deo vašeg doma na nekoliko dana – možda u garažu ili čak u podrum. Kada mislite da je vaše zelenilo spremno da se upustite u velike zatvorene prostore, odrežite panj za jedan ili dva inča da biste mu pomogli da lakše apsorbuje vodu.

I zapamtite: držite svoje pravo zelenilo dalje od radijatora, kamina, peći ili bilo kog drugog mesta koje emituje mnogo toplote! Ako želite da pomognete da vaše drvo traje što je duže moguće, razmislite o smanjenju grejanja noću. Što je područje hladnije, duže će vaše drvo trajati. Profesionalni savet: ovo će takođe produžiti život vašeg prekrasnog zimskog cveća.
Popiti na iskap

Nije iznenađenje da voda ide daleko za vaše živo drvo, ali takođe morate biti pažljivi sa načinom na koji ga hidrirate.
Obrežite prtljažnik

Pre nego što napunite drvored vodom, pogledajte deblo. Ako ste kupili prethodno odsečeno drvo, postoji velika šansa da stoji van vode nekoliko dana ili čak nekoliko nedelja. Čak i ako drvo izgleda savršeno, sok i smola su možda zapečatili deblo drveta, sprečavajući ga da pije vodu.

Imajući to na umu, trebalo bi da deblo vašeg drveta osvežite kada ga donesete kući. Nastojte da odvojite oko jedan inč od dna prtljažnika. Nemate testeru? Mnoga dvorišta i rasadnici će rado podrezati deblo pre nego što odnesete svoje drvo kući. Prosto pitaj.

Prvo i najvažnije: postolje uvek treba napuniti vodom. Neka vam postane navika da vas proveravam drvo svaki dan i osvežavanje štanda. Ako ste novi u sveže posečenim drvećem, možda ćete biti iznenađeni koliko vode piju ovo drveće; stabla od šest stopa mogu piti između litre i galona vode svakog dana!

Ako ste napravili ups i ostavili svoje drvo bez vode nekoliko dana, ne brinite. Samo dodajte još vode i pustite da se vaše drvo rehidrira.
Uz to, obavezno proveravajte nivo vode svaki dan. Ako se čini da vaše drvo ne pije mnogo vode, osušeni sok je možda zapečatio panj. Ako se to dogodi, vaše drvo ne može popiti više vode. Ako mislite da je to slučaj, uvek možete da odsečete centimetar od dna debla kako bi vaše drvo moglo da se napije.
Postupati sa pažnjom

Ne može se poreći da je ukrašavanje jelke najbolji deo unošenja jelke u vaš životni prostor, ali morate biti oprezni kada su u pitanju sitnice koje kačite na svoju živu božićnu jelku! Maloj deci i kućnim ljubimcima je lako da prevrnu neke ukrase ili da se zapetljaju u lampe.

Ako želite da izbegnete bilo kakve potencijalne nezgode, preporučujemo vam da okačite ukrase u dubljim delovima drveta ili čak i više, kako bi bili dostupniji. Zamotajte svoje drvo svetlima koja ne emituju mnogo toplote – svako osvetljenje koje je odobreno od strane UL je obično bezbedno. Takođe, držite se dalje od sprejeva za veštački sneg. Oni mogu izazvati iritaciju pluća ako se udišu i potencijalno mogu oštetiti lišće.

Dok želimo da prave jelke traju i zimu, svemu dobrom mora doći kraj. Uz odgovarajuću negu, vaše drvo može trajati do pet nedelja. Ali nakon ove tačke, vreme je da se oprostite od svog sezonskog prijatelja.

Ako mislite da vaše drvo izgleda dobro i da biste mogli još nekoliko nedelja da izvučete svetla, ukrase i navijate, nemojte to da radite. Ako uklonite svoje drvo kada je već smeđe i osušeno, pometaćete stotine bodljikavih iglica nedeljama zaredom.

Dajte sve od sebe da izbegnete stavljanje drveta u smeće. Mnogi gradovi imaju posebne programe sakupljanja božićnog drvca koji kompostiraju drveće. Druga opcija je da se drvo postavi u šumovitom području kao sklonište za ptice i druge divlje životinje.
Sveže drvo i sveže cveće sa farme

Dok bi vreme napolju moglo biti turobno, sveže zelenilo i cveće će odašiljati dvorane prazničnim veseljem… sve dok pružate odgovarajuću negu. Ne zaboravite da izaberete sveže drveće i cveće sa farme, obezbedite puno vode i držite biljke dalje od visoke toplote. Prateći ove jednostavne korake, božićno veselje će nastaviti da cveta nedeljama koje dolaze.