popularnih vrsta brsljana za uzgoj kod kuce

Različite vrste bršljana sa slikama i savetima za negu

Bršljan je kultna penjačka ili puzava zimzelena loza koja će biti poznata mnogim baštovanima. Kada počnu da se penju, bršljani mogu brzo da prekriju zid prelepim zelenim listovima. Bršljani su fantastične strukturne biljke i takođe su izuzetno korisne za divlje životinje. U ovom članku ćemo istražiti deset popularnih vrsta bršljana i kako ih uzgajati u svojoj bašti.


Vrste pravog bršljana pripadaju rodu Hedera, koji je deo porodice Araliaceae. Ove zimzelene drvenaste loze su izvorne širom Evrope i delova Afrike i Azije. Oni su takođe postali naturalizovani u Australiji i Severnoj Americi, gde se neke vrste mogu smatrati invazivnim.

Bršljan prirodno raste kao pokrivač tla, ali se takođe može penjati na drveće, zgrade i druge strukture. Oni proizvode masu zelenih listova u obliku srca ili strelice, koji mogu biti sjajni ili raznobojni. Biljke bršljana takođe imaju neobične žuto-zelene cvetove bogate nektarom od jeseni do rane zime, praćene crnim ili tamnoljubičastim bobicama.

Mladi bršljan i zreli bršljan se primetno razlikuju. Mlade biljke bršljana proizvode penjajuće izdanke kako bi pronašle površine za koje se mogu držati pomoću vazdušnih korena na stabljikama. Posle otprilike deset godina, biljka sazreva i proizvodi žbunasto lišće, cveće i bobice.

Biljke bršljana takođe imaju moćna značenja i simboliku. Mnoge kulture povezuju bršljan sa zaštitom i sposobnošću da odagna zle duhove. Bršljan takođe može predstavljati prijateljstvo, ljubav, odanost i večni život.

10 popularnih vrsta bršljana

1. Engleski bršljan (Hedera helik)
Native Range: Širom Evrope i delovima zapadne Azije
USDA zone: 4 do 13
Preference svetlosti: puno sunce do delimična senka
Zemljište: Može da raste na većini dobro drenirajućih zemljišta
Đubrenje: Jednom mesečno tokom vegetacije
O tome:
Engleski bršljan (Hedera helik) je tipična vrsta bršljana i plodna je penjačica sa sjajnim zelenim listovima sa svetlozelenim žilama. Međutim, engleski bršljan je naveden kao invazivan u nekim oblastima Severne Amerike.

Ova vrsta bršljana je elektrana za divlje životinje, obezbeđujući nektar za insekte i hranu i mesta za gnežđenje ptica. Engleski bršljan se takođe može uzgajati u saksijama ili kao sobna biljka.

Uzgajanje engleskog bršljana na spoljnom zidu može čak delovati i kao prirodna izolacija. Bršljan može sačuvati toplinu zimi, dok vaš dom održava hladnim leti. Kada se dobije ispravna vrsta podrške za penjanje, engleski bršljan može da se popne i do 100 stopa visoko.

2. Perzijski bršljan (Hedera colchica)

Native Range: Bliski i Srednji istok
USDA zone: 6 do 9
Preference svetlosti: Puno sunce do pune senke
Zemljište: Bogata, dobro drenirajuća, blago alkalna tla
Đubrenje: mesečno tokom vegetacije
O tome:
Persijski bršljan (Hedera colchica) je jedna od najbrže rastućih vrsta bršljana. Poreklom iz delova Bliskog istoka, ova vrsta bršljana može da se popne i do 100 stopa visoko ako dobije odgovarajuću strukturu. Mladi listovi su tamnozeleni sa pet režnjeva, dok su zreli listovi srcoliki.

Persijski bršljan je takođe izuzetno dugovečan, a zabeleženo je da su neki primerci stari oko 400 godina. Ovaj bršljan proizvodi kišobrane lukovičastih zelenih cvetova od kasnog leta do kasne jeseni, a zatim crne bobice. Zbog njegovog snažnog rasta, redovno orezujte persijski bršljan kako biste ga držali pod kontrolom.

3. Kanarski bršljan (Hedera canariensis)

Native Range: Kanarska ostrva
USDA zone: 7 do 9
Preference svetlosti: puno sunce do delimična senka
Zemljište: Dobro drenirajuća, blago alkalna tla
Đubrenje: mesečno tokom vegetacije
O tome:
Kanarski bršljan (Hedera canariensis) je porijeklom sa Kanarskih ostrva i može se popeti i do 100 stopa u visinu. Kožasti zeleni listovi imaju pet režnjeva kada su mladi i mogu narasti do 8 inča u širinu. Mlade stabljike imaju blagu nijansu crvene ili ljubičaste, ali postaju sivkasto-braon dok sazrevaju.

Kanarski bršljan je još jedna plodna vrsta koja može brzo da raste, tako da je potrebno upravljati redovnom rezidbom.

4. alžirski bršljan (Hedera algeriensis)

Native Area: Alžir i delovi Severne Afrike
USDA zone: 7 do 11
Preference svetlosti: Delimično sunce do pune senke
Zemljište: Dobro drenirajuće, zemljište koje može ostati vlažno
Đubrenje: mesečno tokom vegetacije
O tome:
Zahvaljujući svojim prekrasnim listovima, alžirski bršljan (Hedera algeriensis) je jedna od najatraktivnijih vrsta bršljana. Listovi alžirskog bršljana su sjajni i mogu biti tamnozeleni ili šareni sa crvenkastim stabljikama koje mogu narasti do 40 stopa.

Alžirski bršljan može tolerisati hladnija područja bolje od drugih vrsta bršljana koji potiču iz toplih klima. Takođe je malo otporniji na sušu od drugih sorti bršljana.

5. Irski bršljan (Hedera hibernica)

Native Range: atlantski delovi Evrope
USDA zone: 5 do 10
Preference svetlosti: puno sunce do delimična senka
Zemljište: Dobro drenirajuća, blago alkalna vlažna zemljišta

Đubrenje: mesečno tokom vegetacije
O tome:
Irski bršljan (Hedera hibernica) je brzorastuća vrsta bršljana koja se u nekim oblastima smatra invazivnom. Ova vrsta bršljana je porijeklom iz atlantskih obala Evrope, ali je naturalizovana u Sjedinjenim Državama.

Irski bršljan ima sjajno zelene trouglaste listove sa nešto slabijim bledozelenim venama od engleskog bršljana. Ove drvenaste loze mogu se popeti i do 100 stopa visoko koristeći vazdušno korenje na stabljikama. Cvetovi se pojavljuju tokom jeseni, a prate ih plavičasto-crne bobice.

6. Japanski bršljan (Hedera rhombea)

Izvorni raspon: Japan, Kina, Koreja i Tajvan
USDA zone: 8 i 9
Preference svetlosti: Delimično sunce do pune senke
Zemljište: Neutralna, dobro drenirajuća tla
Đubrenje: Jednom mesečno tokom vegetacije
O tome:
Japanski bršljan (Hedera rhombea) je poreklom iz delova istočne Azije, kao što su Japan, Koreja i priobalni regioni Kine i Tajvana. U svom prirodnom staništu, japanski bršljan preferira kamenite padine i raste u oblačnim šumama.

Ovaj bršljan pokazuje sjajne tamnozelene listove koji su blago u obliku dijamanta. Neke sorte takođe mogu imati belu šarenost. Od sredine jeseni do rane zime, japanski bršljan proizvodi žuto-zeleno cveće praćeno okruglim crnim bobicama.

Japanski bršljan može da se popne i do 100 stopa visoko ako ima dovoljno veliku površinu. Držite ovaj bršljan pod kontrolom tokom cele godine redovnim obrezivanjem.

7. Nemački bršljan (Delairea odorata)

Izvorni raspon: Južna Afrika
USDA zone: 9 do 12
Preference svetlosti: Delimično sunce do delimične senke
Zemljište: Labava, dobro drenirajuća tla
Đubrenje: mesečno tokom vegetacije
O tome:
Takođe poznat kao rtski bršljan, nemački bršljan (Delairea odorata) nije pravi bršljan. Umesto toga, pripada porodici astera ili tratinčica (Asteraceae). Nemački bršljan je nekada bio deo roda Senecio kao Senecio mikanioides, ali je preimenovan.

Iako nemački bršljan izgleda slično engleskom bršljanu, ove dve vrste zapravo nisu povezane. Ova vrsta bršljana ima mesnate zelene listove koji mogu biti široki preko 3 inča. Nemački bršljan takođe proizvodi kišobrane jarko žutih cvetova od zime do proleća.

Nemački bršljan naraste do 13 stopa visoko i lakše se može upravljati od pravog bršljana. Međutim, nemački bršljan i dalje raste prilično brzo i može se smatrati invazivnim.

8. švedski bršljan (Plectranthus verticillatus)

Izvorni raspon: Južna Afrika
USDA zone: 10 i 11
Preference svetlosti: delimična senka
Zemljište: Dobro drenirajuće zemljište koje ostaje blago vlažno
Đubrenje: Jednom mesečno tokom vegetacije
O tome:
Iako poznata kao švedski bršljan (Plectranthus verticillatus), ova biljka nije pravi bršljan. Nije u vezi sa rodom Hedera i umesto toga pripada porodici mente ili žalfije (Lamiaceae). Švedski bršljan je poznat i kao švedska begonija.

Ovaj bršljan proizvodi blago namotane sjajne zelene listove koji imaju aromatičan miris. Listovi takođe imaju ljubičastu donju stranu prekrivenu finim dlačicama. Švedski bršljan naraste do 3 metra i može se širiti oko 2 metra.

Švedski bršljan se može uzgajati i kao sobna biljka. Jedan čuveni primerak boravi u Ovalnoj kancelariji Bele kuće još od vremena Džona Kenedija.

9. Bostonski bršljan (Parthenocissus tricuspidata)

Izvorni raspon: Japan, Koreja i Kina
USDA zone: 4 do 8
Preference svetlosti: puno sunce do delimična senka
Zemljište: Dobro drenirajuće zemljište, poželjno ilovača
Đubrenje: Hraniti jednom u proleće
O tome:
Bostonski bršljan (Parthenocissus tricuspidata) nije pravi bršljan i nije povezan sa bršljanom Hedera. Umesto toga, ovaj bršljan pripada porodici grožđa (Vitaceae). Raste u delovima istočne Azije, kao što su Japan, Koreja i delovi Kine.

Bostonski bršljan može narasti do 100 stopa u visinu ako se ne drži pod kontrolom. Ove listopadne drvenaste loze imaju zeleno lišće sa 3 do 5 režnjeva. Listovi mogu izgledati slično kao kod pravog bršljana, poput engleskog bršljana. Za razliku od pravih bršljana, koji koriste vazdušno korenje da se penju, bostonski bršljan koristi lepljive jastučiće za pričvršćivanje na površine poput zidova.

10. Glacier Ivi (Hedera helik ‘Glečer’)

Native Range: Širom Evrope i delovima zapadne Azije
USDA zone: 4 do 9
Preference svetlosti: puno sunce do delimična senka
Zemljište: Može da raste na većini dobro drenirajućih zemljišta
Đubrenje: Jednom mesečno tokom vegetacije
O tome:
Glečerski bršljan (Hedera helik ‘Glacier’) je popularna sorta engleskog bršljana (Hedera helik). Ova sorta ima krem ili belo šarenilo na ivicama sjajnih zelenih listova. Ovi listovi mogu imati 3 do 5 režnjeva i zadržavaju bledozelene vene engleskog bršljana.

Glečerski bršljan je idealan za uzgoj u visećim korpama, gde atraktivno lišće može pasti preko ivice. Kao biljka penjačica, glečerski bršljan može narasti do 80 stopa u visinu ako joj se dozvoli da divlja. Održavajte ga redovnom rezidbom tokom cele godine.

Gajenje bršljana u vašoj bašti – osnovni saveti

Gde saditi
Bršljan se može uzgajati na širokom spektru lokacija i okruženja. U zavisnosti od vrste, možda nećete da obezbedi zaštićeno mesto. Takođe možete uzgajati bršljan u saksijama ili kontejnerima.

Posadite ih blizu zida ili drveta ako želite da se penju. Penjački bršljani vole da njihovi koreni dobiju delimičnu ili punu senku dok krošnja dobija punu sunce ili delimičnu senku. Većina vrsta bršljana takođe zahteva dobro drenirajuća tla koja su ili blago alkalna ili blago kisela.

Ulaganje i podrška

Većina penjačkih bršljana može se izdržavati koristeći vazdušno korenje na svojim stabljikama. Ovi sićušni koreni se drže drveća i zidova, pričvršćujući biljku dok se penje. Obezbedite drvo, zid ili rešetku u blizini kako biste pomogli vašem bršljanu da se penje.

Ako uzgajate bršljan u saksijama, možete pustiti biljku da visi preko ivice saksije. Alternativno, možete im obezbediti žičani okvir da se penju. Ovo vam takođe omogućava da trenirate bršljan kao topiarne biljke ili žive ograde.

Razmatranje tla i pH vrednosti
Većina bršljana može da raste u skoro svakom dobro drenirajućem tlu ako medij zadržava malo vlage. Neke vrste bršljana preferiraju alkalna tla, dok druge preferiraju blago kisela tla. Svi bršljani će se boriti na vlažnim ili visoko kiselim zemljištima.

Ilovača je najbolje tlo za biljke bršljana, ali bršljan može rasti i na krečnim, peskovitim ili glinenim zemljištima. Bršljan može tolerisati siromašna tla, ali najbolje se snalazi na zemljištima koja pružaju prosečnu ishranu. Ako uzgajate bršljan kao kućnu biljku, koristite labava, dobro drenirajuća tla.

Većina bršljana nema posebne preferencije u pogledu svetlosnih uslova. Bršljan može da raste na delimičnom suncu do pune senke. Obezbedite svetlo, indirektno ili filtrirano svetlo ako uzgajate bršljan kao kućnu biljku.

Dok neke sorte vole puno sunca, može oštetiti druge ako postane previše intenzivno. Gde god je moguće, obezbedite više sunca krošnji, a korenje ili stablo držite u senci. Bršljan takođe uspeva kao biljka pokrivača zemlje u punoj senci ispod drugih biljaka.

Zahtevi za zalivanje
Mlade biljke bršljana zahtevaju stalno vlažno tlo, tako da zalivajte kad god je vrh zemlje suv. Zrele biljke bršljana su otporne na sušu i preferiraju nešto suše uslove. Ne bi trebalo da zalivate ustaljene biljke bršljana sve dok imate redovne padavine. Ako je vreme izuzetno toplo i suvo, zalivajte bršljan ako se gornji centimetar zemlje oseća suvim.

Đubrenje
Biljke bršljana su plodni uzgajivači i ne treba im đubrenje ako se uzgajaju u zemlji. Za bršljan koji raste u saksijama ili kao sobne biljke, gnojite ih otprilike jednom mesečno tokom vegetacije. Uvek koristite razblaženo tečno đubrivo da biste izbegli sagorevanje ili preopterećenje biljke.

Uobičajene štetočine i bolesti

Bršljan je prilično otporan na bolesti i štetočine, ali može patiti od insekata lisnih uši, ljuspica ili žižaka. Bršljan takođe može biti napadnut gljivičnim oboljenjima kao što su botritis, fusarijumska trulež ili trulež korena Phitophthora. Listovi takođe mogu patiti od pegavosti listova.

Toksičnost
Bršljanima uvek treba rukovati pažljivo jer su toksični i za ljude i za kućne ljubimce ako se progutaju. Ove biljke su blago otrovne i mogu izazvati nelagodnost u stomaku, povraćanje i dijareju. Uvek nosite rukavice kada rukujete ili obrezujete bršljan, jer sok iz stabljika može iritirati vašu kožu.

Obrezivanje
Iako se bršljan može prepustiti samim sebi, redovno orezivanje pomaže da se ove plodne loze drže pod kontrolom. Bršljan može biti invazivna vrsta u nekim oblastima, tako da je njihovo zadržavanje i upravljanje od vitalnog značaja. Bršljan možete orezati u bilo koje doba godine, uklanjajući neposlušne loze i održavajući biljku urednom. Sredina proleća je idealno vreme za obrezivanje bršljana.

Nega na kraju sezone
Većina bršljana su prilično izdržljive zimzelene biljke i preživeće napolju tokom zime. Malčiranje oko osnove stabljike pomaže vašem bršljanu da ostane topao i sačuva vlagu. Nanesite sloj malča od 2 do 3 inča pre nego što stigne prvi mraz.

Ako uzgajate bršljan u saksiji, možete uneti biljku u zatvorenom prostoru ako temperature postanu preniske. Alternativno, lonac možete održavati toplom tako što ćete omotati malo flisa oko njega.

Najčešća pitanja o uzgoju bršljana:

Da li je bršljan lako uzgajati?
Vinova loza bršljana se lako uzgaja jer uspeva u različitim uslovima svetlosti i tla. Ove biljke mogu brzo da rastu čak i na prosečnim zemljištima, a mogu se uzgajati i u saksijama ili kao sobne biljke.

Da li bršljan voli sunce ili senku?
Većina bršljana može da raste na suncu ili u senci. Bršljani više vole da imaju senku za svoje korenje i sunce za gornji deo biljke.

Šta simbolizuju lišće bršljana?
Listovi bršljana mogu da simbolizuju prijateljstvo, ljubav, predanost i večni život. Listovi bršljana smatraju se simbolom vernosti u braku. U mnogim kulturama smatralo se da lišće bršljana štiti ljude od zlih duhova.

Koliko brzo se bršljan širi?
Biljke bršljana mogu narasti do najviše 27 inča godišnje, što znači da se vrlo brzo šire. Bršljan je klasifikovan kao invazivna biljka u mnogim oblastima, posebno u delovima Sjedinjenih Država.

Možete li uzgajati bršljan u saksijama?
Biljke bršljana se mogu uzgajati u saksijama i idealne su za viseće korpe. Takođe možete da obezbedite žičani okvir za biljku da se popne unutar svog lonca. Engleski bršljan se takođe može uzgajati kao kućni bršljan.

Okončanje
Biljke bršljana su neverovatne, kultne zimzelene loze koje su plodne penjačice. Sve dok nisu klasifikovani kao invazivni u vašem području, lako je uzgajati bršljan u vašoj bašti. Biljke bršljana najbolje rastu kada se penju na zidove ili drveće. Ove vinove loze uspevaju u različitim tipovima zemljišta i svetlosnim uslovima, a mogu se uzgajati i u saksijama ili kao sobne biljke.