Kako orezati paprati iz ptičjeg gnezda kod kuće osnovni saveti

Sve što treba da znate o tome kada i kako da obrezujete paprat iz ptičjeg gnezda

Paprati iz ptičjeg gnezda, ili Asplenium nidus, daju bujnu, tropsku atmosferu svakoj prostoriji. Ove popularne sobne biljke su omiljene zbog svežeg izgleda, sjajnih listova sa jedinstvenim naboranim ivicama. Takođe su laki za negu, s obzirom na prave uslove i nude mnoštvo korisnih svojstava. Optimalno zemljište, voda i svetlost pomažu da paprati vašeg ptičjeg gnezda napreduju, kao i pravilna tehnika rezidbe. Evo šta treba da znate o obrezivanju paprati iz ptičjeg gnezda.


Obrezivanje paprati iz ptičjeg gnezda – najvažnije

Ako obrezujete da biste kontrolisali veličinu, listove uklanjajte samo tokom prolećnih i letnjih meseci. Koristite oštre makaze za biljke koje su sterilisane da biste sprečili bakterijske ili gljivične infekcije. Odrežite listove do osnove na spoljnoj ivici rozete iz koje rastu listovi. Čistim makazama možete podrezati žuti, smeđi, mrtvi ili neravni rast u bilo koje doba godine.

Uloga rezidbe u zdravlju i rastu biljaka

Većina vrtlaraca u zatvorenom prostoru zna o važnosti obezbeđivanja biljaka odgovarajućom mešavinom zemljišta, vodom, đubrivom i svetlosnim uslovima. Ali ne onoliko koliko vlasnici zatvorenih biljaka smatraju važnost obrezivanja. Ponekad poznato kao štipanje, obrezivanje kućnih biljaka nudi način da biljke budu zdrave, prave veličine za njihov prostor i izgledaju uravnoteženo.

Dok se mnogi zgražaju pri pomisli da seku svoje voljene biljke, obrezivanje je zapravo dobro za biljke i nudi brojne prednosti za zdravlje biljaka. Razmislite o rezidbi u smislu negovanja; za biljku, dobro obrezivanje je slično šišanju i manikiru za ljude.

Ljudi obrezuju biljke iz mnogo razloga. Možda ćete želeti da kontrolišete rast biljke, bilo po veličini ili obliku. Možete da obrezujete da biste uklonili bolesno, mrtvo ili neugledno lišće sa paprati vašeg ptičjeg gnezda. Obrezivanje takođe može podstaći bujniji rast. Pogledajmo nekoliko prednosti obrezivanja.

Obrezivanje za oblikovanje paprati iz ptičjeg gnezda

Prvo, postoji oblikovanje. Biljke ponekad rastu neravnomerno; kada biljka prima različite količine svetlosti na različitim stranama, može postati neuravnotežena. Druge biljke imaju tendenciju da dobiju dug, vretenast izgled kada nemaju dovoljno sunčeve svetlosti. Bez obzira na razlog, obrezivanje je odličan način da vratite ravnotežu izgledu vaše biljke.

Obrezivanje za kontrolu veličine paprati iz vašeg ptičjeg gnezda
Obrezivanje takođe kontroliše veličinu sobne biljke. Ako zatvorena biljka preraste svoj prostor – na primer, paprat iz ptičjeg gnezda može narasti do 3 stope u visinu i širinu – obrezivanje može pomoći da se zadrži na kontrolisanoj veličini.

Ali šta ako želite više rasta ili deblje lišće? Obrezivanje takođe može pomoći u tome. Možda se čini kontraintuitivnim, ali orezivanje podstiče novi rast, što rezultira bujnim biljkama „bušnijeg” izgleda. Obrezivanje pomaže da se oslobodi prostor za pojavu svežeg lišća dok se energija biljke fokusira na stvaranje novog rasta. Rane nastale rezidbom oslobađaju hormon poznat kao auksin koji podstiče novi rast.

Obrezivanje za održavanje zdravlja biljaka paprati iz ptičjeg gnezda
Obrezivanje koristi zdravlju biljaka na nekoliko načina. Uklanjanje mrtvog ili obolelog lišća smanjuje rizik od bolesti, posebno od bakterijskih ili virusnih infekcija. Kada biljka ošteti lišće, ona ima tendenciju da usmeri energiju na lečenje te štete. Obrezivanje uklanja problem na njegovom izvoru.

Insekti i druge štetočine se takođe mogu sakriti u oštećenom ili mrtvom lišću, a orezivanje uklanja njihova skrovišta. Orezivanje takođe povećava protok vazduha, što pomaže u smanjenju oštećenja usled zadržavanja vlage.

Očekivanja rasta paprati iz ptičjeg gnezda u zatvorenom prostoru

Kada se uzgajaju na otvorenom u optimalnim uslovima – toplom, vlažnom okruženju na prošaranom svetlu – paprati iz ptičjeg gnezda mogu narasti do 5 stopa u visinu i skoro isto toliko široke. Međutim, kada se uzgaja u zatvorenom prostoru, A. nidus ne postaje ni tako visok ni širok.

Paprat iz ptičjeg gnezda u zatvorenom prostoru će narasti do oko 3 stope visine i širine kada se obezbedi bogato, dobro drenirano zemljište, indirektno svetlo i odgovarajuća količina đubriva.

Biljke rastu sporo, oko 2 do 6 inča godišnje. Veličina kontejnera može dodatno ograničiti brzinu rasta i maksimalnu veličinu paprati iz ptičjeg gnezda. Sezona rasta paprati je tokom proleća i leta, a većina rasta se dešava u to vreme.

Koje je najbolje godišnje doba za obrezivanje paprati iz ptičjeg gnezda?
Koje je najbolje doba godine za obrezivanje paprati iz ptičjeg gnezda?
Kada treba da obrezujete paprat iz ptičjeg gnezda? Iako ova vrsta paprati raste sporo, mogu postojati situacije u kojima morate da obrezujete paprat da biste održali određenu veličinu. U ovom slučaju, orezujte tokom vegetacije, ili u prolećnim i letnjim mesecima (što je takođe najbolje vreme za presađivanje). Za to vreme paprat ima najviše energije da zaceli ranu i stavi fokus na novi rast.

Izbegavajte rezidbu (i razmnožavanje) da biste kontrolisali veličinu tokom jeseni ili zime. Teže je za biljka da zaceli tokom ovog perioda mirovanja.

Ako obrezujete da biste biljku oslobodili žutih, smeđih, bolesnih ili mrtvih listova, to možete učiniti u bilo koje doba godine. Samo budite sigurni da koristite sterilisane, oštre komade biljaka i ne očekujte nalet novog rasta ako obrezujete tokom hladnijih meseci.

Koji su osnovni alati za obrezivanje paprati iz ptičjeg gnezda?

Izrežite paprat iz ptičjeg gnezda koristeći oštre makaze za biljke ili makaze. Sterilizujte makaze pre upotrebe. Ovo pomaže u sprečavanju bakterijskih ili virusnih infekcija i pomaže da rana zaceli čisto. Potopite makaze najmanje 30 minuta u formulu od 1 dela izbeljivača na 9 delova vode za sterilizaciju između upotreba.

Kako, kada i gde treba da obrezujete paprati iz ptičjeg gnezda?

Ako obrezujete zbog veličine i oblika, najbolje je da odsečete paprati iz ptičjih gnezda na vrhuncu sezone rasta, obično kasno proleće. Biljke najbrže rastu tokom proleća i leta. To znači da će imati više energije na raspolaganju da zaleče ranu i započnu novi rast.

Počnite sterilizacijom makaza za biljke u rastvoru izbeljivača najmanje 30 minuta. Zatim pažljivo odsecite do nivoa zemlje, praveći čist rez preko osnove lista.

Isecite samo starije listove, koji se nalaze na spoljnom obodu rozete biljke. Ne uklanjajte listove iz unutrašnjosti rozete, jer su ti listovi novi rast biljke.

Ako obrezujete da biste uklonili ružne, mrtve ili bolesne listove, to možete učiniti u bilo koje doba godine. Sledite istu tehniku sterilizacije makazama pre rezidbe i isečite list što je moguće bliže zemlji.

Bez obzira na doba godine, pokušajte da ne uklanjate više od 20 procenata listova paprati odjednom.

Kako oblikujete paprati iz ptičjeg gnezda?

Paprati iz ptičjih gnezda rastu sporo, tako da obično nema mnogo potrebe da ih obrezujete zbog veličine. Ali ako paprat raste krivo, možete orezati jedan ili dva lista na većoj strani.

Samo budite sigurni da ste samo podrezali stari rast ili listove na spoljnom obodu rozete paprati. Ne uklanjajte više od 20 posto listova odjednom, što može šokirati biljku.

Briga o paprati iz ptičjeg gnezda nakon rezidbe

Izbegavajte đubrenje paprati iz ptičjeg gnezda odmah nakon rezidbe jer im obično nije potrebno mnogo hranljivih materija. Obavezno se držite uobičajenog rasporeda zalivanja jer će isušivanje nakon rezidbe biti dodatni stres za biljku. Malo dodatnog zamagljivanja takođe može pomoći da se oporavi. Ako ste uklonili mnogo lišća zbog gubitka boje ili žućenja, razmislite o tome da podesite nivoe svetlosti na viši ili niži nivo.

Okončanje
Paprati ptičjeg gnezda treba samo povremeno orezivanje da bi izgledale najbolje. Samo obavezno obezbedite biljci nekoliko meseci da se oporavi nakon svakog podrezivanja.