Sve sto treba da znate o cvetovima na zidu Erisimum

Značenje, simbolika, istorija i upotreba cveća na zidu
„On je potpuni zidar“, ili tako glasi izraz. Svi znaju da to znači tip koji se zadržava na plesu, ili devojka koja ne želi da izađe na žensko veče. Ali čudna je reč da je došla niotkuda, zar ne?

Pa, ispostavilo se da nije došlo niotkuda. Zidni cvet je slatka i šarmantna biljka penjačica koja će mnogo dodati vašoj bašti i buketima. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici cveća, njihovoj istoriji i poreklu, upotrebi i prednostima i popularnim prilikama za poklone danas.


Zidno cveće Značenje i simbolizam – najvažnije
Vallflover, ili Erisimum, je simbol vernosti, koji se daje od jednog ljubavnika drugom. Zidni cvetovi predstavljaju značajne dodatke buketima, kao što su to činili još od srednjeg veka. Pošto je poznat po tome što se drži vertikalnih površina i drži se van baštenske „svađe“, takođe je postao sinonim za stidljive i povučene.

Zidni cvetovi su mnogo više od njihovog epiteta pop kulture. Oni su cvet sa dugom istorijom širom Starog i Novog sveta.

Zidni cvetovi – porodica, rod i taksonomija
Erisimum cheiri, manje poznat na latinskom kao Cheiranthus cheiri, član je porodice Brassica. Brassicaceae ili Cruciferae je najpoznatiji po uobičajenim stanovnicima frižidera. Zamislite brokoli, kupus, rotkvice, karfiol, kelj, ogrlice i još mnogo toga. U ovu grupu spada i senf.

Botaničke karakteristike, boje, mirisi
Cveće na zidu ima širok spektar toplih tonova. Dolaze u bojama u rasponu od svetlo zlatno žute do narandžaste do crvene. Takođe mogu biti ljubičaste ili braon boje. Neki cvetovi imaju više boja na jednoj stabljici, prelazeći iz ružičaste u ljubičastu, i izgledaju dobro kao mešavine.

Istorija i poreklo zidnih cveća
Vallflover, i druge biljke iz roda Erisimum, u početku su se koristile kao lekovite biljke, a ne kao ukrasne. Poreklom iz južne Evrope, zidni cvet je bio dobro uspostavljen u medicini do početka naše ere.

Na primer, Plinije Stariji klasifikuje ove biljke kao lekovite u Naturalis Historia oko 77. ne. Pedanije Dioskorid, koji je pisao oko 70. godine nove ere u De Materia Medica, posebno je nazvao Erisimum cheiri kao lekovitu biljku. Tako je ono u evropskoj medicini ostalo u narednih 1.500 godina.

Nije bio favorizovan samo na Zapadu. Kineska medicina ga koristi za lečenje srčanih bolesti, između ostalih patologija. Danas je, međutim, uglavnom van rotacije, u korist drugih, sigurnijih biljaka (više o tome pogledajte u nastavku).

Popularne vrste, vrste i sorte cveća

Zidni cvetovi su toliko popularan cvet da su prošli kroz ozbiljnu kultivaciju u vekovima od njihovog otkrića. Neki od današnjih najboljih izbora uključuju “Bovles’s Mauve”, pouzdano cvetoće koje se pouzdano vraća iz godine u godinu. „Blood Red Covent Garden“ je takođe lako uzgajati i vraća se iz godine u godinu.

Međutim, neki od manje otpornih cvetova imaju bolje mirise. Prema The Guardianu, koji je gore povezan, to uključuje „Red Jep“, koji je prilično crveno ljubičasta. „Zimska orhideja“ je primer jednog od raznobojnih cveća. Njegovi cvetovi počinju tamno narandžasto i napreduju do ljubičaste pre nego što stare (odumru).

Drugi sjajni izbori uključuju „Apricot Tvist“, jarko narandžastu, i za ljubitelje prelepe, zaslepljujuće bele „Risi Moon“.

Etimološko značenje
Etimologija vallflover-a je prilično jednostavna. Rastu na zidovima, držeći se za njih dok se penju. Dakle, vallflover.

Latinski naziv za ovu vrstu, Erisimum cheiri, potiče od grčke reči „cheir“, što znači ruka. Ovo se odnosi na običaj da se cvet nosi u malim buketima na festivale ili događaje. Datira iz srednjeg veka, ova tradicija je prethodila današnjem korišćenju zidnog cveća u buketima kao osvežavajuće ukusnog primerka.

Iz kojih regiona žive zidne cveće?
Vallflover je porijeklom iz južne Evrope, posebno iz Grčke i drugih mediteranskih područja. Sada je naturalizovan čak na severu do Ujedinjenog Kraljevstva. Druge vrste erizimuma nalaze se širom severne hemisfere, od istočne Azije do Severne Amerike.

Kada su cveće u sezoni?
Obično cveće cveta između aprila i juna. Međutim, ako ih locirate na sunčanim mestima sa dobro dreniranom zemljom, možete videti cvetanje do jeseni.

Upotreba i prednosti Vallflovers

Vallflover ima ulogu izvan bašte, ali važno je biti oprezan!

Herbalizam i medicina
Iako je njegova duga istorija kao lekovite biljke prošla, cveće ima ulogu u nekim praksama biljne medicine čak i danas. Navodno deluje kao tonik za srce, podržavajući problematične srčane sisteme. Takođe može poslužiti kao diuretik i stimulans menstrualnog toka.

Imajte na umu da u velikim dozama, zidar može biti otrovan. Iako nedostaju dobre studije, važno je ozbiljno shvatiti takva upozorenja. Nikada ne koristite vallflover za lečenje bilo kog zdravstvenog stanja bez nadzora profesionalnog travara ili lekara.

Toksičnost za ljude i životinje
Vallflover nije naveden na ASPCA listi toksičnih biljaka. Opet, ipak, najbolje je imati na umu da ga deca i kućni ljubimci ne jedu u bašti.

Oprašivači i ukrasni vrtovi
Pčele i leptiri ne mogu se zasititi ove šarene cvetajuće biljke. Ako želite da vaš oprašivač u vrtu skakuće, erisimum je savršena vrsta.

Zidno cveće Značenje i simbolika

Vallflover, ili Erisimum, tradicionalno nosi simboličko značenje vernosti, dato od jednog ljubavnika drugom. Zidni cvetovi predstavljaju značajne dodatke buketima, kao što su to činili još od srednjeg veka. Pošto je poznat po tome što se drži vertikalnih površina i drži se van baštenske „svađe“, takođe je postao sinonim za stidljive i povučene.

Cveće na zidu obično predstavlja tople tonove. Crvena za ljubav, narandžasta za strast, žuta za sreću i prijateljstvo, ljubičasta za tradiciju i uspeh, a roze za nevinu ljubav i prijateljstvo. Možete umotati bilo koju od ovih boja u buket da bi vam značenje bilo jasno!

Kulturni značaj zidnih cveća

Vallflover je igrao ulogu u mnogim mitologijama širom sveta.

Zidni cvet u srednjovekovnoj književnosti i mitologiji
Prema Mitovima i legendama o cveću, drveću, voću i biljkama, u svim vremenima i u svim krajevima od Čarlsa M. Skinera, trubaduri i vitezovi često su nosili cveće u svojim kapama da bi ih podsetili na ženski ideal.

Jedna legenda kaže da se lepa mlada ćerka gospodara zamka zaljubila u dečaka kojeg njen otac nije odobravao. Prosac je uspeo da se ušunja u zamak i otpeva pesmu ispod njenog prozora, ubeđujući je da pobegne sa njim. Međutim, kada je pokušala da siđe sa zidina, pala je u smrt… i na mestu gde je ležala niknulo je cveće.

Zidni cveće u viktorijansko doba
Uvek sentimentalni Viktorijanci su koristili cveće da predstavljaju vernost, posebno između ljubavnika.

Pop kultura
Ako već niste znali za pojam, onda su vam popularna knjiga i film, Prednosti biti zidar, verovatno skrenuli pažnju na to.

Prikladne prilike za poklone za cveće na zidu

Pošto cvetovi na zidu predstavljaju vernost, najbolje ih je pokloniti ljubavniku. Međutim, prijatelji i članovi porodice uvek mogu da izdrže i dobru veru!

Nega i kultivacija cveća
Zidni cvetovi su odličan cvet za uzgoj u bašti. Oni vole sunčane lokacije i izgledaju savršeno u labavim, organskim grudvama. Oni su odlična biljka za punjenje između većih, trajnijih primeraka pejzaža kao što su grmlje i drveće.

Možete posaditi seme u proleće za moguće prolećno cvetanje, iako možda nećete videti odlične rezultate prve godine. Takođe možete posaditi zrele biljke iz rasadnika i ostaviti ih za seme za sledeću godinu. Uverite se da želite da se ponovo pojave da ne umrete sve dok cveće ne odumre i poseje svoje seme.

Da li se Vallflovers vraćaju svake godine?
Erisimum je tehnički klasifikovan kao kratkotrajna višegodišnja biljka, što znači da se može vratiti sledeće godine, a možda i ne. U zavisnosti od sorte i nege biljaka, možda ćete dobiti dugotrajan cvet ili ćete možda morati da ga ponovo sadite svake godine.

Koliko dugo traju biljke vallflover?
Vallflover cveta nekoliko meseci u bašti i traje oko nedelju dana u rezanim aranžmanima.

Kako uzgajate cveće kod kuće?
Zidni cvetovi se mogu saditi iz semena ili iz početka i vole rastresito, dobro drenirano zemljište na sunčanom mestu.

Da li pčele vole zidne cveće?
Da, kao i leptiri.

Da li su cveće otrovne za ljude i kućne ljubimce?
Ne osim ako se ne jede u velikim količinama, ali je ipak najbolje biti oprezan.