Kuhinja je često mesto koje se uvek izostavlja kada su u pitanju biljke. Znamo da to možda nije prvo mesto koje vam pada na pamet kada kupujete biljke. Ali posedovanje biljaka u kuhinji brzo će ukrasiti mesto. Smatra se da neke kuhinjske biljke imaju velike zdravstvene prednosti, tako da je to zaista dobit.


Generalno, provodimo dosta vremena u kuhinji. Tu kuvamo, večeramo i provodimo vreme sa prijateljima i porodicom. A prisustvo biljaka u blizini može učiniti da bude mnogo umirujuće. Od bilja i biljaka za prečišćavanje vazduha do jednostavno dekorativnih ili umirujućih biljaka, postoji mnogo onih koje odgovaraju kuhinjskom prostoru.

Zaokružili smo 10 naših omiljenih kuhinjskih biljaka kako bismo vam pomogli da date neke ideje!

1. Mirni ljiljan

Lepi na pogled i laki za negu, mirni ljiljani će biti divan dodatak svakoj kuhinji. Sa svojim sjajnim zelenim listovima i belim cvetanjem, oni će definitivno privući vašu pažnju. Oni uživaju na sunčanom mestu, tako da bi bilo idealno postaviti ih na prozorsku dasku. Ljiljani mira takođe pomažu u prečišćavanju vazduha kako bi se otarasili bilo kakvih zagađivača. To je savršena svestrana biljka!

2. Zlatni potos

Zlatni potos je jedna od najpopularnijih biljaka za kuhinje. I verovatno zbog toga koliko oprašta – što ga čini savršenim za zaboravne ljude. Zlatni potos može da preživi sa malo vode, u uslovima slabog osvetljenja i različitim nivoima vlažnosti. Pa šta ne treba voleti? Ali ne brinite, ako su nesrećni, obavestiće vas. Sa izdržljivim, zaostalim listovima oni znaju kako da daju izjavu i da dodaju malo drame svakom prostoru. Zalepite potos na vrh ormarića ili na policu i gledajte kako raste!

3. Biljka zz gavran

Čvrsta i dramatična, biljka zz je još jedna lepotica koja pročišćava vazduh! U stvari, to je čak i deo porodice araceae koja je ista kao i mirni ljiljan. Ima toliko stvari koje treba voleti u vezi sa ovom biljkom! Veoma jednostavna, zz biljka je laka za negu. Zalivanje nije potrebno često, dovoljno je jednom u dve nedelje, a voli i senovito mesto. Tako da ga možete staviti gde god mislite da izgleda najbolje. A njegovi sjajni, voštani listovi neće imati problema da oplemene vašu kuhinju!

4. Biljka čilija

Ako ste ljubitelj začinjenih jela, zašto onda ne uzgajate sami čili kod kuće. Mnogo je lakše nego što mislite. A ko ne voli zadovoljstvo korišćenja domaćih sastojaka? Biljka čilija je slatka mala, zelena, lisnata biljka koja će izgledati sjajno na polici ili na prozoru. Potrebno im je zalivanje samo jednom ili dva puta nedeljno, a za nekoliko meseci, nagradiće vas divnim malim čilijem.

5. Pauk biljka

Biljke pauka su omiljene obožavaocima koje izgledaju sjajno u visećim saksijama sa svojim raširenim zelenim listovima. I oni su dobro poznati po tome što formiraju zmijske biljke na dugim stabljikama koje možete otkinuti i posaditi negde drugde. Biljke pauka mogu da uspevaju u mnogim različitim uslovima, bilo da je seno ili sunčano, i samo im je potrebno povremeno zalivanje i obrezivanje da bi bile srećne. Takođe su odličan prečišćivač vazduha i mogu pomoći u uklanjanju mirisa, isparenja i zagađivača iz vazduha.

6. Engleski bršljan

Engleski bršljan je brzorastuća biljka koja izgleda neverovatno u visećoj saksiji koja uspeva u svetlim, vlažnim uslovima. Dodavanjem smele boje, ova biljka bi bila savršena da visi preko umivaonika ili pored prozora. Lagan sa mnogo različitih dostupnih sorti i takođe pročišćavajući vazduh, ne možete pogrešiti sa engleskim bršljanom. Ali, samo vodite računa da ga držite podalje od vaših kućnih ljubimaca jer može biti otrovan za njih ako ga grickaju.

7. Aloe vera

Poznati po tome što ste malo nespretni u kuhinji? Ako ste skloni opekotinama, držanje aloe vere u blizini može biti veoma korisno za vas. Ova biljka, koja postoji više od 5000 godina, ima sjajna lekovita svojstva koja se koriste za lečenje opekotina. Samo uštinite list i istisnite supstancu nalik gelu na manju opekotinu i bićete spremni. Ova biljka prelepe i izrazitog izgleda jedna je od najtežih za ubijanje, pa je savršena i za početnike.

8. Venerina zamka za muvu

Kuhinje su veoma privlačno mesto za muve, sva ta hrana koja samo leži unaokolo ih zove! Ako vaša kuhinja često pati od muva i štetočina – posebno u letnjim mesecima sa otvorenim prozorima – onda bi venerina zamka za mušice bila savršena za vas. Kao što ime govori, ova biljka mami muve i druge bube, zarobljava ih u svojim bodljikavim ustima i jede. Iako neće u potpunosti osloboditi vašu kuhinju od muva, svakako će pomoći i istovremeno izgledati impresivno!

9. Biljka zmija

Visoke, ali ne široke biljke zmija mogu ići praktično svuda. Bez obzira da li imate malo prostora na radnoj površini ili želite da lepo podignete prozorsku dasku, biljka zmija će vas pokriti. Svojim tamnozelenim, svetlozelenim i žutim listovima znaju kako da ožive stvari! Zmijskim biljkama takođe treba vrlo malo nege i zapravo je više vole ako ih ostavite na miru. To znači da su odlične biljke za početnike ili za zauzete ljude koji ne žele postrojenje za visoko održavanje.

10. Lavanda

Biljka lavande čini tako divan dodatak kuhinji – posebno ako imate rustikalnu/kotedžsku estetiku. Iako je lavanda obično biljka koja se drži napolju, uspevaće i u zatvorenom prostoru. I to je zapravo veoma korisna biljka jer odbija bube poput muva i moljaca, ali privlači pčele i čini ih srećnim što je odlično za planetu. I ne zaboravimo kako neverovatno miriše lavanda!

Tražite biljke kojima ćete ukrasiti svoju spavaću sobu? Pogledajte ovih 9 najboljih biljaka u spavaćoj sobi koje će vam pomoći u oslobađanju od stresa i pomoći pri spavanju.
Ako ste tek počeli da se bavite negom biljaka i niste sigurni odakle da počnete, pročitajte naš vodič za negu biljaka u zatvorenom prostoru za sve što treba da znate.