Maj je, hajde da uzgajamo povrće! ali koje povrće posaditi u maju?

Proleće je na dobrom putu, tako da je vreme da posejete seme i uzgajate povrće! Ne samo da je domaće povrće ukusnije, već ima i više hranljivih materija i vitamina od prosečnog povrća u supermarketu, tako da postoji bolji razlog da uzgajate svoje. Evo liste svega povrća koje treba posaditi u maju!

Kupus, karfiol, klice i brokoli

Ako želite da klice budu spremne za kraj godine, onda je maj verovatno poslednji mesec za setvu, a isto važi i za karfiol i kupus. Možete ih sejati u zatvorenom ili napolju, u zavisnosti od vremena. Ako je prostor problem, uvek ih možete posaditi u privremenu gredicu za sadnju i presaditi ih kasnije u godini kada bude slobodnog prostora.

Čili, paprike i krastavci

Ako želite da sejete čili i paprike, obavezno to uradite u zatvorenom prostoru da biste bili bezbedni. Čak iu maju možda neće klijati na otvorenom. Krastavci se mogu sejati na otvorenom ispod kloša ili u hladnom okviru.

Tikvice, bundeve i druge tikve

Možete početi da sejete ovo seme u zatvorenom prostoru kako biste osigurali uspešno klijanje. Posle mesec dana možete posaditi sadnice napolju.

Francuski i pasulj

Ako je vreme hladno ili nepredvidivo, nastavite da sejete seme u zatvorenom prostoru. Ako se tlo na otvorenom zagrejalo i više nema mraza, možete sejati napolju. Za zaštitu mladih sadnica, ako je potrebno, možete koristiti kloš ili plastične boce.

Lisnato povrće

Lisnato povrće poput kelja, blitve i spanaća sada se može sejati na otvorenom. Pobrinite se da ih pokrijete u hladnijim noćima.

Grašak

Grašak za glavne useve, grašak i grašak se mogu sejati na otvorenom. Pobrinite se da zaštitite svoje sadnice klesama ili mrežama ako je potrebno.

Korenasto povrće

Povrće kao što su cvekla, šargarepa, repa i šveđani sada se može bezbedno sejati na otvorenom. Cvekla može biti veoma pogodna za klijanje. Da biste pomogli, pokrijte ga klopama ako je vreme loše i zemlja je vlažna i hladna.
Zelena salata i druge salate

Možete bezbedno da sejete zelenu salatu, rukolu, krešu i druge listove salate na otvorenom ako već niste počeli. Ako je vreme još hladno, posejte ih pod pokrovom.