Vodič za negu biljaka od žada informacije o uzgoju saveti

Biljka žada (Crassula ovata), poznata kao drvo prijateljstva ili drvo koje donosi bogatstvo i bogatstvo, deo je porodice sukulenata, i poznato je po tome što ju je teško ubiti. Za sve one koji nemaju zeleni palac, nega biljke žada je laka, što je odličan dodatak nečijem domu ili savršen poklon (otuda je poznato kao drvo prijateljstva!).

Biljka žada dolazi iz Južne Afrike i može da živi veoma dugo. Bez obzira u kojoj klimi živite, uz odgovarajuću negu, biljka žada može da raste veoma brzo. Neke od popularnijih biljaka žada uključuju sortu zalaska sunca (žućkasto lišće sa crvenim vrhovima) i sortu variegata (lišće boje slonovače sa prošaranim svetlo zelenim), ali postoji preko 1.400 vrsta biljaka žada!

Pregled nege biljaka od žada

U Aziji, biljka žada je izuzetno popularan poklon za useljenje, jer se kaže da donosi pozitivnu finansijsku energiju u dom. Postavljanje biljke je važno – poznato je po tome što uspeva i donosi dobru energiju kada se nalazi ispred domova, restorana i kancelarija. Izbegavajte izlaganje biljke žada u kupatilu ili spavaćoj sobi, jer su ove oblasti zatvorenije.

Biljka žada ponekad preraste u malo drvo ili grm, do pet stopa visoko u zatvorenom prostoru. Veoma lako se održava, biljci žada je potrebna voda samo kada je suva na dodir. Biljka takođe preferira najmanje četiri sata direktne sunčeve svetlosti na sobnoj temperaturi (65º do 75ºF). Oni su mnogo češći kao sobna biljka i mogu se lako razmnožavati kako bi se napravile mnoge biljke od žada oko kuće.

Sunčeva svetlost: 4 od 5 sunca Voda: 2 od 5 kapi Temperatura: 65 – 75ºF Toksičnost: Može izazvati bol u stomaku i iritaciju kože

5 vrsta biljaka od žada

Ako želite da budete kolekcionar biljaka žada, možda ćete završiti u potrazi za ostatkom svog života – kao što je ranije pomenuto, postoji preko 1.400 različitih vrsta biljaka žada! Svaka biljka se razlikuje po veličini, boji i debljini listova/stabljike. Čitajte dalje da biste saznali o nekim od najčešćih vrsta biljaka žada.

Crassula ovata tricolor (Tricolor)

Odlične za pokrivanje velike površine, trobojne sorte mogu narasti između dva i četiri metra u prelepim bojama. Tri glavne boje na prugama listova su bela, zelena i žuta. U određeno doba godine, ova biljka od žada može rasti ružičasto cveće.

Crassula ovata plava ptica (Plava ptica)

Biljka žada plava ptica ima kružnije i ravnije listove od drugih običnih biljaka žada. Listovi su svetlozeleni, a ivice su obrubljene jarko crvenom bojom, čineći biljku veoma različitom od drugih oko nje. Sporo rastući grm može se naći u prirodi.

Crassula ovata zalazak sunca (zalazak sunca)

Veoma popularna kućna biljka, ova biljka od žada ima cilindrične listove i lišće zelene ili žućkaste boje sa crvenim vrhovima. Biljka je veoma otporna na sušu u poređenju sa drugim biljkama žada. Takođe ne rastu mnogo, što čini sortu zalaska sunca odgovarajućim izborom za mali prostor.

Kao što naziv biljke ukazuje, listovi imaju efekat talasanja i rastu u različitim pravcima od svakog drugog lista na zakrivljeni način. Listovi su tamnozeleni i biljka može narasti do četiri stope.

Crassula ovata ‘Gollum’ (Monstruosa)

Takođe poznat kao „Hobit“ biljaka od žada zbog pozivanja na Golumove prste iz Gospodara prstenova, ovaj žad ima žućkasto-zeleno lišće. Ova vrsta žada se takođe lako može pretvoriti u bonsai drvo od žada.

Kako uzgajati i brinuti se za biljku žada

Iako je biljke žada teško ubiti, trebalo bi da pažljivo pratite pravilne tehnike nege za najbolji rast i dugovečnost. Pogledajte dolenavedene smernice za negu da biste videli kako da svoju biljku održite jakom i zdravom.

Sunčeva svetlost: Biljka žada je jedna od najboljih biljaka za držanje u oblasti vašeg doma sa direktnom sunčevom svetlošću. Potrebno im je puno sunca kako bi nastavili srećno da rastu i izbegli da budu zakržljali i niski. Dobro pravilo je da dozvolite vašoj biljci žada da ima najmanje četiri sata direktne sunčeve svetlosti dnevno ili ostavite na sunčanom mestu ceo dan.

Voda: Biljka zahteva različite rasporede zalivanja leti u odnosu na zimu. Zimi, biljci će možda biti potrebno zalivanje samo jednom u dve do tri nedelje. U leto, obavezno zalijte biljku jednom nedeljno. Nikada ne želite da previše zalivate biljku žada, ali ako to slučajno uradite, uverite se pre nego što ponovo zalivate biljku da li je biljka imala vremena da upije višak vode. Brzi test da se vidi da li biljci treba piće je dodirivanje tla. Ako želite da tlo ostane vlažno, vreme je za zalivanje kada se osuši.

Temperature: Biljke od žada najbolje rastu sobnoj temperaturi, kao što je 65º do 75ºF, i preferiraju direktnu sunčevu svetlost. Biljke žada ne podnose hladnoću jer nisu tolerantne na mraz. Kada temperatura padne ispod 50ºF, preporučujemo da pronađete toplije mesto za vašu biljku. Oni će raditi sasvim dobro na temperaturama iznad 75ºF u kraćim vremenskim periodima.

Toksičnost: Biljka žada je odličan dodatak svakom domu, ali može biti toksična za decu i kućne ljubimce. Dodirivanje ili jedenje ovih biljaka potencijalno će dovesti do štetnih efekata. poput povraćanja, umora i svraba/pečenja kože.

Štetočine: Najčešća štetočina koja napada biljke žada su brašnaste bube. Da biste otkrili ove štetočine, potražite pamučne mrlje duž spoja između stabljike i listova. Ove štetočine će se hraniti sokom biljke i na kraju stvoriti infekciju poznatu kao čađava plesan zbog lepljive supstance koju luče brašnaste bube.

Da biste rešili problem brašnaste bube i zaštitili svoju biljku žada, očistite svoju biljku žada alkoholom nekoliko puta da biste se u potpunosti rešili buba. U ekstremnim slučajevima, moraćete da odložite biljku žada.

Problemi: Jedno od jedinih problema sa kojima će se biljka žada suočiti je da postaje klonulo. Listovi će početi da tonu prema podu, što znači da biljka žada umire. Najčešći faktor koji dovodi do osipanja je prekomerno zalivanje zimi. Umesto da u potpunosti zalivate svoju biljku žada tokom hladnijeg vremena, raspršite biljku bocom sa raspršivačem.

Tokom leta, kada potpuno zalivate biljku, uverite se da je žad stavljen u drenažni lonac, tako da višak vode može da pobegne i da se korenje ne udavi.

Presađivanje: Presađivanje biljke žada može biti nepotrebno osim ako ne vidite buđ ili nezdravo tlo oko biljke žada. Pokušajte da odložite presađivanje biljke žada nekoliko godina. Presađivanje može dovesti do usporavanja rasta biljke dok se prilagođava – ne brinite zbog toga.

Razmnožavanje: Ukorjenjivanje reznica biljke žada je prilično lak proces i ne uzrokuje nevolje biljci. Da biste pronašli gde da uzmete komad biljke da biste se razmnožili, pronađite zdravu granu koja nema bolesti ili smeđe oko lista. Grana treba da bude duga najmanje tri do četiri inča da bi se biljka žada ukorenjela u drugu saksiju. Obavezno koristite oštar nož.

Kada uspešno posečete granu, ostavite da se rana biljke žada osuši jednu do dve nedelje. To je zato što ako posadite granu mokru, komad će razviti bolest i neće moći da raste. Ranu možete zaprašiti hormonom za ukorjenjivanje, što bi moglo ubrzati proces ukorjenjivanja. Nakon čekanja, možete posaditi granu u mešavinu zemlje tako što ćete prvo napraviti rupu prstom ili olovkom, a zatim staviti granu unutra. Nemojte zalivati biljku dok korenje ne počne da raste (dve do tri nedelje).

Bez obzira da li želite da kupite biljku žada za sebe ili prijatelja, nadamo se da je ovaj vodič pokrio kako pravilno da se brinete o svojoj biljci žada. Postoji mnogo načina da pokažete svoju novu biljku od žada, kao što je stalak za biljke ili kao središnji deo vašeg trpezarijskog stola. Vaša biljka žada nije jedino zelenilo kome je potrebna vaša briga. Ako tražite još saveta i trikova, pogledajte naše ispise za negu kućnih biljaka.