Najbolja mesavina zemljista za biljke Croton osnovni saveti

Sve što treba da znate o Kroton biljkama i zemljištu!

Ako želite da svom domu dodate živopisno lišće, biljka kroton ili Codiaeum variegatum je hrabar i šaren izbor. Ova eklektična biljka dolazi u mnogim oblicima i veličinama, od kojih svaka ima slične potrebe za negom. Iako su krotoni generalno lagane kućne biljke, ono što je ključno je da ga podesite za uspeh uz odgovarajuću mešavinu tla. Pridružite nam se dok vam pomažemo da izaberete najbolju mešavinu zemljišta za vašu Kroton biljku kod kuće.


Najbolja mešavina zemljišta za biljke Kroton
Biljke krotona najbolje rade u mešavini za saksije koja zadržava vlagu, ali i dobro drenira. Zadovoljni su mešavinom zemljišta sa blago kiselim pH, u rasponu od 4,5-6,5. Mešavina zemljišta koja sadrži 3 dela višenamenske zemlje za saksije (sa sfagnum tresetnom mahovinom), sa 2 dela sitne borove kore ili kokosovog kokosa i 1 deo perlita ili hortikulturnog peska je odlična mešavina za biljke Kroton.

Zašto je zemljište važno za zdravlje biljaka

Pre nego što ovu vrstu dovedete kući, želećete da razumete zašto je krotonsko zemljište toliko važno za njegovo zdravlje i razvoj.

Pa, svaka sobna biljka ima različite potrebe koje obično oponašaju njeno prirodno stanište. Zahtevaju vlagu i kiseonik u korenu, obilje hranljivih materija i pravi sastav zemljišta koji će ih podržavati dok rastu. Pored toga, biljke obično preferiraju pH nivo svog okruženja za uzgoj.

Najbolje tlo za krotone možda nije pogodno za druge vrste. Dakle, poznavanje pravog tla za vašu novu biljku može joj pomoći da pristupi vitalnim elementima i da raste zdravo i snažno.

Znaci da koristite pogrešnu mešavinu zemljišta za Kroton

Sada, najvažnija stvar koju treba znati o krotonima je da im je potrebno dobro drenirano tlo. Sve dok ispunjavate ovu potrebu, vaš kroton bi trebao biti zadovoljan svojim uslovima tla. Evo nekoliko znakova da koristite pogrešnu mešavinu zemljišta za svoje biljke krotona.

Opada lišće
Smeđe ili žuto lišće
Listovi venu ili padaju
Biljka je razvila trulež korena

Zapamtite, krotoni imaju i druge potrebe. Na primer, kroton ne voli direktnu sunčevu svetlost, nizak nivo vlažnosti ili propuh bilo koje temperature. Procenite sve uslove rasta da biste utvrdili da li treba da promenite tlo vašeg krotona.

Takođe bi trebalo da razmislite o đubrenju vaše biljke krotona tokom prolećnih i letnjih meseci svake godine (takođe najbolje vreme za razmatranje orezivanja ili razmnožavanja ako želite da proširite svoju kolekciju krotona).

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o najboljim lokacijama za biljke Kroton da uspevaju u vašem domu ili kancelariji.

Važnost dobro drenirajućeg zemljišta za saksije za biljke Kroton

Biljke krotona mogu biti posebne u pogledu svojih potreba za vlagom i zalivanjem. Oni uživaju u vlažnosti i vlazi, ali previše može izazvati razne probleme, uključujući trulež korena. Dobro drenirajuće zemljište za saksije je neophodno za ovu biljku kako bi se osiguralo da nikada ne sedi u previše vlažnom okruženju.

Sada, mnogi recepti za zemljište nude strukturu koja se dobro drenira, koja je potrebna za cvetanje krotona. Preporučujemo da dodate sastojke u vaše mešavine za saksije kao što su treset, perlit i ilovača. Ovo može pomoći ovoj biljci da postigne savršenu ravnotežu za svoje potrebe za vlagom.

Koji nivoi pH zemljišta su najbolji za biljke Kroton?
Vaša biljka kroton će preferirati blago kiselu mešavinu tla, bilo gde od 4,5 do 6,5 na pH skali.

Razmatranje tla na osnovu lonca koji koristite

Vaša biljka krotona će uvek biti najbolje u zemljištu sa dobrom dreniranjem koje je vlažno, ali ne previše mokro. Dakle, slična mešavina bi trebalo da funkcioniše u bilo kom kontejneru, ali možda ćete morati da prilagodite raspored zalivanja ako lonac koji odaberete zadržava više vlage.

Uz to, preporučujemo saksiju od terakote sa drenažnom rupom za vašu biljku krotona. Ovaj materijal pomaže u uklanjanju viška vlage i pruža čvrsto okruženje za rast ove vrste.

Najbolje zemljište za sađenje krotonskih biljaka

Jednom kada znate da je vaša biljka kroton zadovoljna receptom za tlo, možete koristiti tu mešavinu bez obzira koliko biljka raste. Obavezno uklonite staru zemlju i dajte biljci svežu novu seriju svaki put kada presadite svoju biljku krotona. Ako tražite novu mešavinu zemlje krotona da isprobate, otkrijte naš recept u nastavku.

Mogu li koristiti zemlju za kaktuse za biljke Kroton?
Da, neke mešavine kaktusa i soka mogu biti pogodne za vašu biljku krotona. Na primer, jedno od naših preporučenih prethodno mešanih zemljišta za krotone je mešavina organskog sukulenta i kaktusa od The Nekt Gardener-a.

Recept za vrhunsku mešavinu krotonskih biljaka

Vaša biljka kroton će se dobro snaći u različitim uslovima uzgoja. Ipak, možda ima malo razlike različite potrebe u zavisnosti od drugih faktora sredine. Pokrićemo osnovne komponente odlične mešavine za saksije, a zatim ćemo dati recept u nastavku.

Komponente mešavine za saksije Kroton biljaka
Zemlja za saksije – zemlja pruža osnovni okvir za vaš medijum za saksiju. U idealnom slučaju, želite nešto lagano, prozračne teksture i koje sadrži organske i stare prirodne materije.

Hortikulturni pesak – ovaj veoma grub „pesak“ obično se sastoji od drobljenog kamena kao što su kvarc, granit ili peščar.

Sphagnum tresetna mahovina ima fine čestice, ali grubu teksturu. Ovo dovodi do velikog kapaciteta zadržavanja vode i hranljivih materija uz dobru aeraciju.

Kokos kokos se pravi od ljuske kokosa. Ima sličnu teksturu kao tresetna mahovina, ali se vremenom malo više zbija.

Pine borove kore su mali komadi četinara kao što su jele, borovi i smrče. Ova kora ima visok procenat lignina, što znači da zadržava svoj oblik tokom vremena. Stoga je odličan u otpornosti na sabijanje i stvaranju vazdušnih džepova.

Perlit je vrsta ekspandirane stene. Izgleda i oseća se kao stiropor. Ne upija vodu, tako da je odličan u obezbeđivanju aeracije i drenaže mešavine zemljišta.

Sada kada ste malo razumeli šta svaka komponenta pruža mešavini za saksije, evo odličnog recepta koji treba slediti. Nudi odličnu aeraciju i drenažu, ali takođe zadržava dovoljno vode da vaša biljka preuzme sve što joj je potrebno.

Ova mešavina se sastoji od:

Perlit ili krupni hortikulturni pesak (1 deo)
Fine borove kore ili kokos kokos (2 dela)
Zemljište za saksije koje sadrži tresetnu mahovinu (3 dela)
Da biste napravili mešavinu, dodajte sve sastojke u veliku posudu, a zatim dodajte vodu dok ne postane vlažna. Temeljno pomešajte sastojke i dodajte sloj na dno saksije, tako da koren biljke može da sedi odmah ispod usne sadilice.

Zatim stavite koren u sadilicu i dodajte zemlju da popunite praznine oko nje. Izbegavajte suviše čvrsto pakovanje ove mešavine zemlje, jer je cilj da se stvori labav i slobodno drenirajući zemljišni ambijent za vašu biljku krotona.

Nošenje baštenskih rukavica ili čak samo par rukavica za posuđe tokom saksije takođe će zaštititi vaše ruke od iritantnog soka koji oslobađaju listovi i stabljike.

Preporučena prethodno mešana zemljišta
Ako više volite prethodno mešano tlo za biljke krotona, postoji mnogo opcija koje možete izabrati. Evo nekih mešavina tla koje možete kupiti na mreži da biste poboljšali uslove rasta vašeg krotona.

Okeansko šumsko zemljište (sadrži tresetnu mahovinu)
Organski perlit
Cigle od kokosovih vlakana
Zemlja za kaktuse će dobro funkcionisati za ovu biljku, ali možda ćete želeti da razmislite o dodacima kao što je mala količina komposta. Ovo može pomoći da se poveća ishrana koju vaša biljka kroton prima.

Okončanje
Krotoni će biti hrabar i svetao dodatak vašem unutrašnjem dekoru, bez obzira koju sortu izaberete. Ako odvojite vreme da naučite koje su potrebe ove biljke u zemljištu, to će obezbediti da pokazuje svoje prelepe boje tokom cele godine. Uložite ovaj napor na početku i vaš kroton će doneti dašak radosti u vaš prostor sada i u budućnosti.

Česta pitanja o savetima o zemljištu za biljke Kroton
Koji pH tla je najbolji za biljke Kroton?
Kroton biljke najbolje uspevaju u zemljištu sa blago kiselim pH. Zapamtite da je neutralni pH 7,0, a svaki broj ispod ovog se smatra kiselim. Kroton biljke najbolje rade u mešavini sa pH između 4,5-6,5.

Možete li koristiti zemlju za kaktuse za Kroton biljke?
Kaktusi ili sočne mešavine zemljišta obično imaju slične korisne karakteristike (kao što su blaga kiselost i dobra drenaža) što je pogodno za biljke Kroton.

Koja su glavna razmatranja tla prilikom presađivanja biljke Kroton?
Uvek promenite svoje zemljište kada presađujete Kroton biljke kako biste uklonili bilo kakav problem sa zbijanjem i bolestima.

Kako mešati Kroton biljnu zemlju?
Da biste napravili mešavinu zemlje Kroton, dodajte sve sastojke u veliku posudu, a zatim dodajte vodu dok ne bude vlažna. Temeljno pomešajte sastojke, a zatim napunite saksije za biljke Kroton.

Da li biljke Krotona vole vlažno tlo?
Biljke krotona najbolje rade u mešavini za saksije koja zadržava vlagu, ali i dobro drenira. Uverite se da vaša posuda za saksije ima drenažni sistem kako bi se višak vode mogao raspršiti tokom ciklusa zalivanja.