Značenje trešnjinog cveta na jeziku cveća

Značenje, simbolika i kulturni značaj trešnjinog cveta širom sveta

Cvetovi trešnje su neki od simbolično najznačajnijih cvetova na svetu. Ovi izuzetno lepi cvetovi su jedan od vrhunaca proleća, posebno u Japanu. Takođe poznat kao sakura, cvetovi trešnje su bogati značenjem i kulturnim značajem. Ovaj članak će pokriti sve što treba da znate o značenju i simbolici trešnjinog cveta na jeziku cveća.

Simboličko značenje trešnjinog cveta – osnove

Zbog kratkog perioda cvetanja, cvet trešnje često nosi simboličko značenje nestalnosti života. Cvet trešnje je takođe povezan sa dolaskom proleća i predstavlja obnovu. U Japanu, cvet trešnje je takođe simbol lepote i klasifikovan je kao nezvanični nacionalni cvet.

O trešnjinom cvetu
Porodica, rod i taksonomija

Trešnjin cvet se odnosi na cvetove ukrasnih vrsta trešnje kao što je Prunus speciosa – trešnja Oshima. Rod Prunus sadrži preko 400 vrsta voćnih stabala, uključujući i jestive i ukrasne trešnje. Ova stabla su članovi porodice ruža (Rosaceae). Cvetovi trešnje dolaze u mnogim hibridima i sortama.
Botaničke karakteristike

Glavna karakteristika cvetova trešnje su roze ili beli cvetovi koji oduzimaju dah. Mnoga stabla trešnjinog cveta proizvode dvostruko cveće koje traje samo nekoliko nedelja pre nego što padne. Većina stabala trešnje ima listove ovalnog oblika koji postaju žuti, narandžasti i crveni tokom jeseni.

Ukrasna stabla trešnje mogu narasti između 30 i 40 stopa visoko. Drveće obično ima tamno smeđu koru sa horizontalnim izbočinama zvanim lenticele. Cvetovi trešnje imaju iznenađujuće slabe mirise koji su slični jorgovanu.

Istorija i poreklo trešnjinog cveta

Poznato kao hanami, uvažavanje cvetova trešnje praktikuje se u Japanu vekovima. Praksa je prvobitno bila rezervisana za elitne građane poput samuraja i članova Carskog suda. Tradicionalno, cvet šljive se takođe ceni u hanamiju.

Tokom Heian perioda, japanski hortikulturisti su počeli da stvaraju hibride i sorte cvetova divlje trešnje kako bi poboljšali njihovu lepotu. Danas se hanami graniči sa nacionalnom opsesijom i proširio se širom sveta.

Popularni tipovi

Stotine sorti i hibrida trešnje u cvetu se uzgajaju širom sveta. Smatra se da je trešnja Ioshino (Prunus k iedoensis) najrasprostranjeniji trešnjin cvet u Japanu. Neke od najpopularnijih sorti cveta trešnje uključuju:

Velika bela trešnja (Prunus ‘Tai-haku’)
Japanska trešnja (Prunus serrulata)
Oshima trešnja (Prunus speciosa)
Sargentova trešnja (Prunus sargentii)
Jošino trešnja (Prunus k iedoensis)

Etimološko značenje

U Japanu, drveće trešnjinog cveta poznato je kao sakura, što se odnosi na cvetne ukrasne trešnje. Rod Prunus je dobio ime po stablima šljive ili suve šljive, koje daju koštičavo voće. Latinska reč „prunus“ potiče od grčke reči „prounon“.
Iz kojih regiona su cvetovi trešnje?
Iz kojih regiona su cvetovi trešnje?

Drveće trešnjinog cveta je poreklom iz istočne Azije – uglavnom Japana, Kine i Koreje. Drveće trešnje raste širom severne hemisfere, uključujući delove Evrope, Severne Amerike i Rusije. Ova ukrasna stabla uspevaju u umerenim područjima kada su izložena suncu.

Kada su trešnje u sezoni?

Tradicionalna sezona cvetanja trešnje traje od kraja marta do početka maja. Prolazna sezona cvetanja trešnje proslavlja se festivalima trešnjinog cveta širom sveta. Glavni festivali se održavaju u Japanu, dok se američki nacionalni festival trešnje održava u Vašingtonu.

Upotreba i prednosti cveta trešnje

Iako se većina ukrasnih sorti trešanja ne uzgaja zbog svog voća, cvetovi trešnje i dalje imaju nekoliko upotreba. Ukiseljeni trešnjini cvetovi se koriste za pravljenje slatkiša u Japanu. Ukiseljeni trešnjini cvetovi se takođe koriste za pravljenje tradicionalnog japanskog svadbenog čaja pod nazivom „sakuraiu“.

Listovi ukrasnog drveća trešnjinog cveta takođe se mogu kiseliti za upotrebu u desertima. Tradicionalni recepti koji koriste cvetove trešnje uključuju „sakuramoči“.

Značenje, simbolika i kulturni značaj trešnjinog cveta

Cvetovi trešnje su omiljeni zbog svog lepog, ali kratkotrajnog cvetanja. Ovo stvara dirljivu refleksiju o smrtnosti i privremenoj prirodi života. U Japanu, cvet trešnje simbolizuje šintoistički koncept poznat kao „mono no avare“ – lepotu nestalnosti.

Cvet trešnje je sinonim za Japan, toliko da se sakura smatra nezvaničnim nacionalnim cvetom Japana. Cvetovi trešnje takođe simbolizuju lepotu zbog svojih zapanjujućih ružičastih i belih cvetova. Kokošji trešnjini cvetovi se pojavljuju masovno, takođe se smatra da predstavljaju oblake.

Fokus na privremenoj prirodi cvetova trešnje takođe se pojavljuje u japanskom konceptu „natsukashi“. Ovo se odnosi na vrstu radosne, ali čeznutljive nostalgije za stvarima ili vremenima u koja se ne možemo vratiti. Poput kratkotrajnog trešnjinog cveta, nikada više nećemo doživeti ta vremena – što ih čini još značajnijim.
Značaj trešnjinog cveta u Kini

Kina takođe ima jake veze sa cvetom trešnje, sa nekoliko sopstvenih autohtonih vrsta. U kineskoj kulturi, cvetovi trešnje oličavaju lepotu, ljubav i seksualnost. Cvetovi trešnje takođe mogu da simbolizuju moć i snagu kod žena i snažan su simbol ženske dominacije.

Značenje uobičajenih boja trešnjinog cveta

Cvetovi trešnje obično se pojavljuju kao zapanjujući ružičasti ili beli cvetovi. Obe boje imaju nekoliko značenja, pa hajde da uđemo dublje u njih.

Cvetovi ružičaste trešnje

Ružičasti cvetovi poput cvetova trešnje često se povezuju sa osobinama poput ljubavi i naklonosti. Umesto čisto romantične naklonosti, ružičasto cveće takođe može da simbolizuje ljubav prema našim prijateljima i porodici. U Japanu, ružičasto cveće je povezano sa muževnošću, posebno tokom samurajskog perioda. Ružičasti cvetovi su takođe ponekad povezani sa dobrim zdravljem u japanskoj kulturi.

Cveće bele trešnje

Belo cveće ima simbolično značenje u mnogim kulturama. U zapadnoj simbolici, belo cveće je povezano sa nevinošću i čistoćom. Ovo stvara očigledne asocijacije na venčanja, a belo cveće često zauzima istaknuto mesto u većini bračnih ceremonija.

Belo cveće takođe može predstavljati nadu i ponovno rođenje. Ovo je povezano sa cvetovima trešnje, koji se smatraju tradicionalnim glasnikom proleća. Ova sezona je vekovima povezana sa ponovnim rođenjem i obnovom.

U mnogim istočnim kulturama, belo cveće je povezano sa smrću i koristi se u tradicionalnom žalovanju. Cvetovi trešnje odražavaju nestalnost života i našu neizbežnu smrtnost.

Trešnjin cvet u Hanakotobi

Mnoge kulture širom sveta imaju sopstvenu verziju floriografije – opšte poznate kao „jezik cveća“. Floriografija koristi cveće da prenese određena značenja ili poruke, posebno kada se daje kao poklon. Japanski jezik cveća poznat je kao hanakotoba.

Trešnjin cvet, ili sakura kako je poznata u Japanu, ima niz značenja u hanakotobi. Može se odnositi na kvalitete poput ljubaznosti i nežnosti. Kao poruka, sakura saopštava da je neko „lepa duša“ ili „lepa žena“.

Hanakotoba takođe vidi cvetove trešnje kao simbol smrtnosti i prolazne prirode života. Specifične sorte trešnjinog cveta takođe oličavaju kvalitete kao što su izuzetna lepota, elegancija i prefinjenost.

Cvetovi trešnje mogu se videti i u Ikebani – japanskoj umetnosti aranžiranja cveća.

Sezonsko značenje trešnjinog cveta

Cvetovi trešnje cvetaju u proleće, obično od kraja marta do početka maja. Kao takvi, veruje se da cvetovi trešnje predstavljaju ponovno rođenje i obnovu – kvalitete koji se tradicionalno povezuju sa prolećem. Sezona cvetanja trešnje poklapa se sa maturom u japanskim školama – vreme sinonim za nove početke.

Pogodne prilike za poklone za cvetove trešnje

Cvet trešnje je cenjen širom sveta zbog svoje zadivljujuće lepote i krhkosti. Poklon trešnjinog cveta će uvek biti dobro primljen, ali je posebno prikladan za nekoliko prilika.

U hanakotobi, cvetovi trešnje se koriste da bi se neko identifikovao kao „lepa duša“ ili „lepa žena“. Ružičasti cvetovi trešnje mogu biti simboli platonske i romantične naklonosti. To znači da je ružičasti trešnjin cvet idealan poklon za nekoga do koga vam je stalo, posebno za ženskog partnera.

Cvetovi bele trešnje mogu se povezati sa čistoćom i nevinošću, što ih čini odličnim izborom kao venčano cveće. Štaviše, cvetovi trešnje takođe predstavljaju prelepe prolećne poklone kada su u svom najboljem izdanju.
Česta pitanja o značenju trešnjinog cveta:

Šta simbolizuju cvetovi trešnje?

Cvetovi trešnje slavno simbolizuju našu prolaznu smrtnost i prelepu, ali nestalnu prirodu života. Cvet trešnje se smatra nezvaničnim nacionalnim cvetom Japana i takođe predstavlja lepotu.

Da li trešnjini cvetovi simbolizuju ljubav?

U kineskoj kulturi veruje se da cvetovi trešnje predstavljaju ljubav. U japanskoj hanakotobi, takođe se koristi za identifikaciju nekoga kao „lepe duše“.

Da li se cvetovi trešnje vraćaju svake godine?

Ukrasna stabla trešnje cvetaju svake godine, proizvodeći prolazne cvetove trešnje od kraja marta do početka maja.

Koliko dugo traju cvetovi trešnje?

Cvetovi trešnje ne traju dugo kada procvetaju. Ova stabla obično cvetaju tek kada se cveće pojavi jednu ili dve nedelje.

Da li je trešnjin cvet toksičan?

Cvetovi trešnje su toksični za mačke i pse, dok seme i listovi mogu biti toksični i za ljude.

Značenje trešnjinog cveta – poslednja reč

Prelep trešnjin cvet je jedno od najdragocenijih cveća u svetu. Ovi prekrasni ružičasti i beli cvetovi cvetaju samo kratko. Stoga je trešnjin cvet potresna metafora za našu sopstvenu smrtnost i lepu, ali nestalnu prirodu života. Cvetovi trešnje takođe mogu da simbolizuju ljubav, snagu, naklonost prema prijateljima i nevinost.

Ed je početnik pisac sadržaja i baštovan koji živi u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ima diplomu kreativnog i profesionalnog pisanja i pisao je za nekoliko baštovanskih publikacija na mreži. On je strastven za prirodu i održivost sa fokusom na baštovanstvo i divlje životinje.