Cveće je neverovatno, lepo je na pogled i ispunjava naše domove slatkim aromama, ali već hiljadama godina cveće se koristi i za lekove u medicini zbog svojih neverovatnih lekovitih svojstava. Lekari preporučuju biljne lekove mnogo više nego što mislite. Spisak biljaka, biljaka i cveća koji se koriste za lečenje bolesti i zdravstvenih tegoba je beskrajan, neki cvetovi se mogu koristiti za lečenje srčane insuficijencije, pa čak i za popravku slomljenih kostiju. Obavezno se uvek konsultujte sa svojim lekarom ili lekarom pre nego što pokušate bilo šta novo, možda bi prirodni lek mogao biti odgovor na neke od onih neprijatnih zdravstvenih problema koje imate! Pogledajte našu listu našeg omiljenog cveća i njihovih lekovitih svojstava, ovo je veoma zgodan mali vodič.

Ruže

Ruže simbolizuju ljubav. Poznate po svojim delikatnim laticama i slatkom mirisu, ruže se mogu uzgajati u mnogim bojama širom sveta. Tokom Drugog svetskog rata sakupljali su ruže i pravili sirup, izuzetno bogat vitaminom C koji je bio neverovatan za vojnike i oslobađao od kašlja i prehlade. Ruže su poznate po lekovima za ublažavanje bolova u zglobovima i kao antiinflamatorno sredstvo.

Večernji peršun

Istraživanja su pokazala da noćni peršun može ublažiti depresiju, smanjiti oticanje prostate i uravnotežiti hormone. Ulje semena sadrži masne kiseline koje uravnotežuju ženske hormone i poboljšavaju cirkulaciju krvi. Indijanci Severne Amerike su čak pravili obloge od listova biljke za lečenje modrica i hemoroida.

Lavanda

Lavanda ima mnogo upotreba, od parfema za tkaninu i kožu do antiseptičkog sredstva za pranje kože za akne. Hiljadama godina lavanda se koristila za pomoć pri spavanju, a lekari je i danas preporučuju. Dokazano je da njegov blaženi miris opušta naša tela i umiruje nas u dubok san. Rečeno je da, pošto se delovi cveta pretvaraju u lek, on može olakšati varenje.

Kamilica

Kamilica je poznati lekoviti cvet. Uglavnom se koristi u čajevima za varenje i za spavanje, ali nije opšte poznato da kamilica deluje kao antispazmodik za probleme kao što su grčevi u stomaku i loše varenje. Kamilica leči mnoštvo uobičajenih bolesti i njena korisnost je potvrđena naučnim istraživanjima.

Neven

Neven je član porodice tratinčica i tradicionalno se koristi za lečenje manjih rana, a može čak i da pomogne kod kožnih oboljenja kao što su akne. Savremena nauka nam govori da su ovi efekti posledica prisustva različitih vrsta glikozida, koji su se pokazali kao antiinflamatorni, antivirusni i antikancerogeni. Ova jedinjenja su takođe povezana sa antispazmodičnim efektima, a čaj ili ekstrakt napravljen od cveća se uzima interno da bi se ublažili grčevi.

Kantarion

U Nemačkoj, kantarion (Hipericum perforatum) se široko koristi za lečenje depresije kod odraslih i adolescenata. Iako nije dokazano, kaže se da su efekti primetni u studijama. Ulje i tinktura kantariona, napravljene i od lista i od cveta, deluju antiseptično i antiinflamatorno. Preparati napravljeni od ove biljke se takođe proučavaju za druge primene, uključujući lečenje Parkinsonove bolesti, poremećaja pažnje, sindroma iritabilnog creva, predmenstrualnog sindroma i alkoholizma.