Kada i kako zalijevati biljke lavande

Sve što treba da znate o zalivanju lavande kod kuće

Biljke lavande ulepšavaju i domove i bašte prelepim cvećem, mirisnim lišćem i simboličnom vrednošću. Iako su ove biljke relativno lake za negu, one su podložne problemima. Jedan od glavnih izazova sa kojima se vlasnici lavande suočavaju je zalivanje biljaka po pravilnom rasporedu. U ovom vodiču ćemo pokriti kada i kako zalijevati biljke lavande kako biste ih održali srećnim i naprednim.


Kada i kako zalijevati biljke lavande – najvažnije
Biljke lavande zahtevaju niske do umerene količine vlage i više vole da se njihova zemlja osuši između zalivanja. Zalijte biljke lavande kada se gornja dva inča zemlje osuši. U zavisnosti od uslova okoline, možda ćete morati da zalivate svake jedne do dve nedelje.

O lavandi

Biljke lavande se sastoje od više od 40 vrsta iz roda Lavandula. Ove biljke su male biljke ili grmovi koji su porijeklom iz područja širom Evrope, Sjeverne Afrike i Zapadne Azije.

Vrste lavande koje se najčešće gaje kao ukrasne i lekovite biljke imaju ljubičaste cvetove. Ovo cveće ima snažan, izrazit miris.

Iako se biljke lavande često uzgajaju na otvorenom u toplim okruženjima, mogu se držati i kao kućne biljke. Bez obzira gde rastu, zahtevaju mnogo jakog svetla i odličnu drenažu.

Uloga vode u zdravlju i razvoju biljaka
Voda je neophodna biljkama iz više razloga. Međutim, mi ćemo samo detaljno opisati neke od najvažnijih.

Prvo, to je fotosinteza. Ovo je proces u kome biljke koriste sunčevu energiju za pretvaranje ugljen-dioksida i vode u glukozu, kiseonik i vodu. Biljke koriste glukozu da završe različite procese.

Sledeće je transpiracija, ili biljni ekvivalent znojenja. Kako se biljke zagrevaju, one oslobađaju vodu kroz pore lista poznate kao stomati. Ovaj proces pomaže u hlađenju biljaka.

Voda takođe pomaže u premeštanju hranljivih materija i šećera kroz biljku. Hranljive materije se kreću od korena prema gore, dok se šećeri kreću od listova do ostatka biljke.

Konačno, voda je sastavni deo održavanja turgorskog pritiska. Ovaj pritisak omogućava biljkama da ostanu krute i da se kreću kao odgovor na svetlost i vetar. Nedostatak pritiska turgora dovodi do mlohavih biljaka.

Koja je vrsta vode najbolja za lavandu?
Većina vrsta biljaka lavande generalno nije previše izbirljiva u pogledu vrste vode koju primaju. To znači da je voda iz slavine često dobra za upotrebu.

Međutim, ako je vaša voda iz slavine tvrda ili ispunjena puno minerala, razmislite o korišćenju kišnice ili filtrirane vode.

Kada zaliti lavandu

Biljke lavande vole da se zalivaju kada im je zemlja malo suva. Cilj je da se nikada ne dozvoli da se zemlja potpuno osuši, ali i da se spreči da zemlja ostane vlažna.

Kako znate kada biljku lavande treba zaliti?
Najbolji način da odredite kada treba zaliti biljku lavande je da proverite tlo. Ako vaša biljka pokazuje znakove da joj nedostaje vode, predugo ste čekali da zalijete.

Uz to, trebalo bi da zalivate svoju biljku lavande kada se gornja dva inča zemlje osuši.

Kako proveriti kada treba zaliti lavandu
Jednostavan način da proverite nivo vlage u zemljištu je vrhovima prstiju. Ako se gornja dva inča osećaju suvo, vreme je za zalivanje. Ako se osećaju vlažno, odložite zalivanje.

Koliko često biljke lavande obično treba zalivati?
Generalno, biljke lavande treba zalivati jednom u jednu do dve nedelje. Međutim, tačna učestalost kojom ćete morati da zalivate zavisiće od brojnih faktora životne sredine.

Razmatranja životne sredine koja mogu uticati na cikluse zalivanja

Kada odlučujete koliko često da zalivate svoju biljku lavande, imajte na umu sledeće faktore.

Temperatura: Viša temperatura znači povećanu brzinu transpiracije. Zbog toga ćete morati češće zalivati na višim temperaturama.
Vlažnost: Niska vlažnost će takođe dovesti do visokih stopa transpiracije. Zbog toga možete očekivati da ćete češće zalivati kada je vazduh suv.
Sunčeva svetlost: Više sunca znači više transpiracije, što znači da ćete morati češće da zalivate.
Protok vazduha: Povećan protok vazduha iz promaje ili ventilacionih otvora znači da ćete morati češće da zalivate biljku.

Sezonska razmatranja koja mogu uticati na cikluse zalivanja
Kada stignu kraći zimski dani, mnoge biljke usporavaju svoj rast. Ovo važi za biljke lavande. Kao takve, biljke manje transpiruju i zahtevaju manje vode.

Međutim, vlažnost je često niža tokom zime, što može značiti da ćete morati češće da zalivate biljku.

Kako zaliti lavandu

Lavanda preferira duboke vlažne i suve cikluse. To znači da treba temeljno zaliti tlo biljke lavande, a zatim ostaviti da se osuši pre ponovnog zalivanja.

Zalivanje s gornje i donje strane pogodno je za lavandu.

Zalivanje na dnu podrazumeva postavljanje lonca sa lavandom u posudu sa inč ili dva vode. Voda će se osušiti kroz zemlju tokom nekoliko sati. Kada je vrh zemlje vlažan, uklonite posudu iz posude za vodu.

Znaci da možda previše zalivate svoju lavandu

Ako previše zalivate svoju biljku lavande, možda ćete primetiti jedno ili više od sledećeg.

Ako je tlo stalno vlažno, korenje može razviti trulež. Ovo sprečava biljku da upije vodu, što može dovesti do opadanja ili uvenuća lišća.

Ako izvadite biljku lavande iz lonca i primetite meko ili kašasto korenje, to je kao da vaša biljka ima gljivičnu infekciju poznatu kao trulež korena. Pošto se ovo stanje najčešće javlja u vlažnom zemljištu, to može biti znak prekomernog zalivanja.

Žuti ili smeđi listovi takođe mogu ukazivati na to da previše zalivate svoju biljku lavande.

Znaci da možda podlivate svoju lavandu
Velting Leaves
Uvenuće i opušteno lišće takođe može ukazivati na to da svojoj biljci ne obezbeđujete dovoljno vode.

Ako je tlo izuzetno suvo, verovatno ste pod zalivanjem.

Šta raditi između ciklusa zalivanja

Da li treba da zamaglite lavandu između ciklusa zalivanja?
Ne, ne bi trebalo da zamaglite svoje biljke lavande. Ove biljke vole nisku do umerenu vlažnost.

Da li će lavanda imati koristi od sedenja na poslužavniku za vlažnost?
Ne, biljci lavande nije potrebna posuda za vlagu.

Glavne stvari na koje treba obratiti pažnju
Glavna stvar na koju treba obratiti pažnju je nivo vlage u zemljištu. Trebalo bi da zalivate kada se gornjih nekoliko centimetara zemlje osuši, ali ne pre toga.

Pored toga, ako je zemlja i dalje vlažna nekoliko nedelja nakon što ste zalili, možda ćete morati da pređete na bolju mešavinu zemljišta.

Česta pitanja o zalivanju lavande:

Koji su najčešći znaci da je biljkama lavande potrebno zalivanje?
Ako su gornja dva inča zemlje suva, zalijte svoju biljku lavande.

Koji je najbolji način za zalivanje lavande?
Lavanda se može zalivati gornjim ili donjim zalivanjem. Od vitalnog je značaja da obezbedite da voda postane potpuno vlažna i da se osuši pre nego što je ponovo zalivate.

Koliko vode treba biljkama lavande?
Biljkama lavande je potrebna mala do umerena količina vode. Očekujte da ćete obezbediti četiri do osam inča vode svakog meseca, u zavisnosti od uslova okoline i veličine biljke.

Šta da radim ako zalijem svoju biljku lavande?
Pustite da se zemlja osuši pre ponovnog zalivanja. Ako je korenje trulo, odrežite zaražene delove, a zatim presadite.

Mogu li zaliti svoju biljku lavande vodom iz slavine?
Većina vode iz slavine je prihvatljiva za zalivanje biljaka lavande. Međutim, tvrda voda ili voda bogata mineralima može dovesti do problema.

Okončanje
Ne zaboravite da zalivate svoju biljku lavande samo kada je gornjih nekoliko centimetara zemlje suvo. Ako niste sigurni da li treba da zalivate, ostavite ivicu da zemlja bude suva, a ne vlažna.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome kako da uberete, osušite i sačuvate lavandu kod kuće i naš osnovni vodič za razmnožavanje lavande ako želite da proširite svoju kolekciju.