Znacenje simbolika i upotreba cveta heliotropa

Sve što treba da znate o cveću heliotropa

Heliotrop, poznat i kao biljka pite od višnje, popularan je cvet u vrtu još od viktorijanske ere. Sa delikatnim, ali upadljivim, grozdovima ljubičastih, plavih i belih cvetova, ova poluotporna trajnica privlači korisne oprašivače u pejzaž. Cvetovi heliotropa su cenjeni zbog svog ukusnog mirisa, mirisa vanile i, kako nadimak biljke sugeriše, sveže pečene pite. Na jeziku cveća, heliotrop simbolizuje predanost i večnu ljubav. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o bogatoj istoriji i značenju cveća heliotropa, njihovoj upotrebi i prednostima, popularnim vrstama i kulturnom značaju širom sveta danas.


Značenje i simbolizam cveta heliotropa – najvažnije
U grčkoj mitologiji, bog sunca Helios je prezirao nimfu Klitiju. Nakon što je umrla od slomljenog srca, Helios ju je transformisao u heliotropa. Njeno cveće se okreće prema gore kako bi pratilo sunce dok on svakog dana prelazi nebo. Zato mirisni cvetovi heliotropa simbolizuju odanost na jeziku cveća.

O cveću heliotropa

Cveće heliotropa – porodica, rod i taksonomija
Heliotropium je rod cvetnih biljaka koji pripada porodici boražine (Boraginaceae), poznatoj i kao porodica nezaboravnih. Heliotropum sadrži oko 325 vrsta. Biljka trešnje, ili H. arborescens, je najčešća vrsta koja se uzgaja u Americi i Evropi.

Botaničke karakteristike, boje, mirisi i toksičnost
Heliotrop raste kao jednogodišnja biljka u hladnijim klimama i višegodišnja ili polu-otporna trajnica u toplijim klimama. U svom prirodnom staništu, naraste do šest stopa visoko i osam stopa široko.

Njegovo tamnozeleno lišće ima istaknute vene. Jajoliki listovi su raspoređeni naizmenično i na dodir su grubi.

Heliotrop cveta u leto ili jesen sa grozdovima ljubičastih, plavih, belih ili ružičastih cvetova. Pupoljci postaju tamnoljubičaste boje, a zatim svetle kako se otvaraju i stare.

Cvetovi su u obliku trube, postavljeni na namotanu stabljiku. Cvetovi heliotropa imaju divan miris koji se poredi sa vanilijom, šećerom ili čak i sveže pečenom pitom od višanja.

Toksična lepotica:
Svaki deo biljke heliotrop je toksičan za ljude i može izazvati probleme sa varenjem ili oštećenje jetre kada se proguta u velikim količinama. Kada se proguta tokom određenog vremenskog perioda, poznato je da heliotrop izaziva ozbiljna oštećenja jetre kod konja.

Popularne vrste, vrste i sorte cveća heliotropa

U porodici Heliotropium postoji više od 320 vrsta. Najčešća vrsta koja se gaji kao ukrasna biljka je H. arborescens. Popularne sorte uključuju:

„Mirisna plava“: ova sorta ima cveće jakog mirisa koje postaje tamno plavo kada temperature padnu
„Marine“: kompaktna sorta koja naraste do 14 inča i cveta tamno ljubičastim cvetovima
Druge vrste heliotropa uključuju:

Plavi heliotrop (H. amplekicaule): Vrsta otporna na sušu koja je autohtona i uzgaja se u Južnoj Americi; ova biljka plavog cveta naturalizovana je u Australiji, gde se smatra poljoprivrednim korovom
Evropski heliotrop (H. europaeum): Poreklom iz Evrope, Azije i severne Afrike, ovaj jednogodišnji naraste do oko 15 inča visok, sa belim cvetovima i jakim, neprijatnim mirisom
Indijski heliotrop (H. indicum): Ovaj azijski urođenik dostiže 19 inča u visinu i cveta svetloljubičastim i belim cvetovima na vrhu dramatične zelene čašice
Slani heliotrop (H. curassavicum): pokrivač tla otporan na sol koji se širi do četiri stope i proizvodi belo cveće tokom cele godine

Etimološko značenje
„Heliotrop“ dolazi od grčkog za sunce, helios i trepein, ili „okrenuti se“. Ime se odnosi na sklonost cvetova heliotropa da se okreću i okrenu ka suncu tokom celog dana.

Drugo uobičajeno ime za cveće, srednje engleski „turnsole“, takođe znači okrenuti se prema suncu.

Iz kojih regiona potiče cveće heliotropa?

Cvetne biljke iz roda Heliotropium rastu širom sveta, od Amerike do Azije, Afrike do Evrope. Uobičajeni ukrasni H. arborescens je poreklom iz suptropskih regiona Perua.

Kada je u sezoni cveće heliotropa?
Heliotropi cvetaju tokom leta. Grozdovi mirisnih, malih cvetova u nijansama ljubičaste, bele ili ružičaste pojavljuju se na zakrivljenim, namotanim stabljikama.

U USDA zonama 10 i 11, heliotropi se mogu uzgajati kao višegodišnje biljke. U drugim, hladnijim zonama, biljke se gaje kao jednogodišnje.

Upotreba i prednosti cveća heliotropa

Cveće heliotropa u herbalizmu i medicini
U Evropi iz 16. veka, „doktrina potpisa“ smatrala je da biljke koje izgledaju ili se ponašaju na način koji liče na delove ljudskog tela mogu imati lekovito dejstvo na taj deo tela.

Smatralo se da biljke koje su „pratile sunce“, kao što je heliotrop, utiču na telesne funkcije kao što su cirkulacija i disanje i korišćene su u lečenju. Danas je poznato da heliotrop sadrži jedinjenja koja mogu oštetiti jetru. Ne preporučuje se gutanje bilo kog dela H. arborescens kao medicinski tretman.

Međutim, tinkture heliotropa mogu se koristiti lokalno za lečenje kožnih oboljenja, kao što su bradavice, žuljevi, rane i infekcije. Za masažu se mogu koristiti eterična ulja.

Vrsta poznata kao indijski heliotrop (H. indicum) je sastojak tradicionalne medicine Filipina. Sok od lišća se koristi za lečenje čireva, rana i konjuktivitisa.

Toksičnost, prijateljstvo pčela i oprašivanje
Svi delovi H. arborescens su toksični i vremenom mogu izazvati oštećenje jetre. Ljudi, psi, mačke, konji i stoka ne bi trebalo da unose heliotrop.

Pčele, leptiri i drugi oprašivači su privučeni heliotropom, zahvaljujući mirisnim cvetovima u obliku trube. Heliotrop je dobar dodatak vrtu oprašivača.

Značenje i simbolizam cveta heliotropa

Uobičajene boje cvetova heliotropa
Cvetovi heliotropa najčešće cvetaju u nijansama ljubičaste. Međutim, cvetovi takođe mogu biti plavi, beli ili ružičasti. Na jeziku cveća, heliotrop je tradicionalno simbol večne ljubavi i odanosti.

Značenje, simbolika i kulturni značaj cvetova heliotropa
Simbolika heliotropa počela je sa grčkim mitom. Vodena nimfa Kliti je bila zaljubljena u boga sunca, Heliosa. Na nesreću po Kliti, on jednostavno nije bio zaljubljen u nju i ostavio ju je zbog drugog.

Kliti slomljenog srca žudela je za Heliosom, sedeći na jednom mestu i okrećući samo glavu da gleda kako njegova kočija svakodnevno putuje nebom. Na kraju je propala, a Helios ju je pretvorio u cvet.

Heliotrop okreće svoje „lice“ da prati putanju sunca, baš kao što je to nekada uradila Kliti. Za Viktorijance je heliotrop bio znak odanosti i večne ljubavi.

Priča je takođe ispričana i prepričavana u poeziji i umetnosti kroz vekove, u delima kao što su Ovidijeve Metamorfoze, slike Elizabete Kolombe i skulpture Džordža Frederika Votsa.

Prikladne prilike za poklon za cveće heliotropa

Heliotrop je divan cvetni poklon za skoro svaki događaj. Njegova sjajna boja i sočan miris čine ga savršenim za rođendane, ozdravljenje, čestitke i druge prilike. Heliotrop je takođe odgovarajući cvet za venčanja, godišnjice i romantične gestove, jer simbolizuje ljubav i odanost.

Cveće se može dati u buketima ili aranžmanima. Takođe je odličan izbor za ukrasne saksije ili u kontejnerskim baštama.

Kako se brinuti za sveže rezano cveće heliotropa
Da bi cvetovi heliotropa ostali sveži, isecite stabljike dijagonalno i odmah potopite stabljike u toplu vodu. Odsečene krajeve nakratko zapeći svećom ili šibicom da sprečite da teče lateks.

Dodajte cvetni konzervans u vodu u vazi. Kada prikazujete isečene heliotrope, držite ih dalje od prozora, propuha, ventilacionih otvora i plinskih šporeta.

Upakovati
Heliotropi doprinose ukusnom mirisu i šarenim cvetovima baštenskom pejzažu. Zahvaljujući svojoj bogatoj simbolici, ovo ljupko cveće predstavlja i značajan cvetni poklon za porodicu i voljene osobe.

Da li su biljke heliotropa otrovne?
Svi delovi heliortope plantaže su toksični i vremenom mogu izazvati oštećenje jetre. Ljudi, psi, mačke, konji i stoka ne bi trebalo da unose heliotrop.

Šta znači heliotrop?
Na jeziku cveća, heliotrop je tradicionalno simbol večne ljubavi i odanosti.

Kako miriše heliotrop?
Cvetovi heliotropa imaju divan miris koji se poredi sa vanilijom, šećerom ili čak i sveže pečenom pitom od višanja.

Da li heliotrop voli sunce ili senku?
Heliotrop će uspevati u svetlosnim uslovima u rasponu od delimične senke do punog sunca. Za posebno tople zone rasta preporučuje se da obezbedite popodnevnu hladovinu za heliotrop gde je to moguće.

Kada cveta heliotrop?
Heliotropi cvetaju tokom letnjih meseci.