Tokom proleća, božuri ili ruže od božura su naš daleko najpopularniji prodavac, a od kraja oktobra do decembra naši kupci vole da kupuju snopove božura za svoje domove kao rezano cveće, kao i u poklon buketima za svoje najmilije.

Svake godine strpljivo čekamo da se božuri vrate i da njihova prelepa sezona počne! Ruže božura su veoma sezonske i u sezoni su samo kratko, jer se uzgajaju na otvorenom u cvetnim poljima. U Viktoriji možemo da uživamo u ružama božura otprilike 6-8 nedelja od kraja oktobra do decembra (u zavisnosti od vremenskih i sezonskih uslova). Prve sorte koje počinju da cvetaju su božuri Coral Charm, Red Charm i Pink Sarah Bernhardt (breskva, lubenica i ružičasti tonovi), a bele sorte počinju da cvetaju početkom novembra, baš na vreme za vrhunac sezone venčanja!

Ružičasti božuri u cvetnom aranžmanu umotani u beli papir

Božur Coral and Red Charm se lokalno uzgaja u Viktoriji (potičemo od kompanije Geelong Grovers), ali se uzgajaju i na Novom Zelandu. Sezona božura počinje obiljem živih boja, a mi moramo strpljivo čekati na meko rumenilo i bele sorte kasnije u sezoni. Novi Zeland proizvodi neverovatne ruže božura po veoma konkurentnim cenama, tako da su potrošači razmaženi izborom u oktobru.

Pink coral Peonies

Fascinantna činjenica o božuru Coral Charm je da stiže kao crveno/narandžasti čvrsti pupoljak, a kako se otvara, menja se u veliki cvet tamne breskve. Kako nastavlja da se otvara i stari, cvet se ponovo menja i na kraju postaje prelepa nežna boja breskve. Božuri Coral Charm će promeniti boju mnogo puta pre nego što umru. Iz tog razloga, kao i zbog svoje veličanstvene veličine cveta, koral božur ruže su među našim omiljenim sortama. Jedina mana božura Coral i Red Charm je to što nemaju uvek prelep miris. Opisujem ga kao miris prljavštine. Da biste bolje razumeli razlike između božura, pogledajte moj blog Tree Peonies vs Herbaceous Peonies.
Cvet crvenog božura

Ruže od božura su odličan rezani cvet za vaš dom, a tako ih je lako dizajnirati i uživati! Trebalo bi da traju između 5-14 dana u zavisnosti od sorte u vašem buketu i kvaliteta. Preporučujemo kupovinu vrhunskih sorti koje proizvodi Kate Hill Flovers, jer se garantovano otvaraju i duže traju. Ne preporučujemo kupovinu ruža od božura koje se nalaze u malim, čvrstim pupoljcima, jer se možda uopšte neće otvoriti. Nabavljamo samo ruže božura A klase, koje će se otvoriti iz malog pupoljka i nastaviti da se otvaraju i stare u veliki cvet veličine dlana.

Kada punite vazu kod kuće sa božurima, preporučujemo sledeće:

– Pronađite vazu širine približno 15 cm i visine 30-40 cm. Savršena vaza je otprilike ½ do ⅔ dužine stabljika ruže božura. (Ako je stabljika božura duga 60 cm, idealna je vaza od 30 cm.) Vazu koja je šira ili kraća biće veoma teško stilizovati, jer ćete morati da isečete stabljike ili da kupite više grozdova da biste ispunili širinu. vaza.

– Kupite tri grozda ili 15 stabljika ruža božura. Jedna gomila će biti previše mršava, ali tri grozda su lepa količina cveća za punjenje vaze prosečne veličine.

– Očistite vazu sa malo izbeljivača kako biste bili sigurni da nema bakterija. Osušite vazu peškirom i uverite se da nema ostataka. Čista vaza će pomoći vašem cveću da traje duže.

– Napunite vazu do pola svežom, hladnom vodom. Nikada ne punite vazu toplom ili toplom vodom, jer će to dovesti do uvenuća vaših ruža od božura.

– Uklonite sve oštećene, obeležene ili smeđe listove sa stabljike. Ne uklanjajte sve listove. Preporučujemo da gornje listove držite na stabljici. Ako uklonite sve listove, gole stabljike će izgledati čudno u vazi!

– Isecite stabljike pod uglom od 45 stepeni pre nego što ih stavite u vazu. Uverite se da su sve rezane stabljike ruže božura iste dužine. Trik je da ih položite na klupu sa postavljenim glavama, a zatim ravnomerno isečete dno.

– Prikažite stabljike ruže božura u vazi i nastavite da okrećete vazu dok ređate svaku stabljiku.

– Stavite svoju vazu sa ružama božura na hladno mesto dalje od otvora za grejanje ili toplih prozora. Uvek postavite cveće u svoj omiljeni deo doma ili kancelarije gde ćete u njemu najviše uživati. Ako želite da uživate u svom cveću još duže, stavite ga u najhladniji deo doma ili kancelarije uveče.