DJubrenje mirte osnovni saveti i tehnike za optimalan rast

Ako uzgajate krep mirtu kod kuće, verovatno ste zainteresovani da uživate u prekrasnim cvetovima biljke. Pravilno đubrenje vaše krep mirte je suštinski deo održavanja biljaka živim i podržava proizvodnju cveća. Čitajte dalje da biste saznali više o tome kada i kako oploditi krep mirtu za optimalan rast svake sezone.


Crape mirte, takođe poznate kao krep mirte, su grmovi ili mala stabla koja pripadaju rodu Lagerstroemia. Ovaj rod se sastoji od pedesetak vrsta koje variraju u veličini od jednog do sto stopa visine.

Biljke imaju glatku koru koja se ljušti da bi stvorila višebojni izgled. Biljke takođe proizvode velike cvetne grozdove tokom toplijih meseci.

Iako su krep mirte poreklom iz jugoistočne Azije i delova Australije, one se uzgajaju kao ukrasne biljke širom sveta. Posebno su popularni u južnim Sjedinjenim Državama.

S obzirom da su mirte teške hranilice, imaće koristi od redovnih doza đubriva. Počnite da đubrite svoje biljke u rano proleće i nastavite do kasnog leta.

Đubrenje jednom mesečno je uglavnom dovoljno.

Ako koristite granulirano đubrivo, nanošenje đubriva pre nego što se očekuje kiša je dobra ideja. Ovo će dati đubrivo priliku da se upije u tlo.

Dok će đubrenje mirte krepa sa pravom vrstom đubriva pomoći da napreduje, korišćenje pogrešnog proizvoda može dovesti do neželjenih rezultata. Zbog toga je važno da znate kako da izaberete dobro đubrivo za mirte.

Sva đubriva obezbeđuju biljkama hranljive materije. Međutim, tačne hranljive materije i količine ovih hranljivih materija variraju između različitih đubriva.

Većina đubriva će sadržati tri biljne makronutrijente: azot (N), fosfor (P) i kalijum (K). To je zato što su svim biljkama potrebne velike količine ovih hranljivih materija da bi uspele.

Ako pogledate đubrivo, trebalo bi da vidite odnos NPK odštampan na etiketi proizvoda. Ovaj odnos opisuje količinu azota, fosfora i kalijuma u ​​proizvodu.

Na primer, đubrivo sa odnosom NPK od 10-6-5 će sadržati 10% azota, 6% fosfora i 5% kalijuma po težini.

Pošto su mirte cvetne biljke, trebalo bi da izbegavate đubrivo sa previše azota. Dodavanje puno azota vašoj biljci može podstaći mnogo vegetativnog rasta, ali sprečiti biljku da proizvodi cveće.

Međutim, pošto su krep mirte drvenaste biljke, potrebna im je pristojna količina azota da bi uspele.

To znači da je đubrivo sa uravnoteženim odnosom NPK generalno dobar izbor. Ovo će podržati biljku dok raste i podstaći razvoj cveta.

Da li treba da koristim organsko ili sintetičko đubrivo za mirte?

Što se tiče organskih i sintetičkih proizvoda, izbor je na vama. Obe vrste đubriva će vašoj krep mirti obezbediti hranljive materije koje su joj potrebne.

Organska đubriva se dobijaju od prirodnih proizvoda kao što su stajnjak, kamena prašina i kosti. Ovi proizvodi obično sadrže manje količine hranljivih materija od sintetičkih đubriva i mogu se sporije oslobađati u zemljište.

Jedno organsko đubrivo koje može dobro da funkcioniše za mirte je Jobeovo organsko višenamensko granulirano đubrivo.

Sintetička đubriva se stvaraju hemijskim procesima. Često sadrže veće količine hranljivih materija koje su biljke lako dostupne.

Možete isprobati Vigoro drvo, grm i zimzeleno đubrivo ako želite sintetičku opciju.

Kako oploditi mirte od krepa
Ako koristite granulirano đubrivo, možete posipati preporučenu količinu đubriva u prstenu oko mirte. Odmaknite prsten oko stope od osnove biljke.

Grabuljama nežno ubacite granule u zemlju, a zatim dobro zalijte.

Ako koristite tečno đubrivo, razblažite proizvod prema uputstvima. Sipajte đubrivo preko biljke, oko stopu od osnove biljke.

Česta pitanja o đubrenju crap Mirtle:
Kada je najbolje vreme za đubrenje mirte?
Trebalo bi da počnete da đubrite svoju mirtu u rano proleće, baš kada počnu da se pojavljuju pupoljci. Nastavite sa đubrenjem jednom mesečno do rane jeseni.

Da li je moguće prekomerno gnojiti mirtu?
Da, moguće je naneti previše đubriva na mirtu od krepa. Uvek pratite uputstva za đubrivo i izbegavajte đubrenje u jesen i zimu (za više, pogledajte naš detaljni vodič za negu mirte na kraju sezone).

Kakvo đubrivo da li da koristim za svoje drvo Crape Mirtle?
Za optimalan rast koristite uravnoteženo đubrivo sa odnosom jednakih delova azota, fosfora i kalijuma, kao što je đubrivo 10-10-10 ili 12-12-12. Takođe možete koristiti đubrivo sa sporim oslobađanjem da biste obezbedili hranljive materije drvetu tokom dužeg vremenskog perioda.

Da li treba da oplođujem svoje drvo Crape Mirtle svake godine?
Da, trebalo bi da đubrite svoje drvo Crape Mirtle svake godine kako biste bili sigurni da dobija hranljive materije koje su mu potrebne za rast i napredovanje.

Da li mogu da koristim organsko đubrivo za moje drvo Crape Mirtle?
Da, možete koristiti organska đubriva, kao što su kompost ili riblja emulzija, za đubrenje vašeg drveta Crape Mirtle. Organska đubriva mogu obezbediti sporo oslobađanje hranljivih materija i poboljšati zdravlje zemljišta.

Okončanje
Đubrenje vaše krep mirte obezbediće joj hranljive materije potrebne za proizvodnju zdravih listova i cvetova. Ne zaboravite da izaberete izbalansirano đubrivo i primenite ga tokom prolećnih i letnjih meseci.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o uzgoju i brizi za krep mirtu u vašoj bašti i sve što treba da znate o obrezivanju i obrezivanju krep mirte.