Koliko svetlosti treba ZZ biljkama

Sve što treba da znate o zahtevima za osvetljenje ZZ biljaka kod kuće
ZZ biljke (Zamioculcas zamiifolia) su vrhunska kućna biljka za početnike, posebno kada su u pitanju uslovi osvetljenja. Na ovu čvrstu biljku možete baciti skoro sve, od slabog osvetljenja do direktnog sunca, i ona će se prilagoditi. Ali, to ne znači nužno da će tamo biti srećno.

Poreklom iz šuma i travnjaka istočne Afrike, ove biljke uspevaju u specifičnim uslovima osvetljenja koji podstiču rast i održavaju svoje sjajno lišće. Pokrićemo apsolutno sve što treba da znate da bi vaša ZZ biljka bila što srećnija.


Koliko svetlosti treba ZZ biljkama?
U svojim izvornim staništima, ZZ biljke prirodno dobijaju šarenu sunčevu svetlost ispod krošnje drveća, kao i nešto direktnog svetla kada rastu na obližnjim travnjacima. Iako mogu da tolerišu slabo osvetljenje u kratkim periodima, najbolje rastu uz jaku indirektnu ili filtriranu sunčevu svetlost. Oni takođe mogu da podnesu malo direktnog jutarnjeg sunca, ali ih treba zaštititi od oštre popodnevne sunčeve svetlosti.

Svi znamo da je sunčeva svetlost neophodna za rast biljaka, ali zašto je važna? Dozvolite mi da vas vratim na čas biologije u srednjoj školi da razgovaramo o suštinskom procesu za sve biljke na zemlji – fotosintezi.

Tokom fotosinteze, biljke stvaraju sopstvenu hranu koristeći vodu u zemljištu ili vazduhu i ugljen-dioksid koji unose kroz svoje lišće.

Ovaj proces se pokreće energijom iz sunčeve svetlosti i bez nje je nemoguć. Ova hemijska reakcija proizvodi šećere koje biljka koristi za rast, kao i kiseonik koji ispunjava vazduh oko nas.

Bez bilo kakvog oblika sunčeve svetlosti (kao u potpuno mračnoj prostoriji bez prozora) ne može doći do fotosinteze. Biljka će prestati da raste i na kraju će umrijeti dok se bori da se izdržava.

Šta znače nivoi svetlosti

Biljkama nije potrebna direktna sunčeva svetlost da bi izvršile ovaj hemijski proces. Svaka sunčeva svetlost koja se reflektuje od površina koja dolazi sa obližnjeg prozora će pokrenuti fotosintezu. Svetla za rast takođe mogu imati isti efekat.

Biljke zahtevaju određenu količinu svetlosti za fotosintezu. Ovi nivoi svetlosti se razlikuju u zavisnosti od okruženja u kojem se biljke nalaze u prirodi.

Sukulenti, na primer, potiču iz otvorenih stenovitih područja i treba im puno direktne sunčeve svetlosti, dok tropske šumske biljke koje se koriste za senku ispod drveća trebaju indirektno svetlo.

Mnogi deskriptori se koriste za nivoe svetlosti da prevedu ove prirodne uslove u ono što možemo naći u zatvorenom prostoru, ali to može dovesti do neke zabune. Hajde da razjasnimo šta termini znače:

Jarko direktno svetlo: Sunčevi zraci direktno udaraju u lišće biljke, bilo na otvorenom ili kroz nepokriven prozor. Većina sobnih biljaka će izgoreti na direktnom svetlu, ali drugi sukulenti zahtevaju da prežive.
Jarko indirektno svetlo: Sveti gral osvetljenja je pogodan za većinu sobnih biljaka. Ovo mesto je veoma blizu prozora i nije ga ometaju bilo kakvi objekti koji primaju mnogo svetlosti, ali ne nailaze direktno na sunčeve zrake.
Filtrirana svetlost: Direktno svetlo filtrirano kroz drugi objekat kao što je prozirna zavesa, stvarajući uslove slične jakom indirektnom svetlu.
Srednje svetlo: Tačke malo dalje od prozora koje su svetle, ali ne tako intenzivne kao one bliže prozoru.
Slabo osvetljenje: Nalazi se u područjima daleko od prozora ili u uglovima soba. To ne znači ‘bez svetlosti’ (kao kod nulte prozora ili sunčeve svetlosti), već svetlost najnižeg intenziteta.

Kako testirati nivoe svetlosti u vašem domu
Postoji nekoliko načina da kažete koliko je jak nivo svetlosti u vašem domu.

Najlakši metod je jednostavno držanje ruke iznad biljke između nje i izvora svetlosti. Što je jača senka koju bacite na biljku, to je veći intenzitet svetlosti.

Jarko indirektno svetlo će baciti meku senku koja se još uvek može razaznati, dok slabo osvetljenje neće stvoriti skoro nikakvu senku.

Postoje i tehnologije koje možete koristiti za pouzdanije testiranje. Aplikacije za pametne telefone mogu meriti intenzitet svetlosti u vašem domu u svećama ili luksima. Međutim, oni nisu uvek najtačniji.

Za najpouzdanije očitavanje, investirajte u specijalizovani svetlomer.

Tipični svetlosni uslovi ZZ biljke dobijaju u svojim izvornim staništima

ZZ biljke su porijeklom iz istočne Afrike. Ovde se nalaze u šumama ili visokim travnjacima, narastu oko 3 stope.

Pod šumskim krošnjama, ZZ biljke dobijaju isprekidano svetlo, slično filtriranom ili jakom indirektnom svetlu u zatvorenom prostoru. Ali, oni dobijaju direktnu sunčevu svetlost na travnjacima – iako ne na duge periode.

Takođe se nalaze blizu ekvatora, gde je intenzitet sunčeve svetlosti jak veći deo godine – posebno leti. Nije im strano oštro svetlo, čak i kada se filtrira kroz drveće.

Znakovi da vaša ZZ biljka prima previše svetla
ZZ biljke mogu da podnesu direktnu sunčevu svetlost, previše je definitivno loša stvar. Poput ljudi, neke biljke se mogu oštetiti od sunčevih UV zraka i zapravo izgoreti.

Prekomerna svetlost može uništiti ćelije, oštetiti hlorofil unutar listova i ubiti tkivo lista koje je neophodno za rast.

Znaci izgorelog lišća uključuju posmeđivanje ili opadanje lišća ili stabljika ili mrtve smeđe mrlje na mestima gde sunce udara u biljku. Ako se bilo koja stabljika naginje od izvora svetlosti, to je takođe znak da traži zasenčenu zaštitu od direktnog svetla. Takođe ćete potencijalno morati da razmislite o obrezivanju ili obrezivanju prethodnog lišća u ovim slučajevima.

Zapamtite, popodnevno sunce je najžešće. Ove biljke mogu tolerisati jutarnje sunce, ali će verovatno izgoreti ako su duže vreme izložene direktnom letnjem popodnevnom suncu. Nedavno razmnožene ZZ biljke takođe mogu biti posebno osetljive na neodgovarajuće svetlosne uslove.

Znaci da vaša ZZ biljka ne prima dovoljno svetla

Iako mogu tolerisati slabe svetlosne uslove za kratke periode, počeće da pokazuju znake borbe ako se predugo ostave pri slabom osvetljenju.

Najbrže se kaže navika rasta biljke. Ako se stabljike protežu prema izvoru svetlosti i postanu dugonoge, umesto da se ravnomerno šire od centra, biljci je potrebno više svetlosti.

Nedostatak rasta je još jedan problematičan znak. Biljka možda neće izbaciti nove stabljike ili listove. Đubrenje vaše ZZ biljke takođe može pomoći u ovim slučajevima. Možda ćete takođe morati da presadite svoju ZZ biljku ako je prerasla svoju sadašnju posudu i osigurajte da je vaša biljka izložena odgovarajućem rasponu temperature i vlažnosti.

Alternativno, one koje rastu mogu biti male i raširene, a ne pune i žbunaste. Stabljike takođe mogu da nemaju svoju robusnu i uspravnu prirodu, polako padaju i postaju tanje kako vreme prolazi.

Pošto su one biljke koje sporo rastu, ne brinite ako ne poraste mnogo veće u kratkom vremenskom periodu.

Umesto toga, pogledajte pravac stabljika i rastojanje između svakog lista na stabljici nego ukupan rast biljke radi boljeg razumevanja.

Najbolja ekspozicija svetlosti za ZZ biljke koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru

Poznato je da ZZ biljke tolerišu širok spektar uslova osvetljenja. Mogu izgledati isto kao i onog dana kada ste ih kupili nakon nekoliko meseci u uslovima slabog osvetljenja ili sa nekoliko sati direktnog sunca dnevno.

Međutim, samo zato što ne pokazuju nikakve vidljive znake borbe, to ne znači da su najsrećniji.

ZZ Biljke će rasti do svog punog potencijala kada se nalaze u oblasti sa jakim indirektnim ili filtriranim svetlom. Ovo najbolje odgovara šumskim uslovima u kojima rastu. Nekoliko sati direktne jutarnje sunčeve svetlosti je takođe pogodno, ali ih treba držati podalje od direktnog sunca u popodnevnim satima.

To znači da prozori okrenuti prema jugu nisu dozvoljeni. Poželjni su prozori okrenuti prema istoku, ali oni mogu upravljati prozorima okrenutim prema severu ako postoje predmeti koji odražavaju svetlost u prostoriji. Ovakva mesta će obezbediti najbolji rast i najsnažnije biljke.

Rotirajte biljku svakih nekoliko nedelja da biste rasporedili svetlost za ravnomeran rast. Pazite na znakove da biljka prima previše ili premalo svetlosti i prilagodite se tome.

Nosite rukavice kada rukujete ZZ biljkom i saksijom. Biljni sok sadrži kristale kalcijum oksalata, koji mogu izazvati iritaciju kože i očiju.

Česta pitanja o zahtevima za osvetljenje ZZ postrojenja:

Koliko je svetlosti potrebno ZZ biljkama?
ZZ biljke će rasti do svog punog potencijala kada su smeštene u oblasti sa jakim indirektnim ili filtriranim svetlom tokom većeg dela dana. Nekoliko sati mekog direktnog jutarnjeg svetla takođe može biti od koristi.

Može li ZZ rasti pri slabom osvetljenju?
ZZ biljke mogu tolerisati slabe svetlosne uslove u kratkim periodima, ali će početi da pokazuju znake borbe ako se ostave na slabom osvetljenju duže vreme.

Da li ZZ biljke dobro rade na veštačkom svetlu?
ZZ biljke mogu srećno da napreduju kada su izložene veštačkom svetlu za uzgoj i dobra je opcija ako vaš dom ili poslovni prostor prima minimalnu direktnu sunčevu svetlost. Samo budite sigurni da podesite postavke osvetljenja i blizinu na pogodan nivo za ZZ biljke.

Da li ZZ biljke vole jako svetlo?
Iako ZZ biljke mogu da podnesu direktnu sunčevu svetlost, previše je definitivno loša stvar. Poput ljudi, neke biljke se mogu oštetiti od sunčevih UV zraka i zapravo izgoreti.

Prekomerna svetlost može uništiti ćelije, oštetiti hlorofil unutar listova i ubiti tkivo lista koje je neophodno za rast. Gde je moguće, pokušajte da svojoj ZZ biljci u svakom trenutku obezbedite jako, indirektno svetlo.

Da li moja ZZ biljka dobija dovoljno svetlosti?
Dok ZZ biljke mogu tolerisati slabe svetlosne uslove u kratkim periodima, one će početi da pokazuju znake borbe ako se predugo ostave na slabom osvetljenju.

Najbrže reći da vaša ZZ biljka ne dobija dovoljno svetlosti je ako se sve stabljike protežu prema izvoru svetlosti i postanu dugonoge, umesto da se ravnomerno šire od centra, biljci je potrebno više svetlosti.

Usporen ili usporen rast je još jedan problematičan znak. Biljka možda neće izbaciti nove stabljike ili listove.

Okončanje

Tolerantne na mnoge uslove osvetljenja, ZZ biljke će dobro rasti na skoro svakom mestu. Međutim, oni će najbolje rasti na jakoj indirektnoj sunčevoj svetlosti, ceneći malo direktnog jutarnjeg sunca zahvaljujući svojim staništima u istočnoj Africi.