Značenje cveta jastučića na jeziku cveća

Značenje, simbolika i kulturni značaj cvetova jastučića

Cvetovi jastučića imaju slatke cvetove u obliku dugmadi koji se razlikuju po veličini i boji. Zahvaljujući svojim obilnim i istaknutim prašnicima, cvetovi jastučića uglavnom izgledaju kao okrugli jastučići puni igle za šivenje. Ovo cveće čini divan dodatak svakoj bašti ili buketu. Ovaj vodič će pokriti sve što treba da znate o značenju, simbolici i kulturnom značaju Pincushion cveta danas.

Značenje cveta jastučića – najvažnije

Cvetovi jastučića (Scabiosa) simbolizuju ljubav, mir i čistotu. Oni su takođe povezani sa čistom ljubavlju. Istorijski gledano, na viktorijanskom jeziku cveća, međutim, cvetovi jastučića simbolizuju nesrećnu ljubav, a tamno bordo jastučići predstavljaju udovištvo i žalost.

Porodica, rod i taksonomija

Scabiosa je rod od oko 30 vrsta biljaka koje pripadaju porodici biljaka Caprifoliaceae (orlovi nokti) u okviru potfamilije Dipsacoideae.
Botaničke karakteristike

U zavisnosti od vrste, cvetovi jastučića mogu biti višegodišnji ili jednogodišnji i zeljasti ili izrasti iz drvenastih podloga. Pored toga, njihovo lišće se prilično razlikuje između različitih vrsta, pri čemu neke imaju prilično obične listove, a druge imaju dlakavo i režnjeve lišće.

Cveće cveta na vrhu visoko kitnjastih cvasti u obliku kugle. Kod većine vrsta, cvasti se formiraju na vrhu stabljika. Neke vrste, međutim, proizvode cveće bez stabljika. Svaki cvet ima bezbroj cvetova sa po četiri istaknuta prašnika, a svaki cvet je pojedinačno u obliku čaše. Ovi cvetovi, prašnici i listovi formiraju oblik cvetova nalik na jastučiće. Okružuje ovaj skup cvetova kitnjastog vjenčića.

Većina cvetova jastučića ima sladak miris nalik na med. Cvetaju u nijansama lavande, lila, plave ili kremasto bele, ali neke takođe cvetaju u bojama poput snežno bele, ružičaste, crvene i bordo.

Koje su regije domaće cvijeće jastučića?

Rod Scabiosa ima relativno široku izvornu distribuciju. Različite vrste su porijeklom iz umerenih regiona Evrope i Azije, posebno sa Bliskog istoka. Pored toga, neke vrste prirodno rastu u planinama istočne Afrike.

Istorija i poreklo cveća jastučića

Kao i bezbroj drugih cveća, cvetove jastučića prvi je grupisao, kategorisao i dodelio im naučna imena švedski botaničar Karl Line tokom 18. veka.

Popularne vrste cveća sa jastučićima

Sa oko 30 vrsta jastučastih cvetova, postoji bezbroj sorti, hibrida i sorti. Neki od najpopularnijih uključuju:

‘Snov Maiden’ – Ova sorta ima velike cvetove u snežno beloj nijansi.
„Fama Vhite“ – Ova sorta jastučića takođe ima velike, bele cvetove, ali takođe može uspevati u hladnijim klimatskim uslovima.
„Crni vitez“ – Ova sorta jastučića ima cvetove bordo boje sa kontrastnim belim prašnicima.
„Plavi leptir“ – Uprkos nazivu ove sorte, cveće je bliže lavandi nego pravo plavoj boji. Ovo je jedno od najpopularnijih cveća sa jastučićima za svadbene proslave.
„Ružičasta magla“ – Cvetovi ove sorte jastučastih cvetova su nežne ružičaste boje i tako delikatni da su cvetovi skoro providni.
„Crna mačka“ – Cvetovi ove sorte jastučića cvetaju u tamnocrvenoj boji koja je toliko duboko pigmentirana da je skoro crna.

Etimološko značenje

Cvetovi iz roda Scabiosa najčešće se nazivaju jastučastim cvetovima ili jastučićima, a to se odnosi na izgled njihovih cvetova nalik jastučićima.

Naziv roda Scabiosa je latinski za „grub“ ili „šugav“. Smatra se da ovo ime i drugo najčešće korišćeno ime „šuga“ potiče iz istorijske prakse korišćenja cveća kao narodnog leka za lečenje šuge, parazitske infekcije kože koja dovodi do stvaranja osipa i svraba.

Kada su u sezoni cvetovi jastučića?

Cvetovi jastučića počinju da cvetaju početkom leta i nastavljaju se do rane jeseni.

Upotreba i prednosti cveća jastučića

Kao što je gore pomenuto, cvetovi jastučića se tradicionalno koriste u biljnoj medicini za lečenje šuga. Danas se delovi određenih vrsta cveta jastučića koriste za lečenje simptoma poput upale grla i kašlja. Takođe se i dalje koriste lokalno za lečenje stanja kože kao što su šuga, ekcem i osip.

Cvetovi jastučića nisu toksični, tako da su bezbedni za domaćinstva i bašte sa kućnim ljubimcima i ljude svih uzrasta.

Pored toga, jastučići su veoma atraktivni u baštama, ivicama i krevetima. Takođe su popularno rezano cveće za cvetne aranžmane i bukete. Bogate su slatkim nektarom i kao rezultat toga privlače razne oprašivače. Ovi uključuju leptire i pčele pored nekoliko vrsta leptira.

Značenje i simbolika jastučića

Simbolička značenja uobičajenih boja jastučića

Generalno, sve vrste jastučića za igle simbolizuju ljubav, mir i čistotu. Međutim, kao i svako cveće, pojedinačne boje cveća takođe mogu dodati dodatna simbolična značenja cveću. Uvek možete uzeti opšte simboličko značenje, ali ove boje daju i sledeća simbolička značenja cveću.

Ljubičasta – Ljubičasta boja generalno simbolizuje uspeh, ponos, bogatstvo i kraljevstvo u cveću.
Plava – Plava boja obično simbolizuje ljubav i želju. Takođe predstavlja čin težnje za nemogućim, a potom i neuzvraćenu ljubav.
Bela – U cveću bela boja predstavlja nevinost i čistotu pored saosećanja i žalosti.
Ružičasta – Ružičasta boja ima nekoliko simboličnih značenja u cveću, uključujući nežnost, naklonost i divljenje, ženstvenost, sreću i milost.
Crvena – Crvena je suštinska boja romantične ljubavi – posebno u cveću.
Bordo – U cveću, bordo simbolizuje nesvesnu lepotu. Na viktorijanskom jeziku cveća, sve nijanse crvene simbolizuju ljubav, a što je dublja nijansa crvene, to je ljubav dublja. Dakle, u floriografiji, bordo simbolizuje intenzivnu, strastvenu ljubav.
Crna – Iako crna nije standardna boja jastučića za igle, sorta „Crna mačka“ je veoma tamna, skoro crna bordo koja simbolizuje žalost i udovištvo.

Nacionalni cvet Mongolije

Nacionalni cvet ponosa Mongolije je Scabiosa comosa ili „Ber Tseseg“. Ova posebna vrsta jastučastih cvetova je poreklom iz delova Mongolije, cveta tamo tokom celog leta i dolazi u nijansama koje se kreću od svetle lavande do plave.

U Mongoliji, cvet simbolizuje toleranciju i obično se koristi za ukrašavanje srebrnih ploča na sedlima za jahanje.

Cvet ljubavi i gubitka – Skabioza u Hanakotobi i viktorijanski jezik cveća

Generalno se smatra da cvetovi jastučića simbolizuju čistu ljubav, čistoću i mir.

Oni, međutim, imaju i neke negativne i tužnije simboličke konotacije. U hanakotobi, na primer, oni znače „izgubio sam sve“. Na viktorijanskom jeziku cveća, jastučasto cveće predstavlja nesrećnu ljubav. Pored toga, slatka šugasta (Scabiosa atropurpurea) – posebno u svojim tamnijim nijansama – simbolizuje žalost i udovištvo.

Cveće od jastučića u poznatim umetničkim delima

Vinsent van Gog je 1886. naslikao Mrtvu prirodu sa Skabiozom i Ranunculusom. Ova slika prikazuje jastučasto cveće u bordo i roze, pored cvetova ranunculusa u crvenoj i zlatno-žutoj boji. Cveće stoji na crnoj pozadini prigušenih smeđih i zelenila. Dok su mnoge Van Gogove impresionističke slike proslavile njegovo ime, ovaj komad je u stilu realizma.

Prikladne prilike za poklon za cveće od jastučića

Uprkos nekim tamnijim simboličkim značenjima, jastučići i dalje predstavljaju čistu ljubav, mir i čistotu. To ih čini odličnim izborom za svaku priliku. Popularno su uključeni u različite cvetne aranžmane jer su cvetovi lako dostupni tokom većine perioda godine. Pored toga, višegodišnje seme cveta jastučića može biti odličan poklon za svakoga u vašem životu koji voli baštu.

Česta pitanja o značenju jastučića:

Šta simbolizuje cvet jastučića?

Cvetovi jastučića simbolizuju ljubav, mir i čistotu.

Da li se cvetovi jastučića smatraju srećnim?

Cvetovi jastučića ne smatraju se nužno srećnim cvećem. Međutim, oni predstavljaju ljubav, što bi moglo značiti da imaju sreće za ljubav.

Da li je jastučić cvet ljubavi?

Pošto je jedno od njihovih primarnih simboličkih značenja ljubav, jastučići se smatraju cvetom ljubavi.

Da li se jastučići vraćaju svake godine?

Zavisi od vrste cveta jastučića. Neke vrste su jednogodišnje, dok su druge vrste višegodišnje koje se vraćaju svake godine.

Koliko dugo traju cvetovi jastučića?

Uz marljivo hvatanje glave tokom cele sezone, cvetovi jastučića će cvetati od leta do rane jeseni. U vazi, rezano cveće od jastučića traje oko nedelju dana.

Da li jastučići cvetaju više od jednom?

Da, jastučići mogu da cvetaju više puta tokom leta i u ranu jesen. Međutim, neophodno je ukloniti istrošene cvetove sa biljaka kako bi se podstaklo stvaranje novih cvetova.

Značenje cveta jastučića – poslednja reč

Bilo da ih posadite u svojoj bašti da biste uživali u njihovom cvetanju tokom celog leta i rane jeseni ili koristite isečene jastučiće u svojim cvetnim aranžmanima ili svadbenim buketima, ovo divno cveće će sigurno doneti ljubav, radost, toplinu, čistoću i mir u vaš život svojim zabavnih i atraktivnih cvetova. Samo zapamtite da izbegavate tamnije nijanse cvetova ako želite da izbegnete manje pozitivna simbolička značenja povezana sa jastučastim cvetovima.