Biljka o kojoj se lako brine i za koju se kaže da vam donosi sreću? Zvuči previše dobro da bi bilo istinito. Ali to je kineska biljka novca – ili pilea peperomioides kako je takođe poznata – ukratko. Pošto njegovi ravni, okrugli listovi izgledaju kao novčići, neki kažu da će usrećiti svakog vlasnika sa kojim žive. Ali u najmanju ruku, njegov privlačan izgled može da oživi svaki sto za kafu ili kuhinjski pult.

Želite da znate kako da se brinete o kineskoj biljci novca? Naš vodič će vas naučiti svemu što treba da znate.

Kako se brinuti za kinesku biljku novca

Poreklom iz Kine, ova biljka je doneta u Veliku Britaniju 1906. godine gde je brzo postala popularna sobna biljka (i još uvek je do danas). To je zato što je tako opraštajuće. Ne morate da brinete ako zaboravite da je zalijete – ova mala biljka će se odmah vratiti. Zbog svog jedinstvenog oblika, godinama je stekao mnoge nadimke, od biljke palačinki do biljke NLO.

Evo nekoliko naših vrhunskih saveta o tome kako da se brinete o vašoj kineskoj biljci novca:
Zalivajte svoje nedeljno

Vaša kineska biljka novca uživa u nedeljnom zalivanju – posebno tokom letnjih meseci. Ali, pošto su oni deo porodice sočnih (i zadržavaju vodu u svom lišću), najbolje je ostaviti zemlju da se skoro osuši pre nego što je ponovo zalijete. U idealnom slučaju, gornja dva ili više inča zemlje treba da budu suva pre nego što joj date još jedno piće. U zimskim mesecima možete se izvući zalivanjem svake dve nedelje.
Stavite ga na sunčano mesto

Svetli sunčani dani su omiljena vrsta kineske biljke novca. Ne vole ništa više od sunčanja po ceo dan. Iako je indirektno svetlo najbolje, oni takođe mogu neko vreme da sede na direktnoj sunčevoj svetlosti. Ali ne predugo ili bi mogli da izgore. Postavljanje na prozorsku dasku, pod krovni prozor ili blago zasenčeno mesto napolju sa prošaranim svetlom idealno je za ove ljubitelje sunca.
Neka bude toplo

S obzirom na to koliko vole sunce, ne bi trebalo da bude iznenađenje što više vole niže temperature. U idealnom slučaju, trebalo bi ih staviti negde gde je uvek najmanje 13 stepeni. Ali da bi napredovali i narasli mnogo veći, moraće da bude toplije od toga. Samo pokušajte da izbegnete bilo kakve hladne tačke i uverite se da ne postoji rizik od smrzavanja tokom zime.
Redovno zamagljivanje će ga usrećiti

Kineske biljke novca nisu previše izbirljive u pogledu vlage – svaka soba će biti dovoljna. Ali ne vole sredine koje su previše suve. Zato malo zamaglite svoju s vremena na vreme. Ako imate druge biljke koje vole vlažnost, pokušajte da ih držite blizu zajedno. Kako biljke gube vodu iz lišća, područje oko njih postaje vlažnije. To znači da nećete morati da ih sve zamagljujete odvojeno!
Dajte mu hranu s vremena na vreme

Kineske biljke novca zapravo ne moraju da se hrane. Oni mogu savršeno da prežive bez njih. Ali ako želite da vaš raste što je više moguće, dajte mu malo razblaženog tečnog đubriva jednom mesečno tokom proleća i leta. Bićete nagrađeni neverovatnim rastom i prelepom biljkom zdravog izgleda.
Kako znati da li je vaša kineska fabrika novca nezadovoljna

Kada se vaša kineska fabrika novca ne oseća najbolje, postoje neki prilično očigledni znaci. Ovo će vam pomoći da tačno znate šta da uradite da biste ga ponovo oživili. Evo nekih od najčešćih problema koje ćete videti sa ovom biljkom:
Bele mrlje na listovima

Iako su kineske biljke novca uglavnom neumorne, postoji jedna stvar oko koje mogu biti posebne – vrsta vode koju im dajete. Ako primetite bilo kakve male bele mrlje na njihovim listovima, to je verovatno rezultat soli i hemikalija koje se nalaze u vodi iz slavine. Umesto toga koristite filtriranu vodu u narednih nekoliko nedelja i oni će biti mnogo srećniji. Ili ako ga nemate, ostavite bokal vode nepokriven preko noći. Ovo će pomoći da sve jake hemikalije ispare. Ove bele mrlje se takođe mogu vrlo lako ukloniti vlažnom krpom koja neće previše uticati na biljku.
Hrskavo lišće

Ako listovi vaše biljke izgledaju hrskavo, to je znak da je vazduh oko njih previše suv. Dakle, moraćete da povećate vlažnost tako što ćete ga češće zamagljivati ili stavljati na poslužavnik sa šljunkom.
Opušteno lišće

Opadanje lišća je obično znak da je vaša biljka bila pod vodom. Dajte mu dobar dugi napitak i trebalo bi da se oporavite za tren oka!.
Spaljeno lišće

Ako lišće na vašoj biljci izgleda izgoreno, verovatno je predugo bila na suncu i trebaće neko vreme da se oporavi. Baš kao i mi, biljke mogu izgoreti na suncu. Pokušajte da ga premestite na senovitije mesto kako bi se mogao ohladiti i oživeti.
Da li treba da presadim svoju kinesku biljku novca?

Kineske biljke novca vole mnogo prostora za noge pa će ih trebati presađivati svake godine. Ali ako brzo raste, možda će morati da se presađuje češće od toga. Kada je to samo beba biljka, možda ćete otkriti da joj je potrebno presađivanje dva puta godišnje dok se rast ne uspori.

Najbolje je da ih presadite u leto jer je ovo njihova glavna sezona rasta.

Zatim napravite mali bunar u sredini gde želite da biljka ide. Podignite biljku iz originalne saksije, pazeći da ne oštetite korenje i bacite je u bunar. Pokrijte ga sa još malo zemlje dok ne vidite korenje i čvrsto ga tapkajte tako da ostane na mestu. Dajte mu veliko piće i stavite ga na svetlo sunčano mesto i bićete spremni.
Kako razmnožiti kinesku biljku novca

Ako se dobro brinete o svojoj kineskoj biljci novca, bićete nagrađeni sa puno malih biljki koje se mogu iseći iz korena. Zatim ćete imati puno malih kineskih biljaka za novac oko svog doma ili ih možete pokloniti prijateljima i porodici!

Sve što treba da uradite je da uklonite bebe sa stabljike matične biljke čistim, oštrim nožem. Zatim ih stavite u malu vazu napunjenu vodom i ostavite ih tamo dok ne počnete da vidite rast korena. Kada su koreni dugački oko centimetar ili dva, možete ih premestiti u sopstvenu posudu napunjenu svežom zemljom. A onda ste gotovi! To je zaista tako lako. Jedina stvar koju treba zapamtiti je da ovaj proces može potrajati, pa budite strpljivi.