Oduvek ste želeli da znate kako svom kupatilu možete dati izgled dostojan banje? Mnogo je lakše nego što mislite. Sve što će vam trebati je nekoliko novih biljaka – one mogu potpuno transformisati sobu. Ali mnogi od nas imaju tendenciju da se drže dalje od stavljanja sobnih biljaka u svoja kupatila, jer nismo sigurni da će tamo uspevati.
Ali ne brinite! Mnoge biljke vole vlažno okruženje. Zato smo sastavili ovu listu onih koji će biti kod kuće u sobi za tuširanje.

Da li biljke zaista mogu da prežive u kupatilima?

Da – mnoge biljke ne bi volele ništa više nego da se izležavaju u vašem kupatilu ceo dan. Međutim, morate paziti koje ćete tamo staviti. Neki, poput sukulenta, će istrunuti u vlažnim uslovima jer više vole vruća i suva okruženja.
Ipak, ne dozvolite da vas to odvrati. Najbolje biljke za kupatilo su one koje potiču iz prašuma. Trik je da razmislite o tome gde vaša biljka uspeva u prirodi. I da li prostor za kupatilo stvara sličnu atmosferu.
Takođe ćete morati da izaberete biljku koja će voleti uslove osvetljenja u vašem kupatilu. Ako vaš ne propušta mnogo direktne sunčeve svetlosti, kućne biljke kojima je potrebno celodnevno sunce tamo neće biti srećne. Zato se odlučite za onu koja može uspevati na senovitom mestu.
Postrojenja za prečišćavanje vazduha takođe najbolje rade u kupatilima. Mnogi proizvodi koje svakodnevno koristimo – kao što su dezodoransi, sprejevi za čišćenje, pa čak i sredstva za pranje tela i šamponi – mogu da ispuštaju hemikalije u vazduh. Ali na sreću, ove vrste biljaka mogu upijati toksine i ispumpati kiseonik u isto vreme.

Najbolje biljke za vaše kupatilo

Spremni da ispunite svoje kupatilo sa puno sobnih biljaka? Nastavite da čitate da biste saznali naše najbolje izbore za vaš dom.

1. Pothos

Potos je odlična zatvorena biljka za kupatilo. Dovoljno su male da vam neće stati na put dok izađete pod tuš. Ali, dovoljno se ističu da daju izjavu. Zlatni pothos je idealan za kupatilo jer su veoma izdržljivi i opraštaju. Ne treba im mnogo pažnje da bi preživeli. Dakle, oni su savršena biljka za one koji mogu biti malo zaboravni.
Ne samo da su ove biljke lepe za gledanje i lake za negu, već imaju i moć prečišćavanja vazduha. Zato nemojte biti iznenađeni ako počnete da se osećate još više osveženo nakon tuširanja.

2. Monstera

Monstera, ili biljka švajcarskog sira kako su dobili nadimak, voleće vlagu vašeg kupatila. U stvari, navikli su na mnogo vlažnije prostore jer su porijeklom iz prašuma. I njihovo rupičasto lišće je znak toga – oni pomažu da kiša pada kroz njih kada je malo više.
Čudovišta su prilično laka, pa će lako preživeti u kupatilu. Iako im nije potrebno mnogo vode da bi preživeli (vole da im je zemlja oko 75% suva pre ponovnog zalivanja), oni vole povremeno maženje. Njihov omiljeni tretman? S vremena na vreme poliraju lišće kokosovim uljem.

3. Biljka zmija

Biljke zmije su prirodni prečišćivači vazduha, tako da se mogu otarasiti svih toksina koji mogu da lebde. A pošto su tako laki, srećno će živeti bilo gde, od svetlih tačaka do mesta koja nemaju mnogo svetlosti.
Takođe im ne treba mnogo pažnje da bi napredovali. Mogu da prođu do 2 nedelje bez zalivanja (ali preporučujemo otprilike jednom nedeljno). Kada se stave negde na vlažno mesto, zapravo će im trebati ređe zalivanje. Najlakši način da učinite biljku zmiju nesrećnom je preterano zalivanje. A na vlažnom mestu, oni će dobiti mnogo vlage koja im je potrebna iz vazduha.

4. Bostonska paprat

Bostonska paprat je još jedna sjajna biljka koju treba držati u kupatilu. Zato što im je obično potrebno mnogo pažnje – redovno zalivanje, obilno zamagljivanje i povremeni kompliment. Ali ako ga držite u kupatilu, nećete morati da zamaglite svoje. Za to će se pobrinuti vlaga.
I dok im je možda potrebno malo više vode i strpljenja od vaše prosečne biljke, zauzvrat pročišćavaju vazduh u vašem kupatilu, ostavljajući čitavu prostoriju laganom i prozračnom. Bostonske paprati su biljke koje dobro izgledaju i istovremeno čine dobro za vaš dom.

5. The Peace Lili

Biljka ljiljana mira biće veoma srećna u kupatilu jer uspeva na indirektnom svetlu. Ne samo da mogu da unaprede čitav prostor, već i da vam olakšaju disanje. Dok prečišćavaju vazduh, apsorbuju bilo kakvu buđ i buđ kroz svoje lišće. Ovo je posebno korisno u kupatilu, jer višak vlage može izazvati rast gadnih spora.
Ali najbolji deo? Njihovo belo cveće idealno je za osvetljavanje kupatila koja ne dobijaju mnogo sunčeve svetlosti. I izgledaće tako lepo na kraju kade.

6. Orhideje

Ko ne voli orhideju? Smela, a opet otmena, naša ružičasta orhideja – sa svojom svetlom keramičkom posudom – dodaće trenutnu blistavost boje svakom kupatilu. Ne samo da izgledaju sjajno, već su i veoma niske za održavanje.
Orhideje su naviknute na visoku vlažnost jer se obično nalaze u tropskim regionima. Tako će se zaista dobro snaći u kupatilu sa parom.

Sa toliko neverovatnih biljaka za kupatilo koje možete izabrati, zašto ne biste izabrali savršenu za svoj prostor? Pogledajte naš kompletan asortiman sobnih biljaka i saznajte više o tome kako se brinuti o njima uz naš vodič za negu biljaka u zatvorenom prostoru.