Značenje crvenog paukovog ljiljana na jeziku cveća

Značenje, simbolika i kulturni značaj crvenih paukovih ljiljana

Crveni paukovi ljiljani imaju privlačnu i neobičnu lepotu koja je dodatno naglašena njihovom električno-crvenom nijansom koja osvetljava bašte, polja i obale reka tokom sezone cvetanja. Ovo atraktivno cveće, međutim, ima manje atraktivnu simboliku koja im daje posebno mesto u tradiciji, ali manje istaknuto mesto u cvetnim aranžmanima ili unutar kuće. Ovaj vodič će vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju crvenog paukovog ljiljana i njihovom kulturnom značaju na jeziku cveća.

Značenje crvenog paukovog ljiljana – najvažnije

Najistaknutije simboličko značenje povezano sa crvenim paukovim ljiljanima je smrt zbog prakse njihovog sađenja ili postavljanja na grobnice radi zaštite i kao počast mrtvima. Crveni paukovi ljiljani se takođe smatraju nebeskim cvećem i takođe predstavljaju poslednje zbogom, napuštanje i lošu sreću na jeziku cveća.

O crvenom paukovom ljiljanu (Licoris radiata)
Porodica, rod i taksonomija

Licoris radiata je cvetna biljka koja pripada rodu Licoris u okviru porodice biljaka Amarillidaceae (Amarillis) i potfamilije Amarillidaceae. Licoris radiata se najčešće naziva crvenim paukovim ljiljanom. Druga uobičajena imena za biljku uključuju cvet ekvinocija, crveni magični ljiljan, orkanski ljiljan i ljiljan uskrsnuća.

Botaničke karakteristike

Crveni paukov ljiljan je lukovičasta višegodišnja biljka. To proizvodi dugačko i vitko, duboko, plavo-zeleno lišće nalik na kaiš iz kojeg cvetaju kišobrana od četiri do šest cvetova.

Cveće je briljantno obojeno u živopisnoj, koralno-crvenoj nijansi koja otkriva blagi zlatni sjaj na sunčevoj svetlosti. Nežne latice su uvijene prema unutra, a prašnici cveća su dugački, žilavi i istaknuti poput paukovih nogu – otuda i uobičajeno ime.

Cvetovi crvenog paukovog ljiljana imaju nežno sladak miris koji je prijatan, ali nikada ne prevladava.

Koje su regije autohtone crvene paukove ljiljane?

Crveni paukovi ljiljani su porijeklom iz Nepala, Koreje i Kine.
Istorija i poreklo crvenih paukovih ljiljana

Sterilni triploidni oblik (što znači da se može razmnožavati samo deljenjem lukovice) crvenog paukovog ljiljana je u nekom trenutku uveden u Japan. Smatra se da se ovo uvođenje moglo dogoditi zajedno sa uvođenjem uzgoja pirinča u Kini. Rast crvenog paukovog ljiljana u Japanu je sada naturalizovan i široko rasprostranjen.

Biljka je uvedena u Sjedinjene Države i druge lokacije iz Japana kada su trgovačke luke prvi put otvorene 1854. Biljke su postale naturalizovane u nekim od toplih i vlažnih regiona južnih Sjedinjenih Država.

Popularne vrste crvenih ljiljana

Iako postoji nekoliko vrsta biljaka ljiljana iz roda Licoris, zapravo nema mnogo vrsta Licoris radiata. Postoje dva koja se razlikuju po načinu na koji se razmnožavaju:

Licoris radiata var. radiata – Ova sorta crvenog paukovog ljiljana razmnožava se kroz svoje lukovice koje se brzo šire, što ga čini najčešće naturalizovanim u neautohtonim područjima.
Licoris radiata var. pumila – Ova manje uobičajena sorta se razmnožava putem semena. Pošto mnogo energije biljke treba da se uloži u proizvodnju i širenje semena, njeni cvetovi su manji i nisu tako upadljivi.

Neke popularne sorte uključuju:

Licoris radiata „Vatrogasna mašina“ proizvodi vatreno crvene cvetove.
Licoris radiata ‘Red Sunset’ daje crvenkasto roze cvetove.

Etimološko značenje

Uobičajeni nazivi crvenog paukovog ljiljana odnose se na izgled cveta i sklonost cvetanju nakon izuzetno jakih kiša.

Njeni naučni nazivi potiču od dve drevne reči. Licoris je starogrčki za „sumrak“. Radiata je latinski za „sijati“ ili „sijati“. U taksonomiji, međutim, reč radiata takođe obično opisuje simetrične zračeće tačke u biološkim oblicima. Ovo je verovatnije poreklo radiata u Licoris radiata, pošto prašnici crvenog paukovog ljiljana nude ovu kružnu simetriju cveću.

Kada su crveni paukovi ljiljani u sezoni?

Crveni paukovi ljiljani cvetaju od kasnog leta do jeseni. Obično počinju da cvetaju nakon prve jake kiše u sezoni kasnog leta ili rane jeseni.
Upotreba i prednosti crvenih paukovih ljiljana

Lukovice crvenih paukova ljiljana su otrovne za životinje i ljude. Iz tog razloga, oni se obično sade oko pirinčanih polja u Kini i Japanu kako bi se štetočine odvratile. Takođe se mogu posaditi oko malih vrtova u dvorištu da bi zaštitili useve.

Pored svojih prednosti za odbijanje štetočina, oni takođe privlače oprašivače kao što su leptiri i kolibri, što može pomoći da se poboljša oprašivanje biljaka kojima su ovi oprašivači potrebni za sejanje.

Pre svega, crveni paukovi ljiljani se danas sade za ukras svrhe, jer dodaju svoje briljantne crvene boje tokom jeseni kada većina drugog cveća vene. Takođe prave divno rezano cveće i dobro se snalaze i u baštenskim krevetima, ivicama i kontejnerima.

Značenje, simbolika i kulturni značaj crvenih paukovih ljiljana

Boje cvetova paukovog ljiljana i njihovo značenje i simbolika

Licoris radiata samo cveta crvenom bojom, ali druge vrste ljiljana iz roda Licoris imaju različite boje cvetova i takođe imaju različita simbolička značenja.

Crveni paukov ljiljan (Licoris radiata) – Crveni paukovi ljiljani su snažno povezani sa smrću, poslednjim zbogom i tužnim uspomenama. Smatraju se nebeskim cvećem.

Pink Spider Lili (Licoris skuamigera) – Ružičasti paukovi ljiljani simbolizuju ljubav, strast i žensku lepotu.
Narandžasti ljiljan (Licoris sanguinea) – Narandžasti paukov ljiljan simbolizuje poverenje, ponos, čast, uverenje i bogatstvo. Narandžasti ljiljan takođe može biti povezan sa uspehom, zabavom i entuzijazmom.
Žuti paukov ljiljan (Licoris aurea) – Žuti paukov ljiljan simbolizuje bogatstvo i bogatstvo. Takođe može da simbolizuje zahvalnost, vedrinu, prijateljstvo, hrabrost i mudrost.
Plavi paukov ljiljan (Licoris sprengeri) – Plavi paukovi ljiljani simbolizuju mirnu energiju i istinu. Oni takođe predstavljaju pozitivnost, inspiraciju, pouzdanost, pouzdanost, stabilnost, tačnost i slobodu.
Beli paukov ljiljan (Licoris albiflora) – Beli paukovi ljiljani simbolizuju svežinu, nove početke i pozitivnu prirodu.

Crveni paukovi ljiljani u Hanakotobi

Hanakotoba je japanski jezik cveća. Slično viktorijanskom jeziku cveća (floriografija), hanakotoba dodeljuje značenja različitim vrstama i/ili bojama cveća tako da se mogu koristiti kao alternativni oblik komunikacije.

U ovoj tradiciji, crveni paukov ljiljan (higanabana ili manjušage) znači napuštenost, da se više nikada ne sretnete ili izgubljeno pamćenje.

Jesenji festivali i crveni paukovi ljiljani

Pošto cvetaju u jesen, crveni paukovi ljiljani su povezani sa dolaskom jeseni i uključeni su u sezonske festivale u Japanu, Kini, Nepalu i Koreji. Na primer, festival Satte Hibangana slavi procvat drugog po veličini izložbe crvenih paukovih ljiljana u Japanu. (Najveći prikaz je u Kinčakudi).

Crveni paukovi ljiljani u budizmu

U budizmu je uobičajena praksa da se obeleži dolazak jeseni i oda počast postavljanjem buketa crvenih paukovih ljiljana na grobove njihovih predaka.

Lotus Sutra opisuje crvene paukove ljiljane kao cveće koje raste u paklu. Kao rezultat toga, određene kineske i japanske budističke tradicije veruju da ovo cveće pomaže da se duhovi vode kroz zagrobni život u reinkarnaciju.

Crveni paukovi ljiljani u japanskom hrišćanstvu

Legenda takođe kaže da su crveni paukovi ljiljani cvetali na mestima gde su ubijeni japanski hrišćanski mučenici u srednjem veku.

Crveni paukovi ljiljani u japanskoj legendi

Više legendi kaže da kada se čovek ukrsti sa nekim koga više nikada neće sresti, duž staze cvetaju crveni paukovi ljiljani. Pored njihove povezanosti sa smrću i zagrobnim životom, ove legende su delimično odgovorne i za vezu cveta sa poslednjim oproštajima.

Crveni paukovi ljiljani i loša sreća

Iako su crveni paukovi ljiljani posađeni na grobovima kao ponuda i simbol zaštite, oni su toliko snažno povezani sa smrću da se smatraju lošom srećom. Iz tog razloga, mnogi ljudi neće unositi crvene paukove ljiljane u svoje domove.

Pogodne prilike za poklone za crvene paukove ljiljane

Crveni paukovi ljiljani zapravo nemaju pogodne prilike za darivanje, osim za sahrane i pomen umrlih. Oni su snažno povezani sa konačnim oproštajima i smrću, što ih čini neprikladnim izborom za bilo koju drugu priliku.

Crveni paukovi ljiljani su, međutim, dobar izbor cveća za komemoracije, sećanja i sahrane. U budističkim tradicijama, obično se sade na grobovima kao počast mrtvima. Slično tome, buketi crvenih paukovih ljiljana daju se i kao žrtveni dar u čast svojih predaka.

Česta pitanja o značenju crvenog paukovog ljiljana:

Šta simboliziraju cvijeće crvenog paukovog ljiljana?

Cvetovi crvenog paukovog ljiljana simbolizuju smrt, poslednje zbogom, napuštenost i lošu sreću.

Da li se crveni paukovi ljiljani vraćaju svake godine?

Crveni paukovi ljiljani su trajnice koje se vraćaju svake godine.

Koliko dugo traju crveni paukovi ljiljani?

Period cvetanja crvenog paukovog ljiljana traje oko dve nedelje kada im se cvetovi otvore.

Da li crveni paukovi ljiljani cvetaju više od jednom?

Jedna lukovica crvenog paukovog ljiljana može proizvesti oko pet cvetova svake godine. Međutim, svaka stabljika i cvet cvetaju samo jednom godišnje.

Da li su crveni paukovi ljiljani toksični?

Svi delovi crvenih ljiljana su toksični i za ljude i za životinje. Cvetovi, stabljike i listovi su blago otrovni, dok su lukovice jako otrovne.

Značenje crvenog paukovog ljiljana

Završna reč

Sa svojim upečatljivim jarkocrvenim cvetovima, crveni paukovi ljiljani su zaista prelepi i privlačni cvetovi za posmatranje. Nažalost, negativne konotacije povezane sa njihovim simboličkim značenjem, međutim, sprečavaju mnoge ljude da uživaju u njihovoj lepoti. Dakle, ako pripisujete simbolična značenja, onda verovatno nećete naručivati bukete crvenih ljiljana za svoj dom ili kao poklone u skorije vreme. Ako cveću ne pripisujete simboliku, možete ga posaditi u svojoj bašti, uneti unutra i uživati u njihovoj vatreno crvenoj nijansi.