Uobičajeni uzroci opadanja lista gusle Sl

Zašto je vaš list Fiddle Smokva opušten i kako to popraviti

Fiddle Leaf Smokva, ili Ficus lirata, jedna je od retkih široko dostupnih sobnih biljaka, koja nudi odgovarajuću naviku za uzgoj drveća u paketu razumne veličine sa puno dodatnih upotreba i prednosti. Međutim, može biti osetljiv na uslove u zatvorenom prostoru i često dramatično opada kada mislite da mu pružate najbolju negu. Razumevanje mnogih potencijalnih uzroka klonulih ili uvenulih smokava lista fiddle će vam omogućiti da iskorenite određeni problem vaše biljke, tako da se brzo oporavi.

Uobičajeni razlozi za opadanje smokve sa listom gusle – najvažnije

Problemi sa temperaturom i šok osetljivog korenovog sistema su dva najčešća uzroka opuštenog lista smokve. Nedovoljno zalivanje je još jedan čest problem jer ove biljke zahtevaju pažljiv raspored zalivanja. Opadanje se može popraviti prilagođavanjem svakodnevne nege Fiddle Leaf Smokve kako bi se biljka vratila u optimalno zdravlje i živahnost.

O biljkama smokvinih listova Fiddle

Ove biljke su porijeklom iz prašuma od zapadne do centralne Afrike, što ih čini prilagođenim vlažnosti i relativno visokim temperaturama. Oni mogu dobro da rastu u kući uz odgovarajuću negu.

Deo velike porodice Ficus, oni su u srodstvu sa većinom drugih popularnih kućnih biljaka tipa drveća. Fiddle Leaf Smokva može narasti do 50 stopa visoka u divljini, ali ima tendenciju da naraste oko 6 do 8 stopa u vašem domu.

Uverite se da ima prostora za njih da se ispruže vertikalno i horizontalno jer su veće od većine drugih sobnih biljaka.

Uobičajeni razlozi opadanja lista smokve

Postoji nekoliko razloga koji bi mogli da dovedu do opadanja gornjih listova smokve. Evo nekih od najčešćih uzroka:

1) Izloženost promaji

Hladne temperature, posebno iznenadni promaji sa otvorenog prozora ili vrata, dovešće do opadanja zdrave smokve.

Efekat će biti najizraženiji kada temperatura traje najmanje 20 minuta ili duže i prvo će delovati na donje listove. Premeštanje biljke u toplije i stabilnije okruženje će pomoći, ali lišće možda neće rasti nekoliko dana do nedelju dana ili duže.

Nemojte preterano zalivati biljku tokom ovog perioda jer neće unositi mnogo vode u listove.

2) Nedostatak zalivanja

Uobičajeno je da vlasnici biljaka greše na strani nedovoljno zalivanja sa ovom biljkom. Prekomerno zalivanje dovodi do brzog truljenja korena kod Fiddle Leaf Smokve, što uzrokuje opadanje listova bez mnogo primetnog uvenuća.

Ako zbog toga izbegavate zalivanje, umesto toga ćete imati opušteni Ficus lirata. Držite biljku u saksiji u mešavini za brzo odvodnjavanje kako biste sa sigurnošću mogli da zalivate po potrebi bez brige da će to izazvati trulež korena.

3) Nizak nivo vlažnosti

Fiddle Leaf Smokva preferira dosta vlage jer je porijeklom iz tropskih zona sa gustim prašumskim okruženjem. Nažalost, većina domova ima prosečnu vlažnost od samo 40% ili više, jer to sprečava oštećenje zidnih obloga i podova. Povećanje vlažnosti oko fiddle Leaf Smokve sa malim ovlaživačem je najbolji način da sprečite uvenuće zbog nedostatka vlage u vazduhu.

Ova vrsta venuća će potrajati nekoliko dana da se oporavi, pa nemojte preterano zalivati biljku kao odgovor ako ste sigurni da je umesto toga u pitanju bila vlaga. Postavljanje biljke blizu prozora ili suviše direktnog svetla verovatno će izazvati ovu vrstu venuća kao sekundarni efekat.

4) Izlaganje hemikalijama

Prskanje osveživača vazduha, parfema, spreja za kosu ili proizvoda za čišćenje u blizini fiddle Leaf Smokve često može izazvati određeni stepen opadanja. To je zato što je površina listova osetljiva i ne može da podnese da bude premazana ničim. Morate da obrišete sve listove, a ne samo one koje padaju, i držite ih podalje od direktne sunčeve svetlosti dok biljka ne oživi.

5) Nedostatak sunčeve svetlosti

Fiddle Leaf Smokve ne vole direktnu svetlost i mogu postati smeđe na ivicama ili izgubiti nekoliko listova od opekotina od sunca. Ipak, pate i kada se drže u mraku.

Morate obezbediti najmanje 6 do 8 sati indirektne i filtrirane sunčeve svetlosti ili veštačkog osvetljenja sa biljnom svetlošću. Opadanje usled nedostatka svetlosti će se pojaviti polako i trebaće isto toliko vremena da se oporavi.

6) Promene životne sredine

Svaka iznenadna promena temperature, vlažnosti ili nivoa svetlosti oko fiddle Leaf Smokve može dovesti do privremenog opadanja. Sve dok relativno brzo vraćate željene uslove u biljci, trebalo bi da vidite kako se venuće preokreće samo od sebe.

7) Presađivanje

Presađivanje smokve sa listom Fiddle, bez obzira koliko joj je potrebna veća posuda, verovatno će dovesti do barem kratkog perioda uvenuća. Opušteni listovi se javljaju zato što je biljka blago šokirana čak i kada se veoma pazite dok je presađujete (slično se može dogoditi kada razmnožavate ili orezujete fiddle list smokve). Pobrinite se da održavate stabilne temperature i držite biljku dalje od direktne svetlosti nakon presađivanja da biste smanjili stres.

8) Root Shock ili Rot

Sve što šokira ili ošteti korenje smokve sa listom Fiddle Leaf će prouzrokovati da ova biljka klone. Ovo može uključivati prekomerno zalivanje ako stvara spori problem truljenja korena, a ne iznenadni gubitak korena, što umesto toga dovodi do opadanja listova. Udar korena usled obrezivanja, presađivanja ili deljenja biljke će verovatno izazvati privremeni pad.

9) Začepljeno lišće

Kao i mnoge druge, ova sobna biljka se oslanja na čistu površinu lista za razmenu kiseonika i apsorbovanje sunčeve svetlosti. Kada su prekriveni slojem prašine ili poprskani proizvodom kao što je sjaj lišća, listovi imaju tendenciju da klonu i mogu u potpunosti da otpadnu. Brisanje biljke mekom krpom koja ne ostavlja dlačice, lagano navlaženom vodom, sprečiće probleme.

10) Starost listova

Najstariji listovi na Fiddle Leaf Smokvi duž dna debla prirodno će pasti od starosti. Ne možete ništa učiniti da ih oživite. Možete ih ukloniti ako vam klonulost smeta, ali možete smatrati da je biljka retka bez donjih listova. To je samo znak nevolje ako gornji listovi počnu da padaju ili venu.

11) Štetočine i bolesti

Štetočine i bolesti običnih smokvinih listova obično ne uzrokuju opadanje direktno u ovoj biljci. Međutim, opšti stres od bolesti ili štetočina može da izazove venuće tokom vremena. Proverite biljku da li ima znakova oštećenja ako ne možete da pronađete druge razloge za opadanje. Ako primetite oštećenje listova ili finu traku oko debla, možda ćete morati da tretirate biljku pre nego što možete da očekujete rešenje za bilo kakve probleme sa venućem.

Kako popraviti opušteni list gusle

Fiddle Leaf Smokvama su potrebni dobri uslovi da ne bi klonuli. Održavajte temperature oko 60 do 75 stepeni F i izbegavajte visoke i niske temperature. Zaštitite biljku i od propuha.

Obrišite listove jednom nedeljno kako biste izbegli nakupljanje prašine i rezultirajuće opadanje koje se javlja. Ne stavljajte smokvu tamo gde bi mogla da bude poprskana proizvodima za čišćenje ili lakom za kosu.

Postavite svoju fiddle Leaf Smokvu na mesto koje prima indirektno i filtrirano, ali jako svetlo tako da biljka ne uvene zbog nedostatka osvetljenja.

Fiddle Leaf Smokve će takođe imati koristi od đubrenja u prolećnim i letnjim mesecima kako bi dopunile svoju hranljivu bazu.

Nemojte presađivati biljku dok se praktično ne veže za koren, jer će biti pod stresom i opasti proces.

Takođe, vredi napomenuti da se smokve od listova gusle smatraju donekle toksičnim za ljude i kućne ljubimce, pa je pametno nositi rukavice kada rukujete ovim biljkama.

Najčešća pitanja o smokvama sa opuštenim listovima fiddle:

Šta uzrokuje da listovi smokve padaju?

Fiddle Leaf Smokve mogu da opadaju iz različitih uzroka, uključujući premaze na listovima, nedostatak rutinskog zalivanja, oštećenje ili šok na korenu i prirodni proces starenja.

Kako izgleda prezalivena smokva od lista fiddle?

Prezalivene smokve imaju tendenciju da gube listove odozdo prema gore, ali mogu i da uvenu. Proverite tlo i vidite da li je vlažno ili da li rastu pečurke. Možda ćete primetiti promenu boje i meko korenje ako podignete biljku iz lonca.

Kako da znam da li moja fiddle Leaf Smokva umire?

Fiddle Leaf Smokve koje venu mogu biti samo nesrećne, ali mogu i da umiru. Pazite na gubitak listova, žutilo i nedostatak rasta kako biste ukazali na ozbiljniji problem.

Hoće li se opušteno lišće smokve oporaviti?

Većina listova koji padaju na fiddle Leaf Smokvi će se ponovo pokrenuti nakon što prilagodite uslove kojima je izložena. Međutim, stariji listovi će na kraju pasti i više se neće oporaviti bez obzira šta radite.

Kako da popravite opuštene biljke smokve sa fiddle Leaf?

Većini opuštenih biljaka smokvinih listova potrebno je samo malo dodatne vode ili više vlage u vazduhu. Poboljšanje temperaturne stabilnosti i propuha će takođe sprečiti da se problem opuštenosti vrati.

Ficus lirata treba posebnu negu da bi ostao živ i lep. Obavezno pratite temperaturu i vlažnost oko biljke i prilagodite je po potrebi za dobar rast. Nemojte se plašiti da zalivate biljku po potrebi. Dobar pokazatelj je kada su se prva dva inča mešavine zemlje osušila. Koristite mešavinu zemlje koja se brzo drenira kako biste osigurali da nema šanse da trulež korena utiče na zdravlje fiddle Leaf Smokve.

Ako tražite svoju sledeću smokvu od lista fiddle koju ćete dodati u svoju kolekciju, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju smokve od lista fiddle širom zemlje.