Da li ste ljubitelj paprati koji tražite nešto malo drugačije? Paprati iz ptičjih gnezda su zabavna alternativa nekim od uobičajenih paprati i jedna od najboljih sobnih biljaka koje možete nabaviti.
Sa svojim jarko zelenim lišćem, ove upečatljive paprati mogu se opisati kao sve između naboranih i hrskavih do talasastih i morskih algi. Obično se nalaze visoko u palmama ili u prevojima njihovih stabala, a njihovo ime potiče od strukture lišća koje se razvija u obliku gnezda.


Paprati iz ptičjih gnezda imaju neke velike prednosti: dugovečne su, netoksične za mačke i pse i relativno su jednostavne za brigu. Ali najveći kvalitet Asplenium nidusa je njegova efikasna konverzija CO2, što ga čini jednim od najboljih postrojenja za prečišćavanje vazduha.
Čitajte dalje da biste saznali više o tome kako se brinuti o paprati iz ptičjih gnezda!

Kako se brinuti o paprati iz ptičjeg gnezda

Paprat iz ptičjeg gnezda, koja takođe nosi latinski naziv Asplenium nidus, je vrsta paprati koja potiče iz tropskih sredina poput jugoistočne Azije, Australije i istočne Afrike. To je otporna zimzelena biljka koja uspeva u vlažnim uslovima i voli redovnu rutinu nege.

Iako ova paprat prilično oprašta, poznavanje osnovne nege biljaka je važno jer joj je potreban pravi balans svetlosti i vlage – ni previše, ni premalo. Ako joj date šta želi, ova prelepa biljka se oseća kao kod kuće ovde u Velikoj Britaniji.

1. Dajte umereno svetlo
Pošto paprati iz ptičjih gnezda obično rastu ispod pokrivača drveća, nisu ljubitelji direktne sunčeve svetlosti. Međutim, potrebno im je indirektno svetlo da bi rasli i ostali zdravi. Ni najsunčanije ni najsojnije mesto neće uspeti!
Oni vole srednju količinu indirektne svetlosti, pa razmislite o prozorima okrenutim prema severu ili istoku, a ne prema jugu ili zapadu. Zimsko sunce i jutarnje sunce ne bi trebalo mnogo da naškode, ali izbegavajte jaku direktnu sunčevu svetlost van zime i sunčanije delove dana ili ćete rizikovati da spržite lišće.

2. Redovno zalivajte
Utvrditi koliko često treba da zalivate svoje sobne biljke nikada nije jednostavna stvar. Paprati iz ptičjih gnezda su malo nezgodne kada je u pitanju vlaga: potrebno im je puno vode, ali ne vole da budu previše vlažne. Izbegavajte da ih zalivate direktno odozgo i u sredini da biste sprečili pojavu buđi.
Umesto toga, zalivajte sa ivica vašeg lonca kada se površinski sloj zemlje osuši (otprilike dva puta nedeljno). Redovno zamagljivanje će održati nivo vlažnosti koji paprat iz vašeg ptičjeg gnezda voli ako je u suvom okruženju. Ako se tlo malo osuši, vaš Asplenium nidus bi trebao biti u redu – ali ne dozvolite da se potpuno osuši.

3. Obezbedite vlažno zemljište sa dobrom drenažom

Pošto paprati iz ptičjih gnezda prirodno rastu na drveću, preferiraju tlo koje se ne navlaži, ali i dalje održava dovoljno vlage. Idite na zemljište bogato organskom materijom i redovno ga proveravajte prstom da biste bili sigurni da ostaje hidrirano.
Nikada ne dozvolite da vaša paprat sedi u vodi jer to može dovesti do truleži korena. Umesto toga, pokušajte da ga stavite u poslužavnik sa kamenčićima sa malo vode ili ga zalijte u sudoper i ocedite višak vode pre nego što ga vratite u lonac za izlaganje.

4. Raste u vlažnom domu

Ako uzgajate Asplenium nidus kao kućnu biljku, razmislite o tome da ga stavite u kupatilo ili kuhinju jer voli okruženja sa parom. U manje vlažnim prostorijama, pazite na bilo kakve znake suvoće (poput smeđih ivica) i razmislite o nabavci ovlaživača ako to postane problem.

5. Održavajte ugodne temperature

Paprati iz ptičjih gnezda nisu previše teške kada je u pitanju temperatura, ali dolaze iz toplije klime, vole malo topline. Oko 18-24ºC je idealna, ali mogu da prežive čak i donje granice od 10-13ºC u malom prstu. Ako smatrate da je temperatura ugodna, velike su šanse da je i vaša paprat – zato izbegavajte hladnu promaju.

Koji su znaci paprati nesrećnog ptičjeg gnezda?

Kada su paprati iz ptičjih gnezda nesrećne, one vas obaveštavaju. Ako vaš pokazuje neobične simptome, evo nekoliko rešenja za najčešće probleme:
Žuti ili viseći listovi

Koliko god paprati iz ptičjih gnezda vole vlažnost, ako im listovi požute ili mlohaju, možda ih previše zalivate. Uverite se da se zemljište pravilno drenira i smanjite redovnost zalivanja.

Bledo ili spaljeno lišće

Preterano jako svetlo može dovesti do toga da listovi paprati iz ptičjeg gnezda svetle ili čak izgore. Ako se to dešava, pomerite svoju paprat na hladnije mesto. Bledi listovi takođe mogu biti svedeni na potrebu za malo đubriva. Iako im nije potrebno mnogo dodatnog đubrenja, razređeni rastvor bi mogao pomoći u rastu zdravijeg lišća.

Smeđe mrlje ili ivice

Ovo je najverovatnije zbog nedovoljnog zalivanja, ali može biti uzrokovano i niskim temperaturama ili nedostatkom vlage. Pobrinite se da tlo održavate vlažnim na dodir u redovnom rasporedu zalivanja i razmislite o zamagljivanju biljke povrh toga. Ako se vaš Asplenium nidus nalazi u blizini bilo čega što bi izazvalo promaju (npr. ventilacioni otvor) ili suvoću (npr. radijator), pomerite ga na udobnije mesto.

Nedostatak rasta

U idealnim vlažnim uslovima, mogu narasti do metar, ali u zatvorenom prostoru to je prilično retko. Ako vam se čini da je rast spor, pokušajte da svoju paprat hranite razblaženim đubrivom do jednom mesečno u prolećnoj i letnjoj sezoni.

Da li treba da presadim paprat iz ptičjeg gnezda?

Paprati iz ptičjih gnezda imaju male korene i rastu sporo, tako da im nije potrebno često presađivanje. Ne ponestaje im prostora, ali im je potrebno povremeno presađivanje kako bi bili sigurni da se i dalje mogu pričvrstiti. Dakle, ako smatrate da vaš postaje pomalo nestabilan, premestite ga u malo veću saksiju prateći naš vodič za presađivanje sobnih biljaka.
Osim toga, jednom godišnje, dok raste, trebalo bi da uradi trik, a svake dve do tri godine kada biljka sazre.

Pažljivo rukujte paprati iz ptičjeg gnezda i njenim listovima prilikom presađivanja! Paprati iz ptičjih gnezda, a posebno njihovi novi listovi koji izlaze iz centra, su krhki i skloni oštećenjima. Nežno olabavite korenje iz saksije i postavite biljku u njen novi dom na istu dubinu sa svežom mešavinom za saksije.

Kako da razmnožim paprat svog ptičjeg gnezda?

Razmnožavanje Asplenium nidusa je prilično teško za baštovana amatera (osim ako nemate naučno znanje i mnogo strpljenja) jer se razmnožavanje biljaka dešava putem spora na dnu listova biljke. Nažalost, biljka ne raste pogodno za bebe, niti raste iz reznica stabljika.
Ako želite da probate, evo kako to da uradite: kada postanu velike i nejasne, mogu se odrezati i čuvati u papirnoj kesi nekoliko dana. Spore će rasti kada se posipaju sfagnum mahovinom u loncu u posudi sa vodom koja je natopljena sa dna. Da bi spore bile vlažne, možete pokriti lonac prozirnom plastičnom kesom ili ih zamagliti svaki dan. Postavite ih na senovitu lokaciju na sobnoj temperaturi i sačekajte dve do četiri nedelje da klijaju. Zatim ih stavite u svežu, stalno vlažnu zemlju i sačekajte još tri do četiri nedelje sa prekrštenim prstima.
Ako ste spremni da se upustite u novu botaničku avanturu ili želite da date lisnati poklon, zašto ne biste proverili našu listu najboljih kućnih biljaka za inspiraciju?

A ako tražite još saveta za održavanje zdravlja vaših sobnih biljaka, pogledajte naše vodiče za biljke koje su pripremili stručnjaci da pokriju sva vaša pitanja.