Zvanično cveće za rodjenje za maj

Sve što treba da znate o majskom cveću

Da li razmišljate o tome koji cvet da dobijete za majskog rođendanskog slavljenika? Nikada ne možete pogrešiti sa zvaničnim cvetom za maj, đurđevakom i glogom.

Maj nije samo peti mesec u godini u julijanskom i gregorijanskom kalendaru. Mesec je proleća na severnoj hemisferi i znak da se leto brzo približava!

Svaki mesec u godini ima izuzetnu priču za ispričati, a maj nije izuzetak. Poznat kao mesec cveća, maj je dobio ime po rimskoj boginji plodnosti Maji koja je nadgledala rast biljaka. Štaviše, majski kalendar je pun uzbudljivih proslava. Tu je i Lei dan 1. maja na Havajima, Cinco de Maio 5. maja, Dan majki i Dan sećanja, između ostalih.

Ali za majske rođendanske slavlje, mesec znači mnogo više. Ako želite da date divan poklon, evo sigurne ideje – cveće! Ali kloni se uobičajenog. Učinite svoj poklon izvanrednim i sadržajnim uz rođendansko cveće za maj, đurđevak i glog. Saželi smo sve što treba da znate o rođendanskom cveću za maj u kratkom vodiču ispod.

Zvanični cvetni kalendar rođenja:
Cvet meseca rođenja za maj: Đurđevak
Rodno cveće za maj: istorija i poreklo cveća đurđevka
Značenje i simbolika đurđevka
Rodno cveće za maj: Vodič za poklone cveća đurđevka
Rođendansko cveće za maj Saveti za kupovinu: Đurđevak
Saveti kako da đurđevak traje duže
Rodno cveće za maj: glog
Istorija i ime Poreklo cveća gloga
Ostalo popularno rođendansko cveće u sezoni za maj:
Zvanični cvetni kalendar rođenja:
Mesec: Rođenje Cvet: Cvet Značenje i simbolika:
Januar: Karanfili & Snovdrop Pink Karanfili (ljubav i poštovanje), Beli karanfili (sreća, ljubav i naklonost, Crveni karanfili (ljubav i prijateljstvo) Snovdrop (nada i ponovno rođenje).
Februar: ljubičica, perunika i peršuna Ljubičice (verna ljubav, istina, odanost, poniznost), perunika (nada, vera, strast, čistota i nevinost), peršuna (naklonost, mlada ljubav, besmrtna naklonost)
Mart: Narcisi Narcisi (novi počeci, vernost, sreća, prosperitet i nada)
April: Daisi & Sveet Pea Daisi (čistoća, ljubav, novi počeci, plodnost i majčinstvo). Slatki grašak (blaženo zadovoljstvo, zahvalnost).
Maj: Đurđevak i glog Đurđevak (romantika, sreća, sreća, čistota, poniznost). Glog (nada, ljubav, lepota, plodnost i vrhunska sreća).
Jun: Roses & Honeisuckle Roses (ljubav, strast, romansa, čistoća, zahvalnost). Orlovi nokti (sreća i večna ljubav).
Jul: Larkspur & Vater Lili Larkspur (sreća, ljubav); Lokvan (prosvetljenje, vaskrsenje, čistota, lepota, stvaranje).
Avgust: Gladiolus & Poppi Gladiolus (integritet, čast, poštovanje); Mak (sećanje, prosperitet, očaranost, simpatija).
Septembar: Aster & Morning Glori Aster (vera, ljubav, dostignuće i mudrost); Morning Glori (naklonost, intimna ljubav, strpljenje).
Oktobar: Marigolds & Cosmos Marigolds (posvećenost, posvećenost); Kosmos (harmonija, ljubav, nevinost, lepota, skromnost, radost i ravnoteža).
Novembar: Chrisanthemum & Peonies Chrisanthemum (prijateljstvo, ljubav); Božuri (romantika, prosperitet, sreća, čast i saosećanje)
Decembar: Narcis, Poinsettia, i Holli, Narcissus (nevinost i čistota); Poinsettia (uspeh, proslava); Holi (sreća i optimizam).
Cvet meseca rođenja za maj: Đurđevak
Rođeni cvet za maj: Đurđevak
Cvetovi đurđevka nisu pravi ljiljani. Umesto toga, oni su deo porodice Asparagus i poznati su po svom slatkom mirisu i mirisnim cvetovima u obliku zvona koji često dolaze u beloj boji. Cvetaju obilno u maju. Otuda su poznati i kao majski ljiljan.

Više od rođendanskog cveća za maj, ovo cveće slatkog mirisa ima više značaja. Ovaj beli cvet bio je cvetni amblem Jugoslavije. Finska ga je 1967. proglasila svojim nacionalnim cvetom. Takođe, Francuska svakog 1. maja slavi poseban dan pod nazivom Dan đurđevka ili La Fete du Muguet.

Rodno cveće za maj: istorija i poreklo cveća đurđevka
Đurđevak, Convallaria majalis, čak se i u svom naučnom nazivu slaže da je ovo savršeni tradicionalni cvet za maj. Termin majalis se prevodi kao „od ili pripada maju“, dok reč Convallaria znači „biljka u dolini“.

Rani baštovani su prvi put uzgajali biljke đurđevka 1420. Poreklom su iz Evrope i Azije.

Postoje dve verzije porekla ovog cveta u hrišćanskoj religiji. Prema prvoj legendi, Evine suze su se pretvorile u cvet đurđevka kada je prognana iz Rajskog vrta. Ali u drugoj priči, cvet je izašao iz suza Majke Marije tokom Isusovog raspeća. Dakle, druga uobičajena imena ovog cvet su Marijine suze i Gospine suze.

Majska zvona je još jedno poznato ime ovog cveta, po njegovom obliku nalik na zvono.

Značenje i simbolika đurđevka
Majski rođendani Đurđevaka
Cvetni đurđevak u maju ima mnogo različitih značenja i simbolike.

Prvo, ovo cveće je poznati simbol romantike. U istoriji, muškarci u Francuskoj daju bukete ovih mirisnih cvetova kao način da izraze naklonost kroz tradiciju koja se zove La Fete du Muguet. Za druge, ovo cveće želi sreću i sreću u proslavi proleća.

Štaviše, zbog slatkog mirisa ovog cveća i malih, belih cvetova, oni takođe označavaju poniznost i čistotu.

S druge strane, ovo cveće takođe simbolizuje tugu i bol zbog gubitka ili smrti. Zbog toga se cvetovi đurđevka nalaze i u cvetnim aranžmanima za sahrane.

Oblik ovih cvetova dalje daje još više značenja. Postoji verovanje da mala zvona, poput oblika ovih cvetova, pomažu da se oteraju zli duhovi. Zbog toga je i ovaj majski cvet postao simbol spokoja.

Rodno cveće za maj: Vodič za poklone cveća đurđevka
Rođendansko cveće đurđevka za maj
Uobičajeno je da ljudi širom sveta daju cveće kao poklone da bi proslavili posebne prilike, izrazili zahvalnost, poželeli nekome sreću ili se izvinili.

Jedno od rođendanskih cveća za maj, đurđevak je savršen poklon za majske rođendane. Takođe je tradicija da se obezbede cvetovi đurđevaca za proslavu rođenja nove bebe.

Ali da se suočimo s tim – previše je lepo da bi se ograničilo na jednu priliku. Đurđici su takođe popularno poklanjanje cveća za mnoge proslave, kao što su Dan zaljubljenih ili Dan majki, zahvaljujući svom delikatnom, elegantnom i mirisnom cvetu. Takođe su česta pojava u svadbenim buketima i cvetnim aranžmanima.

Evo najpoznatijih sorti ovog rođendanskog cveća za maj koje su odlične za poklone za rođendane i druge posebne prilike:

Rosea đurđevak. Ova čuvena sorta đurđevka vijori se bledim ružičastim cvetovima nalik na ruže na uspravnim stabljikama. Pošto ružičasto cveće generalno prenosi zahvalnost, sreću i milost, dobra ideja je dati ovaj cvet kao rođendanski poklon nekome koga cenite.
Hardvik Hol Đurđevak iz doline. Izvanredna sorta ‘Hardvick’ ima male, krem-bele cvetove u obliku zvona i tamnozelene listove sa krem-belim, zlatnim prugama oko ivica. Još jedna sorta đurđevka bele boje koja ima zlatne ivice duž lišća je đurđevak „Cream da Mint“.
Fernvudove zlatne papuče Đurđevak. Jedna od najpopularnijih sorti ovog majskog cveća je Fernvood’s Golden Slippers. Ima upečatljivo zlatno lišće koje upotpunjuje eleganciju malih belih cvetova. Ova sorta je odlično punilo za bukete za svaku priliku, uključujući rođendane i godišnjice.
Rođendansko cveće za maj Saveti za kupovinu: Đurđevak
Đurđevak
Cvet đurđevka je obično dostupan u omotima od 25 stabljika. To su delikatno malo cveće, koje je generalno skuplje od drugih dostupnih malih sijalica u cvećarama i uslugama isporuke cveća.

Uverite se da ćete dobiti najkvalitetnije cvetove posmatrajući njihov izgled. Birajte sveže cveće i stabljike zdravog izgleda i pazite na bilo kakve znake zaraze štetočinama i bolestima, smeđe ili crne mrlje ili prekomerno uvenuće. To mogu biti znaci nezdravih ili loše tretiranih biljaka, koje neće dugo živeti čim ih donesete kući.

Saveti kako da đurđevak traje duže
Ako ste kupili ili primili buket cveća đurđevka, trebalo bi da znate kako da se brinete o njima kako biste maksimalno produžili njihov život u vazi. Ovo cvetanje može trajati do 6 do 10 dana uz odgovarajuću negu i rukovanje.

Cvet đurđevka je osetljiv na temperaturne promene, posebno tokom leta kada je temperatura tipično visoka. Takođe su neverovatno krhke. Zbog toga je ključno obratiti posebnu pažnju pri rukovanju ovim cvetovima.

Možda ćete dobiti svoje cveće đurđevka izgledajući žedno. To je sasvim normalno – cvetovi će se i dalje oporaviti čim ih stavite na hladno mesto u vodu. Evo nekoliko korisnih saveta kako da cveće đurđevka traje duže:

Pripremite čistu vazu i napunite je čistom vodom. Takođe možete dodati hranu za cveće za dodatnu ishranu i za smanjenje rasta bakterija u vodi.
Odrežite stabljike 1 do 2 inča od dna pod uglom od 45 stepeni. Ovo će pomoći da cvetovi đurđevka budu hidrirani.
Uklonite sve listove sa stabljika koji će biti ispod nivoa vode u vazi. Ovo će sprečiti nakupljanje bakterija i pomoći cveću da traje duže.
Stavite cveće u vazu i stavite je na hladno i suvo mesto dalje od direktne sunčeve svetlosti i ekstremne toplote.
Pratite stanje vode u vazi.

Promenite vodu u vazi svaki drugi dan.
Cvetovi i svi biljni delovi đurđevka su neverovatno otrovni. Vodite računa da ga držite dalje od male dece i kućnih ljubimaca.
Rodno cveće za maj: glog
Glog maj Birth Flover
Drugi rođendanski cvet za maj je cvet gloga. Za razliku od đurđevka, glog se obično ne koristi kao rezano cveće u buketima i cvetnim aranžmanima.

Istorija i ime Poreklo cveća gloga
Naziv glog odnosi se na ceo rod Crataegus žbunja i malog drveća u porodici Rose. Druga poznata uobičajena imena ovih biljaka uključuju trn, beli trn i bobice gloga.

Najpopularnija vrsta gloga je obični glog, naučno poznat kao Crataegus monogina. Ova vrsta gloga koja se ponekad naziva i majskim stablom može se pohvaliti obilnim ružičastim i belim cvetovima u maju. Iz tog razloga, baštovani koriste ovu biljku kao ukrasnu živicu.

Ime roda Crataegus potiče od grčkih reči kratos i akis. Kratos znači snaga, dok akis znači oštar, što se odnosi na trnje nekih vrsta gloga.

Značenje i simbolika gloga
Na jeziku cveća, cvetovi gloga predstavljaju nadu i vrhunsku sreću. Takođe, oni su simbol ljubavi, lepote i plodnosti u mnogim kulturama. Značenja ljubavi i lepote potiču od elegantnog izgleda i oblika drveta.

Pošto većina vrsta gloga ima trnje, ove biljke se često povezuju sa zaštitom.

Pokloniti nekome cvet gloga znači da želite samo najbolje za primaoca.

Ostalo popularno rođendansko cveće u sezoni za maj:

Zainteresovani ste za učenje o cveću koje cveta u maju, osim rođendanskog cveća pomenutog gore? U nastavku sumirani su najpopularnije majsko cveće u sezoni koje takođe predstavlja odlične poklone za rođendane i sve vrste prilika kao što su venčanja, godišnjice, mature, unapređenje posla, nova kuća, novi posao i još mnogo toga.

Peonies
Rođendansko cveće za maj
Pronađite listu najomiljenijih rezanih cveća i najverovatnije ćete videti uključeno cveće ili božure. Ova trajnica koja cveta u proleće je uvek bila predvodnik kada je u pitanju popularnost rezanog cveća u buketima i cvetnim aranžmanima. Ako se još uvek pitate zašto, pogledajte njihovo raskošno cvetanje koje često predstavlja nijanse ružičaste, ljubičaste i bele.

Dužica
Majski rođendan cveta irisa
Cvet Iris je dobio ime po grčkoj boginji duge. Prepoznate kao rođendansko cveće za februar, irise predstavljaju prelepe cvetove koji su često ljubičasti ili plavi. Oni simbolizuju mudrost, hrabrost, divljenje, kraljevstvo, nadu i veru, između ostalog.

Maćuhice
Cveće za rođendan maćuhica za maj
Maćuhice su jedna od lakše prepoznatljivih ukrasnih biljaka koje pokazuju šarene i živahne cvetove. Zbog svoje privlačnosti, ovi cvetovi donose mnogo pozitivnosti. Smatraju se simbolom ljubavi, sećanja, naklonosti, ideja, misli, snova, kreativnosti i još mnogo toga.

Magnolije
Rođendansko cveće magnolije za maj
Rođendansko cveće za maj nije jedino pogodno za poklon. Prelepe magnolije su takođe prikladan poklon za bilo koju proslavu ili čak i kada nema prilike. Ne samo da su među najtvrđim cvećem na svetu, već su i odlično rezano cveće. Uključivanje ovih cvetova u bukete dodalo bi eleganciju, miris i šarm.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje rođendanske poruke i citate koje možete podeliti sa prijateljima, porodicom i voljenim osobama.