Ultimativni vodic za zenske orhideje papuca Cipripedioideae

Značenje ženskih papuča, simbolika, vrste, upotrebe i saveti za uzgoj kod kuće

Orhideje ženskih papuča (Cipripedioideae) ostaju vrhunski izbor među entuzijastima orhideja i kolekcionarima. Ovu orhideju je teško pronaći i prilično je izazovno za uzgoj, ali njeni izvrsni cvetovi čine svaki trud vredan truda. Naš vodič pokriva sve što treba da znate o ovoj jedinstvenoj vrsti orhideja. Čitajte dalje da biste saznali o značenju i simbolici orhideje ženskih papuča, upotrebi, poreklu i popularnim srodnim vrstama. Takođe smo uključili korisne savete za uzgoj i negu, kao i vodič za poklone cveća.


Osnove: značenje i simbolika ženskih orhideja papuča
Ženske papuče orhideje simbolizuju hirovite lepote i imaju simbolična značenja u različitim zemljama. Pojavljuju se i u poštanskim markama, renesansnoj umetnosti, ilustracijama i književnosti. Ime su dobile po „Venerinim cipelama“ zbog njihovog uzbudljivog oblika etikete ili usana.

O biljkama ženskih orhideja papuča

Orhideje ženskih papuča – porodica, rod i taksonomija
Cipripedium calceolus, obično poznata kao orhideja Ladi’s Slipper ili Iellov Ladi Slipper orhideja, je višegodišnja cvetna biljka iz botaničke porodice Orchidaceae i roda Cipripedium.

Rod Cipripedium sastoji se od 58 vrsta izdržljivih orhideja koje obično uspevaju u umerenim i suptropskim klimama. Međutim, neke vrste rastu u tropskom okruženju. Pored uobičajenog naziva orhideje ženskih papuča, biljke iz roda su poznate i kao žuta damska papuča (C. calceolus), cvet mokasina (C. acaule), kapa od zvonika, kamilja noga, Venerine cipele, veveričja noga i cipela .

Botaničke karakteristike, boje, mirisi, toksičnost
Ono što je učinilo damsku orhideju popularnom je njeno jedinstveno zapanjujuće cvetanje. Dok su orhideje, generalno, jedinstvene i egzotične, ova vrsta uspela je da se izdvoji među ostalima svojim upadljivim cvastim i impresivnom veličinom.

Orhideje ženskih papuča su dugovečne zeljaste trajnice koje se svake sezone razmnožavaju kroz svoje rizome. Svaka biljka naraste do približno 60 cm visine. U stvari, to je najveća vrsta orhideja u Evropi.

Stabljike i lišće
Pojedinačna stabljika ove orhideje ima tri do četiri jajolika lista. Svaki list može dostići do 9 cm širine i 18 cm dužine sa paralelnim žilicama.

Cveće od ženskih papuča

Cvetna stabljika orhideja ženskih papuča ima jedan do dva upadljiva cveta sa listovima. Lako se razlikuje, cvet ima kestenjaste ili crveno-braon do crne čašice i duge latice sa žutim etiketom ili usnom nalik na papuče. Jedinstvena usna često ima crvene mrlje.

Neke sorte imaju zelene ili žute čašice i latice i belu, a ne žutu etiketu.

Etimološko značenje
Švedski botaničar Carl Linnaeus skovao je naziv Cipripedium calceolus 1753. godine kroz Species Plantarum. Ime roda potiče od grčkih reči „Kupris pedion“. To znači Venerino stopalo, a odnosi se na rimsku boginju ljubavi, lepote i želje. Naziv vrste calceolus, s druge strane, na latinskom se prevodi kao „mala cipela“.

Iz kojih regiona potiču ženske orhideje papuča?
Iz kojih regiona potiču orhideje Ladi’s Slipper
Orhideje ženskih papuča su rasprostranjene širom Zapadne Evrope, Kine, Sibira i Japana. U Evropi, posebno, možete ih naći u Španiji, Britanskim ostrvima i Skandinaviji. Ove biljke preferiraju laganu do duboku senku i neutralne do blago kisele uslove rasta.

Kada cvetaju ženske orhideje papuča?
Ova vrsta orhideja izlaže svoje atraktivne cvetove svakog proleća i leta.

Popularne vrste, vrste i sorte orhideja ženskih papuča

Za razliku od drugih dobro poznatih vrsta orhideja, ženske orhideje (C. calceolus) nude ograničene sorte. Međutim, postoji više priznatih vrsta, sorti i hibrida orhideja za dame, kao što su:

Mokasin cvet (C. acaule)
Takođe se naziva i orhideja ružičaste ženske papuče, ova orhideja ima kesicu ljubičasto-ružičaste do magenta sa kestenjastim laticama. Raste u centralnoj i istočnoj Kanadi i jugoistočnim Sjedinjenim Državama.

Orhideja papuča sa ovnom glavom (C. arietinum)
To je retka vrsta male ženske orhideje koja ima tri do pet listova po stabljici. Cvetovi imaju ljubičasto-crvene latice sa svetlim vencima i belom usnom. Dobro raste u blago zasjenjenim područjima.

Bele ženske papuče (C. candidum)
Takođe poznata kao orhideje malih belih papučica, ova vrsta je još jedna retka orhideja koja raste u severoistočnoj Kanadi i Sjedinjenim Državama. Ima veliku, natečenu i belu usnu okruženu žućkasto-zelenim laticama i čašicama.

Grupisane ženske papuče (C. fasciculatum)
Ova vrsta male ženske orhideje karakteriše opušteni cvetni grozd. Svaka stabljika obično drži osam do devet cvetova u grupi kada je u punom cvetu. Latice i sepali su ljubičastozeleni, dok je usna žuto-zelena sa primesama ljubičaste.

Pegave ženske papuče (C. guttatum)
Ova vrsta orhideja raste na tri kontinenta, uključujući Rusiju, Aziju i Severnu Ameriku. Poseduje ljubičasto-braon cvetove sa karakterističnom pegavom usnom u obliku vrča.

Druge poznate vrste orhideja ženskih papuča:

kalifornijske ženske papuče (C. californicum)
Ženska papuča iz Kentakija (C. kentuckiense)
papuča planinske dame (C. montanum)
Žuta ženska papuča (C. parviflorum)
Vrapčevo jaje damske papuče (C. passerinum)
Upadljive damske papuče (C. reginae)
Upotreba i prednosti orhideja Ladi’s Slipper
Upotreba i prednosti orhideja Ladi’s Slipper
Orhideje ženskih papuča su odlične ukrasne biljke koje lako mogu dodati lepotu svakom golom prostoru. Ali pored toga, postoji više upotreba i prednosti ovih upadljivih cvetova.

Mnogi prepoznaju druge vrste Cipripedium zbog njihove medicinske vrednosti. C. parviflorum ili se takođe nazivaju orhideje ženskih papuča, posebno se koriste protiv anksioznosti, histerije, nesanice, depresije i tenzione glavobolje.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o upotrebi i prednostima biljaka orhideja.

Da li su Ladi’s Slipper Orhideje toksične za ljude i životinje?
Iako se ne smatraju štetnim biljkama, orhideje žute dame imaju blage toksične efekte na ljude. Listovi, posebno, mogu izazvati iritaciju kože nakon direktnog kontakta.

Značenje i simbolizam orhideja ženskih papuča

Dok se orhideje, generalno, često povezuju sa ljubavlju, luksuzom i elegancijom, ženske orhideje u papučama na jeziku cveća znače hirovite lepote.

Jedna od najčešćih vrsta su orhideje žute ženske papuče, koje simbolizuju prijateljstvo i nove početke. Bele orhideje su takođe prilično česte i simbolizuju čistoću i nevinost kao i drugo belo cveće.

Neke orhideje Cipripedium imaju roze, ljubičaste i tamnocrvene cvetove. Tamnocrvene i ružičaste orhideje predstavljaju ljubav, milost i radost, dok su ljubičaste orhideje često simbol divljenja i kraljevstva.

Značenje, simbolika i kulturni značaj ženskih orhideja papuča
Značaj C. calceolus u različitim kulturama se ogleda na mnogo načina, uključujući i poštanske marke. Simbolični cvet se pojavio na poštanskim markama zemalja širom sveta, uključujući Ukrajinu, Švedsku, Ugandu, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francusku, Mađarsku, Dansku, Italiju, Madagaskar, Austriju, Češku, Grenadine i Letoniju, Sloveniju i još mnogo toga.

Ženska orhideja papuča u umetnosti i književnosti
Jedan dokaz da su orhideje ženskih papuča među najpoznatijim vrstama orhideja je njihova rasprostranjenost u cvetnim ilustracijama. Primer je rad renesansnog ilustratora Konrada Gesnera koji je prikazao prelepo cvetanje orhideje. Umetničko delo je napravio 1541. godine, ali, nažalost, nije objavljeno sve do 18. veka.

Čuveni ruski romanopisac Pavel Ivanovič Melnikov takođe je prikazao cvet u svom delu „U šumama“. Nazivali su je kukavičjim papučama, Adamovom glavom i Adamovom travom i verovalo se da je dobra za odgon zlih duhova.

Prikladne prilike za poklone za ženske orhideje papuča

Ženske papuče orhideje su odlična opcija za poklon za brojne prilike. Imajući u vidu jedinstvenu snagu i privlačnu lepotu, oni su savršen cvetni poklon za godišnjicu, rođendan ili bilo koji oblik romantičnog gesta.

Možete kupiti buket cveća ili cvetne aranžmane koji uključuju orhideju ženskih papuča. Orhideje u saksiji su takođe odlična opcija za poklon, bez obzira na priliku.

Kako uzgajati i brinuti se za ženske orhideje papuča kod kuće

Razmatranja o tlu i saksiji za Ladi’s Slipper Orhideje
Biljke orhideja ženskih papuča preferiraju vlažne i plodne uslove tla. Prilikom uzgoja, obavezno koristite dobro drenirajuću mešavinu zemljišta za saksije kako biste postigli optimalan rast biljaka.

Ženske papuče Orhideje Podešavanja svetlosti
Kao i većina orhideja, ženske orhideje najbolje rastu pod filtriranim, indirektnim svetlom. Preferiraju uslove rasta sa slabom osvetljenošću i ne vole puno sunce. Ako ih postavljate blizu prozora sa direktnom sunčevom svetlošću, obavezno dodajte senku kao što su zavese ili roletne.

Jedan od načina da utvrdite da li vaša orhideja dobija dovoljno svetlosti je kroz njeno lišće. Trebalo bi da budu svetlo zelene, a ne blede ili smeđe boje. Za više, pogledajte naš osnovni vodič za najbolje lokacije za postavljanje biljaka orhideja.

Kada i kako zalijevati Ladi’s Slipper Orhideje
Zalivajte orhideje svoje ženske papuče najmanje jednom nedeljno da bi one rasle i zdrave tokom prolećnih i letnjih meseci (otprilike svakih 10 do 14 dana u kasnu jesen do zime). Ove biljke preferiraju vlažne uslove tla. Stoga, nemojte čekati da se materijal za saksije potpuno osuši pre sledećeg zalivanja raspored.

Hranjenje i đubrenje Ladi Slipper orhideja
Orhideje papučica Cipripedium zaista imaju koristi od hrane bogate hranljivim materijama tokom kasnog proleća i ranih letnjih meseci. Nanesite razblaženo izbalansirano ili kompletno đubrivo jednom ili dva puta u kasno proleće.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za đubrenje biljaka orhideja.

Uobičajeni problemi, štetočine i bolesti sa orhidejima papuča
Orhideje žutih ženskih papuča obično ne smetaju štetočinama i bolestima. Glavna razmatranja kojih treba imati na umu su da orhideja nije preterano izložena jakoj sunčevoj svetlosti i izbegavajte prekomerno zalivanje koje može dovesti do truljenja i propadanja korena.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o uobičajenim bubama, štetočinama i bolestima orhideja.

Upakovati
Jedna od najzanimljivijih i najlepših vrsta orhideja je Ladi’s Slipper Orchids ili Cipripedium calceolus. Nazvano po „venerinim cipelama“, ovo višegodišnje divlje cveće je najbolje poznato po izrazitom obliku obuće svojih cvetova.

Zbog svoje privlačne lepote, ovo cveće se nekada smatralo izumrlim i retko se može naći. Biljke zahtevaju dodatnu pažnju jer su prilično izazovne za uzgoj od drugih popularnih vrsta orhideja. Ipak, i dalje su popularan izbor među mnogim entuzijastima orhideja i ljubiteljima biljaka.

Iz kojih regiona potiču Ladi’s Slipper Orhideje?
Orhideje Ladi’s Slipper su porijeklom iz Zapadne Evrope, Kine, Sibira i Japana. U Evropi ćete ih, posebno, naći u Španiji, na Britanskim ostrvima i u Skandinaviji.

Da li se ženske orhideje papuča smatraju toksičnim?
Listovi orhideje žute ženske papuče imaju blage toksične efekte na ljude koji mogu izazvati iritaciju kože nakon direktnog kontakta.

Koliko često cvetaju orhideje Ladi Slipper?
Obično će većina Ladi Slipper orhideja cvetati jednom godišnje tokom sezone kasne jeseni do ranog proleća. U zavisnosti od vaših jedinstvenih uslova rasta, ove orhideje mogu takođe cvetati tokom prolećnih i letnjih meseci.

Koliko dugo damske papuče ostaju u cvetu?
Ladi’s Slipper Orhideje su najavljene zbog svog dugotrajnog cvetanja koje obično može trajati 8 do 12 nedelja.