Kako se brinuti o svojoj bostonskoj paprati

Bostonska paprat, ili mačeva paprat kako je takođe poznata, je divna mala kućna biljka koja uspeva u tropskom okruženju i zimzelena je tokom cele godine. Čuvanje bostonske paprati nije teško. Ali mogu biti malo izbirljivi i zahtevaju dodatnu pažnju. Srećom, mi smo tu da vam pomognemo oko svih vaših potreba za negom biljaka! Naši korisni saveti u nastavku će vam dati sve što vam je potrebno da vaša bostonska paprat bude srećna i lepa.

Neka vaša bostonska paprat bude srećna

Bostonske paprati postale su popularne kućne biljke u viktorijansko doba jer su simbolizovali poniznost i iskrenost. Ako vam je neko tada dao bostonsku paprat, očigledno je mislio da ste prilično dobra osoba! Jedna stvar koju treba zapamtiti kada se brinete o svojoj bostonskoj paprati je da vole pažnju! Dakle, dva puta nedeljno zalivanje i redovno zamagljivanje su obavezni. Ne škode ni svakodnevni komplimenti. Ali pokušajte da im ne dodirujete listove previše jer im se to ne sviđa i postaće smeđe.

Evo nekih od naših vrhunskih saveta o brizi o vašoj bostonskoj paprati…
1. Zalivati nedeljno

Bostonske paprati su žedne biljke i uvek im je potrebno da zemlja bude malo vlažna (ali nikada vlažna). Ako se tlo osuši, postoji rizik da će vaša biljka brzo propasti. Preporučujemo zalivanje paprati dva puta nedeljno i zamagljivanje između. Kada je zima, moraće da se odmori od rasta, tako da možete smanjiti koliko često ga zalivate.
2. Senoviti prostori su najbolji

U svom prirodnom staništu, paprati bi rasle ispod velikih senovitih stabala koja su propuštala samo bljesak sunca. Dakle, idealno bi bilo da svoju paprat postavite negde gde ima puno senke.
3. Dobro drenažno zemljište

Dobijanje zemljišta koje je pravo za vašu lepu paprat može biti teško. Tipično, bostonske paprati vole organski bogato zemljište sa dobrom drenažom. Zemljište za saksije od tresetne mahovine sa dodatkom perlita je savršeno za ovu biljku jer može zadržati malo vode, ali se takođe može lako isušiti. Preporučujemo da svaki dan proveravate tlo prstima i natapate saksiju jednom mesečno kako biste bili sigurni da je tlo potpuno hidrirano.
4. Udobna temperatura i vlažnost

Iako tropska biljka, bostonske paprati ne mogu dobro da podnesu ekstremnu toplotu. Ili ekstremna hladnoća. Oko 18-23 stepena Celzijusa je njihova omiljena temperatura. Zato čuvajte svoju u nekoj od toplijih soba da biste bili srećni. Takođe im je potrebna visoka vlažnost da bi zaista uspevale. Stavljanje paprati u kupatilo tako da se može srećno kupati na pari je idealno! Takođe možete da stavite saksiju sa paprati na poslužavnik sa šljunkom napunjen vodom kako biste pomogli. Ili, ako želite da budete zaista ekstra, povećajte nivoe pomoću ovlaživača.
Kako znate kada vašoj bostonskoj paprati treba malo TLC-a?

Ako vaša bostonska paprat izgleda tužno, verovatno joj je potrebno, ali više TLC-a da se oseća bolje. Evo nekih problema koje možete imati sa svojom paprati i kako da ih rešite.
1. Brauniranje listova

Može biti mnogo razloga zašto lišće vaše paprati postaje smeđe. Glavni razlozi se obično svode na loše zemljište, nedostatak vode ili previše svetla. Ako imate kućne ljubimce, poput psa ili mačke, takođe je moguće da su grickali biljku zbog čega bi i ona mogla postati smeđa.
2. Žuti listovi

Ako vam je lišće žuto, velike su šanse da vlažnost nije dovoljno visoka ili ste preterano zalivali. Prvo, želećete da smanjite zalivanje da vidite da li to poboljšava stvari. Ali, ipak, uverite se da je tlo malo vlažno svaki dan. Takođe, poboljšajte vlažnost tako što ćete biljku držati u kupatilu ili je staviti na poslužavnik sa šljunkom.
3. Skidanje lišća

Ako listovi počnu da opadaju čim kupite biljku i odnesete je kući, ne paničite! Obično je potrebno neko vreme da se paprat prilagodi svom novom domu, pa budite strpljivi i dajte joj nekoliko dana da se smesti. Ako problem i dalje postoji, onda bi to mogao biti problem sa osvetljenjem, pa pronađite novo, sunčano mesto za nju da živi u treba da pomogne.
slika paprati
Presađivanje bostonske paprati

Mnogi ljudi ne znaju koliko je lako presaditi svoje biljke. Ali to je zapravo super jednostavno i lako za napraviti. I to može napraviti veliku razliku u zdravlju i sreći vaše biljke! Kada prvi put dobijete svoju biljku od nas, moraćete da je presadite u prve četiri nedelje da biste podstakli rast. Nakon toga, trebaće ih samo presađivati svakih 12-18 meseci. Jednostavan način da saznate da li je vašoj biljci potrebno presađivanje je ako vidite da korenje viri iz zemlje.

Presađivanje biljke najbolje je obaviti u proleće, jer su prolećni i letnji meseci meseci njihovog rasta. Moraćete da izaberete lonac veće veličine i da se uverite da ima dosta drenažnih rupa na dnu. Napunite novu saksiju svežom, organskom zemljom i napravite mali bunar u sredini da bi vaša biljka mogla da ode. Zatim pažljivo izvadite paprat iz originalnog lonca, pazeći da ne oštetite koren. Ubacite biljku u rupu, ispravite je i prekrijte sa još nekoliko centimetara zemlje. Čvrsto utapkajte zemlju kako biste bili sigurni da se biljka ne pomera, dajte joj vodu i gotovi ste!

Pogledajte neke od najboljih sobnih biljaka koje odgovaraju vašim potrebama i stilu i pregledajte naše asortiman prelepih sobnih biljaka kojima ćete ulepšati svoje domove.