Od mita do modernosti trajni simbolizam zenskih orhideja papuca

Orhideje ženskih papuča (Cipripedioideae) ostaju vrhunski izbor među entuzijastima i kolekcionarima orhideja. Ovu orhideju je teško pronaći i prilično je izazovno za uzgoj, ali njeni izvrsni cvetovi čine svaki trud vredan truda. U ovom vodiču ću pokriti sve što treba da znate o značenju i kulturnom značaju orhideje damske papuče na jeziku cveća.


Ultimativni vodič za ženske orhideje papuča (Cipripedium calceolus)
Pregled sadržaja:

Etimološko značenje
Šta simbolizuju ženske papuče orhideje?
Kulturni značaj ženskih orhideja papuča
Ženska orhideja papuča u umetnosti i književnosti
Prikladne prilike za poklone

Etimološko značenje

Švedski botaničar Carl Linnaeus skovao je Cipripedium calceolus 1753. godine kroz Species Plantarum. Ime roda potiče od grčkih reči „Kupris pedion“. To znači Venerino stopalo, a odnosi se na rimsku boginju ljubavi, lepote i želje. Naziv vrste calceolus , s druge strane, na latinskom se prevodi kao „mala cipela“.

Šta simbolizuju ženske papuče orhideje?

Dok se orhideje često povezuju sa ljubavlju, luksuzom i elegancijom, orhideja ženskih papuča na jeziku cveća znači hiroviti lepotu . Jedna od najčešćih vrsta su orhideje žute damske papuče, koje simbolizuju prijateljstvo i nove početke. Bele orhideje su takođe prilično česte, simbolizujući čistoću i nevinost, baš kao i drugo belo cveće.

Neke orhideje Cipripedium imaju roze , ljubičaste i tamnocrvene cvetove. Tamnocrvene i ružičaste orhideje predstavljaju ljubav, milost i radost, dok ljubičaste orhideje često simboliziraju divljenje i kraljevstvo.
Kulturni značaj ženskih orhideja papuča

Značaj C. calceolus u različitim kulturama se ogleda na mnogo načina, uključujući i poštanske marke. Simbolični cvet se pojavio na poštanskim markama zemalja širom sveta, uključujući Ukrajinu, Švedsku, Ugandu, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francusku , Mađarsku, Dansku, Italiju, Madagaskar, Austriju, Češku, Grenadine i Letoniju, Sloveniju i još mnogo toga.
Ženska orhideja papuča u umetnosti i književnosti

Jedan dokaz da su ove orhideje među najpoznatijim vrstama orhideja je njihova rasprostranjenost u cvetnim ilustracijama. Primer je rad renesansnog ilustratora Konrada Gesnera , koji je prikazao prelepo cvetanje orhideje. Napravio je umetničko delo 1541. godine, ali je objavljeno tek u 18. veku .

Čuveni ruski romanopisac Pavel Ivanovič Melnikov takođe je prikazao cvet u svom delu „U šumama“. Pominje se kao Kukavice papuče, Adamova glava i Adamova trava i verovalo se da je pogodna za odgon zlih duhova.

Prikladne prilike za poklone
Orhideje papuča u saksiji

Orhideje ženskih papuča su odlična opcija za poklon za brojne prilike. Njihova jedinstvena moć i primamljiva lepota čine ih savršenim cvetnim poklonom za godišnjicu, rođendan ili bilo koji romantičan gest.

Možete kupiti bukete ili cvetne aranžmane koji uključuju jednu od ovih biljaka orhideja. Orhideje u saksiji su takođe odlična opcija za poklon, bez obzira na priliku.

Upakovati

Jedna od najuzbudljivijih i najlepših orhideja je orhideja Ladi’s Slipper orchid ili Cipripedium calceolus. Nazvano po „venerinim cipelama“, ovo višegodišnje divlje cveće je najbolje poznato po izrazitom obliku obuće svojih cvetova i bogatoj simboličkoj vrednosti. Zbog svoje privlačne lepote, ovo cveće se nekada smatralo izumrlim i retko se može naći. Biljke zahtevaju dodatnu pažnju jer su prilično izazovne za uzgoj od drugih popularnih vrsta orhideja. Ipak, i dalje su popularan izbor među mnogim entuzijastima orhideja i ljubiteljima biljaka.