Znacenje simbolika i upotreba cveta runolika

Malo cveća iz malog dela Evrope i Azije univerzalno je poznato kao Edelveiss. Zahvaljujući svojoj istaknutoj upotrebi u popularnim medijima kao što je The Sound of Music, ovaj cvet je i danas poznat kao i pre nekoliko stotina godina. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju cvetova runolika, njihovoj bogatoj simbolici, istoriji i poreklu, pored najpopularnijih vrsta, upotreba i pogodnih prilika za poklone.


Cveće runolika – porodica, rod i taksonomija
Tačan naučni naziv za ono što se obično naziva runolistom je Leontopodium nivale. Rod Leontopodium uključuje druge biljke kratkog cvetanja koje imaju debele ili nejasne latice kao što je runolist. Veća porodica ove biljke je grupa Asteraceae, koja uključuje sve vrste tratinčica i drugog cveća sa više latica u različitim oblicima bilja, vinove loze, drveća i žbunja.

Botaničke karakteristike, boje, mirisi

Biljka je niska, raste samo 8 inča u divljini i 16 inča u uzgoju. Listovi su mali i nejasni, ali zrele bele latice cveta su posebno poput vune.

Tehnički, beli delovi cveta nisu prave latice, već listovi. Bracts su modifikovani listovi, koji se takođe mogu naći na biljkama poput božićne zvezde. Centralni cvetovi su skupljeni u sredini cveta da bi mu dali izgled tratinčice.

Ovaj cvet ima lagan i sladak miris sličan cvetovima zumbula. Skoro sve sorte su bele boje sa sivim do zelenim lišćem. Neki imaju cvetove svetlije ili tamnije boje za kontrast sa svetlim laticama.

Popularne vrste, vrste i sorte cveća runolika
Većina varijeteta Edelveiss-a osim klasičnog alpskog Edelveiss-a su azijske sorte koje su deo većeg roda Leontopodium. U okviru pravih vrsta Leontopodium nivale i Leontopodium alpinum, popularne sorte uključuju:

„Materhorn“, poznat po svojim savršeno usklađenim setovima jednoličnih belih cvetova
„Mont Blanc“, sa većim cvetovima od uobičajenih i dužim periodom cvetanja
„Mt. Everest’, himalajska sorta koja formira veliku prostirku malih cvetova
‘Tibet’, prava sorta L. nivale koja može da izdrži više temperature od većine i ima grozdasto lišće.

Etimološko značenje
Ime Edelveiss dolazi od nemačkih reči za plemenito, edel i belo, veiss. Za svoj latinski naziv, izraz Leontopodium je referenca na grčki izraz za lavlju šapu. Ovo je referenca na nejasnost listova i cvetnih latica ove biljke.

Iz kojih regiona potiče cveće runolika?

Beli cvet runolika najčešće se povezuje sa evropskim Alpima, ali se takođe nalazi i u planinama Karpata i Pirineja. To je nacionalni cvet Švajcarske i snažno je povezan sa kulturama Rumunije, Austrije i Italije.

Biljka se u literaturi i umetnosti obično opisuje kao izranjajući direktno iz gole stene. Umesto toga, imaju tendenciju da rastu u kamenitom i krečnjačkom zemljištu oko ivica otvorenih livada.

Kada je u sezoni cveće runolika?
Većina neobrađenih biljaka Edelveiss cveta od jula do septembra, posebno u njihovim izvornim područjima. Poboljšane sorte mogu da cvetaju nešto ranije tokom godine, već u maju da bi se sezona prilično produžila.

Upotreba i prednosti cveća runolika
Osim što je simboličan cvet velike vrednosti, Edelveiss takođe ima istoriju upotrebe biljnih lekova. Danas se ekstrahuje za upotrebu u serumima protiv starenja i kozmetičkim tretmanima za umirivanje kože.

Tradicionalne biljne formule zahtevaju da se listovi i cvetovi prave u čaj za bolove u stomaku.

Biljka nema posebnu toksičnost za kućne ljubimce ili ljude. Nema mnogo pčela rođenih u normalni rasponi za uzgoj runolika. U drugim oblastima su dobar izvor nektara i polena i svojim mirisom privlače oprašivače.

Značenje i simbolika cveta runolika

Za razliku od većine drugog cveća koje se uzgaja za uređenje, Edelveiss je dostupan samo u belim cvetnim sortama. Kao popularan beli cvet, ovaj cvet u tradicionalnom jeziku cveća nosi simbolično značenje nevinosti, čistote i obnove, novog početka, saučešća ili želje za mirom, elegancijom, poštenjem i savršenstvom.

Kulturni značaj cveća runolika
Edelvajs je danas najpoznatiji po spominjanju u mjuziklu Zvuk muzike. Ipak, njegova simbolika otpora u toj filmskoj i scenskoj predstavi deo je duže tradicije. Simbolična upotreba runolika je široko rasprostranjena u celom njegovom izvornom području u Evropi. Od vojnih obeležja do venčanih dekoracija, ona nosi niz važnih značenja.

Najstarija simbolična upotreba ovog cveta je za krševitu lepotu Alpa i sličnih planinskih venaca. Obično su ga koristili kao znak časti planinari i avanturisti koji su istraživali najviše domete planina gde cveta cveće.

Neki od najranijih planinarskih klubova koristili su sliku cveta kao deo svog logotipa. Plemenitost, čistoća i snaga su simbolizovani u ovom cvetu.

Upotreba cveta u Austriji je često povezana sa romantičnom ljubavlju. To je zato što je austrijski car Franc Jozef I ubrao rumunski cvet za svoju ženu tokom šetnje sa njom.

Postoji uobičajena narodna priča širom Evrope o ljubavnicima koji putuju na velike udaljenosti da bi brali cveće za svoje ljubavnike kako bi dokazali svoju odanost. Ovo je jedno od najrasprostranjenijih značenja među evropskim zemljama u kojima je biljka izvorna.

Cveće runolika u književnosti i umetnosti

Simbolika Edelvajsa kao znaka avanturističke časti najbolje je prikazana u romanu Edelvajs Bertholda Auerbacha iz 1861. Međutim, roman je definitivno preuveličao retkost cveta, koji je zapravo donekle uobičajen na Alpima.

Poznata je i šou melodija nazvana po cvetu koji se pojavljuje u mjuziklu Zvuk muzike. To je pesma čežnje i nade za budućnost kojoj mnogi ljudi pridaju lični značaj. Cvet se često presuje i suši da bi se prodao kao suvenir, kako u Austriji tako iu drugim evropskim zemljama.

Prikladne prilike za poklone za cveće runolika

Edelveiss se ne koristi široko kao sveže rezano cveće u buketima, ali se često daje kao poklon u sušenom obliku. Osušeni runolist je odličan za obeležavanje posete Alpima ili Austriji i Švajcarskoj.

Kao simboličan poklon, takođe može da inspiriše nečiju avanturističku stranu ili da ukaže na vašu romantičnu odanost. Čak su i pokloni na temu Edelveiss dobri za slanje jasne poruke o tome kako se osećate nekome.

Kako se brinuti za sveže rezano cveće runolika

Zbog svog krznenog izgleda, cvetovi runolika mogu ostati sveže tražeći nedelju dana ili duže jer ne gube vodu lako.

Promenite vodu u kojoj su svakodnevno za dugotrajnije cvetanje. Edelvajsi izgledaju skoro sveže kada se osuše u prirodnom položaju, tako da možete da ih izvadite iz vode i nastavite da ih ukrašavate mesecima duže.

Upakovati
Cvetovi runolika su vekovima inspirisali planinare i ljubitelje. Od belih latica nalik vuni do navike kratkog rasta, ovi delikatni cvetovi su lepi i simbolični. Razmislite o tome da ih učinite delom svoje bašte ako živite u pravoj klimi.

Česta pitanja o cvetu runolika:

Šta je simbol runolika?
Cveće runolika se naširoko koristi kao simbol grubog individualizma i istraživanja divljine zbog svog rasta na velikim nadmorskim visinama Alpa.

Da li je rumun cvet Austrije?
Cvet runolika se smatra nacionalnim simbolom u susednoj Švajcarskoj, ali ima duboko simbolično značenje iu Austriji gde se smatra zaštićenim cvetom koji se ne sme brati.

Gde raste cveće runolika?
Cvet runolika raste u evropskim Alpima, ali se takođe nalazi u planinama Karpata i Pirineja.

Da li je nezakonito brati runolika?
Zaista, u mnogim evropskim zemljama danas je nezakonito brati cveće runolika koje raste u divljini.