sobnih biljaka sa zdravstvenim prednostima

Nisko održavanje, laka nega i brz način da unesete neke prirodne lepote u dom, nije iznenađenje da su biljke ponovo u modi. Međutim, nije sve u estetici – kućne biljke mogu da zadaju udarac i kada su u pitanju zdravstvene beneficije. Od lekovitih moći biljke aloe vere do kvaliteta vazduha ljiljana mira koji pročišćavaju vazduh, evo našeg vodiča za pet najboljih sobnih biljaka koje ne samo da će doneti malo zena u dom, već će vam pomoći i da lakše dišete.
ZDRAVLJE OD ALOE VERE

Biljka aloe vere je moderan i praktičan dodatak domu. Ova sočna biljka prečišćava vazduh od formaldehida i benzena – dve hemikalije koje se obično nalaze u proizvodima za čišćenje u domaćinstvu – i takođe ima neverovatna lekovita svojstva. Gel unutar njegovih listova je pun vitamina i prirodno antibakterijski što ga čini idealnim za lečenje manjih posekotina i opekotina, uključujući opekotine od sunca. Takođe postoje neki dokazi da gel aloe vere može pomoći u poboljšanju stanja suve kože kao što su ekcem i psorijaza. Da biste iskoristili isceliteljske moći ove biljke, jednostavno otkinite list, otvorite ga i utrljajte unutrašnjost listova preko zahvaćenog područja za trenutno olakšanje.

SAVET ZA ODRŽAVANJE: Biljka aloje vera voli sunčano mesto, pa je postavite na prozorsku dasku u kuhinji gde može, ne samo da upija svetlost, već i da bude pri ruci da ublaži opekotine u kuhinji.

NAJBOLJE ZA: Prometnu porodičnu kuću.

ZDRAVLJE OD SANSEVIERIJE

Poznata je kao biljka zmija ili svekrvin jezik, ali ne dozvolite da vas to razuveri – sansevieria je jedna od biljaka koje se najviše preporučuju za poboljšanje kvaliteta vazduha u kući. U stvari, stručnjaci iz NASA-e otkrili su da je ova biljka sa žutim vrhom veoma efikasna u uklanjanju štetnih toksina koji se prirodno nakupljaju u kući. Još jedna poznata prednost biljke zmije je da oslobađa kiseonik noću, pomažući vam da lakše dišete. Postavite jednu u svoju spavaću sobu za bolji noćni san.

SAVET ZA ODRŽAVANJE: Zmija biljka je neverovatno izdržljiva i može prilično srećno da napreduje ako nemate. Iako biljka preferira puno jakog svetla, može izdržati male količine svetlosti tokom dužeg trajanja. Vodite računa da ne preterate sa zalivanjem vaše biljke sansevieria jer će korenje istrunuti ako je tlo previše vlažno predugo.

NAJBOLJE ZA: početnike u kućnim biljkama koji žele bolji noćni san.

sobnih biljaka sa zdravstvenim prednostima

ZDRAVLJE BILJKE PAUK

Otporna biljka pauka je odličan izbor za one koji tek počinju da drže kućne biljke. Nezahtevan je, lak za negu i tiho će se boriti sa uobičajenim toksinima iz životne sredine, uključujući ugljen monoksid i ksilen. Ako imate kućne ljubimce, biljka pauk je idealna jer je jedna od retkih sobnih biljaka koja nije toksična za životinje. Uvedite jednu ili dve u svoj dom da biste osetili prirodne zdravstvene prednosti.

SAVET ZA NEGU: Biljke pauka spadaju među najlakše kućne biljke za negu, što ih čini odličnim za početnike ili zaboravne vlasnike. Ove biljke uživaju u jakom svetlu, ali neće dobro živeti ako se stave na direktno sunce. Vodite računa da i njih ne preterate.

NAJBOLJE ZA: Domaćinstvo prilagođeno kućnim ljubimcima.

sobnih biljaka sa zdravstvenim prednostima

ZDRAVLJE OD BOSTONSKE PAPRATI

Sa svojom masom bujnog zelenog lišća, smatra se da je bostonska paprat jedna od najboljih sobnih biljaka za prečišćavanje vazduha. Ova zimzelena biljka ne samo da pomaže da se dom oslobodi štetnih toksina, već i poboljšava vlažnost tako što pomaže da se vlaga u vazduhu vrati i prirodnim putem. Zbog ovih svojstava prečišćavanja vazduha, kaže se da bostonska paprat nudi stvarne zdravstvene prednosti onima koji pate od suve kože ili iritativno suvog nosa ili grla. Izgledaju super elegantno kada se okače po kući u makrame vješalicama.

SAVET ZA ODRŽAVANJE: Bostonska paprat je relativno laka za negu, ali mora da ostane vlažna. Redovno zamagljujte i čuvajte na hladnom mestu van direktne svetlosti.

NAJBOLJE ZA: Pažljivog i stilskog vlasnika kuće.

sobnih biljaka sa zdravstvenim prednostima

ZDRAVSTVENE KRITIKE MIROVNOG LJINA

Elegantni cvetovi ljiljana mira čine ovo atraktivnom kućnom biljkom. Međutim, ne radi se samo o estetskom; Dokazano je da se ljiljani mira bore protiv štetnih kućnih hemikalija, uključujući benzol – poznati kancerogen. Peace Lili je takođe veoma efikasan u uklanjanju spora plesni iz vazduha. Da biste dobili stvarne prednosti, postavite svoje u kupatilo, kuhinju ili vešeraj.

sobnih biljaka sa zdravstvenim prednostima

SAVET ZA NEGU: Stavite mirne ljiljane na senovito mesto i održavajte zemlju vlažnom bez preteranog zalivanja.

NAJBOLJE ZA: Za one koji više vole cvetajuću sobnu biljku.