Ultimativni vodic za negu biljaka Okalis Triangularis kod kuce

Kako uzgajati i brinuti se o biljkama Okalis Triangularis (lažna djetelina).
Ako ste ikada videli cvetni prikaz oko Dana Svetog Patrika, onda ste verovatno videli biljku Okalis triangularis u svoj njenoj lažnoj slavi djeteline. Iako su ove biljke popularne u martu, divne su za uzgoj u bilo koje doba godine. Osim toga, one su jedna od najlakših kućnih biljaka za održavanje u životu. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o nezi biljaka Okalis Triangularis kod kuće, uključujući razmatranje saksije, zemljišta, svetlosti, temperature, zalivanja, hranjenja, rezidbe i razmnožavanja.


Nega biljaka Okalis Triangularis
Okalis triangularis (lažna djetelina) može uspevati na punom suncu do delimične senke. Optimalne temperature se kreću od 65F do 85F sa umerenom vlažnošću. Flas djetelina je posebno osetljiva na prekomerno zalivanje. Posadite u mešavinu za saksije koja dobro drenira (neutralni do kiseli pH) i kontejner. Zalivajte svake 1 do 2 nedelje tokom vegetacije i jednom u 3 nedelje kada je u stanju mirovanja.

Sve o biljkama Okalis Triangularis

Okalis triangularis, koji se obično naziva lažna djetelina, pripada porodici biljaka Okalidaceae (drveni kiseljak). Postoji oko 560 vrsta biljaka u rodu Okalis, a Okalis triangularis je jedna od najpopularnijih zahvaljujući svom divnom ljubičastom lišću.

To su zeljaste trajnice koje rastu iz jedinstvenih lukovica zvanih kukolj. Imaju nežne ružičaste ili bele cvetove sa pet latica i lišće koje varira u bojama uključujući duboku, skoro crnu ljubičastu, crvenu, zelenu i kombinacije zelene i ljubičaste. I lišće i cvetovi biljke reaguju na sunčevu svetlost, otvaraju se tokom dana i zatvaraju u mraku.

Poreklom iz Argentine, Bolivije, Brazila i Paragvaja, Okalis triangularis se može uzgajati na otvorenom u klimatskim zonama USDA od 8a do 11. Međutim, najčešće se uzgaja kao kućna biljka.

Zašto se Okalis Triangularis zove lažna djetelina?
Okalis triangularis se obično naziva lažna djetelina jer se često meša sa pravom biljkom djeteline (Trifolium) zbog svojih trolisnih listova.

Upotreba i prednosti lažne djeteline

Lažne djeteline su najcenjenije zbog svoje ukrasne koristi, a posebno su popularne za ukrašavanje oko Dana Svetog Patrika.

Listovi i cvetovi lažne djeteline su jestivi. Sadrže oksalnu kiselinu koja im daje malo gorak ukus, ali jedan ili dva su lepi ukrasi za salate. Pored toga, zrno se može jesti sirovo ili kuvano i ima sladak ukus.

Da li su biljke Okalis Triangularis toksične?
Uprkos svojoj kulinarskoj upotrebi, Okalis triangularis se smatra toksičnim i za ljude i za životinje jer može izazvati značajnu iritaciju digestivnog i gastrointestinalnog sistema kada se proguta.

Koliko dugo žive biljke Okalis Triangularis?
Lažne djeteline su višegodišnje biljke koje uz odgovarajuću negu mogu trajati godinama. Tokom perioda mirovanja, ponekad mogu izgledati mrtve dok cvetovi i lišće blede.

Okalis Triangularis Značenje i simbolizam

Okalis triangularis je prvenstveno simbol sreće kako u istočnim tradicijama kao što je feng šui, tako iu zapadnim kulturnim tradicijama kao što je proslava Dana Svetog Patrika.

Oni takođe simbolizuju radost i dobrodušnost. Pored toga, poput pravih djetelina, ponekad se u hrišćanskim tradicijama povezuju sa Svetim Trojstvom zbog trolisne prirode njihovog lišća. Sa jednim listom na svakoj stepenici da predstavlja Oca, Sina i Svetog Duha.

Kako uzgajati biljke Okalis Triangularis u zatvorenom prostoru

Da li je lažne djeteline lako uzgajati kod kuće?
Okalis triangularis je jedna od biljaka koje se najlakše uzgajaju u zatvorenom prostoru. Prilično je malo za održavanje, tolerantno je na razne uslove i odličan je za početnike.

Šta uraditi pre nego što posadite Okalis Triangularis
Pre nego što posadite lažnu deteljicu, poželećete da sakupite sve zalihe koje su vam potrebne i izaberete odgovarajuću lokaciju u svojoj kući za svoju novu biljku.

Trebaće vam bogata i dobro drenažna mešavina za saksije, kontejner sa drenažnim rupama i mesto u vašem domu koje prima puno sunčeve svetlosti. Idealno bi bilo negde blizu prozora okrenutog prema jugu.

Iako biste mogli da posadite lažnu djetetinu u viseću sadilicu, oni nisu baš prikladni za ovu vrstu kontejnera. Potrebna im je saksija sa drenažnim rupama da bi se sprečilo truljenje korena, a takođe nemaju mnogo navike za sobom.

Bolje ih je prikazati u tradicionalnom kontejneru na prozorskoj dasci ili bočnom stolu.

Očekivanja rasta
Ako sadite Okalis triangularis iz lukovice, trebalo bi da vidite rast iznad zemlje u saksiji u roku od 3 do 6 nedelja.

Zrele lažne biljke djeteline dostižu između 6 do 12 inča u visinu i 12 do 24 inča u prečniku.

Najbolja mešavina tla za lažnu deteljicu

Lažna djetelina može napredovati u kiseloj do neutralnoj mešavini za saksije.

Kada birate ili pravite mešavinu za saksije za Okalis triangularis, najvažnije je zapamtiti da zemljište mora biti dobro drenirano i dobro provetreno. Svaka mešavina za saksije koja je preteška će zadržati previše vlage i izložiti biljku riziku od truljenja korena.

Bilo koja bogata, prethodno upakovana, dobro drenirajuća mešavina za zatvorene biljke će dobro funkcionisati. Da biste sami pomešali, kombinujte jedan deo zemlje za saksije sa jednim delom peska, treseta ili perlita.

Okalis triangularis može uspevati u različitim svetlosnim uslovima, od direktne sunčeve svetlosti do delimične senke. Međutim, najbolje će se snaći na lokaciji koja prima mnogo filtrirane jake ili srednje sunčeve svetlosti.

Direktna sunčeva svetlost ujutru je najbolja, pa stavite svoju na prozor okrenut prema istoku, ako je moguće. Ako su vaši prozori više okrenuti prema severu, postavite ih direktno ispred prozora da biste maksimalno povećali svetlost.

Da biste podstakli ravnomeran rast, rotirajte saksiju za 90 stepeni jednom nedeljno tokom vegetacije.

Postavke temperature i vlažnosti

Lažne djeteline preferiraju temperature između 65 ° F i 85 ° F. Ne izlažite biljku temperaturama ispod 60 ° F.

Umerena ili prosečna vlažnost u zatvorenom prostoru je u redu. U izuzetno suvim uslovima, možete povećati vlažnost tako što ćete pokrenuti ovlaživač, zamagliti biljku jednom nedeljno ili dodati posudu za vlažnost sa šljunkom i vodom ispod biljke.

Za idealne uslove temperature i vlažnosti, pokušajte da ne postavite svoju biljku preblizu bilo kakvih ventilacionih otvora za klimatizaciju, ventilaciju, prozore ili spoljna vrata.

Kako saditi Okalis Triangularis
Izaberite posudu sa dobrom drenažom koja je oko 1 do 2 inča veća od korenske kugle vaše lažne djeteline. Za dodatnu drenažu, možete dodati sloj šljunka od 1 inča na dno vašeg lonca, ali to nije neophodno sve dok koristite mešavinu za saksije koja dobro drenira i lonac koji takođe može da ocedi.

Zatim dodajte sloj mešavine za saksije u saksiju, ostavljajući dovoljno prostora za oko 1 inč zemlje za saksije iznad lukovice vaše biljke i još jedan inč prostora između vrha zemlje i vrha posude.

Postavite lukovicu ili koren vaše biljke na donji sloj mešavine za saksije. Napunite oko i preko korena i lukovice mešavinom za saksije. Nežno tapkajte mešavinu za saksije.

Temeljno zalijte biljku, sve dok voda ne iscuri sa dna posude. Pustite da se sav višak vode isprazni pre nego što biljku postavite na željeno mesto.

Kako se brinuti za biljke Okalis Triangularis u zatvorenom prostoru

Zalivanje Okalis Triangularis
Okalis triangularis preferira ravnomernu, stalnu vlagu, ali je posebno podložan truleži korena i oštećenjima usled sedenja u vlažnom zemljištu. Pazite da ne preterate sa zalivanjem biljke.

Tokom vegetacije (proleće i leto), zalivajte svoju lažnu deteljicu kada se gornji centimetar zemlje oseti suvim – otprilike svake jedne do dve nedelje. Tokom sezone mirovanja (jesen i zima), zalivajte svoju lažnu deteljicu kada je tlo otprilike napola suvo – svake dve do tri nedelje.

Možete da osetite mešavinu za saksije prstima da biste testirali nivo vlage ili da koristite sondu za vlagu, što pojednostavljuje proces zalivanja (posebno tokom mirovanja).

Možda ćete morati da prilagodite ovaj raspored zalivanja u zavisnosti od okruženja vaše biljke. Biljke koje dobijaju više sunčeve svetlosti ili koje su na toplijim, sušnijim lokacijama zahtevaće češće zalivanje. Ako je vaš dom posebno suv, razmislite o zamagljivanju biljke svakih nekoliko nedelja.

Suprotno tome, biljke koje dobijaju manje sunčeve svetlosti ili koje se nalaze u hladnijim ili vlažnijim sredinama zahtevaće ređe zalivanje.

Dok lažne djeteline obično tolerišu vodu iz česme i bunara, možete zaštititi korijenski sistem vaše biljke od hemikalija i teških metala pomoću filtrirane vode ili sakupljene kišnice. Najbolje je koristiti vodu koja je sobne temperature, a ne ekstremno hladnu ili toplu vodu koja može da šokira korenje.

Kako, kada i zašto oploditi lažnu deteljicu
Dosta hranljivih materija u zemljištu za saksije vaše biljke će podstaći rast i cvetanje. Trebalo bi da gnojite biljku Okalis triangularis samo tokom vegetacije.

Nanesite uravnoteženo tečno đubrivo za kućne biljke razblaženo do pola snage svake jedne do dve nedelje. Za najbolje rezultate dodajte đubrivo u svoju redovnu rutinu zalivanja kada je to prikladno.

Da li biljke Okalis Triangularis treba da se orezuju?
Lažne djeteline ne zahtevaju isto obrezivanje koje je potrebno drugim vrstama sobnih biljaka. Umesto da obrezujete svoju biljku da biste kontrolisali njen rast i oblik, jednostavno ćete orezati Okalis triangularis da biste uklonili istrošeno cveće i uvelo lišće kako biste zaštitili biljku od štetnog rasta bakterija.

Koristite sterilne makaze za rezidbu ili makaze da odsečete istrošene stabljike cvetova ili listova što bliže dnu biljke.

Kako propagirati lažnu deteljicu

Tokom mirovanja:
Kada vaša biljka bude u stanju mirovanja najmanje dve nedelje i periodu, možete ga razmnožavati cepanjem lukovica. Uklonite biljku iz lonca, podelite lukovice i korenje, držeći što je moguće više korenovog materijala netaknutim. Presadite ih u posebne saksije, dobro zalijte i gledajte kako niču u proleće.

Tokom sezone rasta:
Takođe možete razmnožavati lažnu deteljicu tokom vegetacije tako što ćete biljku podeliti. Uklonite biljku iz kontejnera i nežno razdvojite odvojene lukovice i korenje. Presadite odvojene polovine, trećine ili četvrtine biljke u sopstvene posude i dobro zalijte.

Kada i kako presaditi Okalis Triangularis
Okalis triangularis treba presađivati svake jedne do dve godine kako bi se osvežila mešavina saksije biljke i prilagodio novi rast.

Presađivanje lažne djeteline tokom vegetacije može šokirati biljku. Dakle, najbolje je presaditi usred mirovanja.

Da biste presadili svoju lažnu deteljicu, izaberite posudu sa dobrom drenažom koja je jedan do dva inča veća od sadašnjeg lonca biljke. Izaberite mešavinu zemljišta koja je slična trenutnoj mešavini biljke i pratite uputstva iznad za „Kako saditi Okalis Triangularis“.

Uobičajeni problemi sa Okalis Triangularis i kako ih lečiti

Slabe i duge stabljike
Duge, slabe stabljike obično nastaju kao rezultat premalo sunčeve svetlosti. Premestite svoju biljku na sunčanije mesto ili dodajte fluorescentnu lampu.

Žuto lišće i kašaste stabljike
Ovo je znak truleži korena koja se javlja usled prekomernog zalivanja.

Presadite svoju biljku, uklanjajući sve trule delove korena. Uverite se da ste izabrali mešavinu za saksije koja dobro drenira i posudu sa dobrom dreniranjem. Ako je potrebno, smanjite učestalost i/ili zapreminu zalivanja.

Smeđe, venuće ili hrskavo lišće
Ovo je znak premalo vlage. Možda ćete morati da povećate raspored zalivanja ili da dodate više vlage u okolinu.

Nema rasta
Rast se zaustavlja tokom mirovanja. Dakle, normalno je da u jesen i zimu nema novog rasta.

Ako vaša biljka nema novi rast tokom proleća i leta, dodajte đubrivo i premestite se na lokaciju koja prima više sunčeve svetlosti.

Osnovni alati za negu Okalis Triangularis
Osnovni alati za kućne biljke
Bogata mešavina za saksije koja dobro drenira
Dobro drenirajući kontejner
Merač vlage ili sonda za tlo
Uravnoteženo tečno đubrivo
Boca sa sprejom za zamagljivanje
Makaze za orezivanje ili oštre makaze
False Shamrock dodaje pravu lepotu domu

Lažna djetelina ne zahtijeva održavanje i lijepa je za uzgoj. Bilo da dodate nekoliko u svoj dom ili jedan Okalis triangularis na istaknutu, sunčanu lokaciju, uživaćete u njegovom lišću i sitnim cvetovima godinama koje dolaze.

Česta pitanja o nezi biljaka Okalis Triangularis

Koliko svetlosti treba biljkama Okalis Triangularis?
Okalis triangularis zahteva puno sunce do delimične senke. Ako vaša biljka postane slaba ili dugonoga, premestite je na mesto koje prima više sunčeve svetlosti.

Da li biljke Okalis Triangularis vole da se zamagljuju?
Biljke Okalis triangularis ne zahtevaju zamagljivanje. Međutim, zamagljivanje lažne djeteline preporučuje se u posebno sušnom okruženju.

Da li se biljke Okalis Triangularis lako brinu?
Biljke Okalis triangularis su niske za održavanje i neke od kućnih biljaka koje je najlakše uzgajati.

Koliko često treba zalivati biljku Okalis Triangularis?
Biljke Okalis triangularis treba zalivati svake jedne do dve nedelje u proleće i leto i jednom u dve do tri nedelje u jesen i zimu.

Da li biljke Okalis Triangularis prolaze kroz prirodni period mirovanja svake godine?
Biljke Okalis triangularis ulaze u godišnji period mirovanja koji traje od jeseni do zime.