Kada su češarke u sezoni Osnovni vodič

Sve što treba da znate kada cvetaju šišari

Šišarke su jedan od najboljih načina da svom dvorištu dodate dugotrajnu boju i strukturu. Ovo divlje cveće ima dugu sezonu cvetanja, stvarajući obrub visokih ružičastih, ljubičastih, žutih, narandžastih, crvenih ili belih cvetova. Šišarke su takođe prilično izdržljive, što im pomaže da ostanu u najboljem stanju tokom dužeg perioda. Ovaj članak će istražiti kada su šišari u sezoni i kako možete produžiti period cvetanja.

Kada su češarke u sezoni? – The Essentials

Šišarke su cenjene zbog svoje duge sezone cvetanja. Cvetovi ehinacee počinju da cvetaju sredinom do kraja jula i mogu da se nastave duboko do početka oktobra. Regionalne varijacije mogu dovesti do toga da šišarke cvetaju nešto ranije ili nešto kasnije. Lišće češera počinje da umire u oktobru ili novembru.

Šišarke su zeljaste višegodišnje biljke koje pripadaju porodici tratinčica ili suncokreta (Asteraceae). Šišarke su pripadnici roda Echinacea i podeljeni su na deset pojedinačnih vrsta. Echinacea purpurea, ljubičasti šišar, je najčešća vrsta.

Šišarke su endemične za centralnu i istočnu Severnu Ameriku i mogu se naći u staništima kao što su prerije i otvorene šume. Ove visoke trajnice spadaju među najpoznatije divlje cveće u Sjedinjenim Državama.

Rod Echinacea je dobio ime po grčkoj reči „ekhinos“, što znači „morski jež“. Ime se odnosi na šiljaste centralne cvetne šišarke, koje su obično crvenkasto-braon do narandžaste. Ovi češeri sadrže grozdove sićušnih cvetova okruženih cvetovima nalik na tratinčice sa ljubičastim, ružičastim, belim ili žutim laticama.

Češarke mogu dostići visinu do 4 stope, u zavisnosti od sorte. Svaka stabljika nosi jednu cvetnu glavicu koja je izuzetno bogata nektarom. Šišarke su sjajno cveće za ivice ako želite da privučete pčele, leptire i druge insekte oprašivače.

Šišarke pružaju niz prednosti za baštovane i istaknute su lekovite biljke u tradicionalnoj indijanskoj medicini. Delovi biljaka ehinacee su korišćeni za lečenje ugriza, opekotina, prehlade, pa čak i zubobolje. Zbog svoje istorije kao lekovite biljke, šišarke predstavljaju lečenje i zdravlje.

Kada su češarke u sezoni?

Poput mnogih drugih divljih cveća, šišarke počinju da cvetaju u leto. Prvo cvetanje obično se pojavljuje sredinom do kraja jula i nastavlja se sve do početka oktobra u nekim oblastima. Svaka cvetna glavica može da cveta nekoliko nedelja pre nego što uvene i bude zamenjena svežim cvetovima.

Kada se konačno cveće završi u poslednjim fazama sezone, listovi ovalnog ili kopljastog oblika nastavljaju se do prvih mrazeva. Listopadno lišće tada počinje da umire u oktobru i novembru u pripremi za zimu.
Koliko dugo traje sezona češera?

Šišarke imaju neobično dugu sezonu cvetanja za višegodišnju biljku. Biljke ehinacee mogu da daju cveće šest do osam nedelja, od kraja jula do početka oktobra. Svaka pojedinačna cvetna glava može nastaviti da cveta nekoliko nedelja.

Odbijanje istrošenih šišarki pomaže da se produži sezona cvetanja svake biljke šišarke. U mnogim slučajevima, novi cvetni pupoljci će se već formirati iz bočnih izdanaka kada sadašnji cvet još vene. Odsecanje uvenulih cvetova pomaže biljci da preusmeri energiju da proizvede nove cvetove.

Kao i mnoge vrste divljeg cveća, šišarke su veoma produktivne čak i na labavim zemljištima siromašnim hranljivim materijama. Šišarke su takođe tolerantne na sušu, tako da cveće može da preživi da bi stvorilo predivan prikaz čak i pod izazovnim uslovima.

Faktori koji utiču na sezonu češera

Iako postoji deset vrsta divlje ehinacee, uzgajivači i hortikulturari su takođe proizveli širok spektar sorti. Većina ovih sorti potiče od Echinacea purpurea, ljubičaste šišarke. Dok većina kultivisanih sorti cveta od juna do avgusta, neke mogu početi da cvetaju ranije ili kasnije.

Neke sorte kao što je ehinacea ‘Daidream’ počinju da cvetaju od maja i nastavljaju do avgusta ili septembra. Druge sorte imaju skraćene sezone cvetanja, kao što je ehinacea „Hot Papaia“ ili Echinacea „Green Envi“. Ove sorte cvetaju kratko, od početka do sredine leta.

Deset divljih vrsta šišarki takođe imaju različito vreme cvetanja. Neki cvetaju duže od drugih:

Ljubičasti šišar (Echinacea purpurea) – od leta do jeseni
Topeka purpurni šišar (Echinacea atrorubens) – kasno proleće
Bledoljubičasti šišar (Echinacea pallida) – od maja do jula
Glatki šišar (Echinacea laevigata) – od maja do jula
Uskolisni konuser (Echinacea angustifolia) – Kasno proleće do sredine leta
Sangvinski ljubičasti šišar (Echinacea sanguinea) – kasno proleće do sredine leta
Ljubičasti šišar sa talasastim listovima (Echinacea simulata) – kasno proleće do sredine leta
Žuti šišar (Echinacea paradoka) – rano leto do ranu jesen
Tennessee coneflover (Echinacea tennesseensis) – od juna do avgusta
Uskolisni ljubičasti šišar (Echinacea serotina) – kasno leto do ranu jesen

Uslovi uzgoja i klima

Regija u kojoj se uzgajaju šišarke može uticati na dužinu sezone cvetanja. Različiti uslovi uzgoja mogu na različite načine uticati na vreme cvetanja češnjaka. Tačni uslovi uzgoja koji daju najbolje cveće mogu se razlikovati između različitih sorti češera.

U idealnom slučaju, ovom cveću je potrebno šest do osam sati sunčeve svetlosti dnevno da bi stvorilo najbolje i najveće cvetove. Šišarke koje rastu na otvorenim površinama sa puno sunčeve svetlosti obično cvetaju najduže.

Ako se šišarke ostave da rastu u previše senke, mogu samo kraće da daju male cvetove. Isto tako, ako šišarke rastu na mestu sa previše direktne, intenzivne sunčeve svetlosti, cveće će takođe biti negativno pogođeno. Šišarke su otporne na sušu u mnogim oblastima i koriste duboke korene za sifoniranje vode iz podzemnih izvora.

Šišarke se mogu boriti sa hladnijim klimatskim uslovima. Mnogim vrstama šišarki može biti potrebno i do dve godine da cvetaju u hladnijim ili manje idealnim uslovima. U hladnijim krajevima zaštitite mlade šišarke od hladnoće tokom prve godine ako želite da uspešno cvetaju.

Nekoliko sorti šišara bolje raste u nešto hladnijim područjima. Echinacea purpurea ‘PovVov Vild Berri’ je jedan takav primer koji cveta od juna do avgusta. Spektakularna Echinacea purpurea ‘Doubledecker’ je još jedna sorta koja dobro raste u hladnijem okruženju. Počinje da cveta u kasno proleće i završava krajem leta.

Vreme sadnje

Šišarke se mogu kupiti i posaditi kao ustaljene biljke iz baštenskog centra ili uzgajati direktno iz semena. Kasna sadnja ili setva može uticati na rani rast cveća. Započnite sejanje u zatvorenom prostoru u kasnu zimu ili rano proleće, ili direktno sejte u tlo napolju od sredine do kasnog leta.

Ako sadite šišarke kao rasadnike ili iz sopstvenih ustaljenih sadnica, stavite ih u zemlju između proleća i rane jeseni. Ovo daje biljci vremena da stvori zdrav korenov sistem da preživi zimu i cveta u sledećoj sezoni.

Ako se seme poseje kasno, biće potrebno mnogo duže da cveta. Isto važi i za mlade sadnice ili rasadnike koje se sade u kasnu jesen ili zimu. Da bi proizveli najbolje cveće, šišarkama je potrebno korenje koje je dobro uspostavljeno.

Nega

Da bi se proizvelo najbolje moguće cvetove, češarke treba pravilno negovati. Iako ove trajnice ne zahtevaju malo održavanja i lako se uzgajaju, postoje neki saveti koje treba imati na umu. Glavne stvari koje treba uzeti u obzir su svetlost, voda, zemljište i đubrivo.

Šišarkama je potrebno šest do osam sati punog sunca svakog dana. Međutim, daleko je bolje izložiti ih jutarnjem suncu jer ono nije tako intenzivno kao popodnevno. Čak i biljke koje vole sunce, poput šišarki, mogu izgoreti ili uvenuti ako su izložene previše direktnom popodnevnom suncu.

Dok su šišarke u prvoj godini, treba ih redovno zalivati – otprilike jednom nedeljno. Kada se biljka potpuno uspostavi u svojoj drugoj godini, nećete morati da je zalivate često. Ustalim šišarkama će biti potrebno vrlo malo zalivanja u većini klimatskih uslova, a da i dalje proizvode obilje fantastičnih cvetova.

Šišarke uspevaju na labavim zemljištima sa nedostatkom hranljivih materija u prerijama i drugim staništima divljeg cveća. Ako ih posadite u tlo koje ima previše hranljivih materija, biljka može postati preopterećena. Isto važi i za prekomerno đubrenje. Tipično, šišarkama je potreban samo svež, gornji sloj komposta svake godine da bi obezbedio dovoljno ishrane.

Kako produžiti sezonu češera

Iako češnjaci imaju koristi od pristupa nezi bez ruku, možete im pružiti ruku pomoći tokom sezone cvetanja. Šišarke su neverovatno produktivne kada je u pitanju proizvodnja cvetova. Čak i tako, cveće traje nekoliko nedelja pre nego što počne da vene.

U većini slučajeva, šišarke će već proizvesti nove pupoljke dok stariji cvetovi počinju da venu. Međutim, možete pomoći biljci da proizvede još više cveća tako što ćete ukloniti sve cvetove koji su počeli da venu. Ovo pomaže češarku da koncentriše svoju energiju na pupoljke koji tek izbijaju.
Okončanje

U šišarkama se može uživati tokom iznenađujuće duge sezone cvetanja, što ih čini atraktivnom perspektivom za mnoge baštovane. Većina šišarki cveta od jula do septembra, iako cveće koje traje do oktobra nije nečuveno. Neke sorte i sorte mogu cvetati nešto ranije ili imati kraću sezonu cvetanja.